tarta - 42848 przepisów (strona:152/2857)

Łosoś z porami w cieście francuskim 262

Niektórzy nie wyobrażają sobie piątku bez obiadu z rybą. W takim razie proszę bardzo… łosoś z porami w cieście francuskim to propozycja dla tych wszystkich

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
TARTA CZEKOLADOWA 194

Dzisiaj coś dla fanów czekolady – tarta(...)czekoladowa. Jest słodka i pyszna, jak dla mnie nawet za słodka, ale dla wielbicieli słodkości na pewno sprawdzi się idealnie. Lubicie takie mocne słodkości? Jeśli tak, spróbujcie koniecznie tej tarty! Składniki: ciasto – 175 mąki pszennej – 125 g masła – 50 g cukru pudru – 3 żółtka Czytaj więcej → Artykuł TARTA CZEKOLADOWA pochodzi z serwisu green goodies

greengoodies
Tarta z jabłkami i bezą 546

z jabłkami, sezon na nie w pełni więc pora coś z nich zrobić :) Kruche ciasto idealnie pasuje do karmelizowanych jabłek a miękka beza uzupełnia ich smak.   Tarta jest szybka i bardzo prosta, dość słodka ale można ograniczyć ilość miodu w jabłkach. Składniki na formę 26cm Ciasto: - 200g mąki krupczatki - 80g masła - 50g cukru pudru(...)ciasto zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wałkujemy, najlepiej miedzy foliami, wykładamy do formy wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułka tarta lub mąką, wyrównujemy brzegi, nakłuwamy widelcem spód i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez 15 minut, studzimy. Obieramy jabłka i kroimy na plasterki, na patelnię wrzucamy

Wypieki Rene
Mielone Tadzika 118

marchewka z groszkiem lub kiszone w rękę! Pycha! Składniki: 500 g mielonego z indyka 1 jajko 1 średnia cebula 4 łyżki drobno tartej bułki szklanka wody 250 ml (ta klasyczna od herbaty) sól, pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowywania: W misce wymieszaj mięso, dodaj startą na grubszych oczkach cebulę i jajko, wymieszaj wszystko(...)widelcem rozgniatając mięso. Do masy dodaj 2 łyżki bułki tartej, trochę wody, ugniataj i mieszaj mięso widelcem, następnie powoli dodaj pozostałe 2 łyżki bułki tartej i trochę wody, delikatnie mieszaj, na końcu dodaj pozostałą wodę, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj widelcem. Formuj mielone, obtaczaj w bułce i smaż na rumiano z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju

Zasmakuj Kuchni
Prosty sposób na fasolkę szparagową 136

garnka ze szczyptą soli. Następnie gotujemy do czasu, aż fasolka zmięknie. W tak zwanym międzyczasie roztapiamy kostkę masła na rozgrzanej patelni. Kiedy masło już się roztopi podsypujemy je bułką tartą, Cały czas mieszamy. Musimy uważać, żeby bułka tarta nam się nie przypaliła. Taka "polewka" będzie dobra, gdy bułka zarumieni się na złoty kolor.  Następnie ugotowaną(...)miękką fasolkę odsączamy z wody, porcjujemy na talerze. Fasolkę polewamy roztopionym masłem z bułką tartą.  Smacznego

Jak u mamy
Tarta z wątróbką i warzywami 145

lubią podroby bo do swojej tarty użyłam wątróbki. My ją bardzo lubimy, ale najczęściej przygotowuję po prostu wątróbkę smażoną z cebulką. Ale lubimy też wszelkie zapiekanki i tarty z różnym nadzieniem. Szczególnie takie kolorowe i pyszne jak ta dzisiejsza. Wystarczyła na solidny posiłek dla dwóch bardzo głodnych osób, a jeśli wcześniej podacie zupę to tarty wystarczy na 4 mniejsze porcje. Smacznego życzy Smaczna Pyza! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kotlety z indyka z marchwią 100

ciepło z buraczkami tartymi lub marchewką z groszkiem (pyszna klasyka! ). Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 2 większe marchewki 1 jajko L 1 cebula 2 rozgniecione ząbki czosnku około 0,5 szklanki gazowanej (lub nie) wody sól, świeżo zmielony pieprz do smaku majeranek suszony, papryka słodka suszona do smaku olej do smażenia + bułka tarta do panierki(...)około 5 łyżek Przygotowanie: W misce mieszam mięso z tartą marchewką (trę na małych, czasem dużych oczkach), dodaję jajko, wodę i czosnek, ugniatam ręką. Posiekaną drobno cebulę szklę na 2 łyżkach oleju, lekko studzę, dodaję wraz z olejem (tu jest cały smak) do miski z mięsem, mieszam dokładnie, przyprawiam. Rozgrzewam olej (może być masło klarowane, smalec), formuję kotlety

Zasmakuj Kuchni
Kotlety mielone z mozzarellą i pomidorkami w orzechowej panierce 88

kapustą powstały mielone z pomidorkiem koktajlowym. Lubię eksperymentować i tak do moich kolejnych mielonych w menu na listę obiadów mięsnych dodałam mielone z pomidorkami, a kotlety dodatkowo wzbogaciłam smakiem tartej mozzarelli. Aby nie było mdło dodałam przyprawę do mielonego i ostrą paprykę. Pieprzu też nie żałowałam. Aaaaa.. i zamiast bułki tartej coś nowego – mielone orzechy włoskie(...)mięsa mielonego z indyka (można zastąpić wołowym, wieprzowym) 1 średnia cebula 1 jajko 6 – 7 pomidorków koktajlowych (tyle mniej więcej wychodzi kotletów, zależy od wielkości) 2 łyżki tartej mozzarelli 2 łyżki gazowanej wody przyprawy: sól, pieprz, vegeta natur, ostra papryka 2-3 łyżki orzechów tartych włoskich olej rzepakowy Sposób przygotowania: W misce wymieszaj mięso z jajkiem, wodą

Zasmakuj Kuchni
Tarty chrzan na zimowe zapasy 201

przystawki do robotów z tarkami do warzyw, bo tarcie większej ilości ręcznie o d r a d z a m! To jest morze łez, a gryzie tak niesamowicie, że nie da się oddychać. Podczas mielenia maszynkę owinęłam folią spożywczą, a ani tak spłakaliśmy się okropnie. Najlepsza ilość do jednorazowego tarcia to około 500 g chrzanu i taką można spokojnie(...)masz chrzanu z własnego ogrodu, warto zakupić korzeń na ryneczku i zrobić kilka słoiczków. Przynajmniej wiesz co jesz! Nadmiar korzeni chrzanu najlepiej obrać, umieścić w zamrażarce i przerobić na tarty wg potrzeby. Zamrożony chrzan nie wyciska już morza łez, także o wiele łatwiej go zetrzeć. Cały plon z ogrodu przerobiłam na tarty chrzan do słoiczków

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z dynią i figami 183

będzie piec jakieś ciasto z tym warzywem koniecznie zróbcie sobie  przyprawę do ciasta dyniowego  ! Dynia na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Tarta z dynią i szpinakiem Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem(...)Schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym I na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Przyprawa do ciasta dyniowego Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Placuszki dyniowe na słodko Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Ciasto z dynią, gruszką i figami Sernik dyniowy z karmelem

Kulinarne przygody Gatity
Szarlotka z żółtym serem 159

się sami przekonać? Składniki Spód do tarty: 2 szklanki mąki łyżka cukru łyżeczka soli 200 g masła (zimne z lodówki) pół szklanki zimnej wody   forma do tarty posmarowana masłem i podsypana mąką   Nadzienie: 5 obranych jabłek (najlepiej odmiany szampion, antonówka lub reneta) łyżka soku z cytryny łyżka wody różanej 3 łyżki cukru ⅓ szklanki mąki(...)żeby każdy plasterek jabłka był oprószony mąką z przyprawami.   Przygotowujemy kruszonkę mieszając wszystkie składniki aż utworzą grudkowatą suchą masę.   Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i trzemy na tarce bezpośrednio na foremkę do tarty. Z takich tartych ciastowych zacierek formujemy też brzegi ciasta. Podpiekamy w piekarniku 20 minut w 180 stopniach.   Wyjmujemy ciasto z pieca

Ugotowane pozamiatane
Tarta migdałowa z płatkami czekoladowymi 172

TARTA MIGDAŁOWA Z PŁATKAMI CZEKOLADOWYMI Przepyszna, odrobinę dietetyczna tarta z migdałowym nadzieniem i owocami, która ukoi podniebienie każdego! Tartę podarowałabym Wszystkim, którzy uwielbiają słodko-słone smaki, kruche ciasto, smak czekolady oraz Wszystkim, którzy cenią miłość i ukojenie wśród najbliższych oraz w każdej kryzysowej sytuacji jaką niesie ze sobą codzienność, potrafią oderwać się choć na chwilę(...)migdałową, a na nią układamy pokrojone w plasterki gruszki i jabłka – całość posypujemy delikatnie cynamonem; - tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut, najlepiej w trakcie pieczenia zmieniać intensywność podgrzewania z obustronnego tylko na dół, aby od dołu tarta była dobrze podpieczona. Po wyjęciu tartę należy posypać płatkami czekoladowymi Decorada Delecta . SMACZNEGO

MintTaste
Tarta mocno malinowa 179

malinami, budyniem i musem malinowym. Ciasto delikatnie słodkie...kwaskowate maliny zatopione w słodkim i mocno waniliowym budyniu... ...a całość łączy słodki smak mocno malinowego musu....pyszna i pachnąca tarta...                  polecam :) Składniki na formę 26cm: Ciasto - 200g mąki krupczatki -  80g masła(...)folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, schłodzone ciasto wałkujemy, najlepiej między foliami, wykładamy je na wcześniej nasmarowaną masłem i posypaną bułką tartą formę, wyrównujemy, spód nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Śmietankę i mleko mieszamy z budyniem i cukrem, doprowadzamy do zagotowania, cały czas mieszamy energicznie. Dodajemy

Wypieki Rene
Krucha tarta ze śliwkami i kremem 157

tart. Będą też one doskonałym dodatkiem do pieczonych i duszonych mięs.  Owoce te idealnie nadają się na przetwory. Oczywiście nie możemy zapomnieć o klasycznych powidłach ze śliwek, dżemach, śliwkach marynowanych w  occie czy różnego rodzaju sosów i chutneyów podawanych do dań mięsnych. Na pewno są tu też amatorzy śliwkowych nalewek czy śliwowicy. ------------------------------------------------------------- Krucha tarta ze śliwkami(...)owoce kroimy na 6 lub 8 części, w  zależności od tego jak duże są śliwki. na podpieczone ciasto wykładamy krem, posypujemy go przyprawami, a na wierzchu układamy owoce. Tarte pieczemy w  piekarniku nagrzanym do 180 przez około 45 minut. Studzimy na kratce

Kulinarne przygody Gatity
Knedle ze śliwkami – sprawdzony przepis 230

się z dzieciństwem, i przywołują miłe wspomnienia.   Knedle ze śliwkami – składniki: 1kg ziemniaki 1 jajko 350g mąki pszennej 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 500g śliwek węgierek Cukier Bułka tarta masło   Knedle ze śliwkami – przygotowanie: Śliwki myjemy, nacinamy wzdłuż i usuwamy pestki, następnie każdą ze śliwek przecinamy na połowę. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości(...)śliwkami wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy przez pięć minut od momentu, aż knedle samoczynnie wypłyną na powierzchnię gotującej się wody. Na suchej patelni zrumieniamy bułkę tartą, a oddzielnie roztapiamy 2 łyżki masła. Ugotowane knedle wyciągamy łyżką cedzakową, polewamy roztopionym masłem i oprószamy zrumienioną bułką tartą Knedle możemy dodatkowo podać z bitą śmietaną. Zapraszam

Księga-Smaku