pomidorowa - 2000 przepisów (strona:80/134)

PULPETY W SOSIE MYŚLIWSKIM 142

złoty kolor cebulę, następnie dodajemy paprykę, pieczarki i ogórki. Całość chwilkę podsmażamy, po czym podlewamy bulionem, w którym gotowały się pulpety. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat  pomidorowy, solimy, pieprzymy, dodajemy sproszkowane papryki i gotujemy ok 15 minut. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do naszego sosu, zagęszczając go, ale nieznacznie. Pulpety przekładamy do sosu, całość mieszamy

Walijskie Pichcenie
CZERWONA FASOLKA PO BRETOŃSKU 144

Następnie dodajemy pokrojoną w paseczki wędlinę. Podsmażamy całość. Czas na fasolkę. Otwieramy puszki i wraz z zalewę wlewamy na patelnię. Mieszamy, doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i zagotowujemy. Podajemy z pieczywem

Walijskie Pichcenie
KLOPSIKOWA KALAFIOROWA NA SERKU TOPIONYM 187

Zupa kalafiorowa to chyba obok pomidorowej i ogórkowej jedna z najbardziej "polskich" zup :) Zna ją każde dziecko i większość z nas lubi. Nie wymaga długiego gotowania, więc jest mało kłopotliwa w przyrządzaniu. To jedna z nielicznych zup, której nie gotuję na mięsie. No ewentualnie delikatne drobiowe skrzydełka mogą być :) albo lekkie mięsne pulpeciki. Jednak zawsze dodaję do niej

Walijskie Pichcenie
COŚ DO CHLEBA CZYLI PIECZEŃ KOPERKOWA 164

zimno do kanapek (można wtedy z czystym sumieniem powiedzieć: wiem co jem) ale i fajnie smakuje na ciepło jako danie obiadowe z ziemniaczkami i np. gęstym sosem pomidorowym jak u mnie.  Składniki: 1kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 kajzerki 2 czubate łyżki posiekanego koperku 4 całe jaja sól, pieprz majeranek szklanka bulionu warzywnego olej do posmarowania wierzchu

Walijskie Pichcenie
KARKÓWKA W TOWARZYSTWIE BRĄZOWYCH PIECZAREK 202

cóż chcieć więcej? Składniki:    700 g karkówki b/k  350 g brązowych pieczarek  2  duże cebule  przyprawa do karkówki  1 łyżeczka koncentratu pomidorowego  1 łyżeczka musztardy sarepskiej   1 łyżka śmietany 18%  sól, pieprz,  ziele angielskie,  liść laurowy  granulowany czosnek,  słodka papryka  majeranek łyżka oleju(...)bulionem). Dodać sól, liść laurowy, ziele angielskie, musztardę i odrobinę granulowanego czosnku  Dusić ok. 1 godziny do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodać do smaku łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz śmietanę. Zagotować

Walijskie Pichcenie
PROSTE KOTLECIKI Z KASZY JĘCZMIENNEJ 167

stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniczku, aby ten wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy na ciepło jako danie obiadowe lub np. na zimno z sosem czosnkowym czy pomidorowym. Smacznego

Walijskie Pichcenie
SMAŻONY RYŻ Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM 249

piersi z kurczaka 200g pieczarek 1 cebula 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej mała puszka kukurydzy (200g) 1 łyżeczka curry pieprz sól przyprawa gyros słodka papryka łyżka koncentratu pomidorowego olej do smażenia ok 1l bulionu Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wsypujemy surowy ryż, podsmażamy ok. 3-4 minuty ciągle mieszając, aż ziarenka ryżu staną się białe. Następnie wlewamy(...)pieczarki oraz odcedzoną z zalewy kukurydzę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku: solą, papryką, curry i  pieprzem. Smażymy, aż kurczak i warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilkę smażymy całość.  Na koniec łączmy ryż z warzywami i kurczakiem. Mieszamy i podajemy

Walijskie Pichcenie
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z BOTWINKĄ 884

barszcz ukraiński na wiosennej (lub z wiosenną) botwince. Składniki: pęczek botwiny 3 średniej wielkości buraki 2 marchewki 1 pietruszka 3 duże ziemniaki pół szklanki drobnej fasoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego łyżka octu winnego lub trochę koncentratu buraczanego sól, cukier, pieprz 1 ząbek czosnku śmietana 18% koperek Wykonanie: Fasolę opłukać i zamoczyć na kilkanaście godzin. Następnie ugotować do miękkości. Ewentualnie jeśli(...)dodać łyżeczkę soli i ugotować.  Botwinę dokładnie umyć, poszatkować i dodać do wywaru pod koniec gotowania. Zdjąć z ognia i dodać ugotowaną wcześniej fasolę. Do wywaru dodać koncentrat pomidorowy i ocet. Zabielić śmietaną. Doprawić do smaku i posypać koperkiem

Walijskie Pichcenie
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z BOTWINKĄ 884

barszcz ukraiński na wiosennej (lub z wiosenną) botwince. Składniki: pęczek botwiny 3 średniej wielkości buraki 2 marchewki 1 pietruszka 3 duże ziemniaki pół szklanki drobnej fasoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego łyżka octu winnego lub trochę koncentratu buraczanego sól, cukier, pieprz 1 ząbek czosnku śmietana 18% koperek Wykonanie: Fasolę opłukać i zamoczyć na kilkanaście godzin. Następnie ugotować do miękkości. Ewentualnie jeśli(...)dodać łyżeczkę soli i ugotować.  Botwinę dokładnie umyć, poszatkować i dodać do wywaru pod koniec gotowania. Zdjąć z ognia i dodać ugotowaną wcześniej fasolę. Do wywaru dodać koncentrat pomidorowy i ocet. Zabielić śmietaną. Doprawić do smaku i posypać koperkiem

Walijskie Pichcenie
PAPRYKARZ Z BIAŁĄ KASZĄ GRYCZANĄ 191

się rewelacyjnie! Składniki: 2 makrele wędzone 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 szkl. kaszy białej gryczanej sól pieprz słodka i ostra papryka cukier ketchup (do smaku) 200g koncentratu pomidorowego olej Wykonanie: Kaszę gotujemy na małym ogniu w 2 szklankach wody, do momentu, aż wchłonie nam płyn. Makrelę obieramy z ości . Cebule  kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty(...)oleju ze szczyptą cukru. Marchewkę i pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Tym razem wszystkie składniki:kaszę, warzywa, makrelę zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, ryż, sól, pieprz, obie papryki, przekładamy na patelnię z podsmażoną cebulką. Mieszamy wszystko i dusimy całość chwilkę, aby smaki wzajemnie przeszły. Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce. Paprykarz  najlepszy jest

Walijskie Pichcenie
KURCZAK NA RYŻU 494

czasie np. oddać się ulubionej lekturze ... Składniki: 6 udek z kurczaka 4 torebki ryżu 4 szklanek wody  2 cebule 2 ząbki czosnku  3 łyżki przecieru pomidorowego  sól pieprz ostra i słodka papryka Wykonanie: Udka posypujemy solą, pieprzem, obiema paprykami (lub ulubioną przyprawą do kurczaka). Wkładamy do lodówki na 1h. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy, dodajemy wodę(...)przecier pomidorowy,trochę soli  i pieprzu. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Na blaszkę wysypujemy ryż i zalewamy go przygotowaną zalewą. Na to układamy przyprawione udka. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 180st przez około 1 .5h w zależności od wielkości udek. Po upływie godziny folię ściągamy,aby udka nam się przyrumieniły, a ryż mieszamy

Walijskie Pichcenie
B... Brokułowa! 186

Była pomidorowa, gulaszowa, szykuje się też kapuśniak, ale dzisiaj uraczyliśmy się w południe pyszną, rozgrzewającą zupą brokułową, która jest banalna w przygotowaniu! Składniki: 3 szklanki bulionu warzywnego 1 mała cebulka 1 marchewka 1 ziemniak 1/2 paczki mrożonych brokułów (w której akurat znalazło się też kilka kwiatów kalafiora ;)) 1 szklanka makaronu razowego typu: świderki nasiona do posypania (u nas słonecznik

Kitchens Alphabet
P... Pierogi! (i polska impreza!) 178

mieszkaniu przez ostatnie 2 tyg. ;p) znalazły uznanie w męskim gronie ;) 3.     Na stole znalazły się jeszcze domowej roboty wątrobianka oraz pasztet pomidorowy. 4.     Oraz (nie robiąc reklamy) wódka żołądkowa gorzka miętowa, nasza ulubiona :P Mam jeszcze 2 opakowania pasztetu pomidorowego w domu. Jeden muszę przywieźć koleżance

Kitchens Alphabet
Prosty bigos ze świeżej kapusty 180

nożem i przełożyć do garnka. Zalać wodą, aby prawie pokryła kapustę i gotować nie przykrywając garnka. Kiełbasę pokroić w kostkę. Gdy kapusta zmniejszy swoją objętość dodać pokrojoną kiełbasę, koncentrat pomidorowy, koperek, natkę oraz listki laurowe. Wymieszać i dalej gotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Boczek wędzony pokroić w kostkę. Część chudszą dodać do gotującej kapusty. Część tłuściejszą wrzucić

Monia miesza i gotuje
Barszcz ukraiński 244

taka zupa to idealna dawka ciepła i energii dla naszego organizmu.Składniki: 1/4 małej główki kapusty najlepiej włoskiej 2 suszone prawdziwki 6 średnich buraków 3 -5 łyżki domowego przecieru pomidorowego 2 - 4 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 4-5 łyżek octu 10 % 50 dag białej fasoli 250 ml słodkiej śmietanki 12 % 2 - 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka(...)jest miękkie i obgotowane,  obieramy je dokładnie i pozbywamy się kości. Na  smalcu przesmażamy na złoty kolor drobno pokrojony czosnek i dokładamy do zupy, dokładamy również koncentrat pomidorowy i wlewamy słodką śmietankę. Doprawiamy do smaku solą solą, pieprzem, cukrem, octem

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania