pierniczków, które Emma wkłada do swojego kalendarza adwentowego i codziennie rano delektuje si ę jednym ciasteczkiem, odliczając dni do Ś wi ą t Bożego Narodzenia... Chciałabym podzielić si ę z Wami naszym przepisem na pierniczki, których cudowny aromat miodu i przypraw roznosi si ę po całym domu, wprowadzając
La grande e la piccola cuocaświątecznym stole. Smak gorzkiej czekolady idealnie przełamuje śmietanka oraz galaretka zrobiona ze słodkiego wina. Dlaczego lubię przygotowywać świąteczne wypieki/desery? Każdy wyczekuje tych magicznych dni jakimi są Święta Bożego Narodzenia. Czas gdzie wszystko jest magiczne, weselsze, spokojniejsze, przepełnione miłością. O tej szczególnej porze to i desery muszą być wyjątkowe. Uwielbiam zaskakiwać najbliższych i tak będzie tym razem. To bombka
VioletoweKucharzeniecukru 125 g masła 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 500 g mąki pszennej Dodatkowo: cukier puder biała cukierkowa posypka Nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez woni korzennych przypraw, a tym samym bez piernikowych wypieków :). Można je przyrządzać w rozmaitych urokliwych postaciach. Ja w tym roku zdecydowałam się na wyjątkowe podpatrzone w internecie choineczki
Świat Ciastaktóre wyglądem, a nawet troszkę smakiem przypomina miodownik . Powidła śliwkowe idealnie komponują się z słodziutką masą z kaszki manny i piernikowymi spodami tworząc piernikowy wypiek idealny na święta Bożego Narodzenia. Ciasto Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi - Składniki: Ciasto: 1/3 szklanki miodu 1/3 szklanki cukru 135 g masła 2 szklanki mąki 2 jajka łyżeczka sody 2 łyżki
Słodka Stronatradycyjny, babciny bigos. Jest to danie, które zawsze i wciąż kojarzyć mi się będzie z moją babcią. Wszelkiego rodzaju imieniny, urodziny, spotkania rodzinne no i przede wszystkim Święta Bożego Narodzenia rozpoczynały się od miseczki gorącego, pachnącego kapustą, grzybami i jałowcem bigosu. Do tego kromka domowego, świeżutkiego chleba i posiłek gotowy. Podstawą dobrego bigosu są jego składniki – kapusta kiszona, mięso
Życie ze smakiemryby. Ja przygotowałam karpia, jednak jeszcze lepiej sprawdzi się tutaj ryba o słodkim mięsie - pstrąg czy amur. Świetnie się prezentuje na talerzu, i to nie tylko podczas Wigilii Bożego Narodzenia, ale także podczas kolacji czy zupełnie innej okazji. Rybę połączyłam z odrobiną smażonych pieczarek oraz natki pietruszki, co stworzyło bardzo ciekawe połączenie smakowe, które z pewnością jest mniej kaloryczne
Poezja Smaków - blog kulinarnyJuż od momentu przeprowadzki się na niego cieszyłam - historie na temat obchodzenia Świąt w Gram są bowiem szeroko znane. Jest to jedno z tych miejsc, gdzie na punkcie Bożego Narodzenia zwariowani są wszyscy, a że mają możliwości, to puszczają wodze fantazji. Główną atrakcją jest oczywiście występ Pyrusa , skrzata znanego z kilku adwentowych kalendarzy. Siostry C. go uwielbiają, gdy więc
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzekładaniec na bazie pierniczków i twarogu. Smakuje obłędnie :) To także idealny pomysł na wykorzystanie nadmiaru domowych pierniczków. Polecam serdecznie. Przy okazji życzę wszystkim zdrowych, spokojnych i smacznych świąt Bożego Narodzenia. Składniki: ok. 300-400 g pierniczków 6-8 łyżek likieru Amaretto 1 kg gładkiego, mielonego twarogu (z wiaderka) ok. 1 szkl. cukru pudru 1,5 łyżeczki przyprawy
Domowa Cookierenka Agicoś słodkiego. Z racji, że święta zbliżają się wielkimi krokami i za miesiąc będziemy przygotowywać składniki do wypieków postanowiłyśmy przygotować ciasto, które w moim domu gości w święta Bożego Narodzenia obowiązkowo. Być może u Was też taka tradycja, że miodownik przy pachnącej choince nadaje uroku tym świętom. Tym razem przygotowałam to ciasto z nutą pachnącej kawy , którą otrzymałyśmy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibyłam w stanie uchwycić tego na zdjęciach. W smaku jest również rewelacyjny. Smak mandarynek w galaretce i kremu czekoladowego tworzy smaczne i ciekawe ciasto. Idealne na okres świąt Bożego Narodzenia, Sylwester lub karnawał. Do jego przygotowania zainspirowało mnie zdjęcie zobaczone na Instagramie. Z tym, że w tamtym torcie zrobione było wgłębienie, w którym umieszczone zostały mandarynki i zalane galaretką
Passions hobbies lifełatwe do zrobienia. Ja swoje ciasteczka przygotowałam z dodatkiem dżemu porzeczkowego. Równie dobrze ciasteczka będą smakowały przełożone czekoladą. Ciasteczka (kocie oczka) możecie przygotować razem z dziećmi na Boże Narodzenie. Ciasteczka te nie zawierają sody, ani proszku do pieczenia. Dzięki dodatkowi wanilii pięknie pachną i jeszcze lepiej smakują. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasteczka (kocie oczka) Składniki 3 szklanki mąki
To co lubię - gotuję i polecamstołu w rodzinnym gronie i zajadać się smakołykami. Jednym z nich, który najszybciej znika ze stołu to rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i koperkiem. Świetnie sprawdza się na święta Bożego Narodzenia, święta Wielkiej Nocy oraz na różnego typu imprezach. Jest niesamowicie prosta w wykonaniu, a w smaku zachwyca każdego. Spróbujcie! Składniki: – 250g świeżego szpinaku baby – 3 jajka
Be Fit Be Strongaromacie to nasza propozycja domowej wędliny na świąteczny stół i nie tylko od święta. Bez pieczonego smacznego mięsa na różne sposoby nie ma u nas w domu Świąt Bożego Narodzenia. Rolowana karkówka pieczona ma tę zaletę że można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno z różnymi dodatkami które lubimy, np. z konfiturą z czerwonych borówek , ćwikłą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębardzo treściwe i naprawdę smakowite danie. Okazuje się jednak, że nie jest to potrawa znana we wszystkich regionach Polski. W każdym razie w moim domu nie byłoby Świąt Bożego Narodzenia bez tej właśnie pysznej i prostej potrawy. Na święta zawsze przygotowywało się ogromny gar grochu z kapustą, tak aby starczyło na kilka dni. Poza wigilią groch z kapustą
Walijskie Pichcenieidealny powód i moment, aby na naszym stole pojawił się śledź właśnie. Ta ryba cieszy się ogromną popularnością u nas i gości na naszych stołach nie tylko na Boże Narodzenie. Dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na szwedzkie śledzie marynowane - inlagd sill. Słyszałam już o nich dawno, ale jakoś ciągle nie było mi z nimi po drodze
Kulinarne przygody Gatity