pasowały i w tym roku zagości ono na naszym świątecznym stole właśnie w takiej wersji.Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl.E-book można pobrać na tutaj.Ciasto marchewkowo-piernikowe z czekoladową polewąProporcje na tortownicę z kominem
Kulinarne przygody Gatityspróbować czegoś innego - w końcu studiowałam Technologię Fermentacji i Napojów ;) Ze wszystkich drinków jakie do tej pory piłam, najbardziej smakuje mi malibu z mlekiem. Dlatego też w tegoroczne Boże Narodzenie będę popijać likier kokosowy. Choć nie jest on ani w konsystencji, ani w smaku podobny do malibu - w pełni zaspokaja moje kubki smakowe i wprowadza w radosny nastrój
W kuchni Katiefarszu albo z kółek robią kulki albo zwyczajnie dosypią Ci dodatkowy kilogram mąki do ciasta... Ten przepis ma już dobrych parę lat i nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tych pierożków. (Tak, wiem, teraz nie ta pora roku, ale te pierożki są tak pyszne, że można jeść je w każdym czasie). Stanowią doskonały dodatek do czerwonego barszczyku
Na kulinarnym poligoniepowidłem+czas na zastanowienie co w tym roku zrobię do jedzenia, + zapomniałam miodu do piernika kupić (a składników sporo), to jednak chyba nie za wcześnie:))) Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez tego piernika. Pachnący miodem i przyprawą korzenną, przekładany prawdziwymi powidłami śliwkowymi. To ciasto to esencja tych świąt. 1/2 kg prawdziwego miodu 2 szklanki cukru 250 dag smalcu lub masła
Krylowa Kuchniapodsmażoną cebulką. U mnie w domu pierogi cieszą się ogromną popularnością i to w każdej odsłonie. Uwielbiamy ruskie , z mięsem lub grzybami . Każde ! Na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia polecam z makiem , polane masełkiem z miodem i orzechami włoskimi. Pycha! Składniki (na około 38 sztuk) : Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz
Oryginalny smakmąki żytniej i pszennej oraz brzeczki (a w razie jej braku – na ciemnym piwie). Zwykle doprawiany goździkami, cynamonem, imbirem, kardamonem i rodzynkami. W Szwecji tradycyjnie jest jedzony na Boże Narodzenie w ramach świątecznego stołu Julbord – rodzaju skandynawskiego posiłku serwowanego w formie bufetu z wieloma ciepłymi i zimnymi potrawami. Kiedy tylko zaczyna się Adwent, chleb zaraz pojawia się
Weekendy w domu i ogrodziekolęda cartolina di Natale – kartka świąteczna Gesù Bambino – dzieciątko Jezus mercatino di natale – targ świąteczny messa di mezzanotte – pasterka Natale di Gesu – Boże Narodzenie ostia – opłatek pastore – pasterz presepe – szopka Re Magi – Trzej Królowie regalo – prezent renna – renifer San Nicolò – Święty Mikołaj stella di Betlemme
Bon Ton Italiasposób im się oprzeć. Gorzka czekolada, której serce stanowi marcepan, a wierzch zdobią pokruszone migdały to połączenie niemal idealne i przede wszystkim reprezentujące świąteczne smaki - czekoladki znakomite na Boże Narodzenie. Domowe Czekoladki z Marcepanem - Składniki: Marcepan: 100 g migdałów ok. 10-15 ml rumu lub wódki (w wersji dla dzieci - zastąpić wodą) 80 g cukru pudru kilka kropel
Słodka Stronacztery wyrzuciłam do kosza! Nie wiem jak Wy, ale Ja spalenizny nie lubię ;). Czy to mnie powstrzymało przed dalszymi eksperymentami kulinarnymi? Nie! Przez kolejne lata, co roku na święta Bożego Narodzenia piekłam cynamonowe ciasteczka, aż mi się przejadły ;). W tym roku postanowiłam wrócić do mojej świątecznej tradycji :). Wam też gorąco je polecam! Składniki na ok 50 ciasteczek (zależy od wielkości
Słodki Pomysłkajmakiem i migdałami na pewno zagości na naszym stole. Twaróg, chałwa, skórka cytrynowa, kajmak i migdały wszystkie te składniki kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem. Mam nadzieję, że i Wy się skusicie. Tak się prezentuje Sernik chałwowy z kajmakiem i migdałami. Zapraszam po przejrzysty przepis krok
kuron.com.plŚwiąteczne ciastka czekoladowe są niesamowicie pyszne i miękkie jak brownie . Przyozdobiłam je landrynkami, które niedawno kupiłam na świątecznym jarmarku. Te cukierki Szwedzi nazywają polkagris . To tradycyjne cukierki na Boże Narodzenie. Bardzo je lubię. Polkagris to cukierki o lekko miętowym smaku, więc pomyślałam, że do czekolady będą idealnie pasować. Nie pomyliłam się. Ciastka wyglądają bardzo zachęcająco i wierzcie
codojedzeniajest często wybierany przez małych i dużych. Jest jednak stary przepis obecny u nas za sprawą pewnej dawnej nauczycielki SP i ten wafel, przygotowywany w przeszłości zawsze na Boże Narodzenie po prostu uwielbiam. Należy chyba to stwierdzenie opatrzyć dodatkiem "niestety", jest to bowiem dawka kalorii dość duża, bardzo duża, bardzo, bardzo duża. A niestety dlatego
I tu będę miała takie tekrokietów. Jeśli szukacie jednak czegoś bardziej wyszukanego, to polecam przepis na kapustę z grzybami i żurawiną duszoną na winie . Więcej przepisów na Wigilię znajdziecie we wpisie: Przepisy na Boże Narodzenie Kapusta z grzybami wigilijna – Składniki: Kapusta kiszona – 1,2kg Suszone grzyby – 80g Cebula – 3 duże sztuki Olej do smażenia Wrzątek – do zalania
Kulinarne Przebojeoccie, śmietanie, oleju, z rodzynkami w curry, z jabłkami i buraczkami, po sułtańsku, sałatka ze śledzi i śledzie pod pierzynką. Jena z moich tegorocznych propozycji na Święta Bożego Narodzenia to tatar ze śledzia. Z tatarem ze śledzia jest podobnie jak z sałatką jarzynową…. każdy ma własną wersję Zapraszam na moją -bardzo chrupiącą- wersję śledziowego tatara Tatar ze śledziaSkładniki
UgotujmyTo.plglazury , tylko z delikatna bezą . To ciasto jest wszystkim dla miłośników maku i bezy. Naprawdę pyszne ciasto , którym będziesz się cieszyć wszystkimi zmysłami. Idealny makowiec z bezą na Święta Bożego Narodzenia. Mak jest wspaniałym dodatkiem do ciast, deserów, ale także produkuje się z niego leki uspokajające. Mak jest źródłem cennych wartości odżywczych. Mak powinny jeść osoby cierpiące na osteoporozę. Obniża
Zdrowy Styl Joanny