tarta - 42848 przepisów (strona:158/2857)

Tarta ze szpinakiem i łososiem 118

połączenie. W prosty sposób, można wyczarować bardzo wyjątkowe danie.  Tarta wypełniona farszem szpinakowo - łososiowym smakowała znakomicie . Niestety, jutro jej już nie zjemy... dziś zjedliśmy całą! Składniki: Tarta - 300g mąki pszennej - 170g schłodzonego masła - 1 łyżeczka soli - 1 żółtko - 2-3 łyżki zimnej wody - lub opakowanie gotowego ciasta francuskiego Farsz - 500g szpinaku mrożonego w liściach - 400g(...)świeżego filetu z łososia - 2 ząbki czosnku - 1 - 2 jajka - sól, pieprz - pół łyżeczki oregano - tarta mozzarella - 200g śmietany 18% Sposób przygotowania: Tarta: Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Stopniowo i powoli dodajemy wodę. Ciasta nie możemy długo zagniatać bo będzie twarde.  Formułujemy kulę i schładzamy

Pan i Pani Smith w kuchni
Tarta dyniowa-czekoladowa 141

razem powstała tarta, po pierwsze z mąki pełnoziarnistej, po drugie bez zagniatania ręcznego, po trzecie krem powstał na bazie dyni. Na zdjęciu krem jeszcze nie do końca stężał, ale musiałam wykorzystać ostatnie momenty dziennego światła. Spróbujcie koniecznie tej nieklasycznej wersji tarty :) Składniki (forma o śr. 30 cm): - 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 1/2 szklanki(...)zabezpieczą później krem. Połóż papier do pieczenia i połóż na nim fasolę/cieciorkę. Piecz ok. 10 minut w 180 stopniach. Następnie wyjmij tartę, wyciągnij fasolę i papier. Piecz kolejne 5-8 minut, aż tarta się przyrumieni. Potem wyciągnij i zostaw do ostygnięcia. Krem: - 2 szklanki puree dyniowego - 3 łyżki cukru brązowego - 1 łyżka miodu - 1 czekolada mleczna

Corner With Recipes
Pyszna szarlotka z budyniem 22391

zagnieść, podzielić na 2 równe części i odłożyć na ok 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć jedną część, rozwałkować i ułożyć na posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blaszce (ja użyłam dużej blachy ) . Nakłuć Ciasto widelcem i podpiec w rozgrzanym do 180*C  piekarniku przez ok 15 minut. Następnie na podpieczone ciasto posypać bułkę tartą (ok 3-4 łyżki), rozprowadzić jabłka  (przed położeniem jabłek doprawiłam je jeszcze cynamonem i goździkami, żeby były bardziej wyraźne ) , na jabłka ponownie rozsypać  bułkę tartą. Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu i gorący rozprowadzić na jabłkach. Białka, które zostały ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i rozprowadzić na budyniu. Wyjąć z lodówki

The Sweet Damsel
Brukselka w bułce tartej. 141

kapusty brukselki 2 łyżki margaryny 2 łyżki bułki tartej sól      Kapustki myjemy, czyścimy i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy bez przykrycia około 10-15 minut (w zależności od wielkości kapustek). W tym czasie na gorącej patelni rozpuszczamy margarynę i podsmażamy na niej bułkę tartą. Ugotowane brukselki odcedzamy, przelewamy zimną wodą, pozwalamy żeby woda dobrze(...)obciekła i dodajemy do bułki tartej. Dobrze mieszamy i gotowe

Rozpustne gotowanie
Pomidorowe mielone z marchewką 107

marchewki i koncentratu pomidorowego zyskały ciekawy smak i rewelacyjny kolor. 400 g mięsa mielonego 1 młoda marchewka 2 jajka 4 łyżki bułki tartej Sól Pieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego Olej do smażenia Bułka tarta do obtoczenia Mięso mielone dokładnie łączymy z jajkami i bułką tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Marchewkę obieramy, ścieramy(...)tarce o średnich oczkach. Dokładamy ją do mięsa i ponownie mieszamy. Na samym końcu dodajemy koncentrat pomidorowy. Z gotowej masy formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni

VioletoweKucharzenie
Kotlety drobiowe z bulgurem i fetą 163

sera feta bakłażan 1 łyżeczka oregano 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki kaszy bulgur 500 g mielonego mięsa drobiowego 100 g pieczarek 1/2 szklanki bułki tartej bułka tarta do obtoczenia 1 jajko natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Miąższ z bakłażana i fetę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski(...)oliwek, doprawiamy solą ,pieprzem ,oregano. Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem gotujemy kilka minut ,odstawiamy do napęcznienia. Po ostudzeniu dodajemy do bakłażana i fety razem z mięsem mielonym ,startymi pieczarkami ,bułką tartą (w razie potrzeby zwiększamy ilość bułki tartej) ,posiekaną natką pietruszki oraz jajkiem. Całość wyrabiamy na jednolitą masę ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Następnie formujemy kotlety ,obtaczamy

R'n'G Kitchen
Tarta z ananasem 175

Mocno ananasowa tarta powstała z karmelizowanego świeżego ananasa. Planowałam zrobić tartę z truskawkami, lecz(...)jakoś się nie składało. Przygotowując jaglankę z ananasem  stwierdziłam, że z takim ananasem może być fajna tarta. Ananas był, więc stworzyłam smakowitą tartę. Musiała być smaczna, bo znikła jak dym. Tarta jest dobra zaraz po wystudzeniu jak i po schłodzeniu w lodówce (dla mnie może i jeszcze lepsza). Składniki: ciasto: 200 g mąki pszennej

Kuchcik gotuje
Tarta z ricottą, szpinakiem i pomidorkami 133

chce nam się wyrobić to dodajemy trochę zimnej wody. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 20-30 min do momentu kiedy zacznie lekko brązowieć. Kiedy ciasto będzie(...)przestudzony szpinak, rozmaryn i mieszamy. Jeżeli to konieczne doprawiamy jeszcze masę szpinakową. Dla podkreślenia smaku można do masy zetrzeć trochę parmezanu. Gotową masę przelewamy na podpieczone ciasto. Na wierzchu tarty rozkładamy pokrojone połówki pomidorków przeciętym do góry. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut, aż masa serowa się zetnie. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Po prostu szparagi 126

podanie szparagów w najprostszej formie - z wody, z masełkiem i bułeczką tartą - były pyszne! :) Składniki: pęczek zielonych szparagów sól szczypta cukru 3 łyżki sklarowanego masła bułka tarta Wykonanie: Szparagi opłukałam. Odłamałam zdrewniałe końcówki. Zrobiłam to łapiąc za oba końce szparaga i wyginając go – wówczas sam złamał się w odpowiednim miejscu. Nie posiadam specjalnego garnka do gotowania(...)miękkie – powinny pozostać jędrne. W międzyczasie na patelni rozpuściłam masło, a kiedy się zagrzało, wsypałam taką ilość bułki tartej, żeby mogła swobodnie się smażyć. Mieszając doprowadziłam ją do zrumienienia. Szparagi wyłożyłam łyżką cedzakową bezpośrednio na talerze, polałam zrumienioną bułką tartą, podałam natychmiast

Kuchenne zapiski Edyty
Tarta z fetą i boćwiną 122

tartę, a kiedy będzie się rumienić, zgłębimy buraczany temat. To jest potrawa, która idealnie wpisała się w nasze potrzeby. Takie danie na "dziś wieczór" i "jutro do pracy". Mały kawałek umilił mi kolejny odcinek filmu "Kingsmen", który oglądamy od soboty. Większy kawałek uratuje mi jutro życie, kiedy w porze lanczu poziom cukru zacznie pikować. I co, że bez mięsa?:-) TARTA(...)BOĆWINĄ opakowanie ciasta na tartę (dla mniej zdesperowanych czasowo może być przygotowane wg tego przepisu *) spora wiązanka listków boćwiny 200g sera feta 3 jajka 75ml śmietany kremówki czubata łyżeczka tymianku cytrynowego sól i pieprz do smaku Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Boćwinę płuczemy i siekamy na średniej wielkości kawałki. Fetę kroimy w kostkę. Formę na tartę natłuszczamy i wykładamy ciastem

les mirabelles
Tarty z ricottą i szparagami 135

Wczoraj na obiad przygotowałam tarty. Ich spód stanowi ciasto francuskie, a wnętrze ricotta z dodatkiem musztardy oraz szparagi, pomidor i kukurydza. Z podanej porcji wyszła jedna tarta o średnicy 20 cm i trzy małe tartaletki. I w tej mini formie polecam Wam je przygotować. Jeśli nie macie małych foremek na tarty, danie można przygotować(...)łyżeczka curry sól i świeżo mielony pieprz kilka szparagów 1 pomidor 3-4 łyżki kukurydzy Z ciasta wyciąć kółka i wylepić dno i boki tartaletek lub formy do tarty. Szparagi zblanszować we wrzątku z dodatkiem cukru i soli. Odcedzić, ostudzić i pokroić na preferowaną długość. Pomidora pokroić w kosteczkę, kukurydzę odcedzić. Ricottę wymieszać z jajkami, musztardą, śmietaną

Czerwień i błękit
Tarta Creme Patissiere z Rabarbarem 118

Tarta ta jest idealna dla miłośników słodkości, tart, kremów budyniowych i rabarbaru: Creme Patissiere inspirowany przepisem Marthy Stewart, rabarbar karmelizowany w brązowym cukrze i krucha słodka tarta z nutką wanilii. Pyszności! Ciekawostka: Dlaczego   Creme Patissiere ma różne odcienie w zależności od bardzo podobnych przepisów. Krem ma mocno żółty kolor od żółtek ze swojskich jajek, jeśli(...)Wszystkie składniki zagnieść szybko i energicznie. 2. Powstałe ciasto uformować w kulę i owinąwszy w folię spożywczą wstawić na 20-30 minut do lodówki. 3. Foremkę posypać odrobiną bułki tartej 4. Rozprowadzić ciasto tak by brzegi były wysokie, około 1- 1,5  do 2 cm wysokości 5. Widelcem nakłuć spód w kilku miejscach Piec:  35-40 minut

KreatywnePiny
Tarta z szynką porem i pieczarkami 144

cukru Farsz  3 duże pory 30 dag pieczarek 6 plastrów szynki 2 łyżki masła sól pieprz Sos 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 350 ml mleka 20 dag tartego żółtego sera 2 żółtka kucharek sól  pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie ciasta  Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier, dodajemy zimne masło, całość rozdrabniamy, dolewamy wody i wyrabiamy(...)niego żółtka, dodajemy utarty żółty ser.  Całość mieszamy i zalewamy tartę. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut (aż góra zetnie się i odrobinę zrumieni). U mnie po 20 minutach góra zrumieniła się troszkę bardziej niż bym chciała:) Mnie najbardziej smakowała delikatnie przestudzona. Farsz Tarta gotowa do zapieczenia

Kuchenne aromaty
Tarta z truskawkami 75

jednak zostawiam je w lodówce do następnego dnia, ponieważ im dłuższy czas chłodzenia, tym lepiej). Gotowe ciasto wykładamy i wałkujemy. Gotowy placek przekładamy na wysmarowaną margaryna i posypaną bułka tartą blaszkę do pieczenia tarty, brzegi wyrównujemy. Całość nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 minut (można dodatkowo obciążyć(...)zacznie się gotować dolewamy mąkę z wodą i mieszamy aż zgęstnieje. Odstawiamy z ognia, po chwili dodajemy żółtko i masło i mieszamy do momentu, aż krem będzie jednolity. Kochani tarta bierze udział w dwóch akcjach:   Szczególnie spodobała mi się akcja "Jedzenie z muzyką w tle". W myśl hasła przewodniego mam przyjemność przedstawić Wam piosenkę śpiewającego po hebrajsku

Kuchenne aromaty
Rustykalna tarta z rabarbarem (galette) 161

migdały i słodki syrop, który dopełnia całości. Galette można zrobić niemal z każdymi polskimi owocami. Zamiast rabarbaru świetnie sprawdzą się jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, truskawki, jagody czy porzeczki. Rustykalna tarta z rabarbarem – ok. 6-8 porcji : 150 g mąki pszennej (1 szklanka) 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej (0,5 szklanki – można także użyć zwykłej(...)minut. Studzimy, aby nabrało kruchości. Ciasto podajemy z odłożonym wcześniej syropem – polewamy dopiero bezpośrednio przed jedzeniem. Osoby odchudzające się mogą zrezygnować z syropu – tarta będzie lżejsza. Galette jest świetne także podgrzane – na ciepło. Post Rustykalna tarta z rabarbarem (galette) pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku