rozgrzewające i szybko zniknęło ... Leczo z makaronem SKŁADNIKI: 1,5 l bulionu warzywnego 2 duże papryki czerwone 1 puszka pomidorów krojonych 300 g kiełbasy śląskiej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku 5 -6 łyżek makaronu CZANIECKI gwiazdki PRZYGOTOWANIE: Bulion zagotowujemy, paprykę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkioczkach), zioła i przyprawy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wykładamy na wysmarowaną olejem formę. Podpiekamy w piekarniku ok. 30-35 minut. Po upieczeniu na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy i wykładamy wcześniej podsmażone wszystkie dodatki. Na wierzch posypujemy starty ser żółty. Wstawiamy jeszcze raz do piekarnika na ok. 5 minut, aby ser się rozpuścił. Smacznego
Salonik smakówPrzecier pomidorowy do słoików na zimę ( Doskonała baza do zup i sosów!) Składniki : 5 kg pomidorów (mogą być gorszej jakości np.popękane,małe) sól (najlepiej nie jodowana) pieprz czarny mielony Sposób wykonania : Pomidory umyć,pokroić na kawałki wsypać do garnka.Do garnka wlać troszkę wody aby się nie przypaliły pomidory i postawić na małym ogniu.Gotować aż zrobią
Przepisy i porady kulinarnekminku 1 i 1/2 łyżki oliwy 1 mała czerwona cebula, grubo posiekana 3 ząbki czosnku, grubo posiekane 3 ostre czerwone chili, pozbawione nasion i grubo posiekane 1/2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli *Przepis pochodzi z książki Jerozolima, Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi, wyd. Fillo Przygotowanie: Paprykę umieszczamy pod mocno rozgrzaną górną grzałką piekarnika mniej
Smakowity Blog Kulinarnyzwykle bywa przy klasycznym sosie czosnkowym do pizzy. Czemu dla leniwych? Proste, bo mało pracochłonny w wykonaniu. Zwykle przygotowania pizzy są odrobinkę pracochłonne, bo musimy zrobić sos pomidorowy, który stanowi podstawowe smarowidło, musimy zagnieść ciasto, pokroić dodatki, zetrzeć ser. Ufff, dużo trochę :) Więc ja osobiście jeśli mogę zaoszczędzić odrobinkę czasu i energii korzystam z takiej możliwości. Tak jestem leniem :) Dlatego
Blondynka Gotujepaprykę - 5 minut mielone mięso wołowe - do czasu aż zmieni kolor na brązowy. Wszystkie składniki przełożyć do dużego garnka. Następnie dodać przeciśnięty czosnek, posiekany szczypior i zioła, koncentrat pomidorowy i dusić przez 5 - 10 minut. Doprawić solą i pieprzem i dodać pokrojony w kostkę ser mozzarella. Wszystko wymieszać i tym farszem napełnić cukinie. Posypać każdą żółtym serem. Zapiekać
Cukier&Puderkalorycznym, ale jakże smacznym. Polecam je szczególnie na okres jesienno - zimowy, bo dostarcza mnóstwo energii. Potrzebne nam: - pół paczki makaronu spaghetti - słoik (520 g) sosu bolognese - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki - 1,5 dużej cebuli - 3 duże ząbki czosnku - sól, pieprz - papryka słodka i ostra - zioła prowansalskie - czosnek w pudrze - 2 łyżki oleju rzepakowego
W poszukiwaniu inspiracjipomagające niwelować bolesne skurcze menstruacyjne. I gdyby było mało zalet, ma właściwości antywirusowe, antygrzybiczne i antybakteryjne . SKŁADNIKI 4 cukinie 500 g mięsa mielonego pomidory w puszcze lub przecier pomidorowy (można zrobić bez pomidorów) sól pieprz / pieprz ziołowy czosnek czubryca (opcjonalnie) mieszanka przypraw do mięsa mielonego (opcjonalnie) zioła prowansalskie czarnuszka ser żółty olej WYKONANIE Cukinie myjemy, kroimy
Zofianablachę. Ciasto najlepiej rozprowadza się palcami, warto namoczyć je w oleju - wtedy ciasto łatwiej się układa:) Sos - mieszamy ze sobą wszystkie składniki ;)Na ciasto wykładamy sos pomidorowy i pozostałe składniki. Wszystkie chwyty smakowe dozwolone jeżeli chodzi o dodatki :) Ważna uwaga, by ser dodać na kilka minut przed końcem pieczenia. Całość pieczemy 20-25 minut. Przyprawy
Lawendowe Nieboprzyprawy do mięsa mielonegosól i pieprz do smakuPRZYGOTOWANIEW głębokiej patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam na niej cebulę z czosnkiem do zeszklenia. Następnie dodaję pomidory razem z sokiem i koncentrat pomidorowy, mieszam do połączenia składników. Duszę pod przykryciem na małym ogniu aż pomidory będą się rozpadać, jeżeli sos jest zbyt gęsty dodaję pół szklanki wody. Przyprawiam solą i pieprze oraz dodaję
Magiczna kuchnia Dariiwielu kombinacji. Jaka jest Wasza ulubiona? Składniki: 0,5 kg piersi z indyka 1 żółta cukinia 1 zielona cukinia 1 marchewka 0,5 kg fasolki szparagowej 500g przecieru pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, bazylia, czosnek 1. Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisyPowołując się na Wikipedię: Focaccia - potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.Focaccia podawana jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego
bistro mamamamy w lodówce. Obiad jest przepyszny, polecam i zachęcam do skorzystania z przepisu. Zaczynamy: Składniki na marynatę:3 łyżki sosu sojowego2 łyżki octu winnego3 łyżki ciemnego cukru4 łyżki koncentratu pomidorowego Składniki:około 1 kg łososia 1 i 1/3 szklanki ryżu3 marchewki1 mała puszka groszku 1 czerwona cebulaszczypior2 jajka1 łyżka masłaoliwa
Smaki Edytypól na pól z mąki pełnoziarnistej i tortowej)na pierwsze nadzienie- serek kremowy (np. Almette)- sałata lodowa- szynka- ser na drugie nadzienie- ok. 200 g białego sera- koncentrat pomidorowy- 2 ząbki czosnku - kawałki papryki czerwonej +wykałaczkiPrzygotowanie:Pierwsze nadzienie - połowę naleśników posmarować kremowym serkiem, nałożyć liście sałaty, kawałki sera oraz szynki, zawinąć w rulon i pokroić
Kuchnia Ellieoliwekświeże liście bazyliisól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Na oliwie podsmażamy cebulę. Dodajemy pomidory z puszki doprawiamy solą i pieprze. W między czasie gotujemy makaron ok. 7-8 min. Do sosu pomidorowego dodajemy świeżo posiekaną bazylię i odrobinę parmezanu. Sos gotujemy, do momentu zgęstnienia.Na ugotowany makaron wykładamy sos, posypujemy świeżą bazylią i parmezanem
kulinarnyJa