pomidorowa - 2000 przepisów (strona:93/134)

Mięsne kulki z serem, w sosie pomidorowym, z wolnowaru 251

czarny pieprz 2 łyżki oleju  lub oliwa z oliwek 11 - 12 kawałków sera cheddar  - kostka ok 1x1 cm  Na sos  500 g opakowanie przecieru  pomidorowego - passata  1  cebula 1 łyżka posiekanej natki  pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano 2 - 3 ząbki czosnku lub czosnek suszony sól, pieprz 2- 3 gałązki (baldachy ) kopru ogrodowego

Stare Gary
Kiełbasa w sosie cygańskim 168

cebule 1/4 szl.wody 1/2 szkl.ketchupu sos cygański Kielecki sól, pieprz koperek  olej  Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym oleju.Dodać ketchup i sos,  koncentrat pomidorowy i chwilę razem poddusić, doprawić do smaku.Na koniec dodać koperek.Kiełbasę pokroić i naciąć,usmażyć do zarumienia.Podawać razem z sosem

Moje domowe kucharzenie
Sałatka ziemniaczana z łososiem i sosem pistacjowym 168

Porcje:  4 Składniki: 500 g fioletowych ziemniaków, 200 g wędzonego łososia, 100 g specka,  Czerwona cebula, 2-3 liście jarmużu, 4 małe marynowane kukurydze, 3 łyżki octu pomidorowego lub jabłkowego, 2 łyżki oleju, koperek. Do podania/przybrania: jajka na twardo, koperek, listki buraka. Sos pistacjowy: 200 g  gęstego jogurtu naturalnego,   100 g pistacji,   po łyżeczce miodu

SzczyptaSmaQ
Ziemniaczane placuszki z sosem paprykowym 189

czerwona papryka ·          1 duża cebula ·          4 łyżeczki koncentratu pomidorowego ·          4 łyżki ketchupu ·          słodka papryka ·          cukier

Pobite gary Barbary
Moussaka z bakłażanem i ziemniakami 212

Ziemniaki pokroić w plastry ok. 0,5 cm, lekko posolić. Podsmażyć na złoto na patelni z oliwą. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki, na nich bakłażana, następnie warstwę sosu mięsno-pomidorowego, na to znowu bakłażan i ziemniaki, jeśli jeszcze kilka plastrów zostało. Wszystko zalewamy sosem beszamelowym (polecam przepis z Canelloni) i zapiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut

Kulinarne Inspiracje
Nuggetsy warzywne z dyni bezglutenowe 253

mączna". pół dyni piżmowej 2 jaja ok 30 gram tartego parmezanu 3-4 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej  papryczka chili ząbek czosnku garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego kaszka kukurydziana do obtaczania  Dynię pieczemy ok 40 minut w 190 stopniach. Wyjmujemy, obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Odstawiamy aby wystygła.  Do zimnej dyni wbijamy jaja, dodajemy

AZgotuj!
Bakłażan i ciecierzyca z chrupiącą pitą czyli libański Fatteh 208

bakłażan chłodnie dużo oliwy). Wstaw do piekarnika na 15-20 minut aż stanie się miękki. Wyjmij, ale nie wyłączaj piekarnika. Dodaj ugotowaną ciecierzycę i upieczonego bakłażana do sosu pomidorowego i delikatnie wymieszaj. Weź chlebek pita (lub tortillę) i zwiń w rulon. Pokrój na paski szerokości centymetra, ułóż na blasze po bakłażanie i skrop oliwą. Piecz przez ok. 5 minut, mieszając

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa gulaszowa węgierska 331

bulionu wołowego 2 marchwie 2 ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 2 papryki czerwone 1/2 szkl białego wina 1 pomidor 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej (można pominąć, ale daje cudowny aromat) 3 czubate łyżeczki papryki słodkiej mielonej 2 łyżeczki papryki czerownej ostrej 1-1,5 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki mielonego

