knedle - 1122 przepisów (strona:38/75)

Gruzja - Szparagi z pastą z orzechów włoskich i kolendry 109

szparagami na stałe zagościła w naszym wiosennym jadłospisie. Miłośnikom szparagów polecamy również przepisy na  hiszpańskie szparagi w sosie migdałowym ,  spaghetti ze szparagami  czy  austriackie knedle grysikowe z sosem z białych szparagów .  Wielbicieli kuchni świata w wegańskich wersjach zachęcamy również do obserwowania nas na Instagramie lub Facebooku .  Składniki (2-3 porcje

Roślinożerni urlopowicze
Knedle z truskawkami 100

Literatką wyciąć kółka. Na środek każdego kółka nałożyć truskawkę i dokładnie skleić w kulkę. Do środka można również wsypać troszkę cukru. Moje truskawki były słodkie więc nie dodawałam. Knedle gotować w lekko osolonej wodzie ok. 8 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie z bułką tartą podsmażoną na maśle i posypane cukrem. Można również polać jogurtem. Smacznego! Zapraszam

Kulinarne przygody
Knedle ziemniaczane z truskawkami 107

smaku i  uformować  kulkę. Odłożyć na bok na posypaną mąką desce. Ugotować w osolonym wrzątku partiami.  W rondelku podgrzać śmietankę i dodać cukier waniliowy. Ugotowane knedle ułożyć na talerzu, polać śmietanką, posypać płatkami migdałowymi i listkami mięty

AZgotuj!
Śliwki w sosie własnym 80

Śliwki w sosie własnym to kolejny sprawdzony przepis na przetwory ze śliwek. Tak przygotowane owoce mogą posłużyć na kompot, do knedli, kaszy manny na mleku, zapiekanki z ryżu czy ciasta drożdżowego. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 4 słoiki po 0,7 litra Składniki: 2 kg śliwek 0,6 kg cukru Przygotowanie śliwek w sosie własnym Śliwki umyj, wypestkuj

KuchniaWeDwoje.pl
Kluski na parze ala BAO z pieczonym łososiem 172

przysmaków! Do świetnie sprzedających się ramenu, pho dołączają bao buns..Smak i konsystencja bao nie jest dla Polaków niczym radykalnie nowym: kojarzy się z pampuchami lub knedlami. Oczywiście jestem zwolennikiem szybszych rozwiązań, więc zamiast tworzyć od podstaw bułeczek bao postanowiłam wykorzystać popularne kluski na parze (buchty, parowańce).   Składniki: 1 opakowanie klusek na parze Jawo

Bon Appetit Małgorzaty
Knedliczki z frużeliną truskawkową 81

Słowacji. Określiłabym je jako taka jakby mokra bułka na ciepło :). U mnie w wersji z owocami. Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi z blogu Kuchnia Agaty . Składniki na dwa knedle o średnicy 7 cm i długości 20 cm: 250 gr mąki pszennej plus do posypywania podczas wyrabiania max 50 gr. (powinna być krupczatka ale u mnie tortowa z Biedronki

moj przepis na
Knedliczki z frużeliną truskawkową 79

Słowacji. Określiłabym je jako taka jakby mokra bułka na ciepło :). U mnie w wersji z owocami. Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi z blogu Kuchnia Agaty . Składniki na dwa knedle o średnicy 7 cm i długości 20 cm: 250 gr mąki pszennej plus do posypywania podczas wyrabiania max 50 gr. (powinna być krupczatka ale u mnie tortowa z Biedronki

moj przepis na
Austria - Tofucznica z olejem z pestek dyni (Kernöleierspeise) 95

austriacka - na blogu można znaleźć przepisy na styryjskie sznycle z dyni z majonezem z olejem z pestek dyni , tort Sachera , siekany omlet z kaszy manny  czy  buraczane knedle z Tyrolu .  Składniki (2 porcje): - 1 łyżka oleju do smażenia (np. rzepakowego)  - 200 g tofu - szczypta soli - szczypta pieprzu - szczypta soli kala namak  - 1/4 łyżeczki kurkumy

Roślinożerni urlopowicze
Austria - Pieczone sznycle z dyni z wegańskim majonezem z olejem z pestek dyni 114

panierce i olej z pestek dyni jako składnik sosu (stąd jego zielony kolor). Jeśli interesuje was kuchnia austriacka , to polecamy również nasze inne przepisy - na przykład na tyrolskie buraczane knedle , wiedeński tort Sachera czy Linzertorte .  Składniki (4 porcje): - 1 dynia (na przykład hokkaido)  - 1 szklanka mąki z ciecierzycy  - 0.5 szklanki wody (ewentualnie kilka dodatkowych łyżeczek

Roślinożerni urlopowicze
Kluski śląskie - kulinarny recycling 92

nich powstać inne dania.  Dziś na myśli mam kluski śląskie, ale z pozostałych gotowanych ziemniaków można zrobić wiele fajnych potraw. Choćby ruskie pierogi, zapiekanki, smażone placki czy knedle. Jak z wieloma tradycyjnymi daniami w każdej rodzinie można robić kluski śląskie nieco odmiennie, ale chyba raczej zawsze będzie to mieszanka ziemniaków, mąki ziemniaczanej i jajek. Pozostaje kwestia proporcji. Podpowiem

I tu będę miała takie te
Chałka deficytowa nadziewana dżemem 66

odstawiamy na około 50 - 60 minut, by podwoiło swą objętość. Gdy urośnie, zagniatamy raz jeszcze i odrywamy kawałeczki wielkości pingpongów, rozpłaszczamy, nakładamy po łyżeczce dżemu i zlepiamy jak knedle. Układamy obok siebie w dwóch rzędach w keksówce o długości około 23 cm. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni - na 30 minut i czekamy aż wyrośnie do brzegów formy

Kronika Piekarnika
Keto donuty dyniowe (Paleo, LowCarb) 143

nawet zaczynam się już bać czy nie zacznie mi się ono zaraz psuć. Tak więc szykuje się weekendowe dyniowe szaleństwo… W planie jest wegański sernik dyniowy, a także nieszczęsne knedle dyniowe ze śliwkami , które miały się doczekać realizacji już ładnych kilka dni temu… Donuty dyniowe Moje ulubione smaki jesieni to grzyby i dynia. Co do tej drugiej chyba zdążyliście

Modern Cave Girl
Keto babka jogurtowa ze śliwkami (Paleo, LowCarb, bezmleczna) 208

nieuniknione, czyli całkowita hegemonia dyni , może się zdarzyć, że śliwki wejdą jej w paradę. 🙂 Albo przynajmniej zagrają równorzędną rolę w tym jesiennym przedstawieniu. W planach są bowiem knedle dyniowe ze śliwkami . Oczywiście niskowęglowodanowe. 😀 Keto babka jogurtowa ze śliwkami i nutą pomarańczy Keto babka jogurtowa ze śliwkami ukoronowaniem jesiennego weekendu Nie brakuje mi jednak pomysłów na kolejne dania z udziałem

Modern Cave Girl
Pora na zupy – zupa z pulpetami 116

sezon na zupy od kremowej zupy brokułowej z serem cheddar i pulpetami. Przygotowanie zupy zaczęłam od ugotowania rosołu z kurczaka. Na ogół mięso z ugotowanego kurczaka wykorzystuję na na knedle , ravioli lub pierogi . Dzisiaj proponuję zrobić z niego pulpety, które będą świetnym dodatkiem do brokułowej zupy. Bardzo lubię gęste zupy. Są smaczne i pożywne. Przynajmniej raz w tygodniu gotuję

codojedzenia
Grzyby w winie 97

przesmażyć. Dodać przyprawy, łyżkę masła i dusić na małym ogniu kilka minut. Wlać wino i dusić, aż grzyby będą miękkie. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Podałam z knedlami ziemniaczanymi na drożdżach

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania