zbliża się wielkimi krokami). Dodatkowo, wraz z moimi siostrami postanowiłyśmy wrócić do regularnych ćwiczeń fizycznych. A wy macie jakieś postanowienia noworoczne?Na śniadanie, mało śniadaniowe danie :)~ Fasolka w sosie pomidorowym ~Składniki:puszka fasolkipomidorprzyprawy: sól, pieprz, czosnek, oregano, papryka słodka i ostraPomidora obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę, wrzucamy do rondelka i gotujemy aż lekko zmięknie. Fasolkę odcedzamy z zalewy
Kuchenny Skrawek Niebaząbek czosnku1 papryka czerwona1 cebulagarść świeżej mięty1 cytrynasólkumin1 łyżka przecieru pomidorowego1 łyżka oliwyPrzygotowanie: 1) Pierś kurczaka nacieramy czosnkiem, solą i kuminem, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego. 2) Pokroić w kostkę cebulę i paprykę czerwoną. 3) Kroimy marchewki w talarki.Gotowanie i duszenie:1) Rozgrzewamy oliwę w woku lub też na głębokiej patelni, gdy już oliwa
Smaki Brazyliiprzygotowania Spaghetti:Do garnka wlewamy oleju tak aby przykryć dno. Na rozgrzany olej wsypujemy roztarty ząbek czosnku oraz pół skrojonej w kostkę cebuli czerwonej.Dodajemy również 3 łyżki sosu pomidorowego do makaronu (polecamy Pudliszki z płatkami czosnku). Dodajemy łyżkę octu vinaigrette. Gdy sos jest za gęsty możemy również dodać kilka łyżek wody (koniecznie zagotowanej gorącej). Całość mieszamy aby nie przywierała(...)kostkę paprykę zieloną, cebulę czerwoną. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone kawałki kurczaka i podsmażamy pod przykrywką. Następnie wrzucamy skrojoną cebulę i paprykę oraz dodajemy łyżkę lub dwie koncentratu pomidorowego. Dusimy około 10 minut.Czyż nie proste? Do tego lampka czerwonego wina i ... Teściowa Wasza. Powodzenia
Smaki Brazyliiminut. Nie ma potrzeby moczyć jej dłużej, to nie nasz polski jasiek:-).Poza fasolą potrzebujemy:- 1 czerwoną paprykę- garść świeżej kolendry- 2 czerwone małe cebule- koncentrat pomidorowy- olej- kumin- 2 kostki rosołowe- liście laurowe- 2 ząbki czosnki- kawałek kiełbasy i boczku (wielkość kawałka zależy od gustu).Paprykę, cebule, czosnek i kolendrę miksujemy razem na papkę.Bierzemy duży garnek(...)tłuszcz się wytopił. Następnie dodajemy fasolę i mieszamy. Nie dodajemy jeszcze wody. Fasola musi się "przeżreć" z roztopionym tłuszczem.Następnie dodajemy zmiksowaną papkę z warzyw, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżkę kuminu, 2 kostki rosołowe, garść liści laurowych.Mieszamy, mieszamy.Teraz czas na dodanie skrojonej kiełbasy (np żywieckiej).Mieszamy i dodajemy wody, koniecznie gorącej, prawie wrzątku.tak aby pokryła składniki.Gotujemy około godzinę
Smaki Brazyliipapryka- opakowanie kolendry świeżej- 2 duże łyżki kuminu- 4 łyżki octu białego (może być mniej jeśli nie lubimy)- 2 kostki knorr bulionu wołowego- sól do smaku- 2 łyżki ekstraktu pomidorowego- olejPrzygotowanie:Kroimy mięso w mniejsze kawałki. Mieszamy 2 łyżki kuminu, 2 łyżki ekstraktu pomidorowego i 2 ząbki startego czosnku i następnie nacieramy nimi mięso.Bierzemy duży garnek
Smaki Brazyliiświeżego chleba.Na to wszystko rozwiązanie ma jak zawsze Brasileiro. Problem zasuszonego chleba lub bułki paryskiej już dawno został u nas rozwiązany. Potrzebne nam jedynie:- mała puszka sardynek/szprotek w sosie pomidorowym (125 gram)- 2 łyżki majonezu (nikt nie obiecywał że będzie dietetycznie)- sól i pieprz do smaku.Sardynki wraz z sosem wkładamy do miseczki, rozdrabniamy a do tego dodajemy 2 łyżki
Smaki Brazyliigłęboki garnek. Wlewamy niewielką ilość oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę cebulę. Gdy cebula delikatnie się podsmaży, wrzucamy ryż. Dodajemy 1 łyżkę koncentratu pomidorowego oraz 2 kostki bulionu.Mieszamy łyżką drewnianą i podsmażamy ryż aż nabierze koloru złota (o tak jak na poniższym zdjęciu)Następnie dolewamy gorącej, najlepiej świeżo zagotowanej wody do poziomu takiego, aby przykryła ryż
Smaki Brazyliizmieniając gatunek ryby. Składniki:- ok. 1kg filetów z dorsza i łososia - ok. 2 l wywaru rybno warzywnego (szkielety i głowy ryb, warzywa)- 1 czerwona papryka- 500g pomidorów- 140g przecieru pomidorowego- 1 puszka pomidorów- 3 łyżki oleju- 3 cebule- biała część pora- mała główka czosnku- 2 liście laurowe- 1,5 łyżeczki majeranku- 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej- 4 łyżki białego wytrawnego(...)cebula się zeszkliła dodałam skórkę pomarańczową, wino, paprykę i pomidory. Dusiłam pod przykryciem przez 10 minut. Do garnka z warzywami przecedziłam wywar rybny, dodałam pomidory w puszce, przecier pomidorowy, cukier. Gotowałam dalsze 15 minut.Ryby pokroiłam w dość dużą kostkę. Dorzuciłam razem z pokrojoną marchewką (z wywaru), dodałam sól i pieprz, wymieszałam. Gotowałam przez chwilę, aż ryby będą miękkie. Na talerzu
mojewypiekiinietylkoturlałam po spodniej-wypukłej powierzchni krajalnicy. Uformowane gnocchi wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy. Wyjmujemy łyżką cedzakową, jak wypłyną. Podajemy jako alternatywę dla ziemniaków, do mięs. Albo z sosem (pomidorowym, pieczarkowym…). Ja podałam gnocchi z sosem pieczarkowym, natką pietruszki i bazylią, do pieczonego kurczaka z warzywami. Ziemniaki jadamy pod różną postacią: gotowane, smażone, pieczone, frytki… długo można jeszcze
mojewypiekiinietylkozasadzie, każda musi się udać. Przygotowując zupę najważniejszą rzeczą jest, aby składniki były świeże i takie jakie lubimy. Tradycyjnie w polskiej kuchni gotując rosół w kolejny dzień robimy pomidorową, no co niektórzy – ogórkową. Odbiegając od tradycji, proponuję zupę jarzynową z melisą cytrynową. Składniki: - rosół drobiowy lub bulion warzywny (ok.2,5-3 l)- 250g świeżej zielonej fasolki- ziemniaki (baby
mojewypiekiinietylkomarchewki- kawałek selera- pietruszka- 2 cebule- kawałek pora- 2-3 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- 1 łyżeczka cynamonu- sól- pieprz czarny mielony- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)- przecier pomidorowy (kilka łyżek)- kilka łyżek wody Umyte i osuszone filety kroimy na kawałki. Solimy i obtaczamy w mące (nadmiar mąki otrząsamy). Na patelni rozgrzewamy olej (lub oliwę), smażymy porcje ryby(...)kawałki liście laurowe i pieprz mielony. Dodajemy starte warzywa, smażymy ok. 3 minuty, dodajemy cynamon, a następnie cebulę i por. Dusimy pod przykryciem kolejne 3 minuty, dodajemy koncentrat pomidorowy, kilka łyżek wody, zagotowujemy. W miarę potrzeby doprawiamy solą i cukrem. Na spód naczynia wykładamy część sosu, kładziemy rybę, ponownie sos i rybę. Na wierzch wykładamy pozostały sos.Ryba po grecku może
mojewypiekiinietylkopolubienia. Składniki:0,5 kg filetu śledziowego solonego 1 szkl octu winnego 3 ziarna ziela ang 3 liście laurowe 1/2 szkl cukru 3 łyżki rodzynek mały słoiczek koncentratu pomidorowego 4 cebule 1/2 szkl oleju cukier, sól Wykonanie:Sledzie moczymy ok 2 godzin. Ocet winny mieszamy z cukrem,dodajemy listek,ziele ang zagotowujemy. Sledzie zalewamy goąrącą zalewą. Odstawiamy(...)drugi dzień na patelni szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy koncentrat pomidorowy, rodzynki. Doprawiamy solą i cukrem do smaku. ma byc delikatnie słodkie. Tak przygotowanym sosem zalewamy osączone z winnej zalewy śledzie.Mozna spozywać po ok 2 godzinach, najsmaczniejsze na drugi dzień
Z Majeczką w kuchniOd wczoraj pracuję nad moim menu sylwestrowym, mam za dużo pomysłów i nie umiem sobie poradzić :PPomyślałam, że może chociaż Wam ułatwię poszukiwania na blogu.Poniżej
Czerwona Porzeczkakapusty i dobór mięsa wedle własnego gustu i pojemności wolnowaru.kapustagolonkaprzyprawy wedle gustukoncentrat pomidorowypomidory suszone PiątnicaKapustę poszatkować, golonkę pociąć na mniejsze kawałki.Przełożyć do wolnowaru, wlać trochę wody , dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy.Ustawić wolnowar i gotować około 8 godzin
Moje domowe kucharzeniecebulekilka ząbków czosnkuolej do smażeniasólpieprzpapryka ostraCebulę podsmażamy do zeszklenia na oleju, dodajemy mięso i chwilę smażymy. Dodajemy odsączone z zalewy fasole i kukurydzę oraz pomidory razem z zalewą, koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku.Podajemy z chlebem.Smacznego
chwile dla mnie