Pociąg Do Kuchni
Włoska zupa z bakłażanów 108

mieszając od czasu do czasu. Dodać 1-1,5 litra wody, rodzynki, przyprawy i gotować pod przykryciem około 15 minut (aż warzywa zmiękną) pod sam koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy. Smacznego

greenscarf
Krój Gotuj, WOW - ale książka! 164

przepisu, ale zaczerpnęłam pomysł, bo ten egzemplarz to kopalnia inspiracji. To właśnie z ta książka oświeciła mnie, że Pizza Margherita to nie taka jaką spotykamy w naszych pizzeriach (sos pomidorowy i ser) tylko pokrojone w kostkę pomidory, oliwa i mozzarella! Nie macie pojęcia jakie to jest pyszne i ta oliwa! Proste, a takie pyszne! Zaskoczeniem było również to, że mój

Blondynka Gotuje
Flan pomidorowy z parmezanem 175

Teraz na targach królują pomidory. Są nasycone smakiem.  Zrobiłam flan pomidorowy, delikatny,puszysty, pachnący bazylią na 4 porcje:  4 duże pomidory miesiste ( u mnie pomidory paprykowe) łyżeczka słodkiej papryki 2 jaja 40 gram sera tartego parmezan łyżeczka bazylii oliwa z oliwek ząbek czosnku odrobina soli  pieprz do smaku opakowanie orzeszków pini (opcjonalnie) 4 łyżki ryżu ugotowanego

AZgotuj!
"Każde danie to nowe odkrycie"-Folwark 145

dodać, nic ująć,tylko zacząć ..próbować. Ja wzięłam na podniebienie trzy sosy- SOS BARBECUE- najbardziej popularny sos na świecie, w Ameryce niezastąpiony towarzysz każdego steaka Klasyczny ciemny sos pomidorowy roztaczający aromat dymu wędzarnianego. Wspaniale współgra ze smakiem grillowanych mięs, kurczaka w panierce, frytek, a nawet pizzy. Na powyższych fotografiach został wypróbowany do pieczonej karkówki z sałatką Colesław, do której nota

Z Kuchni Do Kuchni
Produkty EKO- logiczne Biooaza używać czy nie - oto jest pytanie.. 183

energetyczna: 1418 kJ / 335 Kcal Białko: 22,9 g Węglowodany: 52,2 g Tłuszcz: 1,3 g   Pomidory konserwowe krojone 400 g BIOOAZA :   Skład: pomidory kostki*, sok pomidorowy*, regulator kwasowości - kwas cytrynowy Gramatura: 400 g (po odsączeniu 280 g) Opakowanie: Puszka Kraj pochodzenia: Grecja Wartośc energetyczna: 81,21 kJ / 19,4 Kcal Białko: 1,16 g Tłuszcz

Różowa kuchnia
Przecier pomidorowy z bazylią i czosnkiem 179

Bardzo gęsty przecier pomidorowy  Pachnący ziołami i czosnkiem Składniki • 5 kg pomidorów • 1 opakowanie bazylii można dać świeżą (dodałam świeżej pęczek ) • 2 duże główki czosnku • sól • pieprz • kilka gałązek tymianku Sposób przygotowania 1. • Pomidory sparzyć obrać z skórki wykroić gniazda  • Wycisnąć sok i pestki( nie wyrzucać soku zapraszam  do drugiego przepisu )  • Wyciśnięte pomidory przełożyć do garnka

W królestwie smaków Beaty
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 183

miękkie i gładkie. Powinno łatwo odchodzić od rąk. Wyrabiałam dobre 15 minut. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, przykrywając wilgotną ściereczką. Zostawiłam na 1,5 godziny, bo zajęłam się robieniem sosu pomidorowego. Godzinka spokojnie wystarczy przy obecnych temperaturach. Podzielić ciasto na 5-6 części. Każdą część formować w dysk i rozwałkować na okrągły placek o grubości do 5 mm. Placek podzielić

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania