pomidorowa - 2000 przepisów (strona:96/134)

Sos myśliwski 209

boczkiem wędzonym , słowem kombinujcie do woli, a ja życzę smacznego:) Składniki 2-3 cebule  1 parka kiełbasy ogórki słodko- kwaśne 1 łyżka masła 0,5 małego słoiczka koncentratu pomidorowego  2 kostki rosołowe  mąka na zasmażkę Sposób Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, przysmażamy ją w garnku na maśle. Następnie dodajemy koncentrat, mieszamy, sypiemy mąkę i robimy zasmażkę

Kuchenne aromaty
Penne z mięsem mielonym i groszkiem 138

gusta się zmieniają. Składniki 60 dag mięsa mielonego 1 puszka groszku 400 g makaronu penne 30 dag żółtego sera 2 ząbki czosnku 2 duże cebule 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu majeranek, oregano, bazylia, proszkowana papryka słodka, pieprz 0,5 szkl. wody margaryna do smażenia Sposób Mięso mielone podsmażyć na margarynie razem z przyprawami, cebulą pokrojoną w kosteczkę

Kuchenne aromaty
Cebularze 169

łyżeczki ziół prowansalskich 1/4 szkl. oliwy z oliwek + 2 łyżki (do podsmażenia cebuli) 3 średniej wielkości cebule 30 dag sera żółtego 4 łyżki ketchupu 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sposób Drożdże rozpuszczamy w szklance letniej wody, łączymy w misce z mąką, ziołami prowansalskimi, solą, 1/4 szkl oliwy z oliwek. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu

Kuchenne aromaty
Gołąbki poznańskie 149

kapusty 2 jajka 1 duża cebula 1 szklanka kaszy manny  sól, pieprz, papryka słodka mielona czosnek mąka do obtoczenia gołąbków Zalewa 4 szkl. wody 0,5 słoiczka przecieru pomidorowego 2 kostki rosołowe Sposób Kapustę drobno poszatkować, cebulę drobno pokroić, wymieszać w misce z pozostałymi składnikami. Formować okrągłe, lekko spłaszczone gołąbki. Gotowe obtoczyć w mące, podsmażyć na tłuszczu, a następnie

Kuchenne aromaty
Śledzie po kaszubsku 174

najeść, zostawiłam je na 24 godziny, aby się "przegryzły", po tym czasie były po prostu rewelacyjne.  Składniki 0,5 kg śledzi solonych  2 cebule mały słoik koncentratu pomidorowego sok wyciśnięty z jednej cytryny  1/3 szklanki oleju łyżeczka cukru 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego  rodzynki Sposób Śledzie namoczyć w wodzie na 2 godziny

Kuchenne aromaty
Przyprawy Broil King i sosy Ballymaloe dostępne w naszej ofercie 204

jest idealnym dodatkiem do kanapek, burgerów i wielu innych. Oprócz niesamowitych walorów smakowych jego niewątpliwą zaletą jest to, że nie zawiera glutenu. Ballymaloe Jalapeno Pepper Relish to przepyszny paprykowo – pomidorowy sos, który nada Twoim potrawom wyrazistości. Jest to w pełni naturalny, bezglutenowy sos stworzony według tradycyjnej irlandzkiej receptury. Idealnie pasuje do mięs, serów, snacków i wielu innych. Przyprawa do steków

naRuszcie
50 twarzy żeberek z grilla 141

liście laurowe 3 goździki 1 gwiazdkę anyżu ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki soli kilkanaście ziarenek pieprzu cytryna pokrojona w grube plastry Na glazurę: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki miodu 3 łyżki oleju sok z cytryny Żeberka kroimy na mniejsze porcje. W wielkim garze gotujemy wodę. Do gotującej wody wrzucamy wszystkie składniki (żeberek nie wrzucamy). I gotujemy

ladykitchen
Dal, czyli hinduskie danie w Polsce 184

ząbek czosnku kawałek imbiru (1 cm) lub pół łyżeczki mielonego cebula po pół czerwonej i zielonej papryczki chili pół słodkiej zielonej papryki 2 pomidory/ pół puszki pomidorów łyżka koncentratu pomidorowego kolendra Opłukać soczewice, zalać zimną wodą, zostawić na 20 minut, żeby podwoiła objętość. Dodać bulion, kurkumę, kolendrę, mieszkankę garam masala i chili w proszku. Gotować na małym ogniu 20 minut

Humanistka w kuchni
Makaronowa zapiekanka z wolowina (frittata z wołowina) czyli Niedzielne Mielenie odc.28 198

Makaronowa zapiekanka z wołowina (frittata z wołowiną) 50 g cheddara po 1 cebuli i marchewce, obranej i posiekanej oliwa do  smażenia 500 g mielonej wołowiny 2 szkl. przecieru pomidorowego sól, pieprz 300 g makaronu spaghetti 3 jajka natka pietruszki Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Smażymy warzywa a gdy zmiękną dodajemy mięso i mieszając smażymy aż przestanie być różowe

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka w awokado i tortilla zamiast kanapki 185

tortilla z kurczakiem i papryką zamiast kanapki. Kurczaka można użyć oczywiście świeżego, ale wtedy śpicie kilka minut krócej ;) Można go też zastąpić salami lub chorizo. Jako uzupełnienie koniecznie sok pomidorowy pikantny Tymbark. W tym zestawieniu stawia na nogi lepiej niż kawa, a do tego dostarczamy kolejną dawkę witamin i mikroelementów. Składniki: 4 placki tortilla ( najlepiej kukurydziana lub mieszana

Pełny talerz
Pikantne curry jagnięce z pomidorami 205

oleju Kujawski z czosnkiem 1 cebula – obrana i posiekana 1 łyżeczka słodkiej papryki po 1 posiekanej papryce chili żółtej, zielonej, czerwonej 400 g pomidorów z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 ml wody lub bulionu 200 g świeżego groszku cukrowego w strączkach lub fasolki szparagowej natka kolendry do dekoracji Połączyć jogurt, imbir, czosnek i kurkumę, wymieszać z mięsem. Przykryć, odstawić

Pełny talerz
Zawijane pizzerinki 624

przepisu i jego modyfikacje wedle swojego uznania ;) Składniki: 700 g pełnoziarnistej żytniej bądź pszennej 50 g świeżych drożdży   450 ml letniego mleka 150 g kurczaka/ szynki koncentrat/ketchup/sos pomidorowy 200g startego sera sól czerwona papryka   cebula Przepis: Drożdże rozcieramy w misce. Dodajemy letnie mleko i mieszamy składniki z mąką i solą. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Zostawiamy

WeAreCrazy
Zupa a’la strogonoff 292

kurczaka; - 20 dag pieczarek; - 3 ogórki konserwowe; - 1 duża cebula; - 1/2 czerwonej papryki; - 1 łyżeczka ostrej musztardy; - ostra mielona papryka, słodka mielona papryka, sól, pieprz - 4 łyżki koncentratu pomidorowego; - 1/4 szklanki śmietany 30% Wykonanie: Mięso pokroić w paski, dodać pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki, szczyptę soli i łyżkę oleju. Odstawić na pół godziny do lodówki. W tym czasie pokroić

dom-agi.pl
Indyk po meksykańsku (porcja - ok. 410 kcal) 289

Składniki (porcja - zdjęcie): 140 g piersi z indyka 30 g ryżu (tu: ryż naturalny) 50 g papryki czerwonej 55 g kukurydzy z puszki (odsączonej) 1 łyżeczka (10 g) koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju przyprawy: kolendra mielona, chili, oregano, sól Przygotowanie: 1. Pierś z indyka kroimy na małe kawałki, solimy, smażymy na łyżce oleju. 2. W międzyczasie gotujemy na sypko ryż

Malowane smakiem
Faszerowane tortille: Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 144

sztuk): 1 duża pierś z kurczaka suszone pomidory w zalewie (ja użyłam około 7-8 sztuk) około 2 dużych liści kapusty pekińskiej sol i pieprz do smaku Ostry sos pomidorowy z suszonych pomidorów i kaparów: 4 suszone pomidory w zalewie 3 kapary świeża papryczka chilli - ilość wedle uznania ;) sól i pieprz do smaku Sos: pomidory z kaparami (ja kupuję takie

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!

Proponowane wyszukiwania