pomidorowa - 2000 przepisów (strona:75/134)

Papryka faszerowana 193

Wypełniamy papryki farszem i ustawiamy w naczyniu żaroodpornym.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 45 minut.   Podajemy z sosem pomidorowym lub ketchupem.Smacznego

Maminek kulinarny
Skrzydełka z kurczaka w warzywach 137

smaku, ale aby się o tym przekonać należy jeprzygotować.   Składniki:-10-12 skrzydełek z kurczaka ( można je zastąpić podudziami )-5 średnich cebul-marchew-200 ml koncentratu pomidorowego-2 łyżki miodu-1/4 szklanki wody-sól, pieprz, majeranek-bułka tarta-olej do smażenia   Skrzydełka gotujemy, jak na rosół.   Cebulę kroimy w ćwierćplasterki, marchew tarkujemy(...)Skrzydełka zdejmujemy a na patelnię wrzucamy cebulę, marchew i smażymydo zeszklenia. Delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy miód i smażymy na niewielkim ogniu 2-3 minuty.   Dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę, mieszamy i gotujemy ok. 5 minut.   Doprawiamy do smaku.   Niewielką część warzyw nakładamy na dno naczynia żaroodpornego a na to układamyskrzydełka i przykrywamy pozostałą

Maminek kulinarny
Gazpacho 147

odpowiada.  Składniki:1l soku pomidorowego1 czerwona papryka1 zielona papryka1 żółta papryka3 ogórki małosolne2 ząbki czosnkukilka zielonych oliwek1 cebula1 papryczka chillisól, pieprz Przygotowanie:Warzywa drobno kroimy, zalewamy sokiem pomidorowym, przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki, podajemy schłodzone. Można dodać kostki lodu. Jako dodatek można podać bagietkę lub grzanki

Smakowity Blog Kulinarny
Chili con carne 139

garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, czosnek, ostre papryczki, kumin. Stopniowo dodajemy zmieloną wołowinę i pokrojoną w kostkę paprykę. Gdy mięso będzie wysmażone dodajemy pomidory z zalewą, koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Całość gotujemy około 20 minut, mieszamy od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodajemy odsączoną czerwoną fasolę. Podajemy na ciepło z kukurydzianymi nachosami

Smakowity Blog Kulinarny
Szwabskie Spätzle z gulaszem bawarskim 200

kroimy w kostkę. Obtaczamy w mące i obsmażamy na smalcu na złoty kolor. W rondlu lub brytfance rozgrzewamy masło i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy przecier pomidorowy oraz mięso wraz ze smalcem, na którym się smażyło. Zalewamy piwem i rosołem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeśli

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krem z pieczonych warzyw 254

oliwą i pieczemy 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.Upieczone warzywa obieramy, pozbawiamy szypułek, gniazd nasiennych i rozdrabniamy blenderem. Do warzyw wlewamy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą i pieprzem i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez chwilę i możemy podawać. Zupę można też zabielić śmietaną

Smakowity Blog Kulinarny
Boeuf Stroganow 137

tłuszczu. Gdy grzyby są już gotowe, dodajemy je do cebuli, a na patelni smażymy mięso, aż się przyrumieni. Następnie dodajemy je do wcześniej usmażonych warzyw. Dodajemy bulion, przecier pomidorowy, pokrojone ogórki. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie

Smakowity Blog Kulinarny
Gnocchi z masłem szałwiowym 201

dodać do nich ser, a mąkę pszenną zastąpić gryczaną (dla bezglutenowców). Gnocchi z powodzeniem mogą służyć jako smaczny dodatek lub samodzielne danie. Doskonale komponują się z różnymi sosami np pomidorowym, pesto, serowym czy grzybowym. Ja zapraszam dziś na gnocchi ziemniaczane podane z masełkiem szałwiowym. Klasyka i prostota kuchni włoskiej. Na eksperymenty przyjdzie jeszcze czas.Składniki:1 kg ziemniaków100g mąki

Smakowity Blog Kulinarny
Rybne curry/ryba 177

filetów z dorsza1 łyżeczka kurkumy1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki ziarenek kolendry1 łyżka czerwonej pasty curry5 cm świeżego imbiru2 ząbki czosnku1 cebula150 ml wody400 ml mleczka kokosowego3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszkiolej do smażeniesól, pieprzDo podania:1 papryczka chilliryżlistki kolendrychlebki naanPrzygotowanie:Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno posiekane: cebulę, czosnek i imbir. Następnie dodajemy przyprawy: kurkumę, cynamon, kolendrę, pastę(...)curry. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy, zalewamy wodą i mleczkiem kokosowym, gotujemy kilka minut. Filety z dorsza kroimy na kawałki i dodajemy je do gotującego się sosu. Gotujemy około 10 minut. Curry podajemy z ryżem, pokrojoną papryczką chilli i listkami kolendry oraz indyjskimi chlebkami naan

Smakowity Blog Kulinarny
Pizza z konfiturą z czerwonej cebuli 181

postaci płaskiego chleba posmarowanego oliwą, czosnkiem, posypanego ziołami. Z Grecji trafiła do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy. Pierwsza współczesna pizza powstała w 1889 r., kiedy to Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata (Margherita di Savoia). Tamtejszy piekarz Raffaele Esposito przygotował na jej cześć specjalną pizzę, w której podstawowymi(...)nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy. Osobiście jestem zwolenniczką zasady, że im mniej dodatków do pizzy, tym lepiej. Klasyczne włoskie danie prezentuję dzisiaj w nieco innej odsłonie. Tradycyjny sos pomidorowy zastąpiłam własnoręcznie przygotowaną konfiturą z czerwonej cebuli, mozzarellę- francuskim camembertem, dodałam też kilka orzechów pekan i zwieńczyłam dzieło kiełkami rzodkiewki. Gorąco zachęcam do wypróbowania pizzy w tej wersji. Z całą

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa meksykańska 198

minutach dodajemy pokrojone w kostkę papryki i posiekany czosnek, rozgnieciony w moździerzu kmin rzymski i paprykę w proszku. Smażymy przez chwilę, po czym wlewamy bulion i dodajemy koncentrat pomidorowy. Na patelni podsmażamy mięso mielone. Zrumienione mięso dodajemy do zupy. Zupę gotujemy około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy fasolę i kukurydzę. Zupę podajemy z tartym serem, posypaną

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa z cukinii 153

witamin. Potrzebne nam:- jedna spora cukinia- biała lub czerwona cebula- 1,5 l ciepłego bulionu drobiowego (może być z kostki rosołowej)- 2 ząbki czosnku- duży pomidor- łyżka przecieru pomidorowego lub 2-3 łyżki keczupu- sól, pieprz, maggi- zioła prowansalskie, czosnek w pudrze- łyżka oleju rzepakowego*opcjonalnie:- pulpeciki z kurczaka lub indyka Przygotowanie: Cukinię obieramy, przecinamy i wydrążamy(...)podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy cukinię, posypujemy lekko solą i smażymy. Po 5 minutach dorzucamy pomidora, smażymy przez kolejne 2 minuty i podlewamy bulionem. Po 10 minutach dokładamy przecier pomidorowy i doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem i maggi. Zupę gotujemy aż cukinia będzie miękka, ale trzeba pilnować żeby się nie rozgotowała. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodajemy szczyptę ziół prowansalskich

W poszukiwaniu inspiracji
Kokardki zapiekane pod beszamelem wg Anny Starmach 382

makaronem, ta idealnie wpasowała się w mój gust.Potrzebne nam:*300g makaronu kokardki*na sos z mięsem:- 300g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego- 1 cebula- 3 ząbki czosnku- 400 ml passaty pomidorowej- tymianek, oregano*sos beszamelowy:- niecałe 2 łyżki masła- 2 łyżki mąki- 400 ml mleka- sól i pieprz- szczypta gałki muszkatołowej- 50 g tartego parmezanuPrzygotowanie: Makaron ugotować w osolonej

W poszukiwaniu inspiracji
Śledzie po podlasku 719

Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 2Czas przygotowania: 15 minut ( nie licząc czasu potrzebnego na przygotowanie śledzi)Składniki:3 filety śledziowe a’la matjas1 jajko1 cebulaŁyżka oleju lnianegoŁyżeczka koncentratu pomidorowego½ łyżeczka musztardyPrzyprawy: świeżo mielony pieprz, ostra paprykaFilety moczymy przez kilka godzin w wodzie, dwukrotnie ją zmieniając. Następnie przykładamy do mleka i moczymy kolejne 2 godziny. Filety odsączamy i kroimy(...)kostkę. Cebule obieramy i siekamy w drobne kawałki. Jajko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do śledzia dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę oraz przyprawy. Mieszamy dolewając powoli olej lniany. W obręczy* układamy posiekaną cebulę, masę śledziową i jajko. Smacznego.*Jeśli nie posiadamy obręczy może składniki zwyczajnie ułożyć warstwami

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania