Kolejna porcja ciasteczek ląduje na blogu. Tym razem przepis na mocno aromatyczne pierniczki z dużym dodatkiem miodu. Są przepyszne! 🙂 Składniki na około 120 sztuk: 660g
AleTorcikMoja kolejna propozycja pierniczków. Te szybciej miękną i są smaczniejsze od poprzednich, choć tamte też są smaczne. Część pierniczków syn zaniósł do szkoły na Wigilię klasową
Ewa w kuchniKolejna porcja ciasteczek ląduje na blogu. Tym razem przepis na mocno aromatyczne pierniczki z dużym dodatkiem miodu. Są przepyszne! 🙂 Składniki na około 120 sztuk: 660g
AleTorcikPrzepis na ciasto 2,5 szklanki mąki tortowej 1 kostka margaryny 1 szklanka wiórków kokosowych, może być kolorowy kokos 7 łyżek cukru pudru 4 łyżki kakao
Moje WyrobyThermomix przepisy. Kulebiak z kapustą i grzybami. Składniki: 250 g mąki pszennej 20 g drożdży 100 g mleka 1 płaska łyżeczka cukru 1 jajko 25 g
Themo przepisyThermomix przepisy. Piernik marchewkowy ze śliwkami. Składniki: 300 g marchewki 200 g powideł śliwkowych (mały słoiczek) 310 g mąki 160 g cukru 160 g oleju 3
Themo przepisyJutro niedziela więc nie może się obyć bez ciasta. Bardzo lubię ciasta przekładane bo są smaczne ale też ładnie się prezentują.\ Dziś jedną z mas jest
Ewa w kuchniKluski z makiem. Przepisy Thermomix. Składniki: składniki na makaron: 200 g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka oliwy z oliwek składniki na masę makową: 100 g
Themo przepisyKoniecznie muszę Wam przypomnieć i ten przepis. Zaraz po świątecznych pierniczkach ucieszy wszystkie dzieci – te małe i te duże… Małe, zaraz zobaczycie dlaczego…
Garniec MagalieNa blogu pozostajemy w temacie ryb. Dziś dla Was kolejny przepis, tradycyjna pasta z wędzonej makreli, choć „podkręcona” przeze mnie nutką chrzanu, który moim
Garniec MagalieDziś chciałabym Wam przypomnieć mój przepis na wyśmienite śledzie, który zdążył już zrobić furorę pośród naszej rodziny i przyjaciół a także wśród czytelników Oliwii, którzy mieli
Garniec MagalieWspaniała rolada z indyka pysznie nafaszerowana szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Mięso jest bardzo soczyste, mięciutkie. Doskonała propozycja na co
Pieguskowa KuchniaDorsz pod chrustem to pyszna, delikatna ryba z chrupiącą panierką. Jeżeli nie macie zbyt dużo czasu, albo dopadło Was tak jak i mnie zapalenie oskrzeli i
Pieguskowa KuchniaSą takie dni, kiedy mam ochotę na taką zwykłą babkę makową z polewą czekoladową. Babki piekę rzadko, bo nie znoszę ucierania w makutrze masła i cukru
Pieguskowa KuchniaMam dosyć krokietów z kapustą i pieczarkami. Mam dosyć pierogów z kapustą i grzybami. Uwielbiam mięso. Po bezmięsnej wigilii czekam tylko na okazję by zasiąść
Pobite gary BarbaryCiekawa odmiana piernikowego ciasto. Coś innego, niepowtarzalnego i niesamowicie dobrego. Na pewno będę bardzo często wracała do tego przepisu. Najlepiej smakuje z kubkiem gorącej kawy. Idealnie
Pobite gary BarbaryCzy każda choinka musi mieć igły? Czy jedyną słodką konstrukcją na świątecznym stole musi być domek z piernika? Oczywiście, że nie! Spróbujcie ze mną stworzyć słodką
WiszniówkaKiedyś nie lubiłam kaczki. Zawsze jak miałam do wyboru jakieś inne mięso wybierałam np. kurczaka. Z czasem jednak gust kulinarny mi się zmienił. Pokochałam kaczkę
Pobite gary BarbarySkładniki: ciasto kruche: 60 dag mąki 30 dag cukru 25 dag margaryny 4 łyżki miodu cukier waniliowy 2 jajka 2 łyżeczki sodu oczyszczonej masa sezamowa: 45
Pobite gary BarbarySkładniki: 6 dużych marynowanych śledzi 6 jajek 1 duża cebula 4 łyżki majonezu 4 łyżki śmietany 2 łyżeczki curry sok z 1 pomarańczy 2 łyżeczki brązowego
Pobite gary BarbarySkładniki: 1 kg ryby np. morszczuk przyprawa do ryby (można zastąpić solą i pieprzem) słoik ogórków konserwowych słoik papryki konserwowej 3 duże cebule tłuszcz do smażenia
Pobite gary BarbarySkładniki: jedna podwójna pierś z kurczaka puszka kukurydzy puszka białej fasolki seler cięty w słoiku słoik marynowanych pieczarek 10 dag rodzynek 3 łyżki posiekanego szczypiorku 3
Pobite gary BarbarySkładniki: 2 płaty karpia ( u mnie ok. 1 200 kg) 50 dag pieczarek 1/4 kostki masła mąka do panierowania tłuszcz do smażenia tłuszcz do wysmarowania naczynia
Pobite gary BarbarySkładniki: ciasto: 75 dag mąki 2 jajka 1,5 szklanki ciepłej wody szczypta soli farsz: 50 dag mielonego 1 duża cebula garść suszonych grzybów 1
Pobite gary BarbarySkładniki: 1 kg śledzi marynowanych słoik papryki marynowanej 2 duże cebule 10 dag rodzynek 5 łyżek ketchupu 5 łyżek oleju sól, pieprz, cukier Sposób przygotowania: Śledzie
Pobite gary BarbarySkładniki: 1 kg śledzi solonych 5 ogórków konserwowych 5 kawałków marynowanej papryki 1 duża cebula sos: 2 musztardy delikatesowe 3 łyżki miodu 2-3 łyżki oleju
Pobite gary BarbaryDrodzy Czytelnicy, życzę Wam zdrowych, wesołych i spokojnych Świat Bożego Narodzenia, wszelkiego błogosławieństwa od Bożej Dzieciny i spełnienia najskrytszych marzeń! Ania
Kuchnia domowa AniSkładniki: kruche ciasto: 60 dag mąki 30 dag cukru 25 dag margaryny 4 łyżki miodu 2 całe jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej masa jabłkowa: 1
Pobite gary BarbarySkładniki: ciasto kruche: 40 dag mąki 4 żółtka 1 szklanka cukru 15 dag masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao
Pobite gary BarbarySkładniki: 50 dag miodu naturalnego 2 niepełne szklanki cukru 250 g masła 1 kg + 1 szk. mąki pszennej do podsypywania 3 jaja 3 łyżeczki sody oczyszczonej
Pobite gary BarbarySkładniki: 500 g mąki 250 g cukru 250 g miodu 130 ml wódki 2 jajka czubata łyżka masła łyżeczka przyprawy do pierników 2 łyżki kakao łyżeczka
Pobite gary BarbarySkładniki: 150g miodu 110g masła 100g brązowego cukru 380g mąki 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonych
Pobite gary BarbarySkładniki: 4 plastry schabu, 2 duże cebule, 1 pomarańcza, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, bulion w kostce, łyżka cukru, łyżka słodkiej papryki, sól, pieprz, mąka, olej do
Pobite gary BarbarySkładniki Miodowo-herbaciane placki: * 25 dag margaryny * 4 jajka * 1/4 szklanki miodu * 1/4 szklanki esencji z herbaty * 2 szklanki mąki * 10 dag cukru * 1 łyżeczka sody
Pobite gary BarbarySkładniki: * 50 dag miodu * 1 1/2 kostki masła (30 dag) * 2 szklanki cukru * 1 kg mąki + mąka do podsypywania * 3 jajka * 3 łyżeczki sody oczyszczonej
Pobite gary BarbaryKochani. Z racji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia składam Wam serdeczne życzenia. Przede wszystkim zdrowia, spokoju ducha i radości na każdy dzień, świąt spędzonych w miłej i rodzinnej atmosferze, błogosławieństwa od Bożej Dzieciny. Niech w każdym sercu narodzi się na nowo Bóg
Kuchnia domowa AniProsty aromatyczny sos z suszonych grzybów, który przygotujesz z łatwością Doskonale urozmaici pieczone mięsa, obiadowe dania oraz potrawy na wigilijnym stole Jeśli nie lubisz zasmażki, polecam
Kulinarny S.O.S.Szybki i łatwy przepis na śledzika – pomysł przyda się na Wigilię, postny piątek lub po prostu rodzinną imprezę. To nie tylko świetna przekąska, ale też
Kulinarny S.O.S.Uwielbiam krokiety z wszelkimi farszami – smaczne, sycące, no i pysznie chrupią dzięki panierce z bułki tartej Te z kapustą i grzybami najbardziej kojarzą
Kulinarny S.O.S.Uwielbiam krokiety z wszelkimi farszami – smaczne, sycące, no i pysznie chrupią dzięki panierce z bułki tartej Te z kapustą i grzybami najbardziej kojarzą
Kulinarne S.O.S.Korzenny zapach świąt! ? Mnie i Asi jeszcze z czasów studenckich pozostał „pociąg” do wspólnego gotowania. Minęły lata, sporo u nas się zmieniło, ale
Kulinarne S.O.S.Tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami – sprawdzi się zarówno jako danie na wigilijny stół, tani świąteczny obiad, czy też jako zwykły obiad lub kolacja na
Kulinarne PrzebojeTarta z kiszoną kapustą i pieczarkami – sprawdzi się zarówno jako danie na wigilijny stół, tani świąteczny obiad, czy też jako zwykły obiad lub kolacja na
Kulinarne PrzebojeBardzo prosty przepis na lukier idealny do ciastek czy pierników. Lukier królewski bardzo dobrze się barwi (używam barwników żelowych Wilton). Lukier królewski używam również do dekoracji
Rusty ForkJeśli macie ochotę na ciasteczka to polecam Wam półfrancuskie z cukrem, z zeszytu mojej teściowej. Są przepyszne, a przepis prosty. Słój zapełnił się już ciasteczkami
Rusty ForkŁososiowe śledzie są delikatne w smaku, charakteru nadają im ziarenka czerwonego pieprzu, które po przegryzieniu wyostrzają łagodną rybę. Śledzie, cebula, odrobina oliwy i czerwony pieprz
Rusty Fork