niebieskim, słodzę miodem i dodaję dużą ilość bakalii. Wierzch zostawiam do posypania cukrem pudrem lub robię cytrynowy lukier który daje kwaskowaty posmak. Pięknych, rodzinnych i pełnych radości Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam Kochani!. Przepis podaję na dużą blaszkę 36x24 cm. Ciasto kruche: - 45 dag mąki pszennej - 30 dag margaryny lub masła - 3 łyżki kwaśnej śmietany - 15 dag cukru pudru
Apetyczna babeczkaimprezie. Co ważne, są to przekąski odpowiednie zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Barszcz z uszkami to typowo wigilijne danie, bez którego nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia. Jednak gdy nie mamy możliwości na to, by przygotować uszka lub po prostu skończą się za szybko, możemy podać barszcz z innymi dodatkami. Czysty barszcz czerwony smakuje przecież wyśmienicie w wersji
Wiszniówkajest to nie do pomyślenia ;-) Ciasto jest smaczne, odpowiednio wilgotne, z dużą ilością bakalii. Wszystko to sprawia, że świetnie wpisuje się w zestaw tradycyjnych wypieków na Wigilię i Boże Narodzenie. składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła 3 żółtka
babka w formieświąteczny sernik, który pozostawiał wiele do życzenia (nie do końca udany eksperyment, ale kilka poprawek i będzie extra ;)). Polecam tego aromatycznego przekładańca nie tylko na Boże Narodzenie, w ciągu roku pomijając przyprawę do piernika, można uzyskać naprawdę pysznego czekoladowego murzynka z ananasowym kremem i chrupiącymi orzechami w miodzie. Składniki: Piernik: 140 g masła 200 g cukru szczypta soli
Nastoletnie Wypiekaniemoże uda się wrzucić wcześniej. Nie wiem. Tak jak kiedyś napisałam - staram się uzupełniać bloga również starymi przepisami, więc zdjęcia są takie, jakie są :). Dzisiaj w klimacie Bożego Narodzenia, bo makowo (właśnie uświadomiłam sobie, że nigdy nie piekłam z tym składnikiem ciast na Wielkanoc). Podaję składniki na dużą porcję - możecie ją zmniejszyć, ale gwarantuję, że będzie wtedy mało. Poza
Nie tylko w kuchnikiedy nikt nie słyszał o sernikach z jogurtów, bo ich nie było, a sernik Nigelli (kto w latach 80, wiedział kto to Nigella? czy nowojorski również jeszcze się nie narodziły. Sernik smakuje…serem Jest po prostu ciężki, zwarty, serowy, mokry. Przepis pochodzi więc z mojego niebieskiego zeszytu, gdzie kulfonami notowałam jako dziecko przepisy na ulubione potrawy, przeważnie ciasta(...)Chociaż moim skromnym zdaniem, jadanie sernika jedynie w Święta, to zbrodnia. Sernik to chyba taki nasz narodowy wypiek, obecny na stołach w ważnych okresach. Czy sernik przynależy bardziej do Bożego Narodzenia, czy jednak do Wielkanocy? Nie mi oceniać. Na naszym stole sernik ląduje w czasie obu Świąt, bo Świąt bez sernika nie ma. Ale wróćmy do przepisu. Jest idealny
Mieszam w Garnkupolecam mój sernik z mango (na kruchym cieście). Dziś jedynie szybkie zdjęcie całości (sernik piekłam na święta) Korzystając z okazji chciałabym życzyć Wam zdrowych, spokojnych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia. Niech ten czas będzie pełen radości, rodzinnego ciepła, miłości i zrozumienia. Niech nie zabraknie Wam słodyczy na stole i w sercach. Magdalena I. „Słodkie okruszki” Składniki
Słodkie okruszkinazwa Kantyczka? Nie mam bladego pojęcia, ale mogę Wam przedstawić swoją teorię:) Kantyczki to książeczki zawierające zbiór starych polskich pieśni religijnych, prawie zawsze wesołych, bo ich tematyką jest Boże Narodzenie. Dlatego dedukuję, że osoba, która wymyśliła to ciasto była tak zachwycona jego smakiem, że swoje zadowolenie wyraziła podśpiewując kolędy ze swojej Kantyczki - książeczki :) Składniki: 2,5 szklanki mąki
Domowa Cookierenka Agizamrażalce nawet przez kilka miesięcy. Skórki cytrynowe wykorzystuje do przygotowania ich kandyzowanej wersji do deserów. W podobny sposób wykorzystuje skórki od pomarańczy a nawet grapefruita. W okresie Bożego Narodzenia w naszych domach jest sporo cytrusów, z skórek których można po świętach przygotować domową wersję kandyzowaną. Kandyzowane skórki cytrusów Składniki: 3 pomarańcze 3 cytryny 1,5 szklanka wody
Pyry na Gazkapustę z grzybami z dodatkiem ciecierzycy. Mam nadzieję, że posmakuje moim gościom. Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . E-book można pobrać na tutaj . Kapusta na ciepło z ciecierzycą i grzybami Proporcje dla 6 osób
Kulinarne przygody Gatityprzepisem bez problemu przygotujecie te pyszne słodkie bułki w domu. Drożdżówki z makiem, czyli mak w roli głównej Mak i masa makowa bezsprzecznie kojarzą mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Nie wyobrażam sobie świątecznego obżarstwa bez chociażby kawałeczka strucli makowej. Żeby jednak makowe wypieki wyszły idealnie, potrzebna jest dobra masa makowa. Pamiętam, gdy byłam mała, przedświątecznym rytuałem było przygotowywanie domowej
Na-talerzu.plgotowanie. Szynka jest na ostro: środek ma łagodny i soczysty, dzięki szybkiemu zamknięciu porów we wrzątku, natomiast z wierzchu jest pikantna. Zbliżają się wielkimi krokami Święta Bożego Narodzenia, więc myślę, że taki przepis się przyda. Szyna świetnie nadaje się do obiadu lub jako wędlina na kanapki. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 łyżeczka białego pieprzu 3 łyżeczki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comgotowanie. Szynka jest na ostro: środek ma łagodny i soczysty, dzięki szybkiemu zamknięciu porów we wrzątku, natomiast z wierzchu jest pikantna. Zbliżają się wielkimi krokami Święta Bożego Narodzenia, więc myślę, że taki przepis się przyda. Szyna świetnie nadaje się do obiadu lub jako wędlina na kanapki. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 łyżeczka białego pieprzu 3 łyżeczki
Szczęśliwa kuchniachoinki i pakowanie prezentów - uwielbiam! I chcę celebrować każdą chwilę. Bo potem znów będę musiała czekać rok... Ostatnio w ręce mi wpadła gazeta Pyszne ciasta na Boże Narodzenie , i wiedziałam, że muszę z niej coś przygotować. Ogólnie ten numer udał się twórcom znakomicie - jest tam cała masa wspaniałych przepisów, najchętniej przygotowałabym większość z nich - co, mimo
Pożeraczka, czyli raz adobrzewszystkie trzy smaki. W taki oto sposób powstało pyszne ciasto na kruchym spodzie przeplatane masą makowo - orzechową i pokryte masa serową. Dla mnie ciasto idealne na Święta Bożego Narodzenia... Przepis zaczerpnęłam z programu pani Ewy Wachowicz "Ewa gotuje" Ciasto kruche: 250g mąki pszennej, 2 żółtka, 100g cukru, 150g margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki śmietany
Z miłości do słodkości