dobrego sernika, ale jakoś nie miałam oryginalnego pomysłu. Tym razem będzie to przepis w 100 % mojego autorstwa, a sam sernik będzie nawiązywał do tematyki zbliżającego się wielkimi krokami Bożego Narodzenia i najogólniej mówiąc do klimatu zimy. Składniki proste, choć trochę zabawy było z przygotowaniem całości. Sernik jest na zimno nie wymaga więc pieczenia,ale trzeba na efekt końcowy trochę
vaniliowoczekoladowapowywijane na wszystkie strony :) Bardzo przyjemnie się je robiło. Tym bardziej, że ciekawa byłam efektu końcowego. Myślę, że może robić za następcę klasycznego ciasta z makiem na święta Bożego Narodzenia ;) Składniki: 1/2 kg mąki 2 jajka 70 gramów cukru 1 szklanka mleka + 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta z wierzchu 30 gramów margaryny (u mnie Kasia) 30 gramów
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzaczyna myśleć o tym co smacznego zrobić na jutrzejsze Walentynki. Wczoraj zaproponowałam Wam Walentynkowy tort migdałowy, dziś serwuję Wykwintnego Murzynka. Uważam, że w Walentynki - tak jak w święta Bożego Narodzenia, na stole powinno się znaleźć coś czekoladowego. Czekolada jest takim fajnym akcentem, czasem taką kropką nad 'i' :) Uwielbiam jeść ją w zimne wieczory, ale warto też czasem przygotować
Słodkie PrzyjemnościCiasteczka miodowo - cytrynowe... Delikatne, puszyste, świąteczne. O wyrazistym, korzenno - miodowym smaku. I aromacie skórki cytrynowej. Pyszny smak Świąt Bożego Narodzenia! Składniki: 300 g miodu; 100 g masła; 150 g białego cukru; 1/4 łyżeczki imbiru; 3 łyżeczki startej skórki z cytryny; 1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków; 1/4 łyżeczki cynamonu; 750 g mąki pszennej; 1/2 płaskiej łyżeczki soli; 2 łyżeczki sody
Gospodyni Miejskaprzez duże U :)) Przepis mam od mamy, zupełnie nic w nim nie zmieniałam, więc gdy go piekę od razu przypomina mi się dzieciństwo,a w szczególności Święta Bożego Narodzenia, bo wtedy mama zawsze piekła duża blache sernika a jego migdałowy aromat kusił niesamowicie... Teraz ja kuszę moich chłopaków tym pysznym serniczkiem, którym nigdy nie pogardzą:) A jaki jest
Z miłości do słodkościCoraz bliżej zima a wraz z nią święta Bożego Narodzenia. Poza odwiecznym dylematem jaki prezenty kupić dla bliskich, rodzi się również inne pytanie, spędzające wielu gospodarzom i gospodyniom sen z powiek a mianowicie: „czym uraczyć domowników i gości przy świątecznym stole?”. Poniżej znajdziecie przepis na potrawę, która od pokoleń zajmuje zaszczytne miejsce na liście wigilijnych potraw i jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ciasteczka można przełożyć dowolnym, ulubionym dżemem, lub kremem. Przepis na kruche ciasteczka jest bardzo łatwy i przyjemny w przygotowaniu, a tak przygotowane, pachnące migdałami to obowiązkowa pozycja podczas świąt Bożego Narodzenia. Składniki: 100g miękkiego masła 70g cukru 1 duże jajko 50g mielonych migdałów 180g mąki pszennej 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia dżem malinowy Przygotowanie: W misce ucieramy dokładnie masło
NiePieprz.plmandarynek. Zapach, który najbardziej kojarzy mi się ze Świętami to … cytrusy, szczególnie uwielbiam aromat mandarynek i pomarańczy. Gdy obieram je ze skórki, od razu przed oczyma mam Święta Bożego Narodzenia. Nie lubię zaś zapachu cynamonu, przypraw korzennych, ani zapachu piernika, które dla wielu osób są symbolem Świąt. Piotrek ostatnio przywiózł mi cały kosz mandarynek, przeważnie jadłam je nie przetworzone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępolskiej tradycji, spożyty w Noc Wigilijną, miał zapewnić biesiadnikom szczeście a pannom szybkie zamążpójście. Nic więc dziwnego, że gościł i gości nadal na większości stołów podczas Świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej w formie makowca. A najlepszy makowiec wg mnie robi właśnie babcia Wiktoria. Prezentuję wiec dziś jej przepis na tradycyjny makowiec świąteczny. 1 kg maku 3/4 szklanki orzechów włoskich 1 szklanka
Kulinarna PatilogiaPiotrek stwierdził, że to mój najlepszy sernik jaki miał okazję do tej pory zjeść 😉 Polecam ten sernik, bo nadaje się nie tylko jako ciasto na Wielkanoc, ciasto na Boże Narodzenie, to idealne ciasto do co dziennej kawy. Sernik z brzoskwiniami jest kremowy, lekki, puszysty, rozpływa się w ustach, na wierzchu jest pyszna polewa czekoladowa, kolorowa posypka i brzoskwinie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięroku świąt widoczna jest niemal we wszystkich zakątkach kuli ziemskiej. I chodź różne są zwyczaje, tradycyjne obrzędy i serwowane potrawy, miliony ludzi na całym świecie jedną miłość i duch Bożego Narodzenia. Dla wielu z nas święta to skrzypiący pod nogami śnieg, pachnąca lasem choinka, wigilijny karp, gdzie do świątecznego
Kulinarne pyszności Molkikraju. Z tradycyjną, lukrowaną kratką – zawsze będzie ozdobą świątecznego stołu… i nie tylko. Chyba jako jedno z niewielu ciast, jest pieczony i na Wielkanoc, i na Boże Narodzenie. Sernik krakowski. Składniki na dużą blaszkę o wymiarach 39 x 30cm Ciasto półkruche: - 750 g mąki krupczatki - 187 g cukru pudru - 375 g masła (mocno schłodzonego) - 3 żółtka
mojewypiekiinietylkopapryką w sosie ketchupowym, ryba jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, można ją podawać na ciepło lub na zimno. Idealnie nadaje się do podania podczas Świąt Bożego Narodzenia. Będziemy potrzebować: 800 g filetów rybnych (miruna, mintaj, morszczuk itp.) 500 g ketchupu pikantnego (dobrego) 500 g pieczarek 3 papryki czerwone (około 600 g) 3 cebule (około 200 g) sól
Uwaga Babcia GotujePOMARAŃCZY Tym wpisem zaczynam serię przepisów świątecznych :))) Razem ze mną zastawicie stół na tegoroczne Święta wspaniałymi przysmakami, także zaglądajcie do mnie koniecznie, by nic nie przegapić! Boże Narodzenie już bliżej niż dalej, dlatego czas zakasać rękawy i zacząć szykować świąteczne menu:) Na pierwszy ogień idzie bardzo smaczne, klimatyczne ciasto ze świeżą żurawiną, na bazie jogurtu naturalnego
Słodko-Słony Świat IlonyMakowiec nie jest takim trudnym ciastem do zrobienia jakim mi się kiedyś wydawał. Wystarczy tylko dobre nastawienie i dalej pójdzie gładko :). Ciasta z makiem nie może zabraknąć w Boże Narodzenie. Zatem do pracy :) Składniki na 2 ciasta o długości ok. 35 cm Ciasto: 100 g drożdży ok. 1 szkl. mleka 6 żółtek sól 1 szkl. cukru 1 cukier
Słodkości i nie tylko