ziemniaczano-jabłkowe … Wydaje Wam się dziwne? Spróbujcie go, a gwarantuje Wam, że będziecie ciągle takie przyrządzać 🙂 Danie jest tak pyszne, że chętnie podałabym je gościom w Drugi Dzień Świąt Bożego Narodzenia. Składniki: (5-6 porcji) 6 kawałków polędwicy z dorsza (po ok. 100 g każda) lub grubych filetów z dorsza ze skórą 1 łyżka oleju rzepakowego sól morska odrobina soku
Moja Delicjapłaska łyżeczka cynamonu 50 g zmielonych orzechów włoskich sok z 1/2 cytryny niewielka ilość masła Tym razem zdecydowałam się na zrobienie ciasta łączącego w sobie całą esencję świąt Bożego Narodzenia, czyli pierniko-serniko-jabłecznika. Jest to wyjątkowe ciasto, które najprawdopodobniej zadowoli podniebienie każdego miłośnika słodkości. Nie jest zbyt słodkie, a zawarta w nim mieszanina smaków doskonale się nawzajem równoważy
Świat CiastaPierniki z tego przepisu przechowuje się jak kruche ciasteczka, tzn. czekamy aż ostygną, przekładamy do słoika lub puszki, czekamy na święta ;) Pierniki będą tak samo dobre zrobione dzień przed Bożym Narodzeniem, jak zrobione miesiąc wcześniej. Z podanych proporcji wychodzi ok. 10-12 dużych blach. Warto przyłożyć się do wałkowania, bo pierniki urosną jeszcze podczas pieczenia. Składniki na pierniki
Ciastkozercyśliwki, olej i śledzie, dokładnie mieszamy i odstawiamy na noc do zamarynowania, składniki przejdą swoimi smakami, smacznego:) Niniejszy przepis lekko zmodyfikowany pochodzi ze strony Tesco z przepisami na Boże Narodzenie
Zasmakuj Kuchnistrasznie wybredna jeśli chodzi o przyprawy i ze zgrozą czytam listy składników na torebkach. Większość mieszanek robię sama. Ponieważ mamy październik i małymi krokami zbliża się zima i Boże Narodzenie, pomyślałam, że pokażę wam moją mieszankę przyprawy do pierników. Aromatyczna, wolna od syfu i mająca w sobie samo dobro, a nie wytwory typu cukier farbowany karmelem. Podam
ladykitchenwymiar pierniczków Świąteczne pierniczki z tego samego przepisu Inspiracją do tych ciasteczek były tak naprawdę niezbyt świąteczne ciasteczka z tego zdjęcia . Choć zaproponowane kolory wybitnie kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia , a zielony pięknie komponuje z konfiturą w kolorze burgundu. Zanim je zobaczyłam, chciałam zrobić je w wersji tradycyjnej, czyli lekko piernikowej. Ale potem postanowiłam dodać do ciasta herbaty matcha
Modern Cave Girlwymiar pierniczków Świąteczne pierniczki z tego samego przepisu Inspiracją do tych ciasteczek były tak naprawdę niezbyt świąteczne ciasteczka z tego zdjęcia . Choć zaproponowane kolory wybitnie kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia , a zielony pięknie komponuje z konfiturą w kolorze burgundu. Zanim je zobaczyłam, chciałam zrobić je w wersji tradycyjnej, czyli lekko piernikowej. Ale potem postanowiłam dodać do ciasta herbaty matcha
Modern Cave Girlserdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na świąteczne pierniczki , ciasteczka z rozpuszczonym bałwankiem , babeczki z choinkami . Lub nie rozdrabniajcie się i od razu zajrzyjcie do zakładki Boże Narodzenie , gdzie znajdziecie wszystkie przepisy tematyczne ;) Składniki: 0,5 kg mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 200 g masła 1 łyżka tłustej śmietany 3 jajka + cytryna, cukier
Ciastkozercyserdecznie do zajrzenia do wpisu z przepisami na świąteczne pierniki , makowca czy pyszny sernik z rosą . Albo możecie iść na całość i obejrzeć wszystkie świąteczne wpisy w zakładce Boże Narodzenie :) Składniki: 1 białko 1 szklanka cukru pudru Lukier królewski – jak to zrobić? Rozdzielamy białko od żółtka. Cukier puder przesiewamy przez sitko. Miksujemy białko mikserem, kiedy lekko się
Ciastkozercykasztanów z domowymi, pachnącymi bułeczkami, a na deser (o dziwo, większość gości jeszcze miała miejsce) ciasto z niespodzianką (o którym już niebawem, bo nada się nie tylko na Boże Narodzenie). Całe to słodkie zamieszanie wprowadziło iście świąteczny nastrój - w tle świąteczne piosenki, mimowolnie nucone pod nosem, wszyscy jacyś tacy radośni... Choć nadal ciężko mi uwierzyć, że Wigilia już
Pożeraczka, czyli raz adobrzejęzyki, skórki cytrynową i pomarańczową, cukier, żurawinę, przyprawy korzenne i soki cytrusowe. W czasach wiktoriańskich preferowano przygotowywanie babeczek z pieczonym mięsem wołowym. Był to specjał, którym świętowano Boże Narodzenie na dworze Królowej Wiktorii. Specjalizował się w nim kucharz królowej Elme Francatelli. W XIX wieku stopniowo odchodzono od łączenia mięsa z cukrem. Mince pies zaczęły przypominać te współczesne, chociaż
Przepisy Aleksandryprawdziwa, ponieważ nie zgadzają się daty historyczne. Prawdopodobnie ciasteczka znane były już wcześniej, zanim stały się tak popularne dzięki rodzinie Bethmann. Dzisiaj Bethmaennchen pieczone są głównie w czasie Bożego Narodzenia. A ciekawe jak Wam posmakują te słodkie, migdałowe maleństwa? Migdałowe ciasteczka Bethmaennchen : na 32- 34 sztuk Składniki : 46- 47 migdałów 200 g masy marcepanowej schłodzonej 2 łyżki mąki pszennej
dolcevitainmykitchensoku z cytryny - opcjonalnie Ciepłe pierniczki posmarować lukrem, możesz dodać rodzynki ,orzechy do dekoracji. Ostudzone pierniczki przełożyć do słoików ,lub metalowych puszek ,szczelnie zamknąć i pozostawić ,aby zmiękły do Bożego Narodzenia.:)) przepis dostałam od Basi z Legnicy
w mojej kuchniCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} W oczekiwaniu na Święta Bożego Narodzenia jest coś niezwykłego. Przygotowanie świątecznych dekoracji, ubieranie choinki, kupowanie i pakowanie prezentów, pieczenie ciast, pierniczków, wyglądanie pierwszej gwiazdki… Bardzo często staram się, aby do podarunków dołączyć coś zrobionego własnoręcznie
Obiad gotowybyło super połączenie. A, że niedługo na rynku pokażą się te lody w świątecznej odsłonie, więc mój czekoladowy deser z bezą włoską został pokazany również w świątecznym klimacie Bożego Narodzenia. Czekoladowy deser lodowy z bezą włoską: Składniki: Opakowanie lodów Carte d’Or Chocolate Brownie beza włoska: 2 białka 100 g cukru 40 ml wody szczypta soli Białka ubijamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmascarpone. Jeśli chcecie, aby na waszym świątecznym stole zagościły nieco inne, odbiegające od polskich tradycji smaki, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Życzę Wam pięknych, pomimo szczególnych okoliczności, Świąt Bożego Narodzenia, niech się spełnią wszystkie wasze marzenia! Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 50 min. Proporcje dla 6 osób: ● 500 g kremu kasztanowego (np. Bonne Maman) ● 125 g masła
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskagoździkami” to szybkie danie, które można podać na obiad, a także na śniadanie lub kolację. Sprawdzi się świetnie na codzień i od święta. Np. w okresie Bożego Narodzenia możemy podać na śniadanie. The post Ryż z duszonymi jabłkami z cynamonem i goździkami (danie w 10-15 minut) appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicja