urocze pierożki wymyśliłem sobie w zeszłym roku na Święta Bożego Narodzenia zamiast kutii. Ich wygląd miał nawiązywać do główek maku, a nadzienie do tradycyjnych śląskich makówek, pełnych bakalii i pachnących skórką pomarańczową oraz cynamonem. Dodatkowo pierogi podałem z sosem migdałowo-makowym, który jeszcze bardziej miał podkreślić ich deserowy charakter. Jeśli lubicie tradycyjne przepisy, ale macie ochotę nadać im nowoczesną
Food SquareCzujecie to już? Czujecie? Cały ten klimat i zapach Świąt Bożego Narodzenia. Torcik przygotowałam z myślą o konkursie #ambition . Taki właśnie torcik jest dla mnie kwintesencją smaków i aromatów jakie niesie ze sobą ten magiczny czas. Oj jak bardzo chciało by się zamknąć takie połączenie w szklanym słoiku i otwierać wtedy, kiedy mamy gorsze dni. Aromat pomarańczy, słodkie mango, przyprawy
VioletoweKucharzenieZbliżają się jedne z najpiękniejszych świąt w roku-Święta Bożego Narodzenia. Magiczny czas , czas rodzinny, bez pośpiechu ….wyczekujemy go jak małe dzieci które czekają na Mikołaja, aby w końcu móc usiąść razem przy wigilijnym stole, porozmawiać a także skosztować prawdziwych smakołyków zarezerwowanych tylko na ten czas. W końcu cała magia świąt zaczyna się od kuchni. Gdy na dworze skrzypi śnieg
Wanilia i KardamonWpadnijcie na bloga po kilka bardzo prostych przepisów, bez których nasze Boże Narodzenie nie może się obejść, a które warto przygotować już dziś ! Cukier waniliowy, nie wanilinowy , esencja z wanilii, kandyzowane skórki z pomarańczy czy też zakwas na żur czy czerwony barszcz. Zobaczcie jak prosto to wszystko można przygotować samemu w domu! Na blogu znajdziecie też kilka bardzo
Kulinarne przygody GatityJedno z najpopularniejszych ciast kojarzących się ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia – piernik staropolski. Zanim przejdziecie do przepisu, przeczytajcie: „ Piernik – historia prawdziwa Mało kto już w tej chwili pamięta, ponieważ współcześni nie są już tak pragmatyczni jak dawniejsi ludzie, do czego służył piernik? Tak, dokładnie! To pyszne ciastko, które zazwyczaj na wiosenne święta i te zimowe piekło się
mojewypiekiinietylkoPrzed nami jedne z najpiękniejszych dni w roku, szykujemy się do Bożego Narodzenia, ustalamy menu, szukamy przepisów na pyszne świąteczne ciasta, ciasto korzenne z nutą naturalnej palonej kawy i domowej roboty powideł śliwkowych to prawdziwy świąteczny klasyk, wilgotne i puszyste oblane polewą z gorzkiej czekolady , rozpływa się ustach, ten wypiek to wspaniałe dopełnienie świątecznych słodkości. Forma keksowa
Wanilia i KardamonAromat piernikowych przypraw jest niewątpliwie jednym z mocniejszych kulinarnych skojarzeń z Bożym Narodzeniem. Syrop jest zaś jego doskonałym nośnikiem. Łyżeczką tego eliksiru można nadać świątecznego charakteru herbacie, kawie lub gorącej czekoladzie. Można dodać go do grzanego wina, piwa albo cydru. A może lepiej bezalkoholowo - do gorącego soku jabłkowego? Można polać nim lody, bitą śmietanę lub inne desery. Można nawet użyć
zadanie-gotowanieJuż z myślą o Świętach Bożego Narodzenia podrzucam przepis na piernik dla tych zabieganych i dla początkujących w kuchni,bardzo szybki i łatwy w wykonaniu. Dzięki uprzejmości sklepu internetowego Tarka i Miarka mogę Wam zaprezentować herbatę w uroczej filiżance. Te i inne filiżanki oraz mnóstwo ciekawych i przydatnych rzeczy do kuchni,salonu czy jadalni znajdziecie w tym sklepie
Kolorowa kuchnia ElkiSero-makowiec to ciasto, które łączy w sobie kwintesencję Świąt Bożego Narodzenia – sernik i makowiec w jednym. Połączenie doskonałe dla wielbicieli obu smaków. A moja wersja przyspieszona to sero-makowiec na herbatnikach – bez przygotowywania spodu i z użyciem gotowej masy… Artykuł Sero-makowiec na herbatnikach pochodzi
Kolorowy PrzepisownikGrudzień to czas przygotowań do zbliżających się wielkimi krokami Świąt Bożego Narodzenia. Kwestie prezentowe to ważna część tych przygotowań. Dawanie prezentów jest przyjemne, ale nie zawsze łatwe, bo wybór odpowiedniego prezentu może okazać się dość skomplikowaną sprawą. Najpiękniejszymi prezentami są te zrobione własnoręcznie. Może zamiast kupować dla kogoś parę ciepłych skarpet przygotujecie na te Święta nalewkę żurawinową? Gwarantuję że rozgrzewa
Smakowity Blog KulinarnyCzym byłyby święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu, a czym byłby ten właśnie barszcz bez prawdziwego zakwasu! Prosty i sprawdzony przepis na zaczyn pod barszcz czerwony, doskonały nie tylko na święta. Smacznego
MarcinChefCzęsto przy okazji spotkań z koleżankami z pracy rozmawiamy na tematy kulinarne. Niejednokrotnie wymieniamy się przepisami sprawdzonymi w naszych domach. Tak było i tym razem. Po
Pieguskowa KuchniaIdealna zupa na Wigilię Bożego Narodzenia, jednak na moim stole gości nie tylko w święta. Zakwas Buraki Włoszczyzna Cebula Czosnek Miód Ziele angielskie Liście laurowe Kmin rzymski Jałowiec Grzyby Miód Majeranek Śliwki suszone Jabłko Sól Pieprz Barszcz przygotowuję zwykle w największym garnku, jaki mam – 10 litrów. Oczywiście samej zupy wychodzi znacznie mniej, jednak każda ilość barszczu szybko się rozchodzi
MarcinChefokazji świąt Bożego Narodzenia, przepełnionych nadzieją i magią wigilijnej nocy, kierujemy do Was, czytelników naszego bloga płynące z serca życzenia radosnych, spokojnych świąt otulonych śniegiem i ciepłem rodzinnym. Gosia i Sławek Przepis na blaty piernikowe pochodzi z przepisu na piernik staropolski. Składniki na dwa torciki : • 10 okrągłych blatów
To co kocham