pomidorowa - 2000 przepisów (strona:83/134)

Zupy 154

Grochówka Grochówka na żeberkach Krem z dyni Krem z kurek Pomidorowa z ryżem Rosół z przypalaną cebulą Zupa buraczkowa Zupa krem kalafiorowa Zupa krem z brokułów Zupa krem z cukinii Zupa wiśniowa

Aga w kuchni
Makaron Fusilli z kurczakiem i majerankiem. 214

Bardzo smaczny makaron fusilli z soczystym kurczakiem i majerankiem. Idealne i szybkie danie na kolację lub obiad. Składniki: 2 filety z kurczaka 3 łyżki sosu pomidorowego 300 g makaronu Fusilli 1 łyżeczka majeranku sól, pieprzu Przygotowanie : W rondelku zagotowujemy 500 ml wody, solimy ją 0,5 łyżki soli i dodajemy makaron fusilli gotujemy 11-15 minut i odcedzamy. Kurczaka myjemy(...)osuszamy na papierowym ręczniczku. Smażymy na rozgrzanej patelni, aż kurczak lekko się zarumieni, dodajemy jedną chochlę wody, w której się gotuje makaron. Kurczaka solimy, pieprzymy i dodajemy sos pomidorowy, dusimy pod przykryciem ok. 5-10 minut. Do makaronu dodajemy kurczaka i majeranek, wszystko dobrze mieszamy.Makaron serwujemy posypany serem lub zieleniną. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Kabaczkowa ikra na zimę. 291

twarde grudki.  Ikra z kabaczka jest idealna jako przekąska z kromką chleba lub jako przystawka. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 kg kabaczka 1 duża cebula 150 g sosu pomidorowego ząbek czosnku 2 łyżki octu łyżka cukru łyżeczka soli 0.5 łyżeczki pieprzu olej Przygotowanie:  Kabaczka kroimy w plasterki i układamy na blasze do pieczenia, posypujemy połową soli i pieprzu(...)rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 min. Cebulę kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min, po tym dodajemy sos pomidorowy i zmiażdżony czosnek, dusimy jeszcze 10 min.  Upieczone kabaczki siekamy drobno nożem lub mielimy w malakserze, dodajemy do cebuli, mieszamy, solimy, dodajemy pieprz i cukier i dusimy na małym ogniu

Kuchnia Łukasza
Pierś z kurczaka w cieście francuskim. 860

Smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-30 min w zależności od rozmiaru piersi.  Serwujemy z makaronem (przepis tutaj) i salsą pomidorową. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Muszelki spod Etny 156

odtworzymy jedno z popularnych dan - Muszelki spod Etny. Skladniki- -conchiglie rigate Malma -mieso mielone wieprzowe lub wieprzowo - wolowe w kawalku- zmielimy je na dosc duzych "oczkach" w domu -sos pomidorowy -pomidory z puszki -marchewka przepuszczona przez maszynke do miesa na tych samych "oczkach" co nasze miesko -oliwa z oliwek,sol morska,pieprz, czosnek, swieza bazylia.  Wykonanie-  Do garnka(...)dajemy nasze mieso mielone, marchewke, czosnek, bazylie, sol, pieprz ( przyprawiamy jak lubimy) ,oliwe z oliwek- mieszamy i zamykamy garnek pokrywka-dusimy miesko .   Nastepnie dodajemy pomidory z puszki, sos pomidorowy uwazajac by wszystko nie bylo za bardzo wodniste. Glownym skladnikiem jest duzo na prawde duzo mieska...i dokladamy bazylie... Dusimy pod przykryciem, nastepnie odkrywamy i dusimy tak dlugo az nadmiar

Z Kuchni Do Kuchni
Pasta con la salsa 167

inny. Moja salsa wymagala 2 łyżeczek soli i pół łyżki cukru. Doprawia się ją tak dopiero po ugotowaniu, dolewa też oliwy z oliwek. I tak powstaje sobie orginalna salsa pomidorowa. Jako ciekawostke powiem Wam, że ja się jej orobiłam po nocach, z pomidorów na skrzynki, mroziłam, bądz butelkowałam na zimę. Jedna butelka na dzień. Policzcie. Dlatego na Sycylii ludzie

Z Kuchni Do Kuchni
Tarta ze szpinakiem 177

mąki -100 g masła -3 łyżki zimnej wody -pół łyżeczki soli Na farsz -szpinak świeży lub mrożony, ja mam świezy -3 pokazne ząbki czosnku -pół szklanki sosu pomidorowego -3 łyżki śmietany -2 jaja -sól,pieprz,masło Na wierzch ser Ze składników na ciasto , wyrób kulę i oblep ciastem formę do tarty uprzednio nasmarowaną masłem i posypana bułka tartą. Włóż(...)zamrażarki na10 minut.  Przygotuj farsz. Na maśle uduś czosnek, dodaj sos pomidorowy i dołóż szpinaku, duś pod przykryciem. Następnie 2 jaja i śmietanę zmiksuj i dodaj do szpinaku aby powstała masa, odstaw do ostygnięcia. Nie zapomnij posolić i popieprzyć do smaku ! Schłodzoną formę z ciastem włóż do piekarnika i piecz 15 minut w 200 stopniach. Następnie wyciąg i ostudz

