tarta - 42848 przepisów (strona:158/2857)

Tarta z kremem mascarpone i owocami. 104

Coś słodkiego do weekendowej kawki. Kruche ciasto, krem ze śmietanki i mascarpone,  a na wierzchu owoce. Coś pysznego. Jeśli lubicie kruche ciasta, to na pewno, taka tarta  Wam posmakuje. Moją tartę piekłam bez obciążania, ponakłuwałam ją tylko widelcem.  Zawsze tak robię. I jest płaska, nie wyrasta.  Piekłam w formie 28 cm. Składniki(...)kulę i zawinąć ja w folię spożywczą.  Następnie schłodzić, około godzinę w lodówce. Po tym czasie, przełożyć ciasto  na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować.  Formę do tarty (miałam 28 cm.) nasmarować masłem i posypać bułką tartą.  Odrywać po kawałku ciasta i wykleić nim formę. Spód i brzegi.  Tak przygotowane ciasto,ponakłuwać

Agusiowe smakołyki
Rybne kotleciki na purée z groszku 125

Składniki: Na kotleciki: 500 g filetów z białej ryby bez skóry (sandacz, halibut, dorsz, mintaj) 1 łyżka posiekanego tymianku (można pominąć) 2 średnie jajka 1 średnia cebula szalotka bułka tarta sól, pieprz do smaku masło klarowane do smażenia (lub olej roślinny) Na purée: 400 g mrożonego groszku 50 g masła (ok. 3 łyżki) 3 łyżki śmietany kremówki(...)mrożone, po osiągnięciu temperatury pokojowej musisz je dobrze odsączyć. Następnie zblenduj je blenderem lub przepuść przez maszynkę do mięsa. Połącz z jajkami, dosyp mniej więcej jedną czubatą łyżkę bułki tartej. Całość zagnieć dłońmi tak, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Odstaw na kilka minut. W tym czasie bułka tarta powinna nieco spęcznieć. Jeśli masa wydawać się będzie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka z makaronem domowym i kalafiorem 92

Zapiekanka z kalafiorem z makaronem domowej produkcji to danie bardzo delikatne, idealne dla warzywnych niejadków. Oprócz kalafiora zawiera domowy makaron, sos beszamelowy i grubą warstwę przypieczonej bułki tartej. Jest to danie bezmięsne, może być podane na obiad lub na kolację. Jeżeli nie macie czasu zapiekankę z kalafiorem możecie zrobić z gotowym pełnoziarnistym makaronem. Przepis na zapiekankę znalazłam na stronie(...)twarożku) 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki 3 łyżki masła 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 duże cebule 2 łyżki oliwy 1/2 szklanki bułki tartej Kalafior ugotować na parze na lekko twardo (al’dente), 10 min od momentu zagotowania się wody, na średniej mocy palnika. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć

moj przepis na
Bułki filipińskie po polsku 96

mąki żytniej typ 720 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 35 gr drożdży świeżych 3 łyżki bułki tartej do obtoczenia Z 1/3 wody, drożdży, 2 łyżek mąki i cukru zrobić rozczyn. Odstawić na 15 min aż „ruszy”. Do dużej miski wsypać resztę mąki, resztę wody(...)podsypać mąką (około 1/2 szkl). Przykryć ścierką, odstawić do podwojenia wielkości. Po wyrośnięciu, krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt o długości około 40 cm. Zwinąć w rulon, obtoczyć w bułce tartej. Podzielić na 16 równych części (najpierw podzielić ciasto na połowę, później połowę na połowę itd.). Położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika

moj przepis na
TARTA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM, PODANA Z MAJONEZEM KIELECKIM + FILMIK 99

Dzisiaj pomysł na pyszne danie wielkanocne a dokładnie tarta z białą kiełbasą i jajkiem. Tarta świetnie prezentuje się na stole wielkanocnym i pysznie smakuje. Podajemy ją w towarzystwie wysokiej jakości Majonezu Kieleckiego bez konserwantów i sztucznych dodatków.    SKŁADNIKI :  250 g mąki pszennej  110 g masła  szczypta soli 1 jajko(...)paprykę pokrojoną w kostkę sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy kiełbasę i wszystko wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Na wierzch tary układamy połówki pokrojonych jajek. Tarte zapiekamy w piekarniku 35 minut w temperaturze 180 % C. Po upieczeniu tarte studzimy i kroimy na kawałki, na każdy kawałek kładziemy kleks Majonezu Kieleckiego i posypujemy szczypiorkiem

