Tuńczyk w kokardkach 295tego da się coś zrobić.Szybko i smacznie.Przedstawiam Wam: Tuńczyk w kokardkach puszka tuńczyka w sosie własnym połowa puszki kukurydzy mała czerwona cebula, łyżeczka koncentratu pomidorowego przyprawa do ryb (Prymat) kilka liści świeżej bazylii makaron kokardki pieprz, sól łyżka jogurtu naturalnego, 2 łyżki śmietany 12% ząbek czosnku Gotujemy makaron al dente. W tym czasie kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy
Kuchnia moimi oczami
Focaccia czyli włoski chleb, z oliwkami i solą morską 210jesienny wieczór z lampką wina i blachą świeżo upieczonej focacci?...zapach pieczonych oliwek bezcenny…Focaccia – potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane
Anioły w kuchni
Wegetariańska pizza na spodzie z kalafiora 381Ostatnio ciągle szukam zdrowszych zamienników. Dziś padło na pizzę. Smaczna, pożywna, wartościowa z niską zawartością kalorii. Spód:400 g kalafiora100 g cukinii1 łyżka jogurtu greckiego1 jajko1
Czarnawisienka
Ekspresowa pizza na tortillach 259małe pizzę Czas przygotowania: 10 minut + 7 minut pieczenia Składniki: 4 placki do tortilli 200g żółtego sera np. gouda Kulka mozzarelli Opakowanie szynki długodojrzewającej 2 łyżki ketchupu Łyżka koncentratu pomidorowego Kilka listków bazylii Mix sałat skropiony olejem lnianym Przyprawy: ostra papryka, oregano, bazylia Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celcjusza. Żółty ser trzemy na tarce na dużych oczkach. Na placku
Kolizje Smaków
Zupa-krem z pieczonej papryki 237się! Składniki /dla 4 osób/: 1 duża czerwona papryka 4 małe żółte papryki sól świeżo mielony pieprz 1 czerwona cebula 1 główka czosnku 600 ml bulionu 150 ml przecieru pomidorowego szczypta chili zioła prowansalskie oliwa Wykonanie: Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i ułożyć na blaszce. Obok położyć czosnek w łupinkach i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Warzywa polać oliwą
Pasja Smaku
Chowder w stylu "Manhattan". 208Zadziwiające, jak wiele najróżniejszych zup rybnych istnieje na świecie i jak wiele z nich stało się niemal narodowymi potrawami. Najbardziej znamienne to zupa z mięczaków i
Kulinarny karnet Christophera
Cukinia grillowana z wkładką. 191Składniki : 1 średnia cukinia1 opakowanie sera koziego lub feta1 puszeczka filecików z anchovies2 pomidory dojrzałe1 mała cebula25 g parmezanubazyliasól, pieprzoliwaCukinię pokroić wzdłuż na plastry i posolić
Kulinarny karnet Christophera
Borek z nadzieniem mięsno-serowym. 212zrobiłem borek z obydwoma .Mój borek jest bardzo syty, taki obiadowy. Składniki. 6 płatów ciasta yufka 30dag mięsa zmielonego 1 cebula 1 łyżka śmietana 18% 1 łyżka koncentratu pomidorowego 10 pomidorków koktailowych przyprawa Kucharek majeranek sól, pieprz olej do smażenia100g sera feta 3 garście szpinaku 100ml gęstego jogurtu tureckiego lub greckiego Sos. 100ml jogurtu 3 łyżki oliwki 2 żółtka
Kulinarny karnet Christophera
Kopytka (bez glutenu, jajek i mleka) 186Składniki: ugotowane ziemniaki 1 kg mąka ziemniaczana kilka łyżek Przygotowanie:Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia) przecisnąć przez praskę, zmielić przez maszynkę
głodny alergik
Jak uzyskać na bezglutenowym pieczywie delikatną, rumianą skórkę? 215kolor.Efekt prezentuje się następująco: Foccacia (placek drożdżowy) z kabanosem i pomidorami Jeśli ze względu na przyprawy obecne w gotowych ketchupach nie możecie ich używać, to można dodać odrobinę koncentratu pomidorowego, szczyptę cukru i kilka kropli octu jabłkowego. W sytuacji alergii na pomidory, można zamiast nich dodać trochę soku z marchewki
głodny alergik
Lasange ziemniaczana z pieprzem bałkańskim 216spodzie pierwszą warstwę ziemniaków, posypać pieprzem i majerankiem. Następnie ułożyć połowę boczku, cebulę i lekko ją posypać solą i słodką papryką, przykryć warstwą pomidorów i zalać resztą sosu pomidorowego z puszki. Wysypać połowę startego sera, drugą część boczku i posypać raz jeszcze pieprzem, papryką i majerankiem. Można dodać natkę pietruszki. Na samą górę równo nałożyć starty ser. Zapiekać
Apetyczna babeczka
Ślimaczki z pomidorami, oliwkami i bazylią 225drożdże, oraz resztę wody i oliwę. Zagnieść ciasto i od razu je rozwałkować na duży prostokąt, pozostawić na stolnicy do wyrośnięcia.2. W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy sos pomidorowy. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i blanszować drobno pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory i razem smażyć
Apetyczna babeczka
Fasolka po bretońsku 209Mój mąż uwielbia taką fasolkę, dlatego bardzo często ją robięFasolka po bretońsku SKŁADNIKI:fasola Jaś 250 gkoncentrat pomidorowy 1 słoiczekkość wieprzowa 300 gkiełbasa cienka 500 gboczek wędzony 250 gcebula 2 sztmajeranek do smakusólpieprzwegetaPRZYGOTOWANIE:Fasolę myjemy, moczymy dzień wcześniej.Następnego dnia, gotujemy fasolę w tej samej wodzie co się moczyła.Gdy zagotuję się fasola dodajemy opłukaną kość wieprzową i dalej gotujemy.Boczek
Kuchnia Danusi
Leczo 175Składniki: 2 kg czerwonej papryki, 1 kg pieczarek, 0,5 kg cebuli, ok. 12 parówek Berlinek, 2 podwójne piersi kurczaka, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 6 łyżek oleju, 2 łyżeczki bukietu smaku Kamis, sól morska Kamis Specialite, pieprz czarny Kamis Specialite, ognista mieszanka Kamis Specialte podajemy z ryżem jaśminowym Sonko. Przygotowanie: Paprykę i pieczarki dokładnie myjemy, paprykę kroimy
Aga w kuchni
Przetwory 229Dżem z czarnej porzeczki Dżem śliwkowy Koncentrat pomidorowy Konfitura malinowa Konfitura wiśniowa Lecho z cukinii Marynowane kurki Marynowane opieńki Mus jabłkowy z miodem Ogórki małosolne Sok z aronii z sokownika Sok z wiśni Suszone pomidory w oliwie Syrop z pigwy do herbaty
Aga w kuchni