Szaleństwo malinowe trwa w najlepsze :) Dziś w kluskach, które przypominają knedle, ale bazą ciasta jest ser, a nie ugotowane i zmielone ziemniaki. Aby kluski nie były gumowate po ugotowaniu, dodałam niewiele mąki, co oznacza, że masa jest dość kleista. A to powoduje, że ich powierzchnia nie jest równa. Składniki (na 8 klusek): 300 g mielonego sera (z wiaderka
Weekendy w domu i ogrodzieporze roku. Wystarczy polać je śmietaną i posypać cukrem i cynamonem aby obiad był gotowy. Można jednak polać je bułką zrumienioną na maśle i wtedy smakują wytrawnie, polecam. Serowe knedle z batatami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKuchnia z wyrakiem Ciasto naleśnikowiec z truskawkami i cynamonową kruszonką - ekspresowe ciasto autorka: Pikku Ish | blog: Notatnik Natalii Coleslaw. Sałatka-klasyk amerykańskiej kuchni autorka: Pikku Ish | blog: Notatnik Natalii Knedle z truskawkami autorka: Danusia | blog: Moje Wypieki I Nie Tylko Spring rolls z awokado i krewetkami autorka: Danusia | blog: Moje Wypieki I Nie Tylko Zupa parzybroda autorka: Danusia | blog
Codzienna kuchnia niecodziennaszklanki mąki, itd… Haaalo! To są placki ziemniaczane, a nie placki z mąki! Wielokrotnie i z uporem maniaka podkreślałam w przepisach z ciastem ziemniaczanym, czy to przy knedlach , pyzach czy przy śląskich kluskach : ciasto ziemniaczane nie znosi wyrabiania dłońmi, pieszczenia i dotykania – dłońmi tylko je szybko formujemy. Te proporcje nie dziwią, jeśli dalej czytam „wyrabiamy ręcznie miękkie
Karo in the KitchenMrożony jogurt truskawkowy – Sernik z truskawkami i bezami – Chłodnik truskawkowy – Eton Mess z truskawkami – Lody truskawkowe na patyku – Konfitura truskawkowa z wanilią – serowe knedle z truskawkami i musem truskawkowym – Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ? – Sernik bez pieczenia z truskawkami – Torcik jogurtowy z truskawkami – Ciasto z truskawkami i bezą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTaki owocowy obiad z pewnością zasmakuje każdemu. Szybko,tanio i smacznie. Pierogi już były,teraz kolej na knedle. Czerwiec jest dla mnie takim truskawkowym miesiącem,moją kuchnię opanowały truskawki. 500 g twarogu półtłustego 2 jajka 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżka cukru z wanilią szczypta soli 18 szt średnich truskawek do polania: 200 ml jogurtu
Kolorowa kuchnia Elkiróżnego rodzaju sosach, sokach, w deserach lodowych i musach. Świetnie też nadają się na galaretki, dżemy, do ciast i muffinek. Z powodzeniem można używać ich jako nadzienia do pierogów, knedli, a także jako dodatku do makaronu czy ryżu. Gorąco polecam i życzę smacznego. W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Jagodowo i borówkowo wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów
mojewypiekiinietylkobardzo popularne w naszym kraju. Tam gdzie mieszkam: na Śląsku, oczywiście królują tradycyjne kluski śląskie (tzw. gumiklyjzy), ale u mnie w domu często pojawiają się również kopytka czy też knedle. Dzisiaj nieco inna forma klusek leniwych, bo na mące ryżowej. Przepis nie należy do najłatwiejszych w wykonaniu, bo łatwo jest przesadzić z ilością mąki i ciasto po ugotowaniu szybko
vaniliowoczekoladowacytryny - kapusta powinna być lekko słodko-kwaśna. Pod sam koniec gotowania dodać koperek, wymieszać i podawać. Młoda kapusta świetnie komponuje się np. z kotletem schabowym ale także z knedlami z truskakami! Smacznego
Codzienne GotowanieZapewne większość z Was przyzna, że truskawki smakują najlepiej jedzone prosto z krzaczka, ale truskawkowe wypieki też są pyszne ^_^ albo knedle! Ja proponuję dzisiaj klasyczne ciasto. (przepis jest wegetariański - zawiera maślankę i jajko, ale możecie je zastąpić jogurtem sojowym, a zamiast jajka dodać np rozgniecionego banana ) Czytaj więcej
Kasia SarnaKrokiety z kurczakiem, kapustą i pieczarkami to kolejny obiad, który przyrządzam zazwyczaj z resztek mięsa. Z kurczaka gotuję rosół, mięso odbieram od kości i wykorzystuję na knedle lub panierowane naleśniki . Bardzo lubię krokiety ale uważam je za pracochłonne. Mimo wszystko jak już za nimi zatęsknię to podchodzę do ich przyrządzenia bardzo namiętnie. Krokiety muszą być smaczne! Mięciutkie i aromatyczne
codojedzeniaznacznie ułatwia wyszukiwanie przepisu. * Przystawki * Zupy * Zupy czyste i buliony * Zupy podprawiane * Zupy kremy * Zupy zimne * Mąka * Makarony * Kluski * Knedle * Pierogi * Kasza * Ryż * Jajka * Grzyby * Mięso * Wołowina * Wieprzowina * Cielęcina * Dziczyzna * Drób * Baranina * Pasztety * Ryby * Sosy * Sałatki * Surówki * Desery * Ciasta * Baby, babki, babeczki
Zrób to smacznieleniwe pierogi polane podrumienioną na maśle bułką tartą i posypane cukrem ♥ Już kiedyś wspominałam, że leniwe pierogi to najsmaczniejsze danie mojego dzieciństwa. Ach... jeżeli lubicie mączne produkty (tj. kluski, knedle itp.) to musicie je przygotować. Ponadto leniwe pierogi są świetne do odgrzewania (na patelni wraz z dodatkiem rozpuszczonego masła i zrumienionej bułki tartej). Składniki
UgotowaćGlossglocknerem. Kotlet po wiedeńsku. Brawa za fantazyjne podanie i miłą obsługę. Mięso można byłoby dopracować, ale wybaczam :) Restauracja w Salzburgu na dziedzińcu zamku Hellbrunn. Gulasz po wiedeńsku z knedlami. Potrawa pełna smaku, rozpływająca się w ustach. Brawo! A na koniec moje zakupy (lokalne produkty): likier ziołowy wino białe półsłodkie pesto bazyliowe z limonką aromatyczna herbata liściasta dla zakochanych
Karola gotujeopakowaniu, ale także ciast o bardziej zwartej strukturze czyli mokrych – ucieranych, jak marchewkowe, ciast kruchych, półkruchych i parzonych. Nadaje się do naleśników, omletów, makaronów oraz różnego rodzaju klusek , knedli i kopytek! Świetnie sprawdzi się również jako zagęszczacz do zup i sosów
Ostra na Słodko