pomidorowa - 2000 przepisów (strona:73/134)

Zapiekanka z gotowanego indyka i marchewki, czyli kolejny pomysł na wykorzystanie pozostałości z rosołu 208

zostały - konkretnie skrzydła. Kiedy ostygły, obrałam z nich chude mięso. Nie miałam na początku pojęcia, co z tym mięsem zrobić. Mogłam dorzucić do wywaru i zrobić na przykład pomidorową z mięsem. Postanowiłam jednak zrobić zapiekankę. I to był dobry pomysł :)Składniki:chude mięso z rosołu, ugotowana marchewka,jajko,gęsta kwaśna śmietana,masło do wysmarowania kokilek,sól i pieprz

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki z cukinii 319

kolor z obu stron, na średnio rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu  na papierowym ręczniku.Podawać z sosami na bazie jogurtu, pikantnymi sosami pomidorowymi lub mięsnymi.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z młodej kapusty - lekkie i dietetyczne 232

takim sosem zalać prawie miękkie gołąbki, a przejdą jego smakiem. Ja zapiekam je bez sosu, a gotowe podaję, często jednocześnie, z kilkoma różnymi sosami. Na przykład koperkowym, ziołowym, pomidorowym...Przepis dodaję do kolekcji Odchudzamy nasze dania, gdyż takie gołąbki są bardzo lekkie i mało kaloryczne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniki po meksykańsku 169

dodaję albo więcej mleka/wody albo mąki. Później używam mikseraby uzyskać super gładkie ciasto, patelnie dobrze rozgrzewam i zaczynam smażenie.Farsz:Mięso mielone 0,5 kgcebula 1 szt.pieczarki ok.6 szt.koncentrat pomidorowy 3-4 łyżkikukurydza puszkaczerwona fasola puszkaczosnek 2 ząbkiprzyprawy ( sól, pieprz ziołowy,majeranek, przyprawa do mięsa mielonego, oregano)W czasie gdy smażę (albo pomocnik) naleśniki przygotowuję farsz. Kroję cebulkę w kostkę(...)smażę przez 10 minut, później dodaję mięso mielone, przyprawiam i smażę aż mięso zmieni kolor i będzie miękkie. Pod koniec dodaję kukurydzę, fasolę, czosnek (drobno pokrojony) i koncentrat pomidorowy.  Składniki na biały sos:woda 2 szklvegeta 1 łyżkaśmietana 0,5 szklserek śmietankowy topiony 2 trójkącikipieprzmąka ziemniaczana 2 łyżkiWodę zagotowuję, dodaję vegetę, dodaję śmietankę i serek dokładnie mieszam trzepaczką

NA MOIM TALERZU
Mój bigos 171

udek kurczaka/indyka itd.) kroję i smażę na małej ilości oleju doprawiając przyprawą do mięsa.Gdy kapusta jest miękka i woda odparuje wrzucam mięsko z patelni mieszam, doprawiam przecierem pomidorowym, próbuję i w razie potrzeby dodaję jeszcze trochę przypraw (duża ilość majeranku).  Ilość przypraw zależy od upodobań, najlepiej na początku nie sypać ich dużo i pod koniec doprawić więcej

NA MOIM TALERZU
Zupa gulaszowa 186

Niezwykle aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca zupa z indyczych żołądków.   Składniki:-1 kg żołądków indyczych-3 l wody-marchew-2 łyżki koncentratu pomidorowego-5 dkg masła-4 łyżki mąki pszennej-2 ząbki czosnku-po kawałku selera i pora-2 papryczki chili ( lub ostra papryka )-gałązki lubczyku, bazylii i pietruszki ( może być susz )-sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, ziele angielskie(...)cedzimy.   Żołądki kroimy w cienkie paseczki, marchew w plasterki.   Jeśli użyjemy papryczki chili - pozbywamy się nasion i drobniutko kroimy.   Wywar zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, pieprz,papryczkę chili i pokrojone żołądki.   Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy do zrumienienia.Rozrzedzamy wywarem i przelewamy do garnka.    Gotujemy

Maminek kulinarny
Kotleciki z kaszy jaglanej 187

nasionka się przyrumienią).Kotleciki świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Dobrze komponuj się ze wszelkiego rodzaju sosami np. z hummusem, chutney z mango, sosem pomidorowym, czy chrzanowym. Mogą służyć jako przekąska, część obiadu, czy składnik wegańskich burgerów. Warto eksperymentować! Smacznego

Food Square
Wrocławski Bazar Smakoszy 174

zwykle pysznymi smakami prosto ze słonecznej Portugalii - oliwy, przetwory i konserwy.Kolejne włoskie stoisko TP Italia było pełne doskonałych sosów pesto (z koperkiem, ziołami, paprykowe, łososiowe, pomidorowe i wiele innych), a także przysmaków z truflami. Przepyszne pesto zrobiły jednak na nas takie wrażenie, że każdy bez zastanowienia zaopatrzył się od razu po dwa słoiczki tych specjałów

Food Square
Gulasz z mortadeli 194

dnia:Nie ma chyba nic łatwiejszego.Potrzebne produkty:-solidna porcja mortadeli-1,2-1,4 kg (wieprzowa lub drobiowa-obie smakują podobnie)-puszka czerwonej fasoli-kartonik 500 ml koncentratu pomidorowego-4 marchewki-2 papryki-3 ząbki czosnku-przyprawa warzywko-majeranek-przyprawa delikat do mięs-pieprz czarny mielony-olej do smażeniaMortadelę kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z niewielką ilością olejui

Maminek kulinarny
Ryba w cieście 191

Odwracamy filety ciastem do spodu i ponownie polewamy rybę.   Smażymy na wolnym ogniu, kilka razy obracając.   Ryba jest gotowa.Świetnie smakuje z ziemniakami z sosem pomidorowym i surówką z białej kapusty.Smacznego

Maminek kulinarny
Śledziki Beatki 148

Dziękujemy za pomysł.Pozdrawiamy serdecznie.Śledzik jest na jutro.Musi się przegryźć.Kupujemy 0,5 kg filetów śledziowych Matjas, 0,5 kg cebuli, koncentrat pomidorowy 150 ml.Potrzebujemy też:-1/4 szklanki oleju-1/4 szklanki octu-1/4 szklanki cukru-3 dkg rodzynek   Filety moczymy przez 1 godzinę w zimnej wodzie.Cebulę kroimy w piórka.   Odsączone(...)wody śledzie kroimy na kawałki.   Na patelnię wlewamy olej, wsypujemy pokrojoną cebulę i na wolnym ogniu podgrzewamydo zeszklenia.   Dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet i cukier.Mieszamy.   Następnie dosypujemy rodzynki i mieszamy.Doprawiamy do smaku warzywkiem i pieprzem.Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.   Dodajemy pokrojone śledzie i po wymieszaniu nasze śledziki przekładamy do salaterkilub słoika.Gotowe.Smacznego życzymy

Maminek kulinarny
Kotleciki w warzywach 156

dużo warzyw, czyli kotleciki w warzywach.-0,5 kg mielonego mięsa-puszka cieciorki lub fasolki-puszka drobnego groszku-kilka ugotowanych marchewek-papryka-cebula-2-3 ząbki czosnku-słoiczek koncentratu pomidorowego-olej-przyprawy warzywko, barbecue, delikat do mięs   Odsączamy groszek i cieciorkę.Paprykę i marchewkę kroimy w kostkę.   Tarkujemy na drobnych oczkach czosnek i cebulę i dodajemy(...)oleju i zdejmujemy je z patelni.   Na patelnię wsypujemy warzywa. Delikatnie posypujemy warzywkiem i delikatem do mięs.Smażymy ok. 5 minut na wolnym ogniu.   Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w ok. 0,5 l wody i wlewamy do warzyw.   Doprawiamy do smaku.Gotujemy ok. 10 minut.   Dokładamy nasze usmażone kotleciki i mieszamy.   Całość

Maminek kulinarny
Flaczki 182

zrobić sobie troszkę przyjemności.      Składniki:-ok. 1 kg gotowych (odgotowanych i pokrojonych ) flaczków-bulion warzywny lub rosół ( ok. 3 litry wody )-majeranek-przyprawa do zup-koncentrat pomidorowy-olej-mąka-korzeń imbiru-pieprz-sól   Gotujemy rosół na niewielkim kawałku kości schabowej.Dodajemy:-korzeń pietruszki-kawałek selera-kawałek pora-3 marchewki-kilka liści laurowych-pokrojony w plastry korzeń(...)zostawiamy i kroimy ją w kostkę a następnie dodajemy do rosołu.Do rosołu wsypujemy też flaczki.   Gotujemy ok. 30 minut.   Dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i przyprawę do zup do smaku.Dosypujemy pieprz i majeranek i gotujemy kolejne 30 minut.   Na patelnię wlewamy 5-6 łyżek oleju a kiedy się rozgrzeje wsypujemy 5-6 łyżek

Maminek kulinarny
Parowce 123

gotujemy na parze przez 10 minut.   Zdejmujemy miskę ( uwaga na gorącą parę! ) i parowce gotowe.Możemy podać na różne sposoby:-ze skwarkami i surówką-z sosem pomidorowym-odsmażane ze skwarkami i np. ketchupem-polane śmietaną i sokiemlub-polane śmietaną i posypane cukrem i cynamonem.Smacznego

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania