knedle - 1141 przepisów (strona:54/77)

Jasny sos wieprzowy 177

ziarna ziela angielskiego Szczypta gałki muszkatołowej Sól, pieprz do smaku Olej do smażenia Zasmażka: 1,5 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki zimnej wody Dodatkowo: 1/3 czeskiego knedla 2 ogórki kiszone Przepis: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy aż do momentu jej zarumienienia się. W tym czasie szynkę płuczemy i kroimy w kostkę o wymiarach(...)sosu (aby go zagęścić). Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy przez kolejne 5 minut intensywnie i cały czas mieszając. Podajemy na ciepło w towarzystwie  do knedli lub do kaszy, czy też ziemniaków

Emcia Pichci
Skrzydełkowy knedel 276

Potem albo obieram je i robię z nich farsz do pierogów lub pasztecików , albo obsmażam panierowane. To jest propozycja podobna. Ugotowane skrzydełka po obraniu rozdrabniam i robię z nich knedel na parze. Podaje z sosem zrobionym na bazie wywaru w którym się gotowały ( trzeba pamiętać by odlać go trochę w czystej formie zanim zacznie się robić zupę). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Sezon kurkowy? Czas na gnocchi z kurkami! 50

Są takie połączenia smaków, które od razu kojarzą się z końcówką lata i początkiem jesieni. Gnocchi z kurkami to jedno z nich. Miękkie, puszyste kluseczki otulone

codojedzenia
Nie tylko na słodko – kopytka z cukinią i fasolą, które zaskoczą 66

Pojawiły się młode ziemniaki , więc to ostatni dzwonek, żeby wykorzystać te zeszłoroczne – idealne do kopytek. A skoro już o tym mowa, dziś na blogu ląduje przepis

codojedzenia
Resztki ziemniaków, boczek i pomarańczowe rękawiczki – bo styl w kuchni też się liczy! 92

Gnocchi carbonara! Tego jeszcze nie grali! Klasyczna carbonara, ale z gnocchi — bo czemu nie? Zostały mi resztki ziemniaków, w lodówce parmezan i boczek… więc długo się

codojedzenia
Farsz na pierogi ( tradycyjny ). 73

      Składniki : 50 dkg ugotowanych ziemniaków 40 dkg białego tłustego sera 1 duża cebula 2 łyżki masła sól świeżo zmielony pieprz natka pietruszki ( opcjonalnie

Przepisy i porady kulinarne
Najlepsze ciasto na pierogi. 76

        Składniki : 50 dkg mąki pszennej 2 żółtka 5 dkg masła 250 ml gorącej wody szczypta soli Sposób wykonania :   M ąkę przesiej

Przepisy i porady kulinarne
Kopytka warte milion! Koniecznie do wypróbowania! 106

Kto z nas nie lubi kopytek – puszystych, miękkich kluseczek, które rozpływają się w ustach? Tradycyjnie podawane z masłem i zrumienioną tartą bułką, są prawdziwym klasykiem polskiej

codojedzenia
Gnocchi z zielonym sosem, serem pleśniowym i orzechami 105

W telewizji zaczęły pojawiać się programy o świątecznym charakterze. Niedawno trafiłam na Jamiego Olivera, którego przepis z resztek stał się inspiracją na gnocchi z sosem jarmużowym

codojedzenia
Kopytka dyniowo-ziemniaczane – jesienny hit w Twojej kuchni! 174

Kopytka dyniowo-ziemniaczane to mój kolejny sposób na wykorzystanie dyni, która o tej porze roku króluje w mojej kuchni. To wszechstronne warzywo świetnie komponuje się z

codojedzenia
Włoskie smaki – dyniowe gnocchi z polskim akcentem 106

Są takie przepisy, które ekstra cieszą oko i podniebienie. Do nich należą dyniowe gnocchi z twarogiem z dodatkiem włoskich orzechów, karmelizowanych na maśle szałwiowym i miodzie

codojedzenia
Pampuchy z szybkim sosem z kurczaka 130

próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie z kluskami na parze od Buchcik . Do takiego sosu świetnie pasuje też knedel czeski . Smacznego Buchcik ma w swojej ofercie też pyszne nadziewane kluski. Pełną ofertę znajdziecie tutaj: https://www.buchcik.prohost.pl/oferta/ Produkty Buchcik są: bez substancji konserwujących! bez sztucznych barwników! /wpis we współpracy

Słodkie okruszki
Przepis na kopytka po azjatycku 116

Kopytka to popularne danie z resztek ziemniaczanych, oferujące nieskończone możliwości kulinarne. Lubię kopytka na słodko, ale kopytka po azjatycku to dopiero rewelacja! Ta przepyszna potrawa pozwala

codojedzenia
Przepis na kopytka po azjatycku 124

Kopytka to popularne danie z resztek ziemniaczanych, oferujące nieskończone możliwości kulinarne. Lubię kopytka na słodko, ale kopytka po azjatycku to dopiero rewelacja! Ta przepyszna potrawa pozwala

codojedzenia
Pierogi w sosie 116

Domowe pierogi z mięsem to pyszne danie na obiad, które zawsze cieszy się dużą popularnością. W połączeniu z kremowym sosem serowo brokułowym stają się prawdziwą ucztą

codojedzenia
Gnocchi bez ziemniaków 145

Kluski, kluseczki i gnocchi z buraków to pyszne danie na obiad lub kolację. Nigdy wcześniej nie robiłam buraczanych gnocchi, a przecież są takie pyszne! Gnocchi to

codojedzenia
Domowe ravioli z jagodami 119

Sezon na jagody powoli się kończy, ale ja jeszcze mam spory zapas. Zapraszam zatem na domowe ravioli z jagodami, obficie polane waniliowym sosem. Kocham letnie przepisy

codojedzenia
Domowe ravioli z jagodami 120

Sezon na jagody powoli się kończy, ale ja jeszcze mam spory zapas. Zapraszam zatem na domowe ravioli z jagodami, obficie polane waniliowym sosem. Kocham letnie przepisy

codojedzenia
Pierogi z kapustą. 148

    Składniki :  Na ciasto : 60 dkg mąki 1 całe jajko szczypta soli około 280 ml letniej wody Na farsz :  1 kg kapusty kiszonej

Przepisy i porady kulinarne
Pierogi z pysznym nadzieniem 129

Zapraszam na kolejny przepis na pierogi z batatami. Tym razem przygotowałam nadzienie do pierogów ze słodkich batatów, feta i parmezanu. Ten przepis przypomina ruskie pierogi, ale

codojedzenia
Gnocchi z kukurydzą 132

Gnocchi z kukurydzą to włoski przysmak , który przypomina polskie kopytka. Ich przyrządzenie jest bardzo podobne, ale sposób jedzenia różni się znacznie. Kiedy Polacy jedzą kopytka ze

codojedzenia
Ciasto na pierogi wg Aleex 111

Przejęłam po mamie lepienie pierogów. Zawsze robiła to ona, ale teraz, kiedy odeszła, robię to ja. I będę to robiła. Ćwiczyłam dość długo, szczególnie od chwili

W mojej kuchni
Klasyczne pierogi ruskie wg Aleex 108

Nie wiem, jak powinnam nazwać te pierogi. Dawniej były to pierogi ruskie. Dziś, biorąc pod uwagę sytuację w Ukrainie, niektórzy unikają tej nazwy jak ognia. Spotkałam

W mojej kuchni
Pierogi z opieńkami wg Aleex 116

W sezonie nie sposób ich nie zrobić chociaż raz. Tym bardziej, że opieniek w lasach jest naprawdę bardzo dużo. Niektórzy nie zbierają opieniek, nie jedzą ich

W mojej kuchni
Ciasto na domowy makaron. 109

  Składniki : 60 dkg mąki pszennej typ 500 1 całe jajko około 270 ml letniej wody  szczypta soli Sposób wykonania :   M ąkę przesiewamy na

Przepisy i porady kulinarne
Mini kopytka z parmezanem 167

Kopytka na obiad do sosu to bardzo popularna przystawka w mojej rodzinie. Na pozór proste danie, które można również jeść jako danie główne czasami może sprawiać

codojedzenia
Ciasto na pierogi z jajkiem. 120

  Ciasto na pierogi powinno być elastyczne.     Składniki na około 60 pierogów : 65 dkg mąki pszennej 1 całe jajko 1/3 łyżeczki soli niejodowanej około

Przepisy i porady kulinarne
Małpi chlebek 119

niezwykła. Małpi chlebek, bo o nim mowa większość ludzi w dzisiejszych czasach w Stanach Zjednoczonych zna jako produkt amerykański, tymczasem w rzeczywistości jest to węgierski deser arany galuska („złoty knedel”). Sięgając do lat 80. XIX wieku w literaturze węgierskiej, węgierscy imigranci przywieźli ze sobą to danie, kiedy wyemigrowali do Ameryki i zaczęli wprowadzać je do krajobrazu kulinarnego kraju, kiedy węgierskie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kopytka dyniowe z masełkiem. 145

  Kopytka najlepiej smakują z masełkiem.     Składniki : 750 g ziemniaków ( waga po obraniu ) 500g obranej dyni ( bez skórki i pestek ) 2 całe jajka 3

Przepisy i porady kulinarne
Kopytka wg Aleex 163

Zbieram siły na powrót do życia. W poniedziałek wreszcie wyjdę z domu po zbyt długim okresie siedzenia w czterech ścianach. Wykorzystuję więc ostatnie chwile przymusowego odpoczynku

W mojej kuchni
Kopytka z sosem dyniowym i parmezanem 135

Sos dyniowy to jeden z najprostszych sposobów na wykorzystanie dynii w kuchni. Pyszne, domowe kopytka podałam dziś na obiad właśnie z sosem dyuniowym. Smaczna jesienna odmiana

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pampuchy nadziewane jagodami - prosty przepis 139

Pampuchy, parowańce, kluski na parze w każdym regionie Polski znamy je pod inną nazwą, ale wszędzie tak samo genialnie smakują. Wbrew pozorom niewiele z nimi pracy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi z rabarbarem 137

Jedliście już pierogi z rabarbarem? Pewnie niewielu z Was zna ten wiosenny rarytas, dlatego warto spróbować nadrobić zaległości. Rabarbar najczęściej ląduje w cieście lub kompocie, a

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Flaugnarde wg Aleex 145

Zapraszam Was na pyszne śniadanie, a może podwieczorek czy deser. Nie wiem dokładnie na co, bo flaugnarde może być podawany o każdej porze i w każdej

W mojej kuchni
FIT PANCAKES KOKOSOWE NADZIEWANE KREMEM NUTLOVE COCO CRUNCH 147

Kremy NUTLOVE marki ALLNUTRITION ze sklepu SFD rozkochały mnie w sobie miłością bezgraniczną! Ostatnio pokazywałam Wam fantastyczne FIT CIASTKA CZEKOLADOWE , a dziś zapraszam na coś pysznego

Ostra na Słodko
Złote pierniczki miodowe, nadziewane marcepanem 137

lodówki,  odrywamy z niego niewielkie porcje,  formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego.  Na środek każdej rozpłaszczonej kuleczki kładziemy  kawałek czekoladki marcepanowej, zlepiamy jak knedla.  Gotowe pierniczki układamy na blaszce   zachowując odstępy - znacznie podrosną. Każdego pierniczka smarujemy pozostałym białkiem,  wymieszanym z odrobiną mleka. Wkładamy do piekarnika do temperatury 170 stopni

Kronika Piekarnika
Słodkie, nadziewane, mleczne bułeczki 109

minut. Po tym czasie, raz jeszcze szybko zagniatamy i dzielimy na sześć części. Każdą rozpłaszczamy na dłoni, nakładamy łyżeczkę nadzienia - dżemu, powidła lub kremu czekoladowego i zlepiamy jak knedla. Nadajemy bułeczce podłużny kształt i układamy na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem. Odstawiamy do ponownego podrośnięcia w ciepłe miejsce - na 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przed

Kronika Piekarnika
WĘGIERSKIE LANGOSZE ZE ŚMIETANĄ I SEREM – bez dodatku ziemniaków 210

Dobrze wiecie, że w swojej kuchni najbardziej uwielbiam inspirować się podróżami – zarówno tymi odbytymi, jak i tymi na liście marzeń! ), jak i kuchniami świata. Dziś

Ostra na Słodko
WĘGIERSKIE LANGOSZE ZE ŚMIETANĄ I SEREM – bez dodatku ziemniaków 167

Dobrze wiecie, że w swojej kuchni najbardziej uwielbiam inspirować się podróżami – zarówno tymi odbytymi, jak i tymi na liście marzeń! ), jak i kuchniami świata. Dziś

Ostra na Słodko
Pierogi z kurczakiem, suszonym pomidorem, oliwkami, kaparami i mozzarellą 163

  Dzień dobry :-) Naszło nas na pierogi, których często nie robimy, ale jak już są to inne. Tym razem spróbowałam stworzyć takie na wzór włoskich. Kupiłam

kruche babeczki
Przytulone bułeczki ze śliwkami 151

Przytulone bułeczki drożdżowe w jesiennym wydaniu, bo ze śliwkami. Mięciutkie, puszyste, pachnące cynamonem, każda ze śliwką w środku jak najsmaczniejszy knedel. Uwielbiam wypieki drożdżowe, bo są podzielne, tanie, zdrowe i świetnie nadają się do zamrażania. Idealne na drugie śniadanie lub do popołudniowej kawki. Tym razem upiekłam bułeczki przytulone do siebie, łatwo się rozdzielają i są niebywale mięciutkie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jak wykorzystać ziemniaczane puree? 197

Bardzo często przyrządzam na obiad ziemniaczane puree. Jak wykorzystać resztki ziemniaczanego puree? Polecam gnocchi z masłem szałwiowym. Bardzo lubię gnocchi z resztek ziemniaczanego puree. Są takie

codojedzenia
Serowe knedelki z malinami 170

Szybkie i niezwykle proste w wykonaniu serowe knedelki. Można wykonać ja na wiele sposobów z różnymi owocami. A tutaj propozycja z malinami, podane z jogurtem greckim

Do Garów!
Pierogi z kaszanką 162

Pierogi z dość niecodziennym farszem - pierogi z kaszanką. Z pewnością zachwycą miłośników i pierogów i kaszanki. Oprócz kaszanki z przysmażoną cebulką nadzienie wzbogaciłam dodatkiem wątróbki i

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
„PIZZA” CAPRESE Z NAWODNIONEJ TAPIOKI – pomysł na bezglutenową kolację! 158

Nawodniona tapioka Koala ze sklepu PENEGARA.PL. podbiła i nadal podbija moje serducho! Na blogu już pokazałam Wam 2 przepisy, jakie można przyrządzić z nawodnioną tapioką w