Kulinarne Fantazje Marioli
Zapiekanka z makaronem domowym i kalafiorem 96

Zapiekanka z kalafiorem z makaronem domowej produkcji to danie bardzo delikatne, idealne dla warzywnych niejadków. Oprócz kalafiora zawiera domowy makaron, sos beszamelowy i grubą warstwę przypieczonej bułki tartej. Jest to danie bezmięsne, może być podane na obiad lub na kolację. Jeżeli nie macie czasu zapiekankę z kalafiorem możecie zrobić z gotowym pełnoziarnistym makaronem. Przepis na zapiekankę znalazłam na stronie(...)twarożku) 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki 3 łyżki masła 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 duże cebule 2 łyżki oliwy 1/2 szklanki bułki tartej Kalafior ugotować na parze na lekko twardo (al’dente), 10 min od momentu zagotowania się wody, na średniej mocy palnika. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć

moj przepis na
Bułki filipińskie po polsku 86

mąki żytniej typ 720 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 35 gr drożdży świeżych 3 łyżki bułki tartej do obtoczenia Z 1/3 wody, drożdży, 2 łyżek mąki i cukru zrobić rozczyn. Odstawić na 15 min aż „ruszy”. Do dużej miski wsypać resztę mąki, resztę wody(...)podsypać mąką (około 1/2 szkl). Przykryć ścierką, odstawić do podwojenia wielkości. Po wyrośnięciu, krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt o długości około 40 cm. Zwinąć w rulon, obtoczyć w bułce tartej. Podzielić na 16 równych części (najpierw podzielić ciasto na połowę, później połowę na połowę itd.). Położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika

moj przepis na
Tarta z bananami i kremem śmietankowym 66

Tarta z bananami i kremem śmietankowym na powitanie weekendu. Dziś mam wolne od pracy i od ludzi sfrustrowanych nie wiedzących czego chcą, zrobiłam na deser tartę z bananami. Do tego nie mogło zabraknąć dobrego kremu, połączyłam dwa ulubione smaki – śmietankowy i cytrynowy. Idealnie wkomponowały się w ciasto. Tarta chłodzi się w lodówce, a ja ... Czytaj(...)dalej Artykuł Tarta z bananami i kremem śmietankowym pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Tarta z boczkiem, camembertem i borówką 130

delikatny i kremowy, do tego wyrazisty wędzony boczek i słodko-kwaśna borówka dla kontrastu. Korzystam z tego zestawu komponując tosty, bagietki, pizzę a w tym wypadku nawet wytrawną tarte. Jest przepyszna, bardzo prosta i do wykonania na szybki obiad. U mnie zniknęła w chwilę, wszyscy mlaskali z zachwytu. Składniki (na tartę o średnicy około 31cm): opakowanie ciasta francuskiego 150g(...)połową przygotowanego tymianku oraz doprawiamy pieprzem. Wylewamy około 2/3 zalewy jajeczno-śmietanowej. Układamy kolejną warstwę – piórka cebuli, plasterki boczku – można ładniej rozłożyć, bo będę widoczne na wierzchu tarty, ser camembert – podobnie jak boczek można ładnie rozłożyć. Posypujemy tymiankiem, odrobiną pieprzu, wylewamy równomiernie resztę zalewy.   Tak przygotowaną tarte wkładamy do zapieczenia

Smaczna Strona
Kotleciki z gotowanych ziemniaków z sosem porowo-brokułowym 105

dodatek, a nie sos sam w sobie Smakowo całość komponuje się świetnie! Składniki : 6-8 większych ziemniaków 2-3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka posiekanego koperku około 150 g tartego żółtego sera 1 jajko 2 duże pory 1-2 brokuły 150-200 ml śmietanki 30% kilka pieczarek jajka (do panierowania oraz do sadzenia) bułka tarta sól, pieprz(...)Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Przepuszczamy przez praskę. Gdy przestygną dodajemy rozbełtane jajko, mąkę, tarty ser oraz koperek, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Z masy ziemniaczanej formujemy okrągłe lub podłużne kotleciki. Obtaczamy je w rozmąconym jajku i panierujemy w bułce tartej. Kotleciki ziemniaczane smażymy na rozgrzanym na patelni oleju (na średnim ogniu

Smaki Na Talerzu
Biało-czerwona tarta z owocami 112

Biało czerwoną tartę zrobisz z kruchych ciastek lub zwykłych herbatników, serka mascarpone z białą czekoladą i musu malinowo-porzeczkowego. Lubię takie tarty, bo dość szybko można je przygotować, a dopóki trwa sezon, testuję je ostatnio w różnych kombinacjach owocowych. TARTA MALINOWO-PORZECZKOWA Składniki: spód: 400 g kruchych ciastek lub herbatników typu petit 120 g masła masa(...)wodzie, podgrzewamy w mikrofali przez 15 sekund i mieszamy do rozpuszczenia. Potem łączymy z musem owocowym. Mus z żelatyną odstawiamy, a kiedy zacznie lekko tężeć przelewamy na masę serowo tarty (jeśli dodamy go od razu po wymieszaniu będzie zbyt rzadki i przesiąkną nim ciastka) Całość odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia musu owocowego. Wierzch można ozdobić dodatkowo świeżymi

Bon appetit mon amie
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej – przepis na bezmięsne mielone 123

kalafiora i kaszy jaglanej (około 6 sztuk): 100 g kaszy jaglanej średniej wielkości kalafior (około 800 g) jajko 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej 80 g ziaren słonecznika sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra, przyprawa suszone pomidory   Ponadto: olej do smażenia, bułka tarta do obtoczenia   Przygotowanie Kaszę jaglaną gotujemy(...)osolonej wodzie lub na parze do miękkości. Lekko ostudzoną kaszę jaglaną, kalafiora, czosnek i ziarna słonecznika mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy jajko, mąkę, bułkę tartą i przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy dłońmi, aż masa stanie się jednolita. Formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy

e-PrzepisyKulinarne
Tarte tatin, czyli odwrócone tarta z rabarbarem 177

okazji Dnia Matki upiekłam sobie tartę. Pozornie zwykłe ciasto ma przewrotną naturę, bo cały bajer polega na tym, że piecze się wszystko na odwrót. Na dno formy najpierw idzie karmel, na to rabarbar a na samym końcu ciasto. Smak bajeczny: lekko kwaskowatość rabarbaru przełamana karmelem w towarzystwie delikatnego, kruchego ciasta. Składniki na formę o średnicy 26 cm: 200 g mąki(...)przewróć ciasto. Udekorowałam bratkami, które bezczelnie opitoliłam mamie oraz miętą imbirową i czekoladową z własnej uprawy. Bratki można śmiało jeść, są całkiem smaczne. Smacznego!     Artykuł Tarte tatin, czyli odwrócone tarta z rabarbarem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Cukinia w panierce z serem 117

nadająca niepowtarzalnego smaku i chrupkości. Zapraszam 😊 Tak przygotowana cukinia może być elementem dania głównego lub przekąską. Składniki : młoda cukinia sól czosnek granulowany ostra papryka w proszku jajko bułka tarta twardy ser długodojrzewający (np. Bursztyn, Rubin, Grana Padano, parmezan) tłuszcz do smażenia Cukinię przekroić wzdłuż na ćwiartki(...)potem każdą ćwiartkę przekroić w poprzek w połowie. Miąższ cukinii posypać solą, ostrą papryką i czosnkiem granulowanym. Odstawić na ok. 5 minut. W miseczce rozbełtać jajko. Ser i bułkę tartą wymieszać w proporcjach 1 : 3 (na średnią cukinię wystarczy łyżka tartego sera na 3 płaskie łyżki bułki tartej). Kawałki cukinii obtaczać w jajku, a potem

Weekendy w domu i ogrodzie