mięso na którym gotowałam ( i warzywa z wywaru ). Warzywa albo pozostają w zupie , albo zostają użyte do sałatki. Mięso mielę i robię krokiety, naleśniki , knedle czy pyzy . Ale najczęściej pierogi. I w zależności od tego ile tego mięsa mi zostanie i jakie(...)jest mięso - pierożki są różne . Z samym mięsem, z mięsem i warzywami , z mięsem i kaszami , z mięsem i otrębami , cebulką czy kiszoną kapustą . Różne jest też ciasto na pierogi- parzone , z jajkami , z przyprawami, szpinakiem , buraczkowe itp. Podaję pierożki gotowane , smażone , odsmażane. Robię też pierożki z różnego rodzaju sosami. Tym razem będą to pierożki z mięsem gotowanego kurczaka
Buniabaje w kuchnifunkcje, które są bardzo przydatne. Ten pomocnik kuchenny wyrobi za Ciebie każde ciasto, które musiałbyś zagniatać ręcznie. Przygotujesz w nim w chleb, ale także ciasto na pizzę, chałkę czy pierogi. Mój automat ma nawet program do konfitur, dzięki czemu nie muszę ich dusić w garnku. Jeżeli robisz w domu dżemy to wiesz, ile wymaga to wysiłku - owoce w trakcie(...)ciasto razowe, konfitury oraz makaron). W tym ostatnim trybie nie robię wbrew pozorom ciasta na makaron. Trwa on 15 minut i doskonale radzi sobie z wyrobieniem ciasta np. na pierogi. W zasadzie najczęściej używam funkcji ciasto zagniatane do wyrabiania wszelkich ciast drożdżowych np. na pizzę, chałkę. Do automatu zazwyczaj dołączona jest książeczka z przepisami do wykorzystania na różnych programach
Fabryka pomysłówJagodzianki to obowiązkowy wypiek w sezonie jagodowym :) W każe lato trzeba skosztować pysznych, puszystych bułeczek drożdżowych z jagodami oraz koniecznie skusić się na pierogi z jagodami . Jagodzianki z poniższego przepisu są najlepsze! Bardzo puszyste, delikatne i z dużą ilością żółtek. Smakują rewelacyjnie i wręcz rozpływają się w ustach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe jagodzianki przepis Bułki z jagodami to super(...)powstaje mi 16 kawałków ciasta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć w dłoniach na placek, nałożyć 1/16 farszu jagodowego i dokładnie zlepić brzegi ciasta, tak jakby zlepiało się pierogi. Następnie porolować w dłoniach na owalne jagodzianki. Postąpić tak ze wszystkimi kawałkami ciasta i farszem. Uformowane bułeczki drożdżowe z jagodami układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając
Kulinarne Przebojepodanych składników zagnieść ciasto, następnie rozwałkować i wykrawać krążki za pomocą szklanki; na środku każdego krążku z ciasta nakładać łyżeczkę farsz sklejając brzegi, formując pierogi; w rzucać do osolonej wrzącej wody, gotować ok. 4 min od momentu wypłynięcia. Podawać na gorąco z posypanym tartym serem lub opcjonalnie z blanszowanym szpinakiem
pieprzny smaczekSałatka z arbuzem serem feta i szpinakiem Najlepsza sałatka na upały Sałatka z arbuzem fetą i szpinakiem, posypana pestkami dyni i nasionami konopi jest idealną
Cztery FajeryKuchnia jest sercem naszego domu. Tutaj jemy posiłki, tutaj spędzamy czas na wieczornych rozmowach i porannej kawie. W kuchni realizujemy nasze, niekiedy zupełnie szalone, pomysły kulinarne
Cztery FajeryPierogi - wszyscy je lubimy. Ruskie(...)szpinakiem, czy z owocami... Ja w każdej postaci. Ale kiedy zostają mi udka z rosołu i coś z nich trzeba zrobić, to od czasu do czasu właśnie robię pierogi z mięsem
Z Hrabiną w kuchniKrokiety w wersji uproszczonej... zwijane z wafli tortowych zamiast naleśników, z farszem podobnym jak do pierogów ruskich, czyli z ziemniaków i twarogu. Ten sposób na krokiety oszczędza nasz czas, gdyż nie musimy stać i godzinami smażyć naleśników 😉 Wystarczy tylko przygotować farsz, zawinąć go w wafel, a następnie panierować i smażyć. Szybkie i proste, prawda(...)tego pyszne! Do farszu ruskiego dodaję również tymianek, dzięki temu staje się on bardziej aromatyczny. Uwielbiam taki farsz i mogłabym jeść go na okrągło, czy to w pierogach, czy w krokietach... Składniki: ok. 600 g ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 2 małe cebule 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz 3-4 wafle kwadratowe (tortowe) 2 jajka 1 szklanka bułki tartej
Kuchnia MagdaLenyz kaczką, żurawiną i orzechami laskowymi, podane na powidłach z cebuli (33 zł). Jakie to było pyszne! Musze przyznać, że dawno nie jadłam w restauracji tak pysznych pierogów. Ciasto cienkie, miękkie i elastyczne z bardzo duża ilością mięsnego farszu. Sam farsz bardzo smaczny, delikatny i nieprzesuszony. Idealny! Drugim daniem były policzki wołowe podane z puree z pieczonego
Kulinarne przygody GatityPrawdziwy barszcz ukraiński Tradycyjny barszcz ukraiński, narodowe danie naszych sąsiadów często gości także na polskich stołach. Ta pyszna i pożywna zupa może być przygotowana na wywarze
Cztery FajeryTradycyjne polskie pierogi z kiszoną kapustą i grzybami to danie wigilijne, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Składki: 1 kg mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka miękkiego masła 3 łyżki oleju 2,5 szklanki gorącej wody 1/2 kg kapusty kiszonej 100 g suszonych grzybów 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pieprz Sposób przygotowania(...)grubość około 2mm. Szklanką wycinamy kółka, następnie nakładamy farsz, składamy na pół i zlepiamy brzegi. W dużym garnku gotujemy wodę z solą i łyżką oleju. Na wrzącą wodę wrzucamy pierogi, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką. Gotujemy do miękkości, przez około 3-5 minut od wypłynięcia. W wersji postnej podajemy ze smażoną na masełku pokrojoną cebulką. W wersji „mięsnej
Podróż w kulinariaDziś kolejny przepis na ruskie pierogi ale z dodatkiem kleiku ryżowego. Zamiast smażonej cebulki dodałam prażoną ale domową. Wbrew pozorom przygotowanie(...)takiej cebuli nie jest trudne. Kleik fajnie związuje farsz gdy okaże się, że jest zbyt luźny za sprawą złego gatunku ziemniaków. Tak więc do dzieła i lepimy pyszne, domowe pierogi. ruskie z kleikiem ryżowym
Ewa w kuchniróżnych mięs, czy właśnie do samego chleba. Trochę kojarzy mi się z sosem śmietanowym, który robiła moja babcia do pierogów ruskich. I tak sobie myślę, że do pierogów taki sos to byłby coś! Może następnym razem ;) Bo teraz zjedliśmy go po prostu z makaronem. A jeszcze przyznać się muszę, że grzybów jadamy bardzo niewiele. Jeśli już
bistro mamaUwielbiam pierogi(...)pewnie widać na tym blogu ;) Głownie robię te klasyczne, w miękkim delikatnym cieście, krótko gotowane w wodzie z olejem i solą. Czasem jednak mam ochotę na większe, bardziej sycące pierogi w cieście drożdżowym - pieczone w piekarniku. Dziś wersja z dynią w nieco azjatyckiej odsłonie - dla mnie pyszne
Milion SmakówSzybka, smaczna i zdrowa - taka powinna być idealna sałatka. Pasiasta sałatka z cukinii spełnia wszystkie te wymogi, a zarazem jest odpowiednia na każdą porę roku :) Sałatka
Cztery Fajery