Jasny sos wieprzowy 177ziarna ziela angielskiego Szczypta gałki muszkatołowej Sól, pieprz do smaku Olej do smażenia Zasmażka: 1,5 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki zimnej wody Dodatkowo: 1/3 czeskiego knedla 2 ogórki kiszone Przepis: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy aż do momentu jej zarumienienia się. W tym czasie szynkę płuczemy i kroimy w kostkę o wymiarach(...)sosu (aby go zagęścić). Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy przez kolejne 5 minut intensywnie i cały czas mieszając. Podajemy na ciepło w towarzystwie do knedli lub do kaszy, czy też ziemniaków
Emcia Pichci
Skrzydełkowy knedel 276Potem albo obieram je i robię z nich farsz do pierogów lub pasztecików , albo obsmażam panierowane. To jest propozycja podobna. Ugotowane skrzydełka po obraniu rozdrabniam i robię z nich knedel na parze. Podaje z sosem zrobionym na bazie wywaru w którym się gotowały ( trzeba pamiętać by odlać go trochę w czystej formie zanim zacznie się robić zupę). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni
Sezon kurkowy? Czas na gnocchi z kurkami! 50Są takie połączenia smaków, które od razu kojarzą się z końcówką lata i początkiem jesieni. Gnocchi z kurkami to jedno z nich. Miękkie, puszyste kluseczki otulone
codojedzenia
Nie tylko na słodko – kopytka z cukinią i fasolą, które zaskoczą 66Pojawiły się młode ziemniaki , więc to ostatni dzwonek, żeby wykorzystać te zeszłoroczne – idealne do kopytek. A skoro już o tym mowa, dziś na blogu ląduje przepis
codojedzenia
Resztki ziemniaków, boczek i pomarańczowe rękawiczki – bo styl w kuchni też się liczy! 92Gnocchi carbonara! Tego jeszcze nie grali! Klasyczna carbonara, ale z gnocchi — bo czemu nie? Zostały mi resztki ziemniaków, w lodówce parmezan i boczek… więc długo się
codojedzenia
Farsz na pierogi ( tradycyjny ). 73Składniki : 50 dkg ugotowanych ziemniaków 40 dkg białego tłustego sera 1 duża cebula 2 łyżki masła sól świeżo zmielony pieprz natka pietruszki ( opcjonalnie
Przepisy i porady kulinarne
Najlepsze ciasto na pierogi. 75Składniki : 50 dkg mąki pszennej 2 żółtka 5 dkg masła 250 ml gorącej wody szczypta soli Sposób wykonania : M ąkę przesiej
Przepisy i porady kulinarne
Kopytka warte milion! Koniecznie do wypróbowania! 105Kto z nas nie lubi kopytek – puszystych, miękkich kluseczek, które rozpływają się w ustach? Tradycyjnie podawane z masłem i zrumienioną tartą bułką, są prawdziwym klasykiem polskiej
codojedzenia
Gnocchi z zielonym sosem, serem pleśniowym i orzechami 105W telewizji zaczęły pojawiać się programy o świątecznym charakterze. Niedawno trafiłam na Jamiego Olivera, którego przepis z resztek stał się inspiracją na gnocchi z sosem jarmużowym
codojedzenia
Kopytka dyniowo-ziemniaczane – jesienny hit w Twojej kuchni! 174Kopytka dyniowo-ziemniaczane to mój kolejny sposób na wykorzystanie dyni, która o tej porze roku króluje w mojej kuchni. To wszechstronne warzywo świetnie komponuje się z
codojedzenia
Włoskie smaki – dyniowe gnocchi z polskim akcentem 106Są takie przepisy, które ekstra cieszą oko i podniebienie. Do nich należą dyniowe gnocchi z twarogiem z dodatkiem włoskich orzechów, karmelizowanych na maśle szałwiowym i miodzie
codojedzenia
Pampuchy z szybkim sosem z kurczaka 130próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie z kluskami na parze od Buchcik . Do takiego sosu świetnie pasuje też knedel czeski . Smacznego Buchcik ma w swojej ofercie też pyszne nadziewane kluski. Pełną ofertę znajdziecie tutaj: https://www.buchcik.prohost.pl/oferta/ Produkty Buchcik są: bez substancji konserwujących! bez sztucznych barwników! /wpis we współpracy
Słodkie okruszki
Przepis na kopytka po azjatycku 115Kopytka to popularne danie z resztek ziemniaczanych, oferujące nieskończone możliwości kulinarne. Lubię kopytka na słodko, ale kopytka po azjatycku to dopiero rewelacja! Ta przepyszna potrawa pozwala
codojedzenia
Przepis na kopytka po azjatycku 124Kopytka to popularne danie z resztek ziemniaczanych, oferujące nieskończone możliwości kulinarne. Lubię kopytka na słodko, ale kopytka po azjatycku to dopiero rewelacja! Ta przepyszna potrawa pozwala
codojedzenia
Pierogi w sosie 116Domowe pierogi z mięsem to pyszne danie na obiad, które zawsze cieszy się dużą popularnością. W połączeniu z kremowym sosem serowo brokułowym stają się prawdziwą ucztą
codojedzenia