Makowiec drożdżowy to jeden z tradycyjnych, świątecznych polskich wypieków. „Według ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście… Mak na masę płucze się i parzy lub moczy przez noc, a potem krótko gotuje przez kilka minut aż do miękkości. Ugotowany i osączony mak mieli się (dwukrotnie, a nawet trzykrotnie) w maszynce do mięsa przez sitko
mojewypiekiinietylkorecipe in English, please scroll down. Pomyślałam, że dobrze będzie przyrządzić deser na Boże Narodzenie. Nie wszyscy po obfitej kolacji mają ochotę na ciężkie ciasta. Panna cotta z czerwoną galaretką będzie wyglądać bardzo elegancko na świątecznym stole. Jeżeli nie macie granatów możecie zastąpić je malinami, truskawkami, jagodami, pomarańczami (jakikolwiek sok/przecier lubicie :)). To jeden z moich ulubionych deserów :). Jeżeli
Przepisy AleksandryTradycyjnie dwa razy do roku: na Święta Wielkanocne oraz na Boże Narodzenie pojawia się u mnie pasztet domowej roboty. Dotychczas bywał tylko z królika. W tym roku do jego przygotowania użyliśmy mięsa z indyka. Większość pasztetów jest przygotowywana z mięsa gotowanego, jest wówczas taki miałki-smarowny. My preferujemy pasztet przygotowany z surowego, mielonego mięsa. Polecam Wam bardzo mocno
Smaczne ZdroweBabeczki z ciasta kruchego z kremem budyniowym i galaretką. Pamiętam jak mama robiła właśnie takie babeczki na każde święta, obowiązkowo w Wielkanoc i Boże Narodzenie. Dekorowała je kremem budyniowym,galaretkami w różnych kolorach,rodzynkami albo owocami. Babeczki rozkładała na tacach a my co chwila podbierałyśmy po jednej. Do kremu budyniowego można użyć budyniu czekoladowego. Z podanych składników
Przepisy mojej mamyŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, w telewizji pojawiają się już pierwsze świąteczne reklamy, a kwestią czasu jest tylko, kiedy z witryn sklepowych będą uśmiechały się do nas wszelkiego rodzaju aniołki, mikołaje, gwiazdeczki i choinki. To piękny czas, taki magiczny. Obowiązkowym elementem na wielu świątecznych stołach, będą pięknie udekorowane, własnoręcznie zrobione pierniczki. Aby pozbyć się stresu związanego z przygotowaniami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pierogów zrobionych, a miało być symbolicznie ;). Zapraszam Was na ostatni świąteczny wpis :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kochani, życzę Wam zdrowia i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia. Spędźcie je w gronie rodziny i przyjaciół, nasiąknijcie dobrą energią na kolejny rok. Cieszę się, że po raz drugi mogę złożyć Wam życzenia i dziękuję wszystkim za to, że jesteście. Spokojnych Świąt :) Drukuj Pierogi
To co lubię - gotuję i polecamKrokiety to faszerowane naleśniki w panierce z bułki tartej, smażone na patelni. Farsz do krokietów można wykonać w wielu wersjach, jednak na święta Bożego Narodzenia najczęściej przygotowuje się nadzienie z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami, czyli takie samo jak do pierogów czy kulebiaka. Samo przygotowanie krokietów jest dość pracochłonne, bo trzeba wykonać farsz, nasmażyć naleśników, a następnie każdy naleśnik nadziewać
Kuchnia MagdaLenyKrokiety to faszerowane naleśniki w panierce z bułki tartej, smażone na patelni. Farsz do krokietów można wykonać w wielu wersjach, jednak na święta Bożego Narodzenia najczęściej przygotowuje się nadzienie z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami, czyli takie samo jak do pierogów czy kulebiaka. Samo przygotowanie krokietów jest dość pracochłonne, bo trzeba wykonać farsz, nasmażyć naleśników, a następnie każdy naleśnik nadziewać
Kuchnia MagdaLenyŚledzie w jogurcie z bakaliami Zaczął się grudzień więc czas na blogu prezentować przepisy i inspiracje na święta Bożego Narodzenia. Od dziś, codziennie zapraszam na nowy, świąteczny przepis. Jak co roku będą to dania mięsne i wegetariańskie, ciasta, desery, przystawki i przekąski. Jeśli lubicie śledzie w sosie śmietanowym, zapraszam Was do wypróbowania przepisu na Śledzie w jogurcie
Dorota SmakujeSmaki dzieciństwa… Wafle kakaowe robione z mleka w proszku pojawiały się w moim życiu od najmłodszych lat. Bardzo często były robione na święta Bożego Narodzenia czy też Wielkanocne oraz na niejedne rodzinne imprezy. Mijają lata ale ten smak pozostaje cały czas taki sam. Poniżej przedstawiam przepis, z którego od zawsze w mojej rodzinie były robione wafle kakaowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Blog kulinarny S9.PLSmaki dzieciństwa… Wafle kakaowe robione z mleka w proszku pojawiały się w moim życiu od najmłodszych lat. Bardzo często były robione na święta Bożego Narodzenia czy też Wielkanocne oraz na niejedne rodzinne imprezy. Mijają lata ale ten smak pozostaje cały czas taki sam. Poniżej przedstawiam przepis, z którego od zawsze w mojej rodzinie były robione wafle kakaowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Blog kulinarny S9.PLMurzynek herbaciany z musem jabłkowym poleca się jako pyszne ciasto na święta Bożego Narodzenia, ale i nie tylko. Wiem o ludziach, nawet znam takich, którzy pierników nie lubią. Murzynek jest świetnym ich zastępcą. Poza tym, że wyglądem jest dość zbliżony do piernika, to jest to miękkie i puszyste ciasto. Mam też taką podpowiedź. Jeżeli chcielibyście uzyskać puszysty piernik, wystarczy
MamaOskarkaIdealne ciasto na świąteczny stół z chrupiącym, herbatnikowym spodem, który świetnie smakuje z aksamitną masą serowo-makową z orzeźwiającym cytrynowym akcentem. Magię Bożego Narodzenia potęguje dodatkowo słodka ozdoba świątecznej choinki na wierzchu ciasta, czyniąc je piękną dekoracją wigilijnego stołu. Seromakowiec swoim niepowtarzalnym smakiem oraz wyglądem z pewnością zachwyci naszych gości. Składniki: Spód: 400g herbatników blacky 170g masła extra Masa serowo
Szalona Kuchnia Ewelinyciasto to piernikowy last minute, robi go się szybko, jest mięciutki i znika równie szybko. Do zrobienia na ostatnią chwilę przed świętami Bożego Narodzenia. Jedno z lepszych błyskawicznych ciast. Rozpływa się w ustach nie kruszy się i zdobi świąteczny stół. Naprawdę łatwo go zrobić. Poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba nie wprawiona w pieczeniu ciast. Polecam! Składniki
Wanilia i KardamonKrokiety. Punkt obowiązkowy w moim domu Z farszem pieczarkowo-cebulowym smakują wyśmienicie. Same lub z dodatkiem czerwonego barszczu. Na Święta Bożego Narodzenia to już w ogóle obowiązkowe. Co nam trzeba? na naleśniki: 1,5 szklanki mąki pszennej (szklanka 200 ml) 2 jajka 1 szklanka mleka -200 ml 1 szklanki wody (najlepiej gazowanej) szczypta soli farsz: 2 cebule 500g pieczarek sól
Latosiowydom