Nie wiem, jak powinnam nazwać te pierogi. Dawniej były to pierogi ruskie. Dziś, biorąc pod uwagę sytuację w Ukrainie, niektórzy unikają tej nazwy jak ognia. Spotkałam
W mojej kuchniW sezonie nie sposób ich nie zrobić chociaż raz. Tym bardziej, że opieniek w lasach jest naprawdę bardzo dużo. Niektórzy nie zbierają opieniek, nie jedzą ich
W mojej kuchniSkładniki : 60 dkg mąki pszennej typ 500 1 całe jajko około 270 ml letniej wody szczypta soli Sposób wykonania : M ąkę przesiewamy na
Przepisy i porady kulinarneKopytka na obiad do sosu to bardzo popularna przystawka w mojej rodzinie. Na pozór proste danie, które można również jeść jako danie główne czasami może sprawiać
codojedzeniaCiasto na pierogi powinno być elastyczne. Składniki na około 60 pierogów : 65 dkg mąki pszennej 1 całe jajko 1/3 łyżeczki soli niejodowanej około
Przepisy i porady kulinarneniezwykła. Małpi chlebek, bo o nim mowa większość ludzi w dzisiejszych czasach w Stanach Zjednoczonych zna jako produkt amerykański, tymczasem w rzeczywistości jest to węgierski deser arany galuska („złoty knedel”). Sięgając do lat 80. XIX wieku w literaturze węgierskiej, węgierscy imigranci przywieźli ze sobą to danie, kiedy wyemigrowali do Ameryki i zaczęli wprowadzać je do krajobrazu kulinarnego kraju, kiedy węgierskie
Bernika - moj kulinarny pamietnikKopytka najlepiej smakują z masełkiem. Składniki : 750 g ziemniaków ( waga po obraniu ) 500g obranej dyni ( bez skórki i pestek ) 2 całe jajka 3
Przepisy i porady kulinarneZbieram siły na powrót do życia. W poniedziałek wreszcie wyjdę z domu po zbyt długim okresie siedzenia w czterech ścianach. Wykorzystuję więc ostatnie chwile przymusowego odpoczynku
W mojej kuchniSos dyniowy to jeden z najprostszych sposobów na wykorzystanie dynii w kuchni. Pyszne, domowe kopytka podałam dziś na obiad właśnie z sosem dyuniowym. Smaczna jesienna odmiana
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pampuchy, parowańce, kluski na parze w każdym regionie Polski znamy je pod inną nazwą, ale wszędzie tak samo genialnie smakują. Wbrew pozorom niewiele z nimi pracy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jedliście już pierogi z rabarbarem? Pewnie niewielu z Was zna ten wiosenny rarytas, dlatego warto spróbować nadrobić zaległości. Rabarbar najczęściej ląduje w cieście lub kompocie, a
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zapraszam Was na pyszne śniadanie, a może podwieczorek czy deser. Nie wiem dokładnie na co, bo flaugnarde może być podawany o każdej porze i w każdej
W mojej kuchni