Witajcie :) Dziś proponujemy Wam szybkie danie z pomidorów. Trwa sezon pomidorowy, ich ceny są najniższe, więc możemy jeść ich duuuużo :) i dobrze, bo są bardzo zdrowe. Fusilli z pomidorami z dodatkiem oliwek, kukurydzy i passaty :) Świderki z pomidorami (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie fusilli (świderki) 1 opakowanie passaty 3 świeże duże pomidory, 2 czerwone i jeden żółty czarne oliwki
vegetanieKluski po wypłynięciu gotujemy ok. 5-6 minut, a najlepiej wyciągnąć jedną i spróbować. Wylewamy kluski na sito i przelewamy zimną wodą. Podajemy z sosem. Nasza propozycja to sos pomidorowy z passaty, z kukurydzą i ziołami. Ale możecie podawać je do wszystkiego. Sos: 1 opakowanie passaty 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej szczypiorek oregano, bazylia, pieprz Do rondelka wlewamy passatę
vegetanierazem ok. 10 min. Hummus: 1 puszka ciecierzycy 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki wody mineralnej 1/2 limonki 5-6 łyżek sezamu 1/2 łyżeczki koncentraty pomidorowego 1/2 łyżeczki pasty chili np. sambal oelek Wszystkie składniki wrzucamy do blendera lub naczynia, w którym będziemy ucierać hummus. Jeśli będziecie mieć
vegetanieczerwoną fasolą (4 osoby) Składniki: 6 średnich ziemniaków 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka soczewicy 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek mielona słodka papryka, pieprz, ostra papryka, majeranek, sos sojowy Zaczynamy od ugotowania ziemniaków w mundurkach. Pomysł jest taki po to, żeby szybciej przygotować danie. Kiedy ziemniaki gotują
vegetaniepomidorów i oliwek. Polaliśmy ją sosem w stylu winegret. Robimy go następująco: do miseczki wlewamy oliwę z oliwek ok. 3-4 łyżki, 1 małą łyżeczkę musztardy, 1/2 łyżeczkę koncentratu pomidorowego, pieprz, bazylia, kilka kropel sosu sojowego i na koniec jedna kopiasta łyżeczka młodego jęczmienia mielonego. Wszystko dobrze wyrabiamy na jednolity sos i polewamy warzywa :) Sos jest pięknie zielony i super
vegetanienimi w komentarzach ? Jeszcze na koniec jedna rzecz ! Jeśli macie np. dość słodką kapustę mało ukiszoną lub zbyt mocno przepłukaliście ją, to polecamy wtedy dodać do zupy łyżkę koncentratu pomidorowego. Fajnie podbije smak i będzie równie smaczna :) Pozdrawiamy
vegetaniesuszonych grzybów 1 pietruszka 1 czerwona papryka 20 g suszonej żurawiny 50 g suszonych śliwek 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka musztardy dijon 2 łyżki przecieru pomidorowego pęczek świeżej pietruszki 4 liście laurowe 4 suszone owoce jałowca 3 ziela angielskie 1 łyżka tymianku 0,7 l butelki wina półsłodkiego sól, pieprz, papryka
Niezły Młynekcałkiem o nim zapomniałam.. 40 dkg serc drobiowych cebula marchewka 1 -2 szkl. bulionu drobiowego sól, pieprz liście laurowe, ziele angielskie 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki, szczypiorek Serca oczyścić i dokładnie umyć.Marchewkę i cebulę obrać i pokroić .Cebulę podsmażyć na oleju do zarumienienia. Dodać serca i podsmażyć ok. 2- 3 minut.Następnie zalać
Moje domowe kucharzeniePaprykarz szczeciński można przygotować także z podwójnej / poczwórnej porcji i zapasteryzować. Składniki: 250 g filetu wędzonego pstrąga / makreli (lub 250 g ugotowanej, świeżej, białej ryby) 150-200 g koncentratu pomidorowego dobrej jakości (wg preferencji) 50 g ryżu (użyłam brązowego) 2 marchewki 2 cebule 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku 1 niepełna łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 niepełna łyżeczka słodkiej papryki
Poezja smakumule raz, czy dwa, ale nigdy nie przygotowywałam ich sama w domu. Ostatnio trafiłam na dobrą ofertę i możliwość zakupu świeżych muli. Oczami wyobraźni widziałam już pięknie otwarte muszle, pomidorowy sos, makaron i kieliszek białego wina... Jednak najwięcej roboty jest z odpowiednim przygotowaniem muli do obróbki termicznej. Należy się do tego przyłożyć, jeśli nie chcemy małych rewolucji żołądkowych
Pasja SmakuSkładniki: 1 kg wołowiny 3 cebule 1 koncentrat pomidorowy 2 duże marchewki 1 pietruszka seler por 300 g pieczarek 3 ząbki czosnku sól, pieprz, ziele angielskie liść laurowy 0,5 łyżeczki papryki chili 125 g masła oliwa Zasmażka 2 łyżki mąki Wykonanie: Mięso z cebulą kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na maśle, które dzielimy na 3 części z odrobiną
kgwjanczewoSKŁADNIKI: 1 średniej wielkości cukinia ok. 30 dkg. mięsa mielonego 4 duże pomidory obrane ze skóry i pozbawione miąższu lub 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 6 plastrów sera (ja użyłam puławski-ego) sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka KROK 1 cukinię przekroić wzdłuż, wydrążyć łyżką miąższ posolić i pozostawić na ok 15-20 minut
smacznieinatematjest fantastyczny do dań z wieprzowiny i drobiu. Daje on nam na etapie przygotowania możliwość regulacji ostrości poprzez zwiększenie lub zmniejszenie ilości papryczki chili. Składniki: ¾ szklanki piwa ½ szklanki soku pomidorowego ¼ szklanki bardzo drobno posiekanej cebuli 1-2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 posiekane zielone papryki chili z nasionami 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu
naRuszcieosoby Czas przygotowania 30 minut Składniki: 1 Bakłażan 6 listków sałaty masłowej 2 garście rukoli 12 pomidorków cherry Pół kulki mozzarelli Pestki dyni 5-6 łyżek passaty (Przecieru pomidorowego) Oliwa z oliwek Virgin Sól himalajska Pieprz czarny Igiełki rozmarynu Przygotowanie: 1/ Bakłażana tniemy w duże kostki - solimy, dodajemy pieprzu i trochę oliwy - mieszamy wszystko i wkładamy do piekarnika
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki na 2 pizzę (ok.20 cm) 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 8 g świeżych drożdży 200 ml ciepłej (nie gorącej) wody łyżeczka miodu szczypta soli sos: 200 g pomidorowego puree przyprawa do pizzy dodatki: 100 g fety 10 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w plasterki garść czarnych oliwek, przekrojonych na pół garść rukoli Drożdże mieszamy z miodem i połową wody, dodajemy
Powiedz dietom nie