pomidorowa - 2000 przepisów (strona:106/134)

Zupa rybna i przygotowanie bulionu rybnego 295

miękkościfilety z dorsza pozbawić skóry,pokroić w dużą kostkę,pozbawić ewentualnych ości.Skropić sokiem z cytryny,posolić ,odstawićgdy warzywa są miękkie do wywaru dołożyć pokrojonego dorsza,łyżkę koncentratu pomidorowego,zamieszać,doprowadzić zupę do wrzenia .Zdjąć garnek z ognia,odstawić na kilka minut ,by dorsz doszedłzahartować śmietanę i połączyć z zupąna talerzach posypać natką zielonej pietruszki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
R... Ryba po grecku! 407

wynikają z tego takie dobre rezultaty :)Składniki (wszystko zależy od osób oraz formy)2 duże marchewki1/2 pora1 duża papryka czerwona 1 duża cebula1 szklanka wody1 łyżeczka cukru1 słoiczek koncentratu pomidorowego 3 filety bez ości (mrożona lub nie, ale raczej łosoś się do tego nie nadaje, zostawcie go na tatar!) 1 łyżka oleju rzepakowego1 łyżka masła1/2 cytryny2 łyżki mąkikawałek folii aluminiowejsól

Kitchens Alphabet
Moja rybka nie tylko świąteczna 460

Rybę po grecku serwuję nie tylko na kolację wigilijną. Lubimy bardzo i często pojawia się jako piątkowy obiad. Jest to moja wersja, ryba jest smażona i

NA MOIM TALERZU
DOMOWY MAKARON ORKISZOWY 263

taki na mące pszennej, był pyszny, dzisiaj dostosowałam przepis do mąki orkiszowej i wyszedł cudowny, o delikatnym orzechowym aromacie, idealny do domowego rosołu (cienki) lub do sosów (gruby) np. pomidorowego. Ale rewelacyjnie smakuje również sam z niewielkim dodatkiem masła. Ja przygotowywałam od razu z podwójnej porcji (składniki podaję na jedną), moja rodzinka uwielbia wszelakie makarony więc jedna porcja byłaby

Smaczne Zdrowe
Schab duszony w pomidorach a`la pizza 193

nadziewany sliwka- to klasyk,ale kazdy nowy przepis urozmaica nasze menu i nie czyni je monotonnym. Oto propozycja na schabowego w pomidorach.Schabowe sa mieciutkie, bardzo kruche,po prostu pyszne.Sezon pomidorowy w pelni,wiec przepis jak najbardziej na czasie.Ja co prawda uzylam pomidorow z puszki,ale swieze swietnie je zastapia.Skladniki ( na 6 porcji)80 dkg schabu bez koscipuszka krojonych pomidorow

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczona cukinia z pomidorami i brzoskwinią 160

minut.Cukinia powinna pozostac al dente.Przed podaniem posypac swiezo startym parmezanem.Jarzynki mozna przygotowac od razu wiecej i zuzyc na drugi dzien.Resztki przelozyc do garnuszka dodac 2 lyzki koncentratu pomidorowego i 3-4 lyzki wody lub bulionu oraz spora szczypte cukru.Podrzewac pod przykryciem.Swietne do makaronu lub ryzu albo kaszy.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos polski-najlepszy 165

smak nadaja zeberka,niestety nie dostalam.Wielokrotnie odgrzewany i mocno schladzany bigos jest jeszcze lepszy niz swiezy.Podawac z pieczywem lub puree ziemniaczanym.Uwagi:Bigos mozna zrobic na samej kiszonej kapuscie.Zamiast przecieru pomidorowego mozna dodac powidel sliwkowych lub suszonych sliwek.Mozna rowniez dodac ,jesli ktos lubi szklanke czerwonego wina

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chili sin carne 160

przyzmazyc na goracym masle.°Papryke pokroic w kostke ,dorzucic do cebuli z czosnkiem ,podsmazyc,zalac bulionem i dusic 6-8 minut.° Dodac soczewice,fasole,pokrojone pomidory z puszki,przecier pomidorowy i przyprawy:sol,cukier papryke i pieprz. Dusic razem okolo 10 minut.Podawac przybrane listkami kolendry.Smacznego!1 porcja to okolo 354 kcal.Zawiera 20 g bialka,10 g tluszczu,41 g weglowodanow

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lasagne bolognese 289

olejuBeszamel:1 łyżka masła1 łyżka czubata mąkiOk 600-700 ml mlekaSól, pieprzGałka muszkatołowaPrzygotowanie:Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić.  Dodać mięso mielone. Smażyć do miękkości. Dodać passatę i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano oraz paprykami w proszku. Przygotować beszamel. Masło rozpuścić, dodać mąkę, chwilę smażyć zalać mlekiem i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji sosu. Dno naczynia żaroodpornego

Fabryka pomysłów
PAPRYKARZ Z KASZĄ PĘCZAK 172

laurowe, dosyp paprykę ostrą oraz słodką, cukier, wymieszaj i podsmaż chwilę, aż marchewka lekko zmięknie.Dodaj do tego rybę (obrana z ości i poszarpaną na malutkie kawałki) i koncentrat pomidorowy, całość dobrze zamieszaj. Wsyp ugotowana kaszę pęczak, dosól i dopieprz do smaku, wszystko dobrze wymieszaj, podsmaż chwilkę na patelni, żeby smaki sie połączyły i gotowe.Paprykarz możesz podawać ciepły

Słodko-Słony Świat Ilony
LASAGNE BOLOGNESE - NAJLEPSZA 350

Czosnek przeciśnij przez praskę i dołóż do mięsa na patelni. Podsmaż całość aż mięso przestanie być surowe (kilka minut).Teraz dodaj pomidory z pudełka lub puszki i przecier pomidorowy oraz swieżą, drobno posiekaną bazylię (i wino, jeśli używasz). Dorzuć do tego cukier i masło, zamieszaj wszystko dokładnie i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.SOS BESZAMELOWY:W rondelku z grubym

Słodko-Słony Świat Ilony
Calzone z kiełbasą 293

oliwek 250 ml ciepłego mlekaNadzienie:1/2 kg pieczarek  200 g pikantnej kiełbasy1 czerwona papryka10 g oregano1 czerwona cebula80 g startego sera żółtegoolej do smażeniaSos:200 g koncentratu pomidorowego 12 łyżek keczupu 2 ząbki czosnku (może być granulowany)pieprz trochę cukru do smakuZ podanych składników można uzyskać 4 sztuki calzone. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i drożdże. Wymieszać. Zrobić

Świat Domowej Kuchni
Barszcz ukraiński 220

posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotować i dodać fasolkę wraz z wywarem, a po 5 minutach starte buraczki, natkę pietruszki oraz przecier pomidorowy. Jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i wlać sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy). Starać się jak najmniej zupę podgrzewać po dodaniu buraczków, gdyż spowoduje to utratę jej intensywnego koloru

Świat Domowej Kuchni
Czerwone curry z kurczakiem 381

400 g piersi z kurczaka150 ml jogurtu typu greckiego1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka mieszanki garam masala (lub tikka masala) – jeśli nie mamy dodajmy pół łyżeczki cynamonu

Świat Domowej Kuchni
Ryba po grecku 256

ryby w smacznym wydaniu ;)Idealna na stół wigilijny.Składniki:- 8 sporych kawałków wyfiletowanej ryby (szczupak, sandacz)- 5 dużych marchewek- 3 średnie cebule- 1 duża pietruszka- kostka rosołowa- łyżka koncentratu pomidorowego- przyprawy: pieprz,sól,paprykaSposób przygotowania:1.Rybę delikatnie solimy, obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Gdy wszystkie kawałki będą już usmażone odkładamy gdzieś

Gotuj Z Muzyką

Proponowane wyszukiwania