tarta - 42848 przepisów (strona:156/2857)

Rustykalna tarta z rabarbarem (galette) 199

migdały i słodki syrop, który dopełnia całości. Galette można zrobić niemal z każdymi polskimi owocami. Zamiast rabarbaru świetnie sprawdzą się jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, truskawki, jagody czy porzeczki. Rustykalna tarta z rabarbarem – ok. 6-8 porcji : 150 g mąki pszennej (1 szklanka) 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej (0,5 szklanki – można także użyć zwykłej(...)minut. Studzimy, aby nabrało kruchości. Ciasto podajemy z odłożonym wcześniej syropem – polewamy dopiero bezpośrednio przed jedzeniem. Osoby odchudzające się mogą zrezygnować z syropu – tarta będzie lżejsza. Galette jest świetne także podgrzane – na ciepło. Post Rustykalna tarta z rabarbarem (galette) pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Zielone szparagi z jajkiem i mozzarellą 181

szparagi w tym roku, nie mogłam się oprzeć :) Zielone szparagi z jajkiem i mozarellą SKŁADNIKI: pęczek zielone szparagi 2 jajka na twardo ser tarty mozarella masło bułka tarta sól, pieprz, odrobina cukru Szparagi umyć, odciąć  stwardniałe końcówki. Posypać solą oraz wysmarować masełkiem. Ułożyć na rozgrzanym grillu(...)grillować przez ok 3 - 4 minuty, aż delikatnie się przyrumienią,będą miękkie, ale jeszcze dość chrupiące.  W międzyczasie ugotować jajka na twardo. i uprażyć na masełku bułkę tartą z odrobiną cukru. Szparagi ułożyć na talerzu obrać masełkiem i posypać tartą mozzarellą i pokruszonym jajkiem. Doprawić grubo mielonym pieprzem. Ahhh Wiosna, Ahhhhh to Ty :) Smacznego

MarciochaKucharzy
Paluszki drobiowe 221

ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę   2-3 jajka - jedno do mielonego mięsa i jedno lub dwa do panierowania   2-3 łyżki bułki tartej do mielonego mięsa oraz bułka tarta do panierowania (czasami zamist bułki tartej do mięsa dodaje się mąkę) masło klarowane lub olej do smażenia    przyprawy - po pół łyżeczki: czarnego pieprzu(...)natką pietruszki lub kolendry, czarnym pieprzem, solą i mielonym zielem angielskim a następnie zmielić w maszynce (na tym etapie nie dodajemy białego pieprzu) Do zmielonego mięsa dodać jajko, bułkę tartą i dokładnie wyrobić. Jajko lub jajka do panierowania rozbełtać z białym pieprzem Uformować paluszki o średnicy ok. 1,5 cm, panierować dwuktotnie w jajku i bułce tartej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dyniowa tarta z bezą 199

sklepach i na straganach zatrzęsienie! Szkoda ich nie wykorzystać, zwłaszcza, że można z nich wyczarować naprawdę magiczne rzeczy :) U mnie dziś dyniowa tarta z bezą, zapraszam :) Składniki: Tarta: 120 g masła 250 g mąki 2 czubate łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Nadzienie: 2 szklanki musu z dyni 150 g cukru 200 ml śmietany kremówki(...)paski, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 3-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie oddzielamy skórkę od miąższu, który wkładamy do miski i bardzo dokładnie blendujemy. Tarta Na stolnicy lub w misce umieszczamy wszystkie składniki i dokładnie je ze sobą rozcieramy do momentu, aż będziemy w stanie zagnieść gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto formujemy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Vege frykadelki pieczarkowo – jajeczne 159

ugotowanych na twardo) 1 średni ziemniak (ugotowany) 1 duża cebula 1 średnia czerstwa bułeczka 1 surowe jajko 6 - 8 łyżek bułki tartej 2 płaskie łyżeczki soli (lub 1 łyżeczka soli i 1 łyczka vegety) Pieprz Dodatkowo: Bułka tarta do panierowania klopsików Olej do smażenia Obrane pieczarki kroimy drobno i smażymy na margarynie, po czym pozostawiamy na chwilę(...)dobrze nasiąknie wyciskamy z niej wodę i rozdrabniamy ją palcami do reszty mielonki lub mielimy maszynką. Przyprawiamy solą, vegetą i pieprzem, wbijamy surowe jajko i dodajemy bułkę tartą, po czym całość dobrze mieszamy i formujemy rękoma niewielkie kotleciki (jeśli ciasto jest rzadkie, można dodać więcej bułki tartej). Każdy klopsik po uformowaniu obtaczamy w bułce tartej

Smakowy Raj
Maślana Pizza Margherita 296

Użyjemy dodatku mąki jaglanej by podnieść walory odżywcze i smakowe naszej skromnej pizzy :) Polecam spróbować na weekend i zapraszam do polubienia bloga i obserwowania go :) Na  blaszkę od tarty o średnicy 24cm Czas przygotowania: 2 godziny 45 minut  Składniki: 1 szklanka mąki pszennej luksusowej 1/4 szklanki mąki jaglanej łyżeczka soli himalajskiej 125g zimnego masła 2 żołtka(...)lodówki na minimum 2 godziny 4/ Krojone pomidory przyprawiamy solą, cytryną, cukrem i oregano i odstawiamy 5/ Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyjętym z lodówki ciastem wykładamy blaszkę od tarty, nakładamy na nie folię aluminiową i obciążamy fasolą lub ryżem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy aż ciasto będzie suche (ok. 15 minut).  6/ Usuwamy obciążenie, nakładamy przyprawione

Kuchnia PROzdrowotna
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem 412

tylko do połączenia składników i chowamy do lodówki na godzinę.  Po tym czasie wyjmujemy je, rozwałkowujemy na placek kilkumilimetrowej grubości (ok 3 - 5 mm), wykładamy na foremkę do tarty, nakłuwamy widelcem. I ponownie przekładamy do lodówki na min 30 minut. Ten zabieg spowoduje to, że podczas pieczenia ciasto nie zmieni kształtu. Ciasto pieczemy ok 15 minut(...)kawałki sera (ja użyłam camemberta). Pieczemy w 180 - 200 stopniach przez ok godzinę. Po wyjęciu z piekarnika, możemy jeść od razu na gorąco lub na zimno, po ostygnięciu tarty. W obu wariantach jest pyszna

Taste Of My Day
Przepis na Czekoladową tartę z marcepanem i śliwkami czyli poWeekendowe Łakocie odc.56 170

Weekend miałam intensywny. Córcia nocowała 3 dni u babci, sobotni wieczór spędziłam u koleżanki, skupiałam się na tym co w kuchni i na zabawach z Synciem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kotlety z mielonej piersi drobiowej, szynki i płatków owsianych - polpette impanate di petto di pollo con prosciutto e avena 351

łyżki błyskawicznych  płatków owsianych      3 łyżki mleka      2 łyżki tartego sera typu Parmezan       nać pietruszki PANIERKA 1 jajko 2 łyżki mleka szczypta soli  bułka tarta olej do smażenia  SPOSÓB POSTEPOWANIA Zmielić szynkę. Wymieszać w naczyniu zmieloną pierś  drobiowa, jajko, zmielona szynkę, błyskawiczne płatki owsiane(...)łyżki mleka, tarty ser, pokrojoną nać pietruszki. Roztrzepać 1 jajko z 2 łyżkami  mleka i szczyptą soli. Formować nieduże płaskie kotleciki, każdy obtoczyc najpierw w bulce tartej potem w jajku i jeszcze raz w bulce tartej.  Smażyć na rumiano i podawać gorące

zielonacukinka
Ciacho malinowo-kakaowe 175

Czyli jaja , masło , cukier , przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia , sól . Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Następnie więcej niż połowę masy wykładamy na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą . Do reszty naszej masy przesiewamy 1,5 łyżki kakao. Mieszamy i wykładamy dowolnie na jasną masę. Włączamy piekarnik na 200 stopni GÓRA-DÓŁ. Ciasto równamy i wykładamy maliny(...)lubi. Na małą tortownicę będzie to odpowiednio - 3 jaja, 120 gr.masła, 5 łyżek cukru, 10 łyżek mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - pół łyżki kakao - bułka tarta+ masło do formy - owoce ok. 400 gr. Na tortownice 26 cm - 6 jaj, 240 gr.masła, 10 łyżek cukru, 20 łyżek mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia - łyżka kakao -bułka

Pasje Jolki
Kalafior z bułką tartą 426

coraz bardziej doceniane, zyskują rzesze fanów jak choćby pudding chlebowy, founde z sera, zupa cebulowa. Doceńmy zatem tradycyjną polską i rozkoszujmy się kalafiorem :) Składniki: kalafior masło (nie margaryna) bułka tarta sól Wykonanie: Kalafior myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Gdy jego zapach będzie się unosił w powietrzu, sprawdzamy czy jest miękki. Jeśli warzywo nie będzie stawiało większego oporu(...)wbicia widelca, wyjmujemy je z wody. Następnie na patelni roztapiamy masło. Na porcję dla dwóch osób potrzebujemy ok 3 - 4 łyżek masła. Gdy masło się roztopi dodajemy bułkę tartą, na 4 łyżki masła dajemy 2 łyżki bułki. Smażymy stale mieszając, by się nie przypaliła. Gdy zbrązowieje zdejmujemy z ognia. Kalafior równomiernie polewamy przesmażoną na maśle bułką. Możemy posypać

Taste Of My Day
kotlety jajeczno-pieczarkowe... 159

sztuk jajka gotowane na twardo, 3/4 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 łyżeczka kucharek, 1/2 łyżeczki czosnek granulowany, 1 szklanka tarta bułka, - ile potrzeba olej rzepakowy, - do obsypania tarta bułka pieczarki zagotować z 3 minuty i wylać na sito w rozdrabniaczu zmiksować pieczarki z cebulą jajka ugotowane na twardo potłuc tłuczkiem na drobno razem z pieczarkami(...)cebulą do masy dodać jajko, pieprz, kucharek, czosnek, wsypać tartą bułkę i dobrze wszystko wyrobić tak, aby masa była dość zwarta i można było formować kotlety na gorącym mocno oleju smażyć kotlety obsypane tartą bułką smaczne kotlety jajeczne można podać same lub z sosem pieczarkowym i surówkami jakie lubisz.....SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta cebulowa 248

sera żółtego gouda, 1 kg cebuli, 1 ząbka czosnku, 350 gram kwaśnej śmietany 12%, gałki muszkatołowej, oliwy, 1 łyżki octu balsamicznego, soli, cukru, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie każdej tarty rozpoczynam od przygotowania kruchego ciasta. W razie braku czasu można zastąpić je gotowym ciastem francuskim, jednak przygotowanie ciasta kruchego jest nad wyraz proste i warto poświęcić kilka chwil(...)płynem ułożone na blasze cebule, które dokładnie wymieszałem z płynem. Do cebul dodałem 2 łyżeczki cukru i całość ponownie pomieszałem. Ciasto kruche rozwałkowałem na placek odpowiadający wielkością naczyniu do tarty i wyłożyłem nim naczynie, dokładnie przyklejając brzegi. Nie należy się martwić w razie zrobienia dziury w cieście - wystarczy po prostu zalepić ją kawałkiem ciasta. Nadmiar ciasta wystający poza

Wyprawy kulinarne
TARTA SEROWA Z BEZOWĄ PIANKĄ 163

Bardzo smaczna tarta z puszystą masą sernikową i kolorową pianką bezową. Wykorzystałam, moją ulubioną ostatnio konfiturę pomarańczową oraz pomarańczową skórkę kandyzowaną. Dzięki niej tarta jest lekko kwaskowa. Polecam miłośnikom serników i pomarańczy :) TARTA SEROWA Z BEZOWĄ PIANKĄ             TARTA SEROWA Z BEZOWĄ PIANKĄ Składniki: Ciasto kruche(...)pomarańczowa Przygotowanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy ręcznie. Jeśli ciasto jest mocno kruche dodajemy ewentualnie łyżkę zimnej wody. Ciasto schładzamy w zamrażarce   przez 20 minut. Formę do tarty smarujemy masłem i posypać bułką tartą. Wierzch ciasta wykładamy papierem i obciążamy grochem lub kamyczkami. Pieczemy w temperaturze 180ºC około 15 minut. Przygotowujemy masę serową

Mania Gotowania