Ostra na Słodko
Pierogi orkiszowe z jagodami i serem 161

Pierogi z jagodami to must have lipca. Tym razem, by były bardziej treściwe zrobiłam z dodatkiem sera. Tak, czy siak pierogi są na słodko i jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kopytka z bobu 237

Kopytka z bobu to danie, do którego przymierzałam się już w tamtym roku. Tak się zbierałam, że aż w końcu sezon na bób się skończył. W

365 dni dookoła kuchni
Szpinakowe pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem 250

Zielone pierogi powstały za sprawą szpinaku, ale nie wszyscy o tym muszą wiedzieć Farsz na pierogi to zdrowa kasza jaglana z twarogiem i cebulką. Trochę przypomina

https:KKuchniaMniam
Pomysł na szybki obiad z resztek 246

Co mi ostanio zostało z obiadu? Ziemniaki i dynia, więc dzisaj ugotowałam gnocchi dyniowo ziemniaczane. Uwielbiam odgrzewane i zrumienione gnocchi. Gdyby nie zawierały aż tyle węglowodanów

codojedzenia
Kluski ziemniaczane nadziewane 186

wagę, wiec chciałam ją wykorzystać ;)-  60 gram ciasta ciasta, forujemy dłonią kulę i kciukiem robimy wgłębienie na farsz. Wypełniamy wgłębienie farszem(ok. 1 łyżeczka) i zawijamy i tworzymy knedel. Gotujemy w osolonej wodzie 3-4 minuty po wypłynięciu. Do klusek nadziewanych można zrobić farsz: pieczarkowy, z mięsa z rosoły czy soczewicy. Podawać z lekko posoloną cebulką zeszkloną z kminkiem

AZgotuj!
Rzymski rosół straciatella z parmezanowymi kluseczkami 225

Rosół to najlepsze lekarstwo na przeziębienie i cudowny sposób stymuluje układ odpornościowy (więcej przeczytasz tutaj ). Miska gorącego rosołu to taka "penicylina" w płynie. Najczęściej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dutch Baby – pieczony omlet naleśnikowy wg Aleex 156

Dutch Baby to pieczony omlet naleśnikowy. W smaku przypomina nieco angielski pudding, który robiłam z przepisu Nigelli Lawson. Tym razem przygotowałam go z przepisu Madame Edith

W mojej kuchni
Austria - Kopytka z makiem i powidłami śliwkowymi prosto z Waldviertel (Mohnnudeln) 201

I tym razem wspomnę,  ż e co wytrwalsi fani będą pamiętać,  ż e rok temu gościliśmy w austriackim Waldviertel. Ci jeszcze wytrwalsi będą pamiętać

Roślinożerni urlopowicze
Jak zrobić tradycyjny obiad w nowoczesnej wersji 186

Ok! Dzisiaj zapraszam na nowy przepis, który właściwie oparty jest na tradycyjnych składnikach jak kopytka i mielone. To mój pomysł na komfort food. Tradycyjny obiad w

codojedzenia
Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami 163

Pierogi wigilijne to dla mnie najsmaczniejsza potrawa na świątecznym stole. Nie ma chyba polskiej gospodyni, która nie umiałaby przygotować pierogi z kapustą i grzybami. Mało tego

codojedzenia
Pierogi ruskie 416

Moje ulubione pierogi. Z dużą ilością podsmażonej cebulki. Uwielbiam je nie tylko na święta, ale i na co dzień. Zresztą cała moja rodzina za nimi przepada

My simple kitchen
"Ruskie" kopytka 185

Kolejna propozycja dla wielbicieli serowo-ziemniaczanego farszu podejrzana w necie, lecz bez potrzeby mozolnego lepienia pierogów. Wszystkie składniki tak jak do do ruskich pierogów tym razem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ritterzipfel - ziemniaczane kotleciki z boczkiem i kiszoną kapustą 228

Dziś zapraszam Was na wycieczkę do Bawarii do spróbowania czegoś, co posmakuje chyba wszystkim fanom ziemniaków, boczku i smażonych rzeczy. Ritterzipfel nazywane są często kluseczkami, chociaż

Zielona Kuchnia
Pierogi ze śliwkami 198

Dzień dobry :-) Sezon na śliwki w pełni i tak samo jak u nas musi być ciasto ze śliwkami, tak samo jest z pierogami :-) Nie mogłam się

kruche babeczki
Kopytka ziemniaczane 172

Kopytka ziemniaczane to kolejna z tych prostych rzeczy, które z odpowiednimi dodatkami tworzą zupełnie nowe i urozmaicone danie. Jakie dodatki do tych klasycznych klusek lubicie? Na

Zielona Kuchnia
Żeberka w coli z grilla 223

Żeberka w coli z grilla to dość oryginalne połączenie, ale tak przygotowane mięso jest kruche, delikatne w smaku i rozpływa się w ustach. Przepis jest niezwykle

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Magnifica – restauracja ukryta wśród drzew – Kraków 198

druga ze szparagami, jajkiem .. obydwie bardzo dobre. Dania Główne I po chwili znowu zaczęła się uczta,tym razem dania główne takie jak cielęcina ze szparagami w białym winie, knedel ze szczawiem, mus z selera. Pierś z kurczaka z rabarbarem ( genialnym ), risotto z kozim serem i szparagami, z dodatkiem młodych buraczków – znakomite danie ! Na koniec głównych dań wjechał makaron strozzapreti

Kuchnia na wzgórzu
Kluski śląskie nadziewane mięsem z duszonymi porami 197

Kluski śląskie to popularne danie w kuchni polskiej. Dzisiejsza propozycja to kluchy nadziewane mięsem podane na kołderce z duszonych porów. Proste, domowe jedzonko. Pycha!

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta z awokado na ostro 274

Pasta z awokado na ostro to idealny dodatek do chrupiącej tortilli, ale również może być wykorzystana jako pasta do pieczywa. Lista składników i przepis jest poniżej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kanapki z awokado i jajkami 237

Kanapki z awokado i jajkami to dietetyczna propozycja na szybką, smaczną i zdrową kolację. Awokado znajduje się praktycznie w każdej diecie, ze względu na swoje właściwości

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z ziemniakami - wareniki 204

Pierogi z ziemniakami na Ukrainie i w Rosji to wareniki, czyli odpowiednik naszych polskich pierogów. Wareniki mogą mieć mieć nadzienie słodkie i wytrawne, ale zawsze jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybka pasta z awokado 263

Szybka pasta z awokado z całą pewnością może nam zastąpić masło na pieczywie. Awokado jest polecane przed dietetyków jako jeden ze składników każdej diety. Przygotowanie pasty

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Leniwe na pikantnie 163

Dość szybko wpadłem na taki pomysł i jeszcze szybciej go zrealizowałem. U mnie w domu leniwe jadało się wyłącznie na słodko. Jadało, bo od teraz powtarzana

Przepisy Mikołaja
Kluski z kaszy kukurydzianej 182

Pomysł na kluski zaczerpniety od Pani Eli . Ja z chwilowego braku kaszy manny zastąpiłem ją kaszą kukurydzianą. Chwila pracy i fajny dodatek do obiadu gotowy. My

Przepisy Mikołaja
Chili con carne 222

Chili con carne to potrawa wywodząca się z kuchni meksykańskiej. Ostra zupa wpasuje się idealnie w zimowy klimat gdyż nie tylko rozgrzeje nasz organizm do czerwoności

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z łososiem i brokułem 208

Dzień dobry kochani :-) Dzisiaj kolejne pyszne pierożki, tym razem z farszem z łososia i brokuła. Pomysł na te pierogi znalazłam tutaj ( klik ). U mnie więcej łososia

kruche babeczki
Pierogi z ziemniakami, boczkiem i cebulą 222

Dzień dobry :-) Przepisów na różne pierogi jest mnóstwo. Farsze można wymyślać takie, na jakie mamy ochotę. U mnie dzieci najbardziej lubią pierogi ruskie, choć syn ostatnio

kruche babeczki
Pierogi z mięsem rosołowym i pieczarkami 235

Pierogi z mięsem z rosołu to najsmaczniejszy sposób wykorzystania mięsa rosołowego. Smaczniejsze kawałki można po prostu wyłowić i podać z sosem chrzanowym lub musztardowym (prosty przepis

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki ze szpinakiem i fetą 324

Naleśniki ze szpinakiem i fetą z dodatkiem suszonych pomidorów to bardzo zdrowa propozycja obiadowa. Połączenie szpinaku z delikatnie słoną fetą i słodkimi suszonymi pomidorami sprawia, że

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Spaghetti bolognese z papryką 243

Klasyczne spaghetti bolognese z mięsem mielonym można dopełnić papryką czerwona, która nada daniu głębi. Ponadto papryka ma dwa razy więcej witaminy C niż sama cytryna. Prócz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
DROŻDŻOWE, BEZGLUTENOWE RACUCHY Z JABŁKAMI 191

Kocham wszelkiego rodzaju wypieki drożdżowe i dobrze to wiecie! Ciasta drożdżowe , słodkie drożdżówki , wypieki na słono , pizze , focaccie , bułki i wiele wiele innych wypieków drożdżowych wyrasta

Ostra na Słodko
Pyszne pierogi wg Aleex 249

Odkąd pamiętam pierogi w naszej rodzinie robiła babcia, potem mama. Nikt inny nie miał patentu na to, żeby były pyszne, mięciutkie, idealne w smaku. W moim

W mojej kuchni
Pieczony omlet ze śliwkami wg Aleex 187

Piątek spędziłam z mamą w Lublinie. Musiałyśmy odbyć wizytę kontrolą u lekarza. Wprawdzie choroba jest opanowana, ale nie wolno stracić czujności. Nigdy nie wiadomo, czy coś

W mojej kuchni
Tajskie curry z dynią i szpinakiem 247

Zawsze myślałem, że przygotowując curry musi być ono z mięsem i to był właśnie błąd. Tym razem zainspirowani przepisem znalezionym w internecie przygotowaliśmy tajskie curry z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tosty z szynką i serem 266

Tosty z szynką i serem to bardzo proste i szybkie śniadanie. Można je wykonać zarówno w piekarniku ale również przy użyciu kuchenki mikrofalowej. Listę składników i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi ze szpinakiem i fetą 212

Dzień dobry :-) Pierogi na pewno lubicie ? My tak, ale ruskie nam się już troszkę znudziły i moi panowie ostatnio wymyślili ze szpinakiem i fetą. Dawno nie

kruche babeczki
Pierogi z bobem i ricotta 207

Od dawna chodziły za mną pierogi z bobem i ricotta. Uwielbiam wszelkie kluski, kluseczki, kopytka i oczywiście pierogi. Nadzienie do pierogów może przyrządzić dosłownie ze wszystkiego

codojedzenia
Sałatka z brokułem 288

Sałatka z brokułem jest bardzo prosta w przygotowaniu i wymaga dosłownie kilku składników. Wszystkie składniki się idealnie ze sobą komponują tworząc niepowtarzalny smak. Sałatka ta to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z czereśniami i sosem z białej czekolady 173

Te pyszne pierożki zobaczył mój syn i na jego prośbę one też powstały. Pierogi znalazł tutaj . Są pyszne, czereśnie i sos z białej czekolady tworzą bardzo

kruche babeczki
Sałatka z rzodkiewką i bazylią – idealna na grilla 284

Sałatka z rzodkiewką i bazylią to lekka i bardzo orzeźwiająca propozycja dodatku do potraw z grilla. Zarówno rzodkiewka jak i świeża bazylia sprawiają, że ma wyśmienity

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dietetyczny koktajl truskawkowy 331

Właśnie trwa sezon na truskawki, jeszcze nie musicie się spieszyć bo ich ceny będą jeszcze spadały. Nie znaczy to jednak, że już teraz mamy ich nie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zielona zupa cukiniowa 234

Wielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gołąbki z suszonymi grzybami 297

Gołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo, jak mama

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czekoladowe pancakesy wg Aleex 213

Zawsze, kiedy zapowiada się ciężki dzień, a dobry nastrój znika nie wiadomo gdzie, sięgam po odrobinę czekolady. Nie przepadam za nią, ale od czasu do czasu

W mojej kuchni
Pierogi z farszem z dorsza i łososia 210

Pierogi z rybą? Też podchodziłam do tego dania dość sceptycznie, póki nie skosztowałam. Pyszne, delikatne, a dodatek sosu chrzanowego dopełnia wysublimowaną smakowo całość. Farsz na pierożki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowe knedliczki z truskawkami 217

Klasyczne knedelki ze świeżymi truskawkami, okraszone bułką tartą z masełkiem to doskonały pomysł na prosty, ale smaczny i sycący prawdziwy domowy obiad. Składniki: 1kg obranych ziemniaków

Szalona Kuchnia Eweliny
Ravioli z twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim 349

Pierożki nadziewane twarogiem utartym z czosnkiem niedźwiedzim i polane aromatycznym masełkiem. Przepyszne! A produkty do ich przygotowania nie zawierają laktozy, więc osoby z nietolerancją również mogą

https:KKuchniaMniam
Pierogi ruskie - rolowane 197

Pierogi ruskie robiłam już w wielu wariantach. Ulubiony farsz ziemniaczanno-serowy wylądował już zawinięty w naleśnikach, w cieście francuskim, w pierogach pieczonych w piekarniku, dziś zapraszam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wołowe klopsiki z serem mozzarella w pomidorowym sosie 276

Wołowe klopsiki z serem mozzarella to dobry pomysł gdy domowe mielone już się trochę przejadły Twoim domownikom. Klopsiki możesz podawać z ryżem lub makaronem spaghetti. Przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Nalewka z pigwy 254

Jeszcze cała zima przed nami, warto więc przygotować się na chłodne i bardzo długie wieczory :) Dobrym pomysłem może być przygotowanie nalewki z pigwy. Nie wiem czy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Surówka z pora i marchwi 1123

Bardzo często zastanawiamy się na różnymi dodatkami do obiady. Brakuje nam pomysłu na jakaś zdrową i przede wszystkim smaczną surówkę. Surówka z pora i marchwi to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron chow mein z wołowiną 285

Czy wiecie jak zrobić w domu „danie chińskie”? Jeśli nie, to w tym wpisie znajdziecie podpowiedź… przygotujemy makaron chow mein z wołowiną . Przygotowanie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron chow mein z kurczakiem 246

Makaron chow mein z kurczakiem to nasza azjatycka propozycja na pyszny obiad. Makaron jest bardzo prosty w przygotowaniu ale ma oryginalny smak dzięki połączeniu odpowiednich przypraw

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasta z awokado i kiełkami 277

Ma być zdrowo i smacznie więc będzie pasta z awokado i kiełkami. Taka pasta to ciekawa odmiana dla codziennych kanapek z szybką czy żółtym serem. Zapewne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone warzywa z sosem curry 289

