tarta - 42848 przepisów (strona:156/2857)

Tarta jogurtowa na cieście francuskim 127

ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii 1/2  szklanki cukru  lub ksylitolu Przygotowanie Przygotować spód z ciasta. Piekarnik nagrzać do 200 st c.  Formę do tarty o średnicy 20 cm, wyłożyć ciastem, nadmiar obciąć. obciążyć (  Surowe ciasto przykryć wyciętym z papieru do pieczenia kołem, sporo większym niż tarta, obciążyć fasolą(...)grochem lub mniejszą formą do tarty)  piec ok 15 - 18 minut.  Jeżeli ciasto  nie podpiekło się wystarczająco,  podpiec bez obciążenia jeszcze ok 10 minut - powinno być upieczone bo masa jogurtowa jest rzadka. Ciasto wyjąć a temperaturę w piekarniku obniżyć do 180 st C Przygotować masę. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka

Stare Gary
Fasolka szparagowa z bułką tartą. 131

ulubionym dodatkiem do obiadu. I tak oto kusi mnie dziś moja mama wysyłając zdjęcia, którymi oczywiście pozwoliła podzielić się na blogu.  Składniki: żółta fasolka szparagowa, masło,  bułka tarta, sól. Przygotowanie: Fasolkę umyć, poodcinać końcówki (jeżeli fasolka nie jest młoda, należy tak obcinać końcówki by pociągając pozbyć się łyka). Gotować w osolonej wodzie. Młodą fasolkę gotuje się(...)ok.30min., ale najlepiej sprawdzać jej miękkość i samemu ocenić. Bułkę tartą przesmażyć na dużej łyżce masła. Ugotowaną fasolkę odcedzić i polać bułką tartą.     Smacznego

W kuchni u Moniki
Tarta na kremie budyniowym z borówkami 140

mleku z cukrem. Mleko zagotowuje z masłem. Rozpuszczony budyń wlewam do rondelka z mlekiem i maslem mieszając do powstania gęstej masy budyniowej. Przygotowanie tarty Składniki: Ostudzony spód tarty Ostudzony krem budyniowy(...)Konfitura ( np. Truskawkowa) Owoce (najlepiej sezonowe) ;) Galaretka truskawkowa (lekko stężała) Spód tarty smaruje konfiturą. Nastepnie na całość wylewam masę budyniową. Tarte posypuje gęsto borówkami oraz malinami. Na wszystko wylewam cienką warstwę galaretki.  Gotową tartę wsadzam na 30 minut do lodówki:) Smacznego

Pause Gotowanie!
Tarta z grillowaną cukinią 169

można ją przyrządzić na tak wiele sposobów. Najbardziej lubię grillowaną więc taką postanowiłam dodać do wytrawnej tarty którą podałam na obiad. A Wy z czym najbardziej lubicie tarty? :) ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g mąki orkiszowej 125 g masła 1 jajko 2 łyżki śmietany 12 % 1/4 łyżeczki soli masa: 150 ml kwaśnej śmietany(...)stron na rozgrzanej patelni grillowej natłuszczonej oliwą. Przyprawiamy ziołami. Przestudzoną cukinię układamy na podpieczonym cieście. Na wierzch rozkładamy także pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w paseczki […] Artykuł Tarta z grillowaną cukinią pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Tarta z jabłkami w masie śmietanowej 125

Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na osiem części. Kropimy sokiem z cytryny, co by nie ściemniały i nie zbrzydły. Przygotowanie tarty: Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Nakłuwamy ciasto na całej powierzchni (również po bokach). Układamy jabłka w wachlarzyk i zasypujemy je cukrem. Wylewamy na całość masę. Najpierw pieczemy przez(...)minut w temperaturze 240 stopni, następnie 25 minut w 200 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy tartę i posypujemy ją cukrem. Ponownie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, z ta różnicą, że tym razem ustawiamy go na opcję grillowania z góry (dla karmelizacji cukru). Wyciągamy pachnącą i cudownie pyszną tartę po 10 minutach. Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Tarta z leśnymi grzybami z ciasta z orzechami włoskimi i parmezanem Gordona Ramsaya 113

jest pyszna. Jestem pewna, że orzechowy spód wykorzystam jeszcze przy wielu innych wypiekowych wariacjach. Zamiast świeżych leśnych grzybów sprawdzą się też na pewno pieczarki albo grzyby suszone. Pycha! TARTA Z LEŚNYMI GRZYBAMI Z CIASTA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I PARMEZANEM GORDONA RAMSAYA Składniki na ciasto: - 200 gram mąki pszennej - 100 gram zmielonych orzechów włoskich - 100 gram zimnego masła(...)średnie jajko - 100 gram parmezanu - sól Przygotowanie ciasta: Składniki łączymy, najlepiej przy pomocy robota kuchennego - najpierw mieszamy składniki sypkie, następnie dodajemy masło i jajko. Wyklejamy formę do tarty i odstawiamy ciasto do lodówki na przynajmniej 30 minut. Wstępnie pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 190 stopni. Składniki na nadzienie: - masło - 1 średnia cebula - kilka gałązek tymianku

Życie zamknięte w smaku
Tarta z malinami i czerwonymi porzeczkami 152

Uwielbiam tarty - są proste w przygotowaniu, przepyszne i dają mnóstwo możliwości kompozycyjnych. Moje tarty rozchodzą się też błyskawicznie i bardzo szybko znikają w brzuchach rodziny i przyjaciół. Dzisiaj tarta malinowo-porzeczkowa - niebo w gębie! :) TARTA Z MALINAMI I CZERWONYMI PORZECZKAMI Składniki na ciasto: - 300 gram mąki (najlepiej krupczatki) - 200 gram masła

Życie zamknięte w smaku
Tarta z kremem budyniowym, brzoskwiniami i jeżynami 148

Oetker   Mąkę wymieszać z cukrem i posiekać z masłem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na 20 minut. Rozwałkować, wyłożyć nim, formę do tarty (22 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wstawić do lodówki na 10 minut. Spód ciasta ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-17, aż będzie(...)wymieszać mleko, mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy. Zagotować ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i dodać masło – dobrze wymieszać. Tak przygotowana masę wylać jeszcze ciepłą na spód do tarty. Na kremie ułożyć owoce. Kiedy tarta całkowicie ostygnie przygotować galaretkę na 1 szklance wody (nie jak w przepisie na 2 szklankach). Polać wierzch ciasta lekko tężejącą

Kulinarne Inspiracje
Baba ziemniaczana z karkówką i pieczarkami 228

biała cebula, 1 łyżeczka mielonego pieprzu kolorowego, 1 – 2   łyżki soli, 3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki mąki pszennej, 1 kopiasta łyżka suszonego koperku, ½ łyżeczka mielonej ostrej papryki czerwonej, ¼ łyżeczki kurkumy, 200 g jak najmniejszych pieczarek, 400 g pieczonej karkówki, ponadto: bułka tarta do podsypania, tłuszcz do wysmarowania formy. Przygotowanie: Obrane, umyte ziemniaki trzemy na tarce(...)dodajemy do ziemniaków i bardzo  dokładnie mieszamy. Karkówkę kroimy w drobną kostkę, a pieczarki myjemy i suszymy. Formę na tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Nakładamy połowę masy ziemniaczanej, dodajemy część karkówki, przykrywamy masą ziemniaczaną, ponownie dodajemy karkówki, a na wierzch układamy pieczarki, które delikatnie wciskamy.   Tak przygotowaną babkę pieczemy

Moniki Smakołyki
Tarta ze szpinakiem i łososiem 125

połączenie. W prosty sposób, można wyczarować bardzo wyjątkowe danie.  Tarta wypełniona farszem szpinakowo - łososiowym smakowała znakomicie . Niestety, jutro jej już nie zjemy... dziś zjedliśmy całą! Składniki: Tarta - 300g mąki pszennej - 170g schłodzonego masła - 1 łyżeczka soli - 1 żółtko - 2-3 łyżki zimnej wody - lub opakowanie gotowego ciasta francuskiego Farsz - 500g szpinaku mrożonego w liściach - 400g(...)świeżego filetu z łososia - 2 ząbki czosnku - 1 - 2 jajka - sól, pieprz - pół łyżeczki oregano - tarta mozzarella - 200g śmietany 18% Sposób przygotowania: Tarta: Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Stopniowo i powoli dodajemy wodę. Ciasta nie możemy długo zagniatać bo będzie twarde.  Formułujemy kulę i schładzamy

Pan i Pani Smith w kuchni
Tarta dyniowa-czekoladowa 152

razem powstała tarta, po pierwsze z mąki pełnoziarnistej, po drugie bez zagniatania ręcznego, po trzecie krem powstał na bazie dyni. Na zdjęciu krem jeszcze nie do końca stężał, ale musiałam wykorzystać ostatnie momenty dziennego światła. Spróbujcie koniecznie tej nieklasycznej wersji tarty :) Składniki (forma o śr. 30 cm): - 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 1/2 szklanki(...)zabezpieczą później krem. Połóż papier do pieczenia i połóż na nim fasolę/cieciorkę. Piecz ok. 10 minut w 180 stopniach. Następnie wyjmij tartę, wyciągnij fasolę i papier. Piecz kolejne 5-8 minut, aż tarta się przyrumieni. Potem wyciągnij i zostaw do ostygnięcia. Krem: - 2 szklanki puree dyniowego - 3 łyżki cukru brązowego - 1 łyżka miodu - 1 czekolada mleczna

Corner With Recipes
Pyszna szarlotka z budyniem 22421

zagnieść, podzielić na 2 równe części i odłożyć na ok 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć jedną część, rozwałkować i ułożyć na posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blaszce (ja użyłam dużej blachy ) . Nakłuć Ciasto widelcem i podpiec w rozgrzanym do 180*C  piekarniku przez ok 15 minut. Następnie na podpieczone ciasto posypać bułkę tartą (ok 3-4 łyżki), rozprowadzić jabłka  (przed położeniem jabłek doprawiłam je jeszcze cynamonem i goździkami, żeby były bardziej wyraźne ) , na jabłka ponownie rozsypać  bułkę tartą. Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu i gorący rozprowadzić na jabłkach. Białka, które zostały ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i rozprowadzić na budyniu. Wyjąć z lodówki

The Sweet Damsel
Brukselka w bułce tartej. 152

kapusty brukselki 2 łyżki margaryny 2 łyżki bułki tartej sól      Kapustki myjemy, czyścimy i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy bez przykrycia około 10-15 minut (w zależności od wielkości kapustek). W tym czasie na gorącej patelni rozpuszczamy margarynę i podsmażamy na niej bułkę tartą. Ugotowane brukselki odcedzamy, przelewamy zimną wodą, pozwalamy żeby woda dobrze(...)obciekła i dodajemy do bułki tartej. Dobrze mieszamy i gotowe

Rozpustne gotowanie
Pomidorowe mielone z marchewką 116

marchewki i koncentratu pomidorowego zyskały ciekawy smak i rewelacyjny kolor. 400 g mięsa mielonego 1 młoda marchewka 2 jajka 4 łyżki bułki tartej Sól Pieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego Olej do smażenia Bułka tarta do obtoczenia Mięso mielone dokładnie łączymy z jajkami i bułką tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Marchewkę obieramy, ścieramy(...)tarce o średnich oczkach. Dokładamy ją do mięsa i ponownie mieszamy. Na samym końcu dodajemy koncentrat pomidorowy. Z gotowej masy formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni

VioletoweKucharzenie
Kotlety drobiowe z bulgurem i fetą 172

sera feta bakłażan 1 łyżeczka oregano 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki kaszy bulgur 500 g mielonego mięsa drobiowego 100 g pieczarek 1/2 szklanki bułki tartej bułka tarta do obtoczenia 1 jajko natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Miąższ z bakłażana i fetę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski(...)oliwek, doprawiamy solą ,pieprzem ,oregano. Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem gotujemy kilka minut ,odstawiamy do napęcznienia. Po ostudzeniu dodajemy do bakłażana i fety razem z mięsem mielonym ,startymi pieczarkami ,bułką tartą (w razie potrzeby zwiększamy ilość bułki tartej) ,posiekaną natką pietruszki oraz jajkiem. Całość wyrabiamy na jednolitą masę ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Następnie formujemy kotlety ,obtaczamy

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania