na pierogi - 3500 przepisów (strona:85/234)

Pierogi ruskie 152

każdego krążka nakładamy farsz.  Składamy na pół, zlepiamy brzegi  pierogów robiąc falbankę.  Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujemy  od momentu aż pierogi wypłyną na wierzch przez 3-4 minuty

Bajeczna Kuchnia
Pierogi z jagodami 177

najbardziej chyba Oliwka. My zwykle pierogi posypujemy cukrem ale równie pyszne są ze śmietanką. Smacznego :) Pierożki podałam na pięknym talerzu "Agawa Gold" od Porcelany Bogucice. Ciasto na pierogi: 1/2kg mąki pszennej + do podsypywania 2 łyżki oleju 1 jajko ok szkl gorącej wody 30 dag jagód cukier Ciasto: Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wlać olej i jajko oraz

Smakołyki Asi
Pierogi z truskawkami 150

mniejsze kawałki. Na środek każdego kółeczka położyłam niewielką ilość truskawek, skleiłam. Pierogi ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Resztę truskawek (które mi zostały z nadzienia ) zmiksowałam z dodatkiem cukru. Pierogi podawałam na ciepło z dodatkiem śmietany i musu truskawkowego

Darcia w kuchni
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami 149

Wykonanie pierogów:  Ciasto rozwałkowałam, podsypując mąką na grubość ok. 2 mm. Wycięłam z ciasta krążki, układałam na nich farsz a następnie sklejałam. Do gotującej, osolonej wody wkładałam pierogi. Gotowałam ok. 2 - 3 min od wypłynięcia. ( miękkość ciasta sprawdzałam palcem ) Podałam z sosem grzybowym

Darcia w kuchni
Ciasto na pierogi - bardzo łatwe 168

Przepis podstawowy na pierogi z dowolnym nadzieniem. Ciasto robię bez mleka, jaj i cukru. Tylko mąka, woda i sól.   Składniki (ok. 30 sztuk): szklanka mąki pszennej typ 500 lub 650 wrzątek ok. 100 ml łyżka soli do gotowania Mąkę zalewam stopniowo gorącą wodą, nie wlewam od razu wszystkiego. Mieszam najpierw nożem a następnie zagniatam ciasto ręką przez kilka(...)kulki, wałkuję na posypanej mąką stolnicy. Na środek kładę nadzienie, zalepiam dokładnie brzegi, ewentualnie zagniatam brzegi widelcem. W sporym garnku gotuję ok. 3 litrów wody i dodaję łyżkę soli. Pierogi wrzucam na wrzątek po 10 sztuk. Delikatnie mieszam by nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną na wierzch gotuję jeszcze kilka minut i wyławiam sitkiem lub łyżką cedzakową

prawdziwe jedzenie
Pierożki z kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami. 146

sklejać tak jak tradycyjne pierogi. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, można posypać siemieniem lnianym lub sezamem. Piec około 30 min. w 180 st.C. na złoty kolor.  Pierogi można podać z barszczem czerwonym lub też solo ;-) Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Pierogi z mięsem mielonym, dynią i nutą mięty 135

pół i dobrze zlepić brzegi. Pierogi wrzucać na wrzącą (osoloną) wodę i g otować około 2-3 minut (od momentu wypłynięcia). Podawać z podsmażoną cebulą lub skropione oliwą. (Pierogi dodatkowo zarumieniam na patelni

Di gotuje
Pierogi ze szpinakiem i mozzarellą 110

ktoś uwielbia szpinak to musi spróbować tego połączenia. Jak dla mnie to najsmaczniejsze pierogi jakie jadłam. A dodatkowo polane masełkiem skuszą nie jednego. Nawet sięgnął po nie mój syn, a za szpinakiem nie przepada. I co o dziwo poprosił o dokładkę. Naprawdę są pyszne, polecam. Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka gorącej wody szczypta soli farsz(...)Całość dokładnie wymieszać Na stolnicę wsypujemy mąkę, po woli wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką krążki. Na każdy nałożyć farsz, następnie zlepiając formując pierożki.  Pierogi wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 3-4 minuty.  Podawać polane masełkiem

magiczna kuchnia Kasi
PIEROGI Z KASZĄ, FETĄ, GRZYBAMI I POREM 111

Bardzo polubiłam robienie pierogów (a kiedyś były dla mnie zmorą). Chciałam poeksperymentować z innym farszem, więc zaczerpnęłam inspirację z tradycyjnej kuchni polskiej, gdzie przygotowywało się pierogi z kaszą gryczaną. Dodałam do niej kilka moich ulubionych składników i powstał pyszny farsz. Polecam :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com

Przepisy Aleksandry
Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 316

Pozostałe mięso z rosołu zmieliłam, dodałam kiszonej kapusty i powstały pyszne syte pierogi. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka wody 1 jajko 2 łyżki oleju sól Farsz: 400 g mięsa z rosołu (mięsne żeberko i skrzydło z indyka) 400 g kiszonej kapusty 2 cebule sól, pieprz 1 surowe jajko Sposób wykonania: 1. Przygotowujemy farsz, kapustę gotujemy(...)ilości oleju. Kapustę, mięso i cebule mieszamy, dodajemy 1 surowe jajko oraz doprawiamy do smaku. 4. Ze składników zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, wałkujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy na małym ogniu do wypłynięcia. 5. Podajemy wedle uznania z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Buraczkowe pierogi z mięsem i sos pieczarkowy 134

pierogowe. Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami. Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki szklanką, lepić pierogi. Ugotować w osolonym wrzątku (do wody warto dodać 2 łyżki octu jabłkowego by pierogi nie straciły koloru) Pieczarki opłukać, osuszyć, posiekać drobno, na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć posiekaną cebulę, podsmażyć, dodać pieprz i pieczarki smażyć aż odparują i lekko się przyrumienią, dodać śmietanę

Gotowanie jest łatwe
Pierogi z bakłażanem i mięsem mielonym 112

czasu mieszając. Dodać przyprawy. Odparowane nadzienie przełożyć do innego naczynia i przestudzić. Dodać pure ziemniaczane i wymieszać nadzienie do pierogów. Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki i lepić pierogi . Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z sosem słodko kwaśnym

Gotowanie jest łatwe
Pierogi z grzybami leśnymi i kaszą 126

Mamy sezon na grzyby i trzeba to wykorzystać . Wszak las daje nam dużo możliwości kulinarnych  mamy grzyby więc działamy. Ciasto na pierogi: mąka 300 g wrzątek 250 ml 1/4 łyżeczki soli    Nadzienie: 200 g kaszy gryczanej Bio 400 g ugotowanych prawdziwków  100 g startego żółtego sera 1 jajko olej do smażenia kostka rosołowa grzybowa(...)wrzątkiem . Miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia składników. Wyjmujemy ciasto z misy i wyrabiamy dodatkowo rękoma. Ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy. Wykrawamy kółka ( użyłam miseczki szklanej by pierogi były większe ).   Wykonanie farszu : Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i zagotowujemy. Wrzucamy kasze do wrzątku i gotujemy na małym ogniu . Dodajemy rosołek grzybowy . Gotujemy do momentu

Różowa kuchnia
Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego - śniadanie dobrze nadziane serem z sosem jogurtowym. 154

jedzenia zdrowych posiłków jest zaproszenie ich do wspólnego gotowania i pozwolenie im na decydowanie o doborze składników ich diety, z odpowiednio dobranych grup produktów. Przykładem takiej potrawy są pieczone pierogi z ciasta drożdżowego orkiszowego nadziane serem, które zaledwie w ciągu kilku minut można odgrzać i podać dzieciom na śniadanie lub zapakować do szkoły, bo na zimno również smakują znakomicie(...)wyrośnięcia na godzinę.   Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na placek gr. ok. 3 mm. Z ciasta wyciąć koła lub kwadraty, napełnić farszem i dokładnie zlepić boki. Pierogi przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną natłuszczonym papierem. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać na ciepło lub zimno.  Farsz Dynię pokroić w drobną kostkę

SzczyptaSmaQ
Calzone 164

Dzisiaj mam dla was propozycję dania w stylu włoskim (nie wiem czy pamiętacie, ale to moja absolutnie ulubiona kuchnia jak na razie), coś w stylu pizzy zawiniętej w pieroga, więc idealnej jako przekąska na dłuższe wyjścia. Całą trójką (Cynamon niestety nigdy nie miał okazji spróbować, ale na pewno też by mu smakowało) jesteśmy wielkimi fanami Calzone i polecamy(...)większej ilości trochę się rozchodziło, także na pewno będę jeszcze kombinować nad lepszym ciastem, choć to w smaku nie ma sobie równych. Po wyłożeniu składników składamy ciasto jak przy pierogach i zaciskamy brzegi (można zawinąć do góry, albo ścisnąć, jak kto woli). Można je jeszcze odstawić na 20 minut, żeby odpoczęły, po czym posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem

Przepysznik - BLW i nie tylko

Proponowane wyszukiwania