knedle - 1122 przepisów (strona:48/75)

Młoda kapusta z koperkiem 197

nastał sezon na kapuchę ! Niezmienny dodatek do wiosennego obiadu. Świetnie komponuje się nie tylko z klasycznym mielonym, kopytkami czy knedlami. Taką kapustkę uwielbiam z kromką chleba. Po prostu wiosna na talerzu. Przepis jest bardzo prosty, w wielu domach znany. Smaku młodej kapusty nie zaburzam cebulą czy przyprawami. Ona sama w sobie ma tą  słodycz i doskonały aromat. Przystawka

kawawszklance
KLUSKI ŚLASKIE – najlepsze! 194

  Kluski śląskie – tradycyjne polskie danie, który chyba każdy z nas próbował choć raz w swoim życiu. I chyba większość lubi! Znam osobiście rodziny, które

Ostra na Słodko
Bezowo - kokosowa rolada z truskawkami za dwóje ;-P 176

zrugała. Raczej zawsze na tzw. "pocieszenie" (nie wiem do dziś czy bardziej mnie czy mamy ;-) ) przyrządzała jakieś pyszności, a to pączki, faworki, babeczki na kruchym spodzie, albo knedle z owocami. Niewątpliwie w moim rodzinnym domu gotowało i piekło się na cztery "fajery". Dzisiejszy mój deser też jest na poprawę nastroju przyjaciółki studentki, też za dwóje- a raczej brak zaliczenia

SMYKWKUCHNI
Semmelknödel i sos z mrożonych grzybów leśnych 226

Semmelknödel, Brötchen-Knödel, czyli knedle z bułki, to specjalność południowych Niemiec, Austrii i Czech. Idealnie nadają się do pieczeni wieprzowych podawanych z kiszoną lub czerwoną kapustą. Często serwowane są ze śmietanowym sosem grzybowym. Są pyszne, bardzo proste i szybkie do przygotowania. Na kluski najlepiej nadają się stare, ale jedno-dwu-dniowe bułki, całkiem czerstwe raczej nie. Jeśli już używasz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyzy ziemniaczane (bez glutenu) i "Trzydziesta pierwsza" 231

ktoś wcześniej nie spałaszuje) w lodówce. Doskonale też się mrożą. Potem wystarczy wrzucić na gotującą się wodę lub odsmażyć na oleju. ----- Podobne: Kluski jaglano-dyniowe Kopytka dyniowe z sosem Knedle ze śliwkami Kontynuuję czytanie kryminałów Katarzyny Puzyńskiej . Przyszła kolej na część trzecią "Trzydziesta pierwsza" . Akcja znów rozgrywa się we wsi Lipowo. Tym razem Weronika Nowakowska wyjeżdża na okres świąt

Weekendy w domu i ogrodzie
Knedle twarogowe z śródziemnomorskim nadzieniem 168

Bardzo lubię knedle z twarogu. Tym razem nadziałam je szynką, serem, oliwkami i suszonymi pomidorami, a podałam okraszone masłem z bułką tartą. Bardzo nam takie kluchy smakowały, w dodatku bardzo szybko się je przygotowuje. Ciasto: 500 g twarogu 2 jajka 2 szklanki mąki 4 łyżki oleju (lub stopionego masła) płaska łyżeczka soli Nadzienie kilka plastrów dobrej szynki 4 łyżki

Czerwień i błękit
Kluseczki ziemniaczane z burakami i sosem serowo - rozmarynowym 223

Kluseczki ziemniaczane z burakami i sosem serowo - rozmarynowym Moja córka nie przepada za wszelakimi kluskami, pierogami czy knedlami. Ale kiedy zobaczyła, że kluseczki są czerwone, a według niej różowe, zjadła całą porcję. Już wiem, że takich klusek mi nie odmówi :) Kluseczki, dzięki zawartości buraków, mają śliczny czerwony kolor, są nieco słodsze od zwykłych ziemniaczanych klusek i mają przyjemny posmak

na moim stole...
czosnkowa zupa z chleba 214

swoich zbiorach mam wiele książek i czasopism o tematyce kulinarnej; wśród nich dwie najbardziej ulubione, jedna z nich to niewielka książeczka o wdzięcznym tytule "Knedle, knedliki i inne dania czeskie" Zofii Waszczukowej. Cytowałam ją tutaj już wielokrotnie, sięgam do niej regularnie; koniecznie, gdy trwa akcja "kuchnia czeska" Przeglądając przepisy trafiłam na tę niebanalną zupę - czosnkową, ale zupełnie inną niż

6niebo
Ser smażony z pieczonymi ziemniakami 195

Jednym Czechy kojarzą się z knedlami, innym z piwem. Dla nas to przede wszystkim niezapomniany smak smażonego sera. Dzisiaj na talerzach gości on, jedyny i niepowtarzalny – smažený sýr Zapraszamy! 50 min 2 os. składniki: 1 kostka żółtego sera 1 jajko bułka tarta żurawina 6-7 ziemniaków papryka słodka papryka ostra tymianek rozmaryn sól i pieprz oliwa z oliwek

Ania i Marcin gotują
czeskie pączki 181

wyjątkowo mięciutkie, smaczne również drugiego, a nawet trzeciego dnia. Posypałam je cukrem pudrem, część z nich po usmażeniu nadziałam różaną konfiturą; obie wersje smakowały pysznie! Przepis znalazłam przeglądając książkę "Knedle, knedliki i inne dania czeskie" Z. Waszczukowej składniki: 500 g zmielonego twarogu 6 żółtek 50 g świeżych drożdży szklanka ciepłego mleka 100 g masła 450 g mąki tortowej szczypta

6niebo
Dania obiadowe 203

mięsem Pstrąg grillowany Udka pieczone z warzywami Kotlety mięsno - kalafiorowe Kotlety z piersi kurczaka z serem i pieczarkami Pulpety z mięsa wołowego Filet z indyka w sosie grzybowym KNEDLE MIĘSNE GOŁĄBKI TRADYCYJNE KARKÓWKA W SOSIE WŁASNYM ROLADKI WIEPRZOWE PYSZNA KARKÓWKA ZAPIEKANKA Z RYBY ŁOSOŚ Z WARZYWAMI PIERŚ Z KURCZAKA FASZEROWANA GRZYBAMI LEŚNYMI PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI PULPETY

W kuchennym oknie Ewy
Knedle z twarogiem 251

Knedle ziemniaczane nadziewane twarogiem - smak dzieciństwa, o którym przypomniałam sobie ostatnio przez przypadek. Bardzo nam posmakowały więc zagoszczą na stałe w naszym menu :) SKŁADNIKI Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 25 dag mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 50 dag twarogu półtłustego cukier puder do smaku ewentualnie troszkę śmietanki jeśli twaróg jest

Kto ugości moich gości?
Wódka i ziemniak – szlachetna para 178

konfitura z czerwonej cebuli, sos tymiankowy i wódka Młody Ziemniak 2014 (powstaje z ziemniaków odmiany Dukat zebranych w czerwcu, na Podlasiu). Vineta ziemniak typu AB, sałatkowy, wszechstronnie użytkowy. Deser: knedla ze śliwką – pieczona knedla z ziemniaków Marabel, śliwka, jabłko, lody z wiśni i buraka i wódka J. A. Baczewski Jeżynówka. Marabel ziemniak typu B, ogólnoużytkowy. Pierwszy raz spotkałam się

królestwo garów
Knedle ze szpinakiem i twarożkiem 106

danie to włoska alternatywa dla klasycznych, polskich knedli. Ciasto przygotowujemy z mrożonego szpinaku, chudego twarogu i startego parmezanu. Warto dodać je do menu zwłaszcza zimą, kiedy w naszym klimacie brakuje świeżych, zielonych warzyw

Milion Smaków

Proponowane wyszukiwania