Smaczna wariacja mojej Mamy. Uwielbiamy pierogi i od zawsze gościły one na naszym stole na obiad, nie tylko od święta (szczególnie te znane świąteczne z kapustą i grzybami lub rybne, mięsne). Tak jak często się pojawiały, tak też powstawały różne wersje, pomysły na łączenie smaków. Latem lubiliśmy lepić pierogi z jagodami, truskawkami, nawet śliwkami w połączeniu
Zasmakuj KuchniMama robi najlepsze pierogi wigilijne na świecie, dopracowała je do perfekcji. Zamiast grzybów używa pieczarek, nie tylko dlatego, że są bardzo aromatyczne, ale przede wszystkim dlatego, że ja nie lubię grzybów, ale kocham pieczarki. Zdecydowałam się zmierzyć z tym majstersztykiem i zrobić własną ich wersję opartą na przepisie Mamy - są boskie! :) Farsz: 0,5 kg kapusty kiszonej(...)Zagotowujemy całość i próbujemy czy kapusta nie jest zbyt kwaśna: Jeśli jest zbyt kwaśna to odlewamy trochę wody i dodajemy świeżej. Ponownie zagotowujemy całość i gotujemy przez ok. 1 h, do miękkości. Jeśli kapusta nie jest zbyt kwaśna, to po prostu gotujemy ją dalej aż do miękkości przez ok. 1 h. W czasie, gdy kapusta się gotuje możemy zająć się
Cooking Monstertradycji stało się zadość na Wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą, np takich jak u mnie. Składniki: Na ok 80 sztuk: Ciasto: 1 kg mąki pszennej 1 jajko ok 1 szklanki przegotowanej, ciepłej wody 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 0,5kg kiszonej kapusty 30 dkg suszonych grzybów (prawdziwki, kozaki) moczonych w wodzie lub mleku ok. 12 godzin
Kuchnia w czekoladziepierogi się ciężko kleiły i rozpadały i w ogóle wychodziło ich całkiem mało. A mnie oprócz ruskich marzą się i inne pierogi, z serem na słodko, z owocami, z mięsem czy z kapustą i grzybami, że o uszkach wigilijnych nie wspominając. Więc zaczęły się próby tworzenia ciasta, które by jakoś te glutenowe przypominało, ale by potem(...)może jednak pokombinuję jeszcze w przyszłości i stworzę ciasto naprawdę idealne. Bo przecież nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko utrudnione. Polecam mój przepis :-) * * * Składniki (proporcja na około 50-60 pierogów): 1 szklanka mąki gryczanej 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka skrobi ziemniaczanej 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli 1 łyżka stołowa oleju 1 łyżeczka gumy guar Wykonanie: 1. Mąki
Kawa z mlekiempotrawy azjatyckie, które mogą Ci się spodobać: Japońskie pierożki gyoza>>> Spring rolls z krewetkami>>> Pierogi chińskie z wieprzowiną i kapustą pekińską>>> Sajgonki z mięsem mielonym i grzybami shiitake>>> Zupa tajska tom yum z kurczakiem>>> Curry z kurczaka po indyjsku
Moja Książka Kucharskakapustą i białym serem) Pierogi oszukańce (z kaszą jęczmienną i mięsem) Pierogi ruskie Pierogi z kiszoną kapustą Pierogi z soczewicą i boczkiem Pierogi z kaszą jaglaną i białym serem Pierogi z soczewicą i grzybami Pierogi z kaszą manną Pierogi wigilijne ze śliwką i orzechami Pierogi "Szwaby wiejskie
Trzeci talerzobiadu np. do kotletów schabowych Rydze można zamrozić jesienią i wykorzystać do tego dania w dowolnym monnecie.. nawet do zrobienia kapusty na Wigilię, czy też do Świątecznych pierogów. Rydze można zastąpić również innymi grzybami leśnymi oraz pieczarkami. Jadacie rydze
AniaGotuje.plfarsz, ale od zeszłego roku testuje różne rodzaje mąk, zmieniając w ten sposób ciasto. W tym roku farsz to absolutna klasyka - kapusta z grzybami. ciasto zaś to ukłon w stronę mojej siostry. Choć może pierogi do najbardziej urodziwych nie należą, za to smakują wybornie. Jedna ich porcja już dawno zjedzona - to tak w ramach testowania. Z czystym sumieniem
Przysmaki Karolkiwywar. Kapustę przepłukujemy na sicie. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na tłuszczu, dodajemy kapustę (dobrze jest ją nieco posiekać by była drobniejsza) Dodajemy kapustę i pokrojone drobno grzybki, Przyprawiamy solą i pieprzem oraz kminkiem i dusimy pod przykryciem podlewając wywarem z grzybów, w razie potrzeby wodą aż do miękkości. Kapustę mieszamy z kaszą i lepimy pierogi
Gotowanie jest łatweprzepis na pierogi. Skoro potrafię robić już pyszne ciasto to czemu by nie zaszaleć z farszem! Znane nam są dobrze pierogi z mięsem, te ruskie i te z twarogiem na słodko, z kapustą i grzybami oraz z przeróżnymi owocami. Przyzwyczajeni jesteśmy do takich smaków i rzadko zdarza się byśmy eksperymentowali z innymi farszami. Ja jednak jestem zwolenniczką(...)głowie zainspirowały mnie po latach do tworzenia. Z pewnością w przyszłości postaram się odtworzyć tamten przepis specjalnie dla Was. Dziś jednak przychodzę do Was z czymś nowym. Smak pierogów z kurczakiem, pieczoną papryką, ricottą i dymką jest świeży. Jest delikatny, lekko słodki lecz zdecydowany. Z pewnością pieczona papryka i dymka grają tu pierwsze skrzypce. Kurczak jest dopełnieniem a ricotta
Mango PapajaDzisiaj próba generalna pierogów w słodkim wydaniu na stół wigilijny. Oczywiście nie zabraknie na nim tych tradycyjnych z kapustą i grzybami, ale już od dłuższego czasu za mną chodziły właśnie te z suszonymi śliwkami. Cudownie smakują, szczególnie polane pysznym sosem na bazie masła, miodu, migdałów i wanilii. Na pewno zagoszczą u mnie na świątecznym stole. Polecam! Pierogi
Pieguskowa Kuchniaznajomych. Przygotowuję je do barszczyku, lub jako przekąska na drugie śniadanie. Farsz może być różny, ale na Wigilię obowiązkowo z kapustą i grzybami. Zazwyczaj za jednym zamachem przygotowuję farsz z 3-4 porcji i jednego dnia lepię pierogi, a następnego piekę paszteciki. Wszystko oczywiście mrożę i wyciągam w Wigilię rano, przed samym podaniem podgrzewam w piekarniku i gotowe(...)już!!! Składniki na Wigilijne paszteciki 50 dkg mąki pszennej 25 dkg margaryny 5 dkg drożdży 0,5 szklanki ciepłego mleka 1 jajko FARSZ: po 50 dkg kapusty świeżej i kiszonej 10 suszonych grzybów 2 cebule olej sól pieprz 1 roztrzepane jajko do posmarowania Grzyby moczymy (najlepiej całą noc), gotujemy i drobniutko kroimy. Cebulę szklimy na oleju, dodajemy
Rozpustne gotowaniejakieś szaleństwo na punkcie keto pierogów. Wypróbowałam już pierogi z takiego samego ciasta jak w przypadku ravioli z nadzieniem dyniowym . Jednak uparłam się, że musi być jakiś sposób, żeby przygotować keto pierogi bez gumy guar. I rzeczywiście jest. Pierogi są na bazie tylko mąki z lnu . Są to więc keto pierogi lniane. Przepis jest bardzo(...)Keto pierogi z grzybami Keto pierogi i wariacje na ich temat Ciasto na pierogi jest dość elastyczne i zaskakująco dobrze się z niego lepi. Jednak uszek bym raczej nie ryzykowała z niego robić… Dzisiejsza wersja pierogów jest z grzybami . W tym roku grzybobranie się udało, więc jestem w posiadaniu wystarczającej ilości grzybów suszonych. Bazą
Modern Cave Girlzawsze są na Wigilię,ale tak naszła nas ochota na takie pierogi , więc zrobiłam je dzisiaj.Polecam, dziś akurat u mnie nadzienie to grzyby z kapustą,ale mogą być też same grzyby. 3 szkl.mąki 1 szkl.gorącej wody 1 łyżeczka soli dowolne nadzienie [ grzyby lub kapusta z grzybami] Mąkę przesiać, dodać sól, wlać gorącą wodę zarabiając
Moje domowe kucharzeniegołąbki, pierogi ruskie, pierogi z kapustą... i wszystko to smakuje wspaniale :) Składniki: -40-50 g suszonych grzybów -1 mała cebula -2 łyżki masła -1 łyżeczka mąki -pół kostki bulionowej -100-120 ml kwaśnej lub słodkiej śmietany -sól, pieprz Wykonanie: Grzyby namaczamy na min. 2 godziny w 300 ml wody. Po tym czasie grzyby odcedzamy, płuczemy i wkładamy(...)której się moczyły. Gotujemy 30 minut, następnie - gdy grzyby ostygną - kroimy je w paseczki lub grubo siekamy. Cebulę kroimy bardzo drobno i lekko przyrumieniamy na maśle. Gdy cebulka się zrumieni dodajemy mąkę i smażymy całość na średnim ogniu ok. 2 minuty. Powoli, mieszając, wlewamy do cebuli wywar razem z grzybami. Dodajemy pół kostki bulionowej i gotujemy 5 minut. Śmietanę
KasiekGotuje