czas leci... I nie mam tu na myśli (zupełnie wyjątkowo!) zbliżających się wielkimi krokami Świąt Bożego Narodzenia. Moim oczom, zupełnie niespodziewanie, w statystykach bloga ukazała się liczba tysiąc. A po chwili tysiąc i jeden. Z wrażenia aż na moment zapomniałam, jak się na klawiaturze pisze. W pierwszej chwili chciałam liczyć na palcach, czy aby na pewno się zgadza
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWitajcie Kochani. Dziś mam dla Was przepis na niezwykłe toskańskie ciasto, tradycyjnie wypiekane na Boże Narodzenie. Panforte to orzechy oraz suszone (lub kandyzowane) owoce zlepione ciągnącą masą przypominającą miękki nugat. Istnieją dwa warianty klasyczne (miodowe) lub czekoladowe. Panforte jest słodkie, orzechowe z wyraźną nutą skórki pomarańczowej, może leżakować w temperaturze pokojowej nawet do dwóch miesięcy, warto więc upiec
Rozpustne gotowanieŚledzie w occie są obowiązkowe na stole w czasie świąt Bożego Narodzenia. Jest to przepis mojej mamy, od lat robi te śledzie i kojarzą mi się wyłącznie ze świętami. Są bardzo delikatne, można je długo przechowywać w lodówce, a dodatek goździków do zalewy sprawia, że są aromatycznie (lecz nie za mocno, goździków nie czuć zbyt mocno, czuć tylko delikatnie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePyszne ciasto miodowe z bitą śmietaną oraz masą kajmakowo-orzechową. Często to ciasto piekę na święta Bożego Narodzenia, moja rodzina uwielbiają to ciasto. Swoim wyglądem i smakiem skusi każdego łasucha. Ciasto będzie doskonale smakowało w towarzystwie owocowego wina - MonteSanti , na piękny kolor i wspaniały smak, polecam. Składniki: Ciasto: 500 gram mąki pszennej 250 gram masła 200 gram cukru
Bajeczna KuchniaKontynuujemy nasze przygotowania świąteczne. Tak jak w poprzednim tygodniu przygotowujemy rzeczy ściślej lub nieco luźniej związane z Bożym Narodzeniem. Wypróbowujemy przepisy, które są sprawdzonymi klasykami i takie, o których myślimy, że dobrze sprawdziłyby się na świątecznym stole. Albo na przed- lub poświątecznym, bo dobrze zjeść można (a nawet trzeba) zawsze, a klimat grudniowych świąt rozciąga się szeroko - taką
zadanie-gotowanieSAŁATKA Z BURAKIEM, WĘDZONĄ ŚLIWKĄ I ORZECHAMI Sałatka ta jest bardzo popularna - na Ukrainie, w okresie Swiat Bożego Narodzenia. Mimo niezbyt zwyczajnego połączenia produktów jest naprawdę bardzo smaczna. Zapraszam do jej zrobienia :) Składniki : 3 duże buraki ok 15 szt. śliwki wędzonej bez pestek 2-3 ząbki czosnku garstka orzechów włoskich majonez sol pieprz Przygotowanie: 1. Buraki myjemy wkładamy
Kulinarnie z Polką na KresachOrzeszki z kremem to ciastka, które robię raz w roku, właśnie w okresie Bożego Narodzenia. Są przepyszne. Chrupiąca skorupka, w środku krem. W zasadzie ich smak w dużej mierze zależy od tegoż właśnie kremu, a jaki krem damy do środka zależy wyłącznie od naszej fantazji. W dzisiejszym wydaniu krem chałwowo-kawowy. Idealny będzie również karpatkowy, czekoladowy czy kokosowy
Mieszam w GarnkuMakowniki to specjalność mojej Mamy. Piecze je odkąd tylko sięgam pamięcią. Zawsze wychodzą wyśmienicie. Idealne na święta Bożego Narodzenia:) Składniki na dwa makowniki o dł ok 30cm: Ciasto drożdżowe: 1/2 kg mąki 5 dkg drożdży świeżych 10 dkg cukru 3 żółtka 2 całe jajka 3 łyżki śmietany 25 dkg tłuszczu (margaryny) Masa makowa: 1/2 kg maku 40 dkg cukru
Kuchnia w czekoladzieZakwas buraczany zrobić w domu jest bardzo łatwo. zachęcamy do tego nie tylko raz w roku na Boże Narodzenie. Można go pić również w okresie jesienno-zimowym gdyż jest bardzo zdrowy. Jest świetny na anemię, podczas leczenia antybiotykowego. Dłuższe picie działa korzystnie również na nadciśnienie oraz wzmacnia system odpornościowy. Tak więc pamiętajcie nie tylko raz do roku
Anioły w kuchniMarcepanek to kultowe ciasto mojej mamy, które co roku pojawiało się u nas w domu na święta Bożego Narodzenia. Mimo takiej nazwy, nie ma ono nic wspólnego z marcepanem. Składa się z dwóch oddzielnych placków przygotowanych z ciasta kruchego - makowego oraz jabłkowego, przełożonych dżemem z czarnej porzeczki oraz domową masą budyniową (bez dodatku kupnego proszku budyniowego). Połączenie ciasta makowego
Kuchnia MagdaLenyStollen to tradycyjne niemieckie ciasto, które zwykle podaje się w czasie świąt Bożego Narodzenia. To ciasto nie bez powodu jest jednym z najpopularniejszych wypieków świątecznych. Dodatek marcepana, rodzynek , skórki pomarańczy i przypraw sprawia, że jest to wypiek wyjątkowy. Wiele osób kupuje świąteczny stollen (Christstollen lub Weihnachtsstollen), albo w zaufanych piekarniach, albo na jarmarkach bożonarodzeniowych, które to właśnie
Tajemnice SmakuMacie już zestawienie wszystkich 12 dań, które zagoszczą na wigilijnym stole? Jeśli jeszcze szukacie pomysłów, zapraszam do zakładki Boże Narodzenie, a z pewnością jakiś pomysł przypadnie do gustu;) I oczywiście nie może zabraknąć aromatycznego wigilijnego kompotu z suszu. Żeby był esencjonalny i pełny smaku, warto ugotować go dzień wcześniej albo rano w Wigilię. Kompot wigilijny z suszu Składniki
Obiad gotowyKompot z suszu kojarzy mi się ze świętami, a jeszcze bardziej dzieciństwem. Nie wyobrażam sobie bez niego wigilii Bożego Narodzenia. Uwielbiam kiedy jest dobrze schłodzony. Gorącego nie lubię. Jeżeli nigdy jeszcze nie robiliście kompotu, zachęcam spróbować, jednak nie daję gwarancji, że posmakuje każdemu, bo jest dość specyficzny. Ci, którzy tak jak ja, kompot z suszu kojarzą z dzieciństwem, będą zachwyceni
Kuchnia Bazyliiczego by tutaj zacząć, bo tu się łączą dwie moje miłości... Po pierwsze to książka o Świętach Bożego Narodzenia które wszyscy kochamy, a po drugie rzecz się dzieje w górach, mowa tu o magicznym klimacie bieszczadzkiego miasteczka gdzie ma się stać świąteczny cud... Magia grudniowej nocy to idealna pozycja na świąteczno - zimowy czas, można ją sobie samemu podarować
Apetyczna babeczkapierwszy nadziewane pierniczki upiekłam na Boże Narodzenie w ubiegłym roku i od razu zakochałam się w ich smaku. Ciasto przygotowałam z mojego starego przepisu na najlepsze pierniczki , a jako nadzienie wykorzystałam masę migdałową , którą zwykle nadziewam trzyskładnikowe rogaliki. Wyszło idealnie - ciasteczka są mięciutkie od samego początku, a połączenie smaków piernika i migdałów - jak dla mnie - doskonałe. składniki
babka w formie