wymyslic cos na widok czego Viki nie bedzie sie krzywic, a nie zawsze jest to takie latwe. Ona by pewnie chciala by codziennie na obiad byl do wyboru rosol, pomidorowa, barszcz, ogorkowa, spagetti bolonskie, nalesniki, najlepiej z nutella, racuszki z malinami albo risotto. Przyznam, ze zestaw i tak jest imponujacy, sa mamy ktore maja gorzej niz ja gdy trafi
Przysmaki Karolkiwiem jak wam, ale mi do tej pory owoce morza najlepiej komponowały się w zupie pomidorowej. Tym razem postanowiłam je wykorzystać do zupy piwnej, na gorzko-słodkim ciemnym piwie korzennym. Połączenie tych smaków wyszło rewelacyjne. A słodka śmietanka dopełniła całości.Przypominam o konkursie urodzinowym, kończy się jutro o 23.59. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikblogu przepisy związane z tą dietą będą się pojawiały częściej. Ale jeśli na diecie nie jesteście i o figurę dbać nie musicie to polecam zjeść pulpeciki z sosem pomidorowym i makaronem. A co... Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikproces ich przygotowania, bo bardzo chciałam kiedyś zrobić je sama. Gołąbki zachwyciły nas smakiem. Zorka podała je wtedy tylko z jogurtem naturalnym, co w przeciwieństwie do naszych w sosie pomidorowym było zaskoczeniem. Obecnie zdobycie liści winogron na te gołąbki nie jest już problemem, bo produkt ten pojawia się w większości hipermarketów, więc możemy przygotować sami rewelacyjne bałkańskie danie, którego
Bernika - moj kulinarny pamietnikkilka minut. Odsączyć z nadmiaru soku na sitku ( sok zachować do skropienia ryby). Wymieszać z posiekaną drobno melisą. Wypełnić puste miejsca po gniazdach nasiennych w gruszkach farszem pomidorowym. Rybę wyjąć z marynaty i ponownie osuszyć. Posolić. Posypać papryką . Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć filety na rumiano z obu stron. Podawać z gruszką i kawałkiem
Buniabaje w kuchniprzyjemnością odgrzewam. Czas: 2 godziny Składniki: 1 paczka makaronu spaghetti ( 1/2 kg) 1/2 kg łopatki bez kości ( w miarę chudej) 3 średnie cebule 2 duże pomidory 15 dag koncentratu pomidorowego 30 % ( 1 1/2 małego słoiczka) cukier do smaku 5 łyżek oleju z pestek winogron suszone oregano do smaku suszona bazylia do smaku suszony czosnek do smaku pieprz mielony do smaku(...)przyprawy do zup. Gotować na małym gazie przy uchylonej pokrywce przez 1,5 godziny. Sos ma się zagęścić przez odparowanie ( jeśli trzeba to wodę uzupełniać po odrobinie). Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku. Zmniejszyć gaz i niech się dalej dusi. Nastawić wodę na makaron. W osolonym wrzątku ugotować al'dente spaghetti. Odcedzić. Wrzucić do sosu. Wymieszać. Przykryć i zostawić
Buniabaje w kuchniminut z każdej strony, na bardzo małym gazie. Można także piec go przez 20 minut w 200 stopniach. Gotowy placek odkładam na kratkę do przestygnięcia. Smaruję sosem pomidorowym i układam na nim ulubione dodatki
Magiczne Życie MartyIntegracja blogerów kulinarnych z Wielkopolski pełną parą!W sobotę, tj. 1. września, reprezentacyjna ekipa spotkała się w KontenerArtnad Wartą w Poznaniu.Pomimo wątpliwości, co do pogody, mieliśmy
W kuchni Karmel-itkizbyt miękkie.Smak nie jest jakiś szczególnie wyróżniający się, czuć jakby jadło się jakieś delikatne w smaku mięso.My przyrządziliśmy je z białym winem oraz aromatyczną salsą pomidorową, stanowiły tym samym jedną z naszych przystawek.Kto jeszcze nie próbował - nie bójcie się! Skoro ja to przeżyłam, to Wy tez dacie radę ! OŚMIORNICZKI W SALSIE Z PALONYCH POMIDORÓW. /przepis: Grzegorz Łapanowski