Nie jestem zwolennikiem dań bezmięsnych, jednak raz na jakiś czas można i nawet trzeba zrezygnować z mięsa. Muszę przyznać że pieczone warzywa z sosem curry są

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ZAPIEKANE KOPYTKA Z MIĘSEM Z SOSIE POMIDOROWYM Z SEREM 339

Lubicie różnego rodzaju kopytka , kluseczki albo gnocchi ? Ja bardzo! Dziś mam dla Was genialny przepis na jesienny, rozgrzewający obiad! Kopytka zapiekane z mięsem mielonym ( ja użyłam

Ostra na Słodko
Kulebiak krucho-drożdżowy z kiszoną kapustą i grzybami 293

Kulebiak to specjał kuchni rosyjskiej, obecny i u nas np. na Lubelszczyźnie. W duecie z czerwonym barszczykiem ląduje na świątecznych stołach w wielu domach. To wielki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wieprzowina w sosie sojowym 250

Bardzo często nie mając czasu na gotowanie obiady jemy na mieście. Dużą popularnością cieszy się popularny „ chińczyk „, gdzie do wyboru mamy naście potraw w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Najłatwiejsze ciasto na pierogi. Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą 1330

Wszyscy lubimy pierogi, wszak polska kuchnia z pierogów słynie. Każdy ma swój ulubiony farsz, bo lubimy je jeść, ale już lepić je niekoniecznie. Wystarczy jednak dobry

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Waniliowe placuszki z serka homogenizowanego wg Aleex 220

Wtorek. Kolejny dzień tygodnia. W szkole bieg przez 9 godzin: lekcje, dokumenty, telefony, faktury, nadchodząca impreza, próbna matura, spotkania planowane i nieoczekiwane. Na koniec dnia informacja

W mojej kuchni
Pierogi z gęsiną 267

Dalszy ciąg kuchennego recyklingu po gęsiej uczcie - dziś pierogi z gęsiną. Zanim na pieczonych kościach przygotowałam krupnik (przepis tutaj ), większe kawałki mięsa odzieliłam od kości właśnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pancakesy z dyni wg Aleex 199

Dynia jest świetna! Nie miałam pojęcia, że daje aż tyle możliwości i można ją wykorzystywać pod wieloma postaciami. W tym roku, “z pewną taką nieśmiałością”, sięgnęłam

W mojej kuchni
Placuszki dyniowe wg Aleex 177

Po wolnej, świątecznej środzie dwa kolejne dni okazały się wyzwaniem. W pracy dużo się działo. Odbyła się próbna ewakuacja, trzeba było rozwiązać nowe problemy. Kiedy dziś

W mojej kuchni
DYNIOWE KLUSKI ŚLĄSKIE 219

Lubicie kluski śląskie ? Ja bardzo! Szczególnie takie z gulaszem albo po śląsku z roladą i kapustą #rozmarzona . Dziś mam dla Was przepis na kluski śląskie z

Ostra na Słodko
Leniwe dyniowe 206

Zapraszam na jesienne wydanie leniwych klusek, smaczny jarski obiad na słodko. Ucieszy nie tylko dzieci. W dzisiejszym wydaniu mają żólciótki kolorek jak jesienne liście, a to

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi ruskie z ciasta francuskiego 244

Pierogi ruskie znają wszyscy, to tradycyjna potrawa kuchni staropolskiej i współczesnej kuchni polskiej. Nazwa pierogów budzi spore kontrowersje i nie pochodzi od Rosji jak można by

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Struklji - rolowane pierogi z serem 281

Struklji to bałkański specjał obecny w kuchni słoweńskiej i chorwackiej. Struklji to tradycyjne pierogi z serem, tylko  w nieco odmiennej formie - bo zrolowane. Doskonały przepis

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gnocchi z kiełbasą i kukurydzą 286

Pyszne gnocchi z kiełbasą śląską i pieczoną kukurydzą…No tak, jak już zacznę gotować gnocchi to prawie codziennie, aby później znowu do nich wrócić po

codojedzenia
Jeżynowe pierogi z serem 297

Pierogi z serem to klasyk i smakuje o każdej porze roku. Dzisiejsze pierożki otulone różowym ciastem idealne są na letnie dni, najlepsze w porze owocowania jeżyn

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Praga – przewodnik kulinarny 274

prawda? Jeśli koniecznie się upieracie, że chcecie coś lżejszego, to w Pradze je się dużo zup (polecam kulajdę, czyli zupę z ziemniakami i grzybami). Zawsze można zjeść na obiad knedla z owocami. Typowe słodycze dostępne w każdej cukierni to kolače, czyli okrągłe drożdżówki z różnymi nadzieniami, drożdżowe buchty, žemlovka (ciasto z jabłkami), vetrnik (karmelowy ptyś), kobliha (pączek) i rakvicka (która

Ugotowane pozamiatane
Ciasto na pierogi z jajkiem. 232

Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka miękkiego masła 1 jajko około 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli Sposób wykonania :   M ąkę przesiej przez

Przepisy i porady kulinarne
Pierogi ruskie z truflami 232

Pierogi ruskie - moje ulubione, dzisiaj "na bogato". Pierogi ruskie mogą stać się wykwintnym i wyjątkowym daniem za sprawą jednego tylko składnika. Czarna z wyglądu mało ciekawa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kluski marchewkowe z pietruszkowym masełkiem 249

Kluski marchewkowe polecają się na obiad. W energetycznym, słonecznym kolorze z aromatycznym masełkiem pietruszkowym posmakują każdemu. Mogą stanowić dodatek obiadowy lub samodzielne danie. Wyglądem przypominają tradycyjne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tiganites – greckie placuszki z miodem i orzechami wg Aleex 229

Tiganites to grecka odmiana pancakesów. Podaje się je na śniadanie lub podwieczorek. Aby je przygotować, wystarczy zaledwie kilka chwil, dlatego ich smakiem możemy cieszyć się zawsze

W mojej kuchni
GNOCCHI DI PANE – GNOCCHI Z CHLEBA 276

Uwielbiam wszelkiego rodzaju gnocchi , kluseczki, kopytka i dania mączne ( ale o tym już wiecie ;) ). Nie wiecie chyba jeszcze, że genialne gnocchi można przygotować nie tylko z

Ostra na Słodko
Przepis na gnocchi z jarmużem i szynką parmeńską 278

Zapraszam na kolejny przepis na gnocchi. Przedwczoraj poznaliście gnocchi z boczkiem , groszkiem i szałwią. Jeśli lubicie ziemniaczane kluski z sosem to ten przepis na pewno przypadnie

codojedzenia
Gnocchi z boczkiem i groszkiem 282

Zapraszam na obiad z resztek , gnocchi z boczkiem i groszkiem. Gnocchi czyli kluski ziemniaczane są tradycyjnym wyrobem włoskim. Są małe, na ogół zaokrąglone. Przypominają polskie kopytka

codojedzenia
STRANGOLAPRETI – GNOCCHI SZPINAKOWE Z CZERSTWEGO CHLEBA 329

Strangolapreti to potrawa z tradycyjnej kuchni z włoskiego Trydentu. Jak to na kuchnię włoską przystało jej skład wchodzi tylko kilka prostych składników,a w tym wypadku

Ostra na Słodko
Dom Polski na Belwederskiej – recenzja restauracji 213

marynowanym borowikiem Babeczka z musem z koziego sera Bio, karmelizowaną cebulą i żurawiną. Krem z pieczonego buraka z kuleczkami koziego sera i jajkiem przepiórczym Comber z sarny z knedlem ze śliwką podaną w sosie wiśniowym Tarta z kwaśnym kremem cytrynowym z kawałkami kruchej słodkiej bezy Właścicielka restauracji żartobliwie określa się ostatnią kucharką litewską, ze względu na swoje nazwisko panieńskie

Ugotowane pozamiatane
Placuszki bananowe wg Aleex 233

Za nami święta, sylwestrowe szaleństwa i Nowy Rok. Pora wracać do codzienności i zwyczajnych zajęć. Zaczął się styczeń, pierwszy z dwunastu miesięcy, w czasie których będziemy

W mojej kuchni
POLICZKI WIEPRZOWE W SOSIE MYŚLIWSKIM Z PARMEZANOWYMI KLUSECZKAMI 399

Policzki wieprzowe są przysmakiem, który rzadko przygotowywałam w swoim domu – było to spowodowane tym, że wymagają dość długiego duszenia albo pieczenia. KRAKUS rzucił mi wyzwanie

Ostra na Słodko
Puszyste naleśniki z kaszy manny wg Aleex 1611

Weekend spędziłam na szkoleniu. Wprawdzie nie wiązało się ono ze szkołą, ale było bardzo interesujące. Podczas dwóch dni przekazano nam ogrom wiedzy. Niezwykle intensywne wykłady trwały

W mojej kuchni
Placuszki z gotowanych ziemniaków wg Aleex 230

Czy u Was też się to sprawdza, że nieszczęścia chodzą parami? Ja mam wrażenie, że wędrują co najmniej czwórkami i mocno trzymają się pod ręce, by

W mojej kuchni
KOPYTKA PIETRUSZKOWE Z ŁOSOSIEM I KOPERKOWYM BULIONEM 281

Uwielbiam zapach świeżego koperku z własnego ogródka! Połączenie go z wędzonym łososiem tworzy fantastyczną całość, którą zachwycają się nawet najbardziej wybredne podniebienia. Dziś mam dla Was

Ostra na Słodko
MINI - KNEDLE Z BATATÓW 309

Znowu bataty, tym razem na słodko. Pomysł znalazłam na stronie veganmiam.com i od razu mnie zauroczył. Przepis jest tak prosty, że na pewno każdemu się uda

Kasia Sarna
MANTY Z SEREM – pyszna kuchnia uzbecka 396

Dziś zabieram Was na wycieczkę w kierunku Uzbekistanu. Jednym z najpopularniejszych dań oprócz Lepioszki, Lagamanu czy też Somsy – są tam Manty. Manty to pierożki gotowane

Ostra na Słodko
Pancakes 2 wg Aleex 229

Skoro wczoraj podałam Wam przepis na frużelinę, dziś proponuję pancakesy, które doskonale z nią smakują. Pancakesy to tradycyjne, grube naleśniki, zwykle serwowane na śniadanie w amerykańskich

W mojej kuchni
Węgierski gomboc, The Non-Fat Yoghurt (Seinfeld) 253

Taki deser jadłam kiedyś w Egerze (nadziewany knedel z sosem waniliowym i makiem). Najlepiej podawać na ciepło. Smacznego! Składniki: 1 opakowanie budyniu waniliowego + odpowiednia ilość mleka i cukru 1 łyżka masła 4 kule drożdżowe 8 łyżek konfitury śliwkowej (lub więcej) 4 łyżki maku Ugotuj budyń wg wskazówek na opakowaniu. Dodaj masło, wymieszaj i odstaw. Ugotuj kule na parze (3 minuty

Qlinarnie i Qlinarnie
Gałuszki wg Aleex 248

Pierwszy tydzień w pracy poza mną. Jestem jeszcze osłabiona, tym bardziej, że wczoraj organizowaliśmy koncert charytatywny dla córeczki naszego kolegi. Na szczęście dobrnęłam do weekendu i

W mojej kuchni
Placuszki z borówkami na jogurcie wg Aleex 229

Już jestem, jestem, mam nadzieję, że teraz wszystko wróci do normalności. Nie uwierzycie, ale ciągle pracuję. Wczoraj z niedowierzaniem spojrzałam w kalendarz i zobaczyłam, że niedługo

W mojej kuchni
Krokiety wigilijne po rusku wg Aleex 197

Wigilia to wyjątkowy czas. Jednoczymy się przy stole zastawionym wyjątkowym jadłem. Wraz z opłatkiem dzielimy się dobrocią. W blasku świec wirują życzenia, płyną w przestrzeń z

W mojej kuchni
Bananowe placuszki wg Aleex 182

Lubię leniwie zaczynającą się niedzielę. Ten dzień tygodnia jest dla mnie pracowity, sporo czasu spędzam w kuchni, aby przygotować dla moich chłopaków coś pysznego. Jednak od

W mojej kuchni
Omlet biszkoptowy wg Aleex 166

Druga połowa mijającego tygodnia była dla mnie bardzo pracowita. Do południa zajęcia z maturzystami, po południu spotkania służbowe. W sobotę mieliśmy gości, więc zajęłam się przygotowaniami

W mojej kuchni
Drop scones wg Aleex i Blog Roku 2014 184

Czy wiecie, że dzisiaj jest obchodzony Dzień Pancake’a? Każdego roku, 40 dni przed Wielkanocą, mieszkańcy Wysp pieką słodkie placuszki i zajadają się nimi bez opamiętania

W mojej kuchni
Racuchy ze śliwkami wg Aleex 221

Lubicie śliwki? My bardzo. Zawsze czekam na jesień, aby skosztować tych soczystych, słodkich owoców. Są one zresztą obecne w mojej kuchni przez cały rok, ale jesienią

W mojej kuchni
Jesienne naleśniki ze śliwkami wg Aleex 220

Niepostrzeżenie zaczął się październik. Wraz z nim nieco zwolniłam. W pracy troszkę udało się wyhamować, starsze dziecko skończyło oba kierunki studiów i dostało pracę, młodsze szykuje

W mojej kuchni
Knedlik, czyli czeski knedel. 371

zrobię i wtedy załączę przepis. Dziś zostawiam Was z przepisem na klasyczny, czeski Knedlik, mając nadzieję, że również wypróbujecie go przygotować samodzielnie. Polecam!!! Składniki na Knedlik, czyli czeski knedel: 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży szczypta cukru 2 małe jajka 250-300 ml ciepłego mleka 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1 drobno pokrojona kajzerka (lub pół dużej

Rozpustne gotowanie
BONDA – indyjskie pączki ziemniaczane + chutney pomidorowy 252

Jak wiecie kuchnię i ndyjską bardzo lubię i gości u mnie ona bardzo często. Pełna aromatów, barw i niesamowitych zapachów sprawia, że ślinka cieknie już na

Ostra na Słodko
ZIELONE KLUSECZKI / KOPYTKA Z KASZY MANNY – przepyszne! 244

Jak wiecie jestem ogromną „kluskarą” i wszelkiego rodzaju kopytka , kluchy itd. nie mają przede mną tajemnic ;) Dziś mam dla Was przepis na przepyszne kluseczki

Ostra na Słodko
MINI KROKIECIKI ZIEMNIACZANE ( croquettes de pommes de terre ) 739

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczną przekąskę na ciepło! Idealna na Sylwestra, ale nie tylko! Takie krokiety są też świetnym pomysłem na obiad ( jako dodatek

Ostra na Słodko
Pierogi z mięsem – świąteczne resztki 279

Pierogi z mięsem to sposób na wykorzystanie świątecznych resztek. Została mi niezła porcja mięsa, trochę jarmużu…W sam raz na farsz do pierogów. Bardzo lubię

codojedzenia
SPAGHETTI Z PULPECIKAMI Z KASZY JAGLANEJ W SOSIE POMIDOROWO-PAPRYKOWYM – BE FIT! 250

Znów kasza jaglana – nuda? O nie nie nie! Kasza jaglana wcale nie jest nudna, bo można ją przygotować na miliony sposobów! Na blogu są już

Ostra na Słodko
LENIWE ( kluski serowe ) – zdrowsza wersja / najlepsze! 313

Leniwe – już na samą myśl cieknie mi ślinka! Kojarzą mi się z babcią i słodkim dzieciństwem na wsi. Zarówno Leniwe jak i Kopytka zajadałam z

Ostra na Słodko
Knedle z truskawkami 204

składniki: 600 g ugotowanych ziemniaków mąka ziemniaczana 250 g świeżych truskawek śmietana do polania   Sposób wykonania:  Ugotowane, zimne, zmielone ziemniaki wyłożyć równo w misce

Darcia w kuchni
Pieczone knedle ze szpinakiem (bezglutenowe) 199

ziemniaczaną ( dosypcie więcej jeśli będzie za lepkie) i pianę z 2 białek. Wyrobić ciasto. . Ciasto podzielić na równe części . Uformować kulę rozpłaszczyć, a  środek nadziewać farszem. Zalepić, uformować knedel, obtoczyć w kaszce kukurydzianej i układać na blasze. Wszystkie posmarować rozmąconym jajem. Piec ok 50 minut w 190 stopniach, aż będą rumiane.  My zjedliśmy z ketchupem

AZgotuj!
Knedle serowe ze śliwką 206

Składniki: 700 g ziemniaków 500 g sera białego 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 25-30 wypestkowanych śliwek cukier, sól Wykonanie: Ugotowane i przestudzone ziemniaki przecisnąć

magiczna kuchnia Kasi
Gallo Rosso, czyli Czerwony Kogucik - fotorelacjon 231

Chmurne Dolomity Knedelki w rosole Zakręcone faworkowe ciacho Nauka wypieku bułeczek.. ..i rolowania strudla A to pychowy wynik poupieczeniowy Zamiast kota, można miziać kozę, albo dwie Cielę z knedlem i ziemniaczanymi "ciastkami" Śniadanko koszykowe Herbatkę? Bloody Marry? Muzeum sera i kozy wystawowe Czekoladowe szaleństwo Street food *dodawanie zdjęć w ilości większej niż 2-3 sztuki do posta

Karczma Honorietty
BONDA – indyjskie pączki ziemniaczane + chutney pomidorowy 214

Jak wiecie kuchnię hinduską bardzo lubię i gości u mnie ona bardzo często. Pełna aromatów, barw i niesamowitych zapachów sprawia, że ślinka cieknie już na samą

Ostra na Słodko
Gnocchi z karmelizowanymi pieczarkami i feta 379

Gnocchi to danie włoskiej kuchni. Przypominają polske kopytka ale są od nich o wiele mniejsze. Dzisiaj proponuję przepis na gnocchi z batatów. Bataty w odróżnieniu od

codojedzenia
Odrywane, razowe bułeczki orkiszowe z truskawkami 203

około godziny wcześniej, by się ogrzało. Zagnieść powtórnie i podzielić na 12 jednakowej wielkości kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczyć w dłoni na placuszek, na środku ułożyć truskawkę i zwinąć jak knedla. Układać w foremce wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu bułeczkę obok bułeczki. Użyłam dużej formy do pieczenia chleba.Przykryć foremkę z uformowanymi bułkami i odstawić do napuszenia. Przed pieczenie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cielęcina w sosie sardelowym 315

będzie miękkie. Dodać fileciki anchois, rozprowadzić je drewnianą łyżką równomiernie w sosie, wlać  śmietankę , gotować aż sos zgęstnieje. Robert Makłowicz zaleca, aby tak zrobioną cielęcinę podawać z knedlem ziemniaczanym z obu stron przesmażonym na maśle na złoto oraz ogórkami konserwowymi. Ja podałam z ziemniakami i też było smacznie. Smacznego

Stare Gary
Paruchy / pampuchy na słodko 238

Zrobione ostatnio przeze mnie paruchy z gulaszem cieszyły się tak dużym powodzeniem , że postanowiłam przyrządzić również wersję na słodko – a wiem , że wielbiciele takich są

Ostra na Słodko
Gnocchi serowe na słodko 323

Jaka zapewne wszyscy wiemy gnocchi są to tradycyjne włoskie kluski podobne do naszych kopytek.Istnieje wiele odmian , w zależności od regionu Włoch,  ale te najprawdziwsze i najbardziej

Ostra na Słodko
Leniwe z cebulką 275

Zarówno leniwe , jak i kopytka to jedne z ulubionych przysmaków mojej babci.Nikt nie robił ich tak pysznych jak ona!Kopytka zjadałam kilogramami , posypane cukrem , polane masełkiem

Ostra na Słodko
Kopytka 193

Kopytka , kluski śląskie , leniwe i wszystkie inne dania mączne – jak wiecie uwielbiam!U mnie kopytka , jeszcze za czasów babcinych jadło się odsmażane z masełkiem i

Ostra na Słodko
Śmietankowe kluseczki z serka homo z owocami 233

Dziś mam dla Was kolejny łatwy i szybki przepis , który można błyskawicznie przygotować!W sam raz zarówno na obiad , jak i podwieczorek czy późne leniwe śniadanie

Ostra na Słodko
Kopytka z kaszy jaglanej 276

Kopytka – od zawsze kojarzą mi się z czasem dzieciństwa , kiedy to przypatrywałam się jak babcia robiła je w kuchni , a potem ukradkiem podżerałam po jednym

Ostra na Słodko
KOPYTKA DYNIOWE 201

Dyniowe serniki … ciasta .. desery … racuchy czy też zupy co roku goszczą na moim stole.Nie mogę się doczekać , kiedy to targi i stragany wypełnią się

Ostra na Słodko
KLUSECZKI DYNIOWE NA SŁODKO 205

Dyniowe serniki … ciasta .. desery … racuchy …. makarony czy też kotlety co roku goszczą na moim stole.Nie mogę się zwykle doczekać , kiedy to targi i stragany wypełnią

Ostra na Słodko
Oliwkowe knedelki 213

Oliwkowe knedelki Składniki 70 dag ziemniaków 25 dag maki pszennej 1 jajko sól oliwki zielone z marchewka sezam 2 łyżki masła Wykonanie. Ugotowane ziemniaki utłuc lub

Kulinarny karnet Christophera
Knedelki z pomidorkami 181

Składniki 70 dag ziemniaków 25 dag mąki pszennej 1 jajko sól pomidorki koktajlowe suszone śmietana 18 % Wykonanie. Pomidorki zanurzyć na 5 minut w ciepłej wodzie. Osączyć

Kulinarny karnet Christophera
KOPYTKA Z CEBULKĄ I KIEŁBASKĄ 223

KOPYTKA Z CEBULKĄ I KIEŁBASKĄ    SKŁADNIKI: 2 szkl mąka, 1,5 kg ziemniaki, 1 szt jajko, smalec 3 łyżki mąka ziemniaczana cebula 2 szt

Kuchnia Danusi
Czy wiesz Którą użyć i do czego. 229

szerokie zastosowanie w kuchni domowej do  wypieku  babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów. Mąka Luksusowa typ - 550 , do wypieku ciast drożdżowych, naleśnikowych oraz kopytek, knedli, klusek. Mąka typ - 650 , do wypieku bułek, wypieku pierników, miodowników i ciast ciemnych, robienia zasmażek, jako naturalny składnik zagęszczający do zup i sosów. Mąka typ - 1850 , mąka graham

NaKońcuJęzyka
Kompot z mirabelek 200

mówi na nie chwasty. Ale na moją prośbę przyniósł ich cały koszyk. One są takie ładne, słodkie. Można z nich zrobić dżemy, kompoty, upiekłam z nimi tartę, zrobiłam też knedle z mirabelkami. Ja postanowiłam dzisiaj przygotować kompot z mirabelek, tych czerwonych, żółte mirabelki czekają na swój czas.. U nas zawsze do obiadu był kompot. Czy ktoś jeszcze przygotowuje

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Powidła śliwkowe (powidła z mirabelek) 205

przywiózł, drzewo z mirabelkami, które sobie upatrzyłam jest niczyje, mirabelki rosną sobie niedaleko działki mojego taty, w gąszczu dzikich malin, za płotem. Piotrek przywiózł cały kosz, przygotowałam więc knedle z mirabelkami , kompot z mirabelek. Postanowiłam też przygotować powidła śliwkowe z mirabelek, okazały się najlepszymi powidłami śliwkowymi jakie jadłam do tej pory, do tego i cudowny czerwony kolor. Przepraszam Cię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dżem z mirabelek 201

dżemy, konfitury, czy frużelina są przygotowywane u nas każdego roku. Ale ostatnim moim odkryciem były czerwone mirabelki, z których zrobiłam powidła śliwkowe o cudnym smaku i kolorze. Przygotowałam też knedle z mirabelkami , kompot z mirabelek . Ale Piotrek przywiózł też żółte mirabelki, Postanowiłam przygotować dżem z mirabelek, okazały się pysznym dżemem, o lekko kwaskawym smaku, ma cudowny żółty kolor. Dżem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pulled pork czyli długo pieczona wieprzowina 215

pochodzi z południowo-wschodnich stanów USA i jest to kolejny przykład na genialność tego kraju. Najczęściej serwuje się je w kanapkach, burgerach z rożnymi sosami. Ja podałam z knedlami i ogórkami kiszonymi. Obiad był full wypas. I proszę się nie obawiać, włączenie na 10 godz. piekarnika nie pociąga za sobą aż tak ogromnego zużycia energii, żeby sobie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pivovar u Fleku 225

dusiłam pod przykryciem ponad 30 min. Sos zagęściłam pokruszoną kromką razowego chleba. Dodałam resztą piwa i gotowałam jeszcze przez 15 min. Pełnię szczęścia dopełniły  b ramborové knedlíky Czeskie knedle mogą występować w 2 wersjach: ziemniaczanej ( b ramborové) lub bułczanej (housk ové). Z braku świeżej bułki zdecydowałam się na te pierwsze. Jak ma być po czesku

bastalena
Domowe przetwory. Morele marynowane, do mięs i wędlin 270

dalej. Oczywiście część moreli zjadam od razu, na surowo, bo bardzo je lubię. Może też upiekę ciasto miodowe albo zrobię szybką sałatkę z pieczarkami ? No i obowiązkowo muszą być knedle z morelami ! Morele świetnie smakują także z mięsem albo wątróbką . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Drożdżowe racuchy z jabłkami 6880

Pyszne drożdżowe racuchy z dodatkiem jabłek. Bardzo pulchne z chrupiącą skórką. Jeszcze ciepłe oprószone cukrem pudrem. Czego chcieć więcej. Po prostu pyszne. Składniki: 0,5 kg

Ala piecze i gotuje
Naleśniki amarantusowo-kokosowe 242

Dzisiaj będzie na słodko.Zrobiłam  naleśniki w paski na mleku kokosowym i z dodatkiem mąki z amarantusa .Nadzienie to  jogurt  naturalny z czekoladą

Ala piecze i gotuje
Delikatne racuchy 283

Dziś zapraszam Was na delikatne racuchy. Są pyszne i delikatne, szczególnie z truskawkami i miodem. Można też podać  z cukrem pudrem lub żurawiną staropolską z

Ala piecze i gotuje
Twarogowe placuszki 338

Nasze ulubione placuszki twarogowe.Podaję je z cukrem pudrem,dżemami lub z ostatnio odkrytą żurawiną staropolską.Są pyszne. Składniki: 750 g twaróg półtłusty 2 szt jajka

Ala piecze i gotuje
Placki jogurtowe z brzoskwiniową salsą 236

Zapraszam dzisiaj na pyszne i delikatne placki z brzoskwiniową salsą. Wykorzystałam do nich domowe brzoskwinie w syropie klik. Składniki: 2 szk mąki pszennej 0,5 szk

Ala piecze i gotuje
Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie 345

Zapiekane naleśniki z twarogiem zalane  śmietaną.Jakie to jest pyszne. Naleśniki z góry chrupiące a w środku  wilgotne. Możemy jeść na ciepło chociaż na

Ala piecze i gotuje
Krokiety z mięsem 947

Jeśli chodzi o krokiety najbardziej lubię z mięsem. Do tego pyszny i gorący barszcz czerwony na zakwasie klik. Ja robię nie tylko na święta. Krokiety można

Ala piecze i gotuje
Racuchy z bananami 288

Puszyste w środku a z góry chrupiące. Pyszne racuchy z dodatkiem bananów. Są po prostu palce lizać. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 8 g drożdży

Ala piecze i gotuje
Placki ziemniaczane z gulaszem drobiowym 398

Złociste i chrupiące placki ziemniaczane z lekko pikantnym gulaszem drobiowym. Danie pożywne, kaloryczne  ale też i  bardzo smaczne. Ja bym mogła jeść co najmniej

Ala piecze i gotuje
Racuchy z ananasem 320

Pyszne racuchy z dodatkiem ananasa z puszki. Usmażone na patelni Neoflam. Do smażenia użyłam bardzo małą ilość oleju dzięki wyjątkowej patelni. Racuchy są bardzo puszyste z

Ala piecze i gotuje
Kopytka z serem 279

Wspomnienia i smaki dzieciństwa. Kopytka z twarogiem na słodko z dodatkiem zrumienionej na maśle bułce tartej, zawsze lubiłam a teraz serwuję moim domownikom.  Robią się

Ala piecze i gotuje
Żeberka duszone z warzywami 234

być zgotowany do ok. 1,5 szklanki, a warzywa prawie rozgotowane. Doprawić do smaku dodatkową mielona papryką i pieprzem.. Podawać   z ulubionymi dodatkami- kopytkami, kaszą, knedlami, ziemniakami - co kto lubi

Buniabaje w kuchni
Rosół z mega pierogiem 236

Pomysł podpatrzyłam przeglądając przepisy kuchni niemieckiej .W oryginale nazywało się to Maultaschen i pochodzi chyba z kuchni Szwabii .Ponieważ opieram się tylko na zdjęciu ( opis był w stylu szwabski knedel w rosole) - moja wersja nie musi odpowiadać dokładnie oryginałowi. Zrobiłam tak jak mi podpowiadała wyobraźnia. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni