Bomby (cepeliny lub kartacze) z grzybami i wspomnienia z Wileńszczyzny 274Gotować ok. 1-2 minut od wypłynięcia bomb na powierzchnię. Wyłożyć kluski na durszlak. Polać zimną wodą. Podawać bomby okraszone zeszkloną lub lekko podsmażoną cebulą. ----- Podobne: Kluski śląskie Pyzy Knedle ze śliwkami A teraz czas na podróż sentymentalną po Wileńszczyźnie... Borejkowszyzna - tutaj mieszkał i tworzył Władysław Syrokomla (właśc. Ludwik Władysław Franciszek Kondratowicz Pałac w Jaszunach (Litwa) - siedziba Radziwiłłów
Weekendy w domu i ogrodzie
Co Lila jadła w środę ? 23 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 209wyjątkowo na mnie patrzyły, więc wyszły kluski ze śliwkami. Jak byłam mała to takie danie jadło się z roztopioną margaryną (auuuuu, fuj, fuj!!) i cukrem. Ahhh, babcina wersja knedli. Teraz jemy z jogurtem naturalnym i miodem. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę? 1 Co Lila jadła w środę? 2 Co Lila jadła
lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Śliwki w syropie albo słodki kompot śliwkowy 291Jesień to czas śliwek, ale dość krótko możemy cieszyć się tymi świeżymi, pysznymi owocami. Co roku trochę śliwek mrożę żeby zimą móc zrobić prawdziwe knedle ze śliwkami . Zamrażarkę jednak mam małą więc część śliwek pakuję do słoików zasypując cukrem i zalewając wodą. Później z takiego przetworu można zrobić kompot a same owoce ułożyć na placku drożdżowym . Ja do przetwarzania
Smaczna Pyza
wspaniałe kotlety z kaszy jaglanej z jajkami 199najczęściej. Ja ostatnio włączyłam kaszę jaglaną do domowego menu i nie mam zamiaru się z nią rozstawać :-) Z kaszy jaglanej można zrobić wiele pysznych dań, np. faszerowane warzywa, knedle,placuszki, potrawki i inne. Ja dziś zapraszam Was na wspaniałe kotlety zrobione na bazie kaszy jaglanej i jajek ugotowanych na twardo. Są wspaniałe jako dodatek do obiadu
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Śliwki z cynamonem 247zjedzone, ale siła wyższa... trochę jednak zrobić muszę, bo nie byłabym sobą ;-) No więc padło na śliwki, bo lubię je w każdej wersji :-) Trochę zamroziłam - będą w zimie do knedli albo do ciasta, a trochę przesmażyłam, ale nie na takie klasyczne powidła, tylko rzadkie śliwki, przypominające bardziej konfiturę. Są rewelacyjne! Nie za słodkie, z delikatnym posmakiem cynamonu. W zimie
Czary - gary w kuchni
Hasło tygodnia - "nadziewane". 192Zastanawiałam się, czy temat "nadziewane" nie zawęzić do konkretnej grupy produktów. Odstąpiłam jednak od tego pomysłu, zostawiając nam spore pole do kuchennych działań. Zaserwować możemy przecież wszelkiego rodzaju pierogi, knedle, pyzy. Albo naszą uwagę poświęcić faszerowanym warzywom, chociażby papryce, która pod tym względem jest produktem idealnym. Wybierając jarzyny o neutralnym smaku powinniśmy zdecydować się na wyrazisty, esencjonalny farsz
zadanie-gotowanie
Knedle ze śliwkami 262wyobrażam sobie sezonu śliwkowego bez knedli ze śliwkami. Uwielbiamy wszyscy ! Składniki: ½ kg gotowanych ziemniaków 2 żółtka jaja 2 szklanki mąki ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju sól do smaku bułka tarta masło 20 dag śliwek 2 łyżki cukru cynamon mielony Wykonanie: Ziemniaki utłuc, utrzeć z żółtkami, wsypać obie mąki, sól do smaku i wyrobić ciasto. Z gotowego ciasta uformować
Tradycyjna Kuchnia
Taurus - ich pierogi i nie tylko 251produkowane. Zakład Produkcji Garmażeryjnej jest drugim zakładem produkcyjnym firmy „Taurus”. Powstał w Tuchowie w roku 2006, poszerzając tym samym profil produkcji firmy o wyroby garmażeryjne: pierogi, uszka, łazanki, krokiety, knedle, naleśniki, gołąbki, pierożki pieczone, klopsiki oraz pizzę. Zakład powstał w pomieszczeniach byłej hurtowni mięsa i wędlin. Zakład jest nowoczesny, dobrze wyposażony, jednak kluczem do sukcesu są dobre produkty
królestwo garów
Czereśnie smażone na maśle z pieprzem 255jejuniu jakie to pyszne, spróbujcie koniecznie. Takie czereśnie można zajadać same ale także użyć do naleśników, pierogów, knedli i deserów. Polecam serdecznie bo smak jest obłędny. Czereśnie smażone na maśle z pieprzem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Kluski śląskie i "Trzy metry nad niebem" 241różnych rozmiarów, zacznijcie wrzucać od największych. Gotować kluski ok. minuty-dwóch od momenty ich wypłynięcia na wierzch. Podawać z sosem. U nas sos na bazie pieczarek i warzyw. ----- Podobne: Knedle ze śliwkami Kotlety ziemniaczaono-jaglane Pyzy Po "Trzy metry nad niebem" Federico Moccii sięgnęłam za sprawą informacji, że książka cieszy się dużym wzięciem na świecie. Z tego też powodu
Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa kukurydziana z klopsikami 348Dzięki temu jest bardziej aromatyczna i ma wyraźny, słodkawy smak kukurydzy. Podałam ją z klopsikami, aby była bardziej pożywna. W zasadzie mogłaby stanowić samodzielne danie, gdyby dodać jeszcze kopytka, knedle lub inne kluski. KLOPSIKI: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 bułka kajzerka mleko do namoczenia sól pieprz czarny mielony papryka słodka mielona olej rzepakowy do smażenia ZUPA
https:KKuchniaMniam
Knedle z jagodami 214się lepiło dosypać mąki). Z ciasta formuję wałek, kroję na mniejsze kawałki i rozpłaszczam w dłoni. Na każde ciasto nakładam jagody i posypuję cukrem, dokładnie zlepiam i formuję kulki. Knedle gotuję w osolonej wodzie przez 4 minuty od wypłynięcia. Podaję z śmietaną, cukrem i jagodami. Smacznego
magiczna kuchnia Kasi
Różane pierogi z truskawkami. Najlepsze ciasto na pierogi 220Sezon truskawkowy w pełni, szkoda by było nie wykorzystać truskawek do przygotowania lekkiego, smacznego obiadu. Na knedle z truskawkami zapraszam tutaj , dzisiaj na pierogi z truskawkami i w dodatku na niezwyczajne pierogi z truskawkami, bo spowite cudownym różanym aromatem. Wykorzystałam zeszłoroczny cukier różany. Posłodziłam nim truskawki w środku pierogów oraz jogurt, z którym je podałam. Po prostu pycha
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Serowe Knedle Z Truskawkami 200jednym z ulubionych moich blogów i postanowiłam go wypróbować. Knedelki nie przypadły nam za bardzo do gusty, jednak zdecydowanie wygrywają u nas pierogi z truskawkami ;) Składniki na 12-14 knedli: 250 gr twarogu półtłustego np. w kostce 1 i 1/4 szkl mąki pszennej 2 jajka 2 łyżeczki cukru ( w tym jedna waniliowego) śmietanka, jogurt lub kefir do polania truskawek
Gotowanie...to proste !
Crumble z truskawkami 141ciepło i na zimno. Jednym z moich ulubionych deserów na ciepło jest crumble z truskawkami, czyli truskawki pod warstwą kruszonki. Podane z cytrynowym jogurtem smakują lepiej niż najlepsze knedle z truskawkami! Kruszonkę można wzbogacić np. płatkami migdałów, a jogurt cytrynowy wymieszać z posiekaną świeżą miętą, będzie pysznie i zaskakująco! Chrupiący wierzch, gorące truskawki i zimny jogurt, brzmi cudownie! Deser
Moja smaczna kuchnia