pomidorowa - 2000 przepisów (strona:72/134)

Pomidory na zimową zupę 132

doskonale wiemy, że te kupne nawet pomidorów nie przypominają. Są twarde i bez smaku. A tak od czasu do czasu dobrze będzie przygotować w mroźne dni smaczną zupę pomidorową.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Makaron z kurczakiem i szpinakiem 728

Muszę przyznać, że najlepiej ostatnio smakuje mi makaron w aromatycznym sosie pomidorowym przygotowywany przez Małżonka. Podawany obowiązkowo z parmezanem i lampką czerwonego wina – w swojej prostocie i smaku – jest czystą kwintesencją kuchni włoskiej! Próbuję namówić Małżonka do zrobienia wpisu ale na razie jest zbyt pochłonięty sprawami technicznymi związanymi z blogiem Dlatego przedstawiam dzisiaj przepis na makaron

UgotujmyTo.pl
Bakłażan w sosie jogurtowym 154

tylko przepis przeczytałam u Joasi, zdałam sobie sprawę, że mam wszystkie składniki i mogę od razu zabrać się do pracy…. Co prawda bakłażan miał pierwotnie wylądować w pomidorowym sosie ale stwierdziłam, że w białym też może mu być ładnie Okazało się, że to połączenie bakłażana z jogurtem jest absolutnie doskonałe! Zamieniłam tylko szczypior na miętę, która zaczęła

UgotujmyTo.pl
Pizza 172

ciasto:-0,5 kg mąki - 1 szklanka mleka - 30g drożdży- 1 jajko - sól do smaku sos:-200 ml wody - 3-4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego - 4 ząbki czosnku -  łyżka śmietany - bazylia, majeranek, oregano - papryka słodka/ostra- sól pieprz farsz:(tak jak na obrazku)- pieczarki - papryka (zielona, żółta , czerwona(...)mąką , jajkiem i solą wlać całe mleko. Zagnieść do jednolitej konsystencji. Pozostawić na 10 minut pod ściereczką.2.Sos:Do garnka wlać wodę, gdy zacznie się gotować , dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Nie przykrywać pokrywką. Dodać rozgnieciony czosnek. Z odrobiną ciepłej wody wymieszać śmietanę i wlać do garnka. Następnie dodać wszystkie przyprawy , tak aby Ci smakował. Najwięcej daję bazylii , oregano

Gotuj Z Muzyką
Glazurowany filet indyczy z ostrym sosem czekoladowym na bazie czerwonego wina 163

kolorowy pieprz – 1 szczypta- sól – 1 szczypta- papryka słodka – 1 szczypta- mąka kukurydziana – 1 łyżeczka- letnia woda – 1 łyżkaSOS :- cebula – 2 szt- koncentrat pomidorowy – 1 łyżka- papryczka piri – piri – 1 szt- bulion drobiowy – 100 ml- czerwone wytrawne wino – 125 ml- czekolada( 70% ) – 50 g- olej Kujawski Smakowy(...)minut.Ok. 5 minut przed końcem pieczenia otwieramy folię , by górna część mogła się zrumienić.  SOS:Cebule drobniutko siekamy.Podsmażamy na rozgrzanym oleju do momentu zezłocenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną bardzo drobno papryczkę piri – piri.Przesmażamy razem , po czym dodajemy sól i cukier.Dokładnie mieszamy. Wlewamy czerwone wino i redukujemy o połowę na bardzo wolnym ogniu.Wlewamy przyrządzony wcześniej bulion

Ostra na Słodko
Zbójcy w Pałacu i Tydzień Restauracji Groupon 157

przyjemnością przyrządzałabym taką w domu ).Kremowa , delikatnie słodka , z ryżem – pycha!Oprócz tego grzybowa , cebulowa i żurek z kiełbaską i jajkiem – fajne , wyraziste w smaku , domowe , ale pomidorowa zdecydowanie numerem 1.I tutaj znów nie mogliśmy sobie poradzić z ilością – porcje zdecydowanie dla głodnego!Po zupach przyszła pora na deskę mięs.Chrupiące żeberka , schabowy , kaszanka , biała

Ostra na Słodko
Kurczak do pyaza + recenzja 338

płaska łyżeczka* czosnek – 1 duży ząbek* chili – 0,5 łyżeczki* mielona kolendra – 0,5 łyżeczki* kardamon – 2 szt* pieprz ziarnisty – 2 szt* gęsty przecier pomidorowy – 2 łyżki* letnia woda – 150 ml* sok z cytryny – 1 łyżka* zielona papryczka chili – 1 szt  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy drobno posiekane(...)cebule, złocimy.Zmniejszamy ogień, dodajemy starty imbir, przyprawę garam masala, posiekane ząbki czosnku, mieloną kolendrę, kardamon i pieprz – dokładnie mieszamy.Dodajemy gęsty przecier pomidorowy i przesmażamy kilka minut cały czas mieszając.Uważajmy, by czosnek się nie przypalił, gdyż danie zrobi się gorzkie i niestety nie będzie się nadawało do jedzenia.Dodajemy udka z kurczaka obrane ze skóry i dokładnie smarujemy przyprawami.Dolewamy

Ostra na Słodko
Śledź po grecku 391

Przygotujcie ją przynajmniej dzień wcześniej, żeby smaki się pomieszały.Składniki: 220 g płatów śledziowych w oleju,250 g marchwi,2 cebule czerwone,1 mała puszka przecieru pomidorowego,60 g rodzynek,1/3 szklanki oleju ryżowego,pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.Przygotowanie:Śledzie przełóż na sito do odcedzenia z nadmiaru oleju. Marchewki ugotuj w całości (powinny być lekko twarde). Ostudź, obierz(...)obierz i pokrój na osiem części. Wrzuć je na patelnię, na zimny olej, duś często mieszając, aż stracą swą surowość (nie podsmażaj). Dodaj do niej rodzynki, marchew i przecier pomidorowy. Śledzia pokrój w centymetrowe paski i dodaj do wystudzonych warzyw i wymieszaj. Dodaj szczyptę pieprzu, dla wyostrzenia smaku.  Przełóż do słoika i szczelnie przykryj. Wstaw do lodówki, żeby wszystkie

Moniki Smakołyki
Śledź po cygańsku 290

Śledź po cygańsku, śledziki w śmietanie, w oleju, smażone…, sposobów podania jest tak wiele, żenie wiadomo na jakie się skusić. Ja preferuję w sosie pomidorowym :) Chociaż jestem jedynym amatorem śledzików w mojej rodzinie i niestety cała rodzinka patrzy na nie krzywo, to na świątecznym stole nie może ich zabraknąć. Te w słodkiej zalewie z rodzynkami wyjątkowo smakują nawet wybrednemu

Delicious Titbits
Makaron z Paluszkami Krabowymi (Surimi) 260

Polsce najbardziej znane są paluszki krabowe (mimo, iż można spekulować ile w nich jest kraba). Paluszki jedzone "solo" średnio przypadają mi do gustu, jednak w połączeniu z sosem pomidorowym i makaronem smakują doskonale. Makaron z Paluszkami Krabowymi (Surimi) - Składniki:opakowanie paluszków krabowych 300 g makaronu tagliatellepuszka krojonych pomidorów2 ząbki czosnku1/4 papryki czerwonejduża

Słodka Strona
Makaron z Kiełbasą i Pieczarkami 341

tworząc pożywny, smaczny obiad.Makaron z Kiełbasą i Pieczarkami - Składniki:300 g makaronu200 g kiełbasy pokrojonej w kostkę200 g pieczarek świeżych lub 100 g pieczarek marynowanychcebula2 ząbki czosnku3 łyżki przecieru pomidorowego (słoiczek 80 g)kostka bulionu warzywnego + 300 ml wodyok. 40 g żółtego seraprzyprawy: czosnek w proszku, lubczyk, tymianek, zioła dalmatyńskie, natka pietruszki, sól, pieprzMakaron z Kiełbasą i Pieczarkami - Sposób przygotowania(...)kostkę cebulę zeszklić, dodać posiekany czosnek, zrumienić, wrzucić kiełbasę, a po chwili pieczarki - dalej smażyć.W ok. 300 ml wrzącej wody rozprowadzić bulion warzywny, dodać 3 łyżki przecieru pomidorowego i dokładnie wymieszać. Całość wlać do usmażonej kiełbasy i chwilę gotować. Połączyć z makaronem ugotowanym w osolonej wodzie. Podawać posypane żółtym serem.Moje posty

Słodka Strona
Makaron z Sosem Warzywnym i Mięsem Mielonym 223

mielone. Za pomocą widelca "rozgnieść" je na patelni i smażyć do zbrązowienia. Następnie wlać pomidory puszki, chwilę gotować i połączyć z kostką bulionową rozpuszczoną we wrzątku wraz z koncentratem pomidorowym. Wrzucić warzywa na patelnie (wcześniej nie trzeba ich rozmrażać). Całość gotować minimum 40 minut pod przykryciem. Pod koniec dodać przyprawy (po szczypcie).Sos wykładamy na ugotowany al dente makaron

Słodka Strona
Naleśniki - krokiety z mięsem 149

jajku, bułce i smażymy krokiety. Z barszczykiem są rewelacyjne :)* Naleśnik z farszem składamy na cztery lub zwijamy w tradycyjny rulonik i odsmażamy na patelni. Ja podałam z sosem pomidorowym i szczypiorkiem :)Takie naleśniki można polać dowolnym sosem lub tylko zwyczajnie keczupem. Zawsze przygotowuję większą ich ilość i zamrażam. Proporcje, które podałam są orientacyjne, więc

Codzienna kuchnia niecodzienna
Włoska kapusta faszerowana gołąbkowym nadzieniem 144

Kapustę ułożyć w wysmarowanej olejem formie do zapiekania. Upiec pod przykryciem w temperaturze 150-160 stopni do miękkości. (Ja do przykrycia użyłam folii aluminiowej.)Podawać z pikantnym sosem pomidorowym lub grzybowym. Ja podałam ją z sosem ze świeżych pomidorów bez żadnych innych dodatków.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Boeuf Stroganow z kładzionymi kluseczkami 338

dobrej wołowiny (np. polędwicy),1 średnia cebula,25 dkg pieczarek,2-3 łyżki mąki pszennej,sól, pieprz, słodka papryka,3 średnie ogórki kiszone,3/4 szklanki gęstego soku pomidorowego (lub 3-4 łyżki koncentratu),kilka łyżek oleju,natka pietruszki, śmietana,bulion, rosół lub woda.Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić(...)trochę płynu i zagotowujemy, aby wydobyć wszystkie smaki, jakie na niej pozostały - wszystko potem wlewamy do garnka.)Ogórki kiszone pokroić w półplasterki, dołożyć do garnka. Wlać sok pomidorowy, doprawić pieprzem, słodką papryką i ewentualnie solą. Pogotować jeszcze kilka minut, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.(Jeśli Wasze mięso długo jest twarde, wtedy spróbujcie wlać trochę wódki, powinna skruszyć

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję