boże narodzenie - 15128 przepisów (strona:93/1009)

DOMOWY MARCEPAN 545

każdym kroku coś mogło się nie udać. Nie było jednak to takie trudne. Domowy marcepan smakuje o wiele lepiej i jest jak znalazł do dekoracji ciast na Boże Narodzenie. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło

Przepisy Aleksandry
Likier czekoladowy z piernikową nutą 146

domu podczas Świąt. Jest on gęsty, kremowy, lekko słodki i pięknie pachnie. Doskonale rozgrzewa, nadaje się jako dodatek do kawy, ciasta lub wszelkich deserów. A jako, że nadchodzą Święta Bożego Narodzenia może stanowić doskonały prezent. Składniki: 0,7l wódki puszka masy kajmakowej kakaowej 3 łyżki przyprawy do piernika (jeśli chcecie by było ją mniej czuć dodajcie jej mniej) puszka niesłodzonego

Życie ze smakiem
KONKURS Z MARKĄ PROSTE HISTORIE i wspaniałymi nagrodami! :) 149

przygotowała konkurs z wypasionymi nagrodami od firmy Russel Hobbs - można sobie sprawić prezent na święta. Ideą konkursu jest KULINARNA HISTORIA . Z pewnością każdy z Was szykując się do Świąt Bożego Narodzenia sięga po przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Przecież wiadomo nie od dziś, że nic nie smakuje lepiej niż barszczyk Babci Zosi, czy karp usmażony przez Dziadka Andrzeja. ZADANIE

Trufelkowo
Soczysty dorsz z sosem winno-maślanym i puree ziemniaczano-jabłkowym 171

Wydaje Wam się dziwne? Spróbujcie go, a gwarantuje Wam, że będziecie ciągle takie przyrządzać :) Danie jest tak pyszne, że chętnie podałabym je gościom w Drugi Dzień Świąt Bożego Narodzenia. Składniki: (5-6 porcji) 6 kawałków polędwicy z dorsza (po ok. 100 g każda) lub grubych filetów z dorsza ze skórą 1 łyżka oleju rzepakowego sól morska odrobina soku

Moja Delicja
Seromakowiec. Makowiec i sernik razem 2657

kilka warstw, ale daję słowo, że wcale nie jest skomplikowane ani trudne. Gdybyście szukali pomysłów na świątecznie potrawy i wypieki to znajdziecie je w zakładce Wigilia i Boże Narodzenie - tam zgromadziłam wszystkie swoje pomysły na świąteczny stół . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Biszkopt z masą chałwową 156

mnie w domu zawsze na święta pojawia się ciasto z masą chałwową. Chałwa to jeden z tych produktów, który wbrew pozorom, bardzo kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenie. Generalnie nie używam jej przez cały rok, stąd też jej wyjątkowy, świąteczny charakter. Każdy ma taki swój rodzinny przepis, taki „must have” na święta. Dla mnie jest to właśnie ciasto

PatiGotuje
Ciasteczka pomarańczowe 126

jajek. Lepszych ciasteczek pomarańczowych nigdzie nie znajdziecie. Gorąco je polecam! Można je zapakować w folię i dać w prezencie. Polecam również Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie oraz dodane wczoraj cynamonowe choinki Składniki : 3 szklanki (poj. 250 ml) mąki pszennej 50 g siekanych orzechów włoskich 1 pomarańcza olejek pomarańczowy 20 g cukru cytrynowego 1/2 łyżeczki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karp smażony 137

drugiej metody nigdy nie próbowałam. Jednym słowem karp smażony to klasyk i mus na wigilijnym stole. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne oraz przepisy na Boże Narodzenie . Składniki: 1 kg karpia 3/4 szklanki bułki tartej 3 łyżki mąki pszennej Sok z 1 cytryny Sól, pieprz Olej do smażenia 2 jajka Opis przygotowania: Karpia dokładnie oczyszczamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Keks - zdrowsza wersja bez cukru 157

się we wszystkich ciastach ucieranych. Przepis pochodzi z "Kuchni polskiej" i jest jak zwykle niezawodny. Polecam! Wszystkim czytelnikom mojego bloga życzę zdrowych, słodkich, pełnych radości i miłości  Świąt Bożego Narodzenia! Składniki: 200 g masła 150 g ksylitolu 300 g mąki orkiszowej jasnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek skórka otarta z cytryny 2 łyżki ciemnego rumu esencja waniliowa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rolada biszkoptowa o smaku orzechowym 120

pozostawiając około 2 cm na brzegu . Rolujemy roladę  szybkim  ruchem. Zawijamy w papier i wstawiamy na min. 2 godziny do lodówki. Polecam na Święta Bożego Narodzenia! Podobny przepis na roladę czekoladową znajdziesz tu: http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/rolada-czekoladowa-z-galaretka-jezynowa.html Pozdrawiam cieplutko

SMYKWKUCHNI
Bigos pieczony. Król świątecznego stołu [PRZEPIS] 141

innej parafii, ale to właśnie razem tworzą ten wyjątkowy smak. Raczej nie dodawajcie do bigosu przecieru pomidorowego, w staropolskiej kuchni go nie używano. Jak zrobić bigos? Szczególnie w okresie Bożego Narodzenia bigosu nie może zabraknąć w żadnym polskim domu. Przepisów na niego jest tyle, ilu kucharzy. Podstawa to zawsze kapusta i mięso. Zdradzimy wam, jak robimy go w naszej kuchni

Kulinarna Polska
Szybkie ciasto piernikowe 212

przez około godzinę. Sprawdzamy patyczkiem czy jest już gotowe. 6. Po ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem, lukrujemy lub oblewamy polewą. Smacznego! Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: Boże Narodzenie , kakao , na szybko , piernik , przyprawa , rodzynki , tykwa , Wigilia , żurawina

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Soczysty dorsz z sosem winno-maślanym i puree ziemniaczano-jabłkowym 78

ziemniaczano-jabłkowe … Wydaje Wam się dziwne? Spróbujcie go, a gwarantuje Wam, że będziecie ciągle takie przyrządzać 🙂 Danie jest tak pyszne, że chętnie podałabym je gościom w Drugi Dzień Świąt Bożego Narodzenia. Składniki: (5-6 porcji) 6 kawałków polędwicy z dorsza (po ok. 100 g każda) lub grubych filetów z dorsza ze skórą 1 łyżka oleju rzepakowego sól morska odrobina soku

Moja Delicja
Świąteczne ciasto z karmelizowanymi jabłkami 279

płaska łyżeczka cynamonu 50 g zmielonych orzechów włoskich sok z 1/2 cytryny niewielka ilość masła Tym razem zdecydowałam się na zrobienie ciasta łączącego w sobie całą esencję świąt Bożego Narodzenia, czyli pierniko-serniko-jabłecznika. Jest to wyjątkowe ciasto, które najprawdopodobniej zadowoli podniebienie każdego miłośnika słodkości. Nie jest zbyt słodkie, a zawarta w nim mieszanina smaków doskonale się nawzajem równoważy

Świat Ciasta
Pierniki świąteczne 324

Pierniki z tego przepisu przechowuje się jak kruche ciasteczka, tzn. czekamy aż ostygną, przekładamy do słoika lub puszki, czekamy na święta ;) Pierniki będą tak samo dobre zrobione dzień przed Bożym Narodzeniem, jak zrobione miesiąc wcześniej. Z podanych proporcji wychodzi ok. 10-12 dużych blach. Warto przyłożyć się do wałkowania, bo pierniki urosną jeszcze podczas pieczenia. Składniki na pierniki

Ciastkozercy