Z Kuchni Do Kuchni
Lasagne al forno 183

ragu- czyli sos mięsny. Składniki- podam tyle, ile ja użyłam w moim przepisie mięso mielone wieprzowo wołowe .Jeśli wieprzowe to z szynki bez kości. U mnie 1300 g. Sos pomidorowy 1 litr puszka pomidorów w zalewie 400 g cebula- 3 szt. średnie marchewka- 4 sztuki duże malutka główka czosnku przypawy od Skworcu zamiast soli- kuchmistrz oraz suszone pomidory z czarnuszką(...)dusimy. Doprawiamy przyprawami Skworcu. Dokładamy mięso. Dokładnie mieszamy aby rozbić grudki.Przykrywamy. Dusimy. Następnie dokąładamy pomidorów z puszki ,wcześniej rozgniecionych widelcem na papkę. Mieszamy , dusimy. Na koniec wlewamy litr sosu pomidorowego. Mieszamy, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy całość zacznie się gotować, przekladamy na najmniejszy palnik i dusimy około 3 godzin, czasem więcej. Sprawdzamy stopień słoności i słodkości. To na końcu

Z Kuchni Do Kuchni
Jak jeść po włosku, to tylko w La Traviata - recenzja 209

klasyki, czyli makarony.Jako pierwsze otrzymałyśmy dwa sztandarowe dania kuchni włoskiej:* TAGLIATELLE CON IL RAGU ALLA BOLOGNESE - makaron wstążki z sosem bolońskim ( porcja 23zł ) - bardzo dobry, jajeczny makaron z mięsno-pomidorowym sosem. *  PENNE AL SALMONE - makaron z łososiem w sosie pomidorowo-śmietanowym ( porcja 21zł ) - proste danie, które powinno zachwycić  każdego, może nawet tego, który za łososiem nie przepada

kolorowotorcikowo
Degustacja menu w La Traviacie - relacja 177

sosem, w którym mocno wyczuwało się czerwone wino. Ciekawe i z pewnością do powtórzenia. Druga propozycja to penne al salmone (21 zł) - makaron z łososiem w sosie śmietanowo-pomidorowym. Proste danie, ale jako, że jestem wielką fanką sosów śmietanowych to chętnie zamówiłabym ten makaron jeszcze raz.  Jako ostatnie danie główne otrzymałyśmy makaron z mulami, pomidorami koktajlowymi, szparagami

Pasja Smaku
TROCHĘ INNE PESTO, WERSJA II, IDEALNE DO KANAPEK 185

Ubóstwiam wszystko co bazyliowe, wręcz mam ostatnio bazyliową manię. Mogłabym jeść same liście bazylii, tak jak np.sałatę. Dodaję również duże liści do zupy pomidorowej i ogromne do caprese, bardzo przypadła mi również do gustu sałatka z fig z mozzarellą posypana świeżą bazylią. Po trochę innym pesto, które robiłam już jakiś czas temu, zajadamy się teraz wersją wzbogaconą dodatkowo

Smaczne Zdrowe
Placuszki z dyni z dorszem w słodkim sosie żurawinowym! 172

zmielony W/w składniki wymieszaj w misce na gęstą masę. Smaż na gorącym oleju. Rybę oprósz solą. Ułóż w naczyniu wysmarowanym masłem, polej 1 łyżką klarowanego masła, 1 łyżką pasty pomidorowej, 3 łyżkami wody, 1 łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżką miodu, posyp garścią żurawin, przykryj szczelnie folią aluminiową. Piecz 20-25 minut w nagrzanym piecu. Pięć minut przed końcem

SMYKWKUCHNI
Twarożek zwany bryndzą 184

Dzisiaj na blogu szybka pasta z białego sera z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Przepis ten dostałam od mojej przyjaciółki wiele lat temu. Za pierwszym razem kiedy spróbowałam tej pasty nie potrafiłam odgadnąć tak do końca jej składników... W błąd wprowadziła mnie nieco jego nazwa: bryndza. Bryndza zawsze kojarzyła mi się z zupełnie innymi smakami. Ale nazwa nazwą, a serek zagościł(...)mówiąc, to przy okazji muszę się dopytać przyjaciółki skąd się wzięła u niej w domu taka nazwa. Twarożek zwany bryndzą Składniki: 500 g białego sera półtłustego 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1 mała cebula 1/2 łyżeczki suszonego czosnku sól pieprz Wykonanie:Cebulę drobniutko siekamy. W misce rozgniatamy widelcem biały ser z jogurtem

Kulinarne przygody Gatity
Tradycyjne gołąbki z sosem grzybowym 288

Moje ulubione gołąbki to te z sosem pomidorowym, jednak jesień ma tę zaletę, że można zbierać grzyby. Oprócz samej przyjemności ich zbierania jest jeszcze ich niepowtarzalny smak. Część zbiorów zamroziłam, kilka kozaków dodałam do sosu z pieczarkami, przez co nabrał mocy. Sos podałam do tradycyjnych gołąbków.   Składniki: 1 duża biała kapusta 400 g ryżu 1 g mielonego mięsa, wieprzowego

Czerwień i błękit
Burrito 234

tortille ( u mnie było 2 sztuki, farszu wychodzi na co najmniej drugie tyle) 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów w kawałkach w zalewie pomidorowej 3 łyżki ketchupu pikantnego 1 opakowanie warzyw Mieszanka meksykańska Iglotex (450 g) (marchew, fasola czerwona, groszek zielony, papryka czerwona, cebula, kukurydza) 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki mielonej Skworcu

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania