pomidorowa - 2000 przepisów (strona:107/134)

Młoda kapusta na słodko - kwaśno 258

wyraźny, słodko - kwaśny smak, więc należy ją dobrze przyprawić octem i cukrem.Ocet można zastąpić sokiem z cytryny, a z dodatku koperku zrezygnować.Smak kapusty można wzbogacić o pomidory, koncentrat pomidorowy czy ketchup.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Sałatka brokułowa z pomidorami, jajkami i sosem czosnkowym 666

Sałatka brokułowa z pomidorami, jajkami i sosem czosnkowym...Różyczki zielonych brokułów.Kawałki soczystych pomidorów.I ćwiartki jajek ugotowanych na twardo.Całość oblana sosem czosnkowym.Brokułowa pychota

Gospodyni Miejska
Mule w sosie cydrowo-cytrynowym z masłem ziołowym i pikantną konfiturą 204

czystej postaci, uważane za afrodyzjak :).Jedno opakowanie muli, 15 minut pracy i możemy się delektować światową kuchnią we własnym domu. Trzy najbardziej popularne sosy do muli to winny, pomidorowy i serowy. Uczestnicząc w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez wietnamskich szefów kuchni w Hanoi gotowałam mule z azjatyckimi ziołami i winem śliwkowym. Polska "jabłkiem stoi", wiec moja wersja sosu

SzczyptaSmaQ
Bułka brudasek 242

mieć skrócony czas przygotowania na inną okazję)-  mąka pszenna - 750g- drożdże 15g- sól 15g- woda 520 ml(tem. pokojowa)- jajko 1szt NADZIENIE- mięso mielone 0,5 kg- przecier pomidorowy (dodałam 300 ml)- pieprz świeżo zmielony- sól morska- bazylia- tymianek- olej (pomidory, bazylia, czosnek)- mozzarella 1 szt- suszone pomidory 4 szt- trochę rozpuszczonego masła do posmarowania bułek- odrobina wody

Basia w kuchni
Podpłomyk pełen aromatycznych przypraw i warzyw 226

łyżeczkę)- oliwa 1 łyżkę - pierś z kurczaka połowę- oliwę do smażenia- gałązkę rozmarynu- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku- przyprawę pomidor z czosnkiem i bazylią 1 łyżeczkęsos paprykowo-pomidorowy- paprykę czerwoną 1 szt- pół strączka papryki chili  - ząbek czosnku- małą puszkę pomidorów bez skórki- oliwę 1/3 szklanki- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego

Basia w kuchni
Domowa pizza 227

odgazować, kroję na pół- każdy osobno rozwałkuję, rozciągam w postać koła-układam na papierze do pieczenia-nagrzewam piekarnik do 240 stopni wraz z blachą - na ciasto nakładam domowy przecier pomidorowy na to pieczarki, paprykę, piersi z kurczaka, pomidorki, posypuje przyprawą (mieszanka bazylii, czosnku, pomidora)posypuję mozzarelą i świeżym tymiankiem- wsuwam wraz z papierem do pieczenia do piekarnika na gorącą blachę

Basia w kuchni
Pieczone pierogi z mięsno-serowym nadzieniem 245

KLIK.Ciasto:500g twarogu półtłustego250g margaryny3 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki soli Farsz:2 średnie cebule 300g mięsa mielonegokilka sztuk małych pieczarek3 plasterki żółtego serakulka mozzarelli3 łyżki koncentratu pomidorowego papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól, gyros, czosnek granulowanyolej do smażenia+ jajko do smarowania1. Przygotowujemy ciasto. Twaróg wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem. 2. Do twarogu dodajemy pokrojoną

Szefowa kuchni
Gołąbki z włoskiej kapusty z pieczarkami 221

część) ząbek czosnku 1 pietruszka 1 cebulaodrobina papryczki chilli  sól, pieprz3 łyżki masła Składniki na sos: pół litra wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki mąki razowej żeby było zdrowiej :-) 3 łyżki śmietany 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżki sosu sojowego ciemnego sól, pieprzgarść

pieprzny smaczek
328. 178

Czego nigdy w życiu nie spróbujesz? (chodzi o jedzenie)Robaków, człowieka, psa, kota i innych domowych stworzeń.7. Najlepsze dodatki do pizzy, to..klasyka czyli ser, sos pomidorowy, pieczarki, szynka, kukurydza i papryka8. Gdzie najchętniej odpoczywasz? W domu. 9. Jaki powinien być mężczyzna idealny?Ideałów nie ma. Ale przede wszystkim powinien byś szczery, wierny, miły, zabawny,  romantyczny(przynajmniej

More food, love and dreams
Prawdziwa włoska pizza 281

wszystkich do pieczenia!Składniki na dwie pizze 25-30 cm:12 g świeżych drożdży300 g mąki typ 00 lub 500180 ml ciepłej wody3/4 łyżki oliwy1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cukruSos pomidorowy:200 g pomidorów w puszce (wraz z zalewą)1/2 łyżki oliwy1 mały ząbek czosnku1/2 łyżeczki oregano1/2 łyżeczki bazyliiszczypta soliszczypta cukruDodatki do pizzy pikantnej:1 kulka mozzarelli, utartej1 mała cebula, pokrojona

My Culinary Art
PIZZA SERCE 238

mnie dzieciaki wprost uwielbiaja i każda okazja jest dobra do tego by zrobić pizzę ;)Składniki:1 3/4 szkl.maki1/2 szkl.wodyćwiartka kostki drożdzy1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cukru2 łyżki olejudodatki;keczup pomidorowy pudliszki do pizzy-ok.4 łyżek100g sera wiórki ementaler+gouda10 plastrów szynkikilka pomidorków koktajlowychpuszka kukurydzyPrzyprawa do pizzy sycylijskiej KamisWykonanie:Wodę podgrzewamy. Z połowy wody,2 łyżek mąki,soli i cukru

Z Majeczką w kuchni
PRZECIER Z CUKINII 217

Przepis dostalam od kuzynki mężą. Bardzo mnie zaciekawił gdyż jest idealny jako sos do pizzy ( którą moi synowie uwielbiają) a także na kanapki. Szczerze polecam wypróbowanieSkładniki

Z Majeczką w kuchni
BIGOS STAROPOLSKI 207

wędlin 30 dag wędzonego boczku 1 kg mięsa surowego( schab, łopatka ) 3 jabłka garść suszonych grzybków 1 duża cebula 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki koncentratu pomidorowego majeranek, rozmaryn, nasiona jałowca, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie,sól, pieprz mielonyWykonanie:Grzyby na noc moczymy w ciepłej wodzie. Tak samo postępujemy ze sliwkami. Na drugi dzien grzyby gotujemy wodzie

Z Majeczką w kuchni
Spaghetti a'la caprese 360

rośliny Lycopersicon esculentum jest owocem. W sierpniu pomidory są najsmaczniejsze, dlatego warto spożywać ich teraz jak najwięcej. Na zimę możecie zamknąć ich letni smak w słoiczkach: przygotowując teraz przecier pomidorowy, ketchup, sos pomidorowo-paprykowy.  Pomidory są bogate w likopen - przeciwutleniacz, który chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami przyspieszającymi procesy starzenia oraz wywołującymi zmiany nowotworowe.Dziś letnie pomidory proponuję wykorzystać

W kuchni Katie