W kuchni Karmel-itkicebula 2-3 duże pomidory 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku starte na tarce o małych oczkach 1 łyżeczka słodkiej mielonej apryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2/3 szklanki wytrawnego białego wina 200 g ryżu do paelli, np. bomba 1 - 1,5 litra bulionu sól, pieprz, nitki szafranu natka pietruszki olej do smażenia Mrożone owoce rozmrażam. Muszle(...)również w kostkę. Rozgrzewam oliwę na patelni, dodaję cebulę, paprykę, przesmażam. Wrzucam czosnek i smażę 15 sekund, na samym końcu wrzucając pomidory. Całość smażę 2 minuty. Dodaję koncentrat pomidorowy, słodką i wędzoną paprykę. Wlewam wino, zagotowuję. Redukuję sos o połowę na większym ogniu przez ok. 3 minuty. Na patelnię z warzywami wsypuję ryż, przesmażam lekko ok. 2 minuty, dodaję
W kuchni Karmel-itkipolecam :] FASOLA CZERWONA A'LA PO BRETOŃSKU /przepis własny;/ na 2-3 porcje 200g czerwonej fasoli 2 czerwone cebule 2 - 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 500ml domowego przecieru pomidorowego * słoik pomidorów lekko przesmażonych Pudliszki** 3-4 szklanki bulionu warzywnego olej z pestek winogron pieprz chili w płatkach suszona bazylia sos sojowy do smaku Fasolę zalewam wodą i moczę(...)godzin. Odcedzam. Cebule obieram, drobno siekam. Szklę wraz z czosnkiem na oleju z pestek winogron. Następnie wrzucam namoczoną i odcedzoną fasolę. Dodaję przecier pomidorowy, pomidory z Pudliszek. Duszę do miękkości (ok. 1 - 2 h), uzupełniając wchłaniany płyn bulionem warzywnym i czasami mieszając. Pod koniec gotowania dodaję przyprawy, sos sojowy, duszę jeszcze jakiś czas. Podaję. SMACZNEGO! * 2 puszki pomidorów bez skórki
W kuchni Karmel-itkilinią LOT, w której dostaliśmy poczęstunek w postaci ohydnej kanapki z kiełbasą, ogórkiem kiszonym i musztardą. Ogólnie niezjadliwa. Później leciałam liniami US Airways, gdzie poczęstowali nas kurczakiem w sosie pomidorowym z makaronem ryżowym, sałatką z gotowanych warzyw, do tego sałatka z cukinią, papryką, czarnymi oliwkami i serem feta, bułka z masłem i ciastko na deser. Jedzenie może brzmi dobrze
Zgrabne Gotowaniegrzyby (borowiki, maślaki) 1 czosnek 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 cebula 1 papryczka chili 3/4 czerwonego, półwytrwanego wina (polecam Celebro) 1 szklana bulionu warzywnego 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Fasolę dokładnie umyć, zalać przegotowaną, ciepłą wodą w ilości 4-5 razy większej niż fasola, dodać 2 ząbki czosnku, liść(...)oczywiście w odrębnym garnku;). Gdy się zagotuje dodać oczyszczone, umyte i pokrojone w duże plastry grzyby, po godzinie przełożyć do niej mięso, dodać przecier pomidorowy i zioła. Gotowac razem na wolnym ogniu do miękkości mięsa i fasoli. Doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem.Smaczego!:)*wpis zawiera lokowanie produktu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakleiło się nam do rąk)ewentualnie ulubione zioła lub czosnek w proszku Sos: Mały słoiczek koncentratu (ok. 90-100g) – może też być tomatera, pomidory w puszce, przecier pomidorowy Bazylia Oregano Tymianek Pieprz Sól Zamiast w/w ziół możemy też użyć gotowej mieszanki prymat – przyprawa do pizzy Farsz: Pół puszki ananasa - krojony Pół piersi z kurczaka(...)smaku ziołami, solą i pieprzem. W przypadku pomidorów w puszce należy je uprzednio udusić na jednolity sos – aby był bardziej wyrazisty w smaku można dodać do niego łyżkę koncentratu pomidorowego. Kurczaka pokroić w kostkę. Usmażyć. Posolić i pieprzyć do smaku. Bierzemy kawałek ciasta, wałkujemy go lub rozciągamy w formie koła w dłoni. Na jednej połówce kładziemy sos, na to kurczaka
Fabryka pomysłówtymianek, bazylię, kozieradkę. Korzystałam z przepisu Smacznej Pyzy. Ps. przypominam o trwającej do piątku do godziny 22 akcji gotowanie za głosowanie:) Składniki na 5 słoiczków (takich po koncentracie pomidorowym): 0,6 kg papryki czerwonej0,6 kg bakłażana1,5 kg pomidorów1 dość duża cebula1 małe papryczki chili2 duże ząbki czosnku ¾ łyżeczki cząbru (Kamis) i ¾ łyżeczki papryki słodkiej
Fabryka pomysłów