szybko, jednak jego smak rekompensuje dłuższy czas przygotowywania! Poniżej przedstawiam przepis na tort bezowy z kremem i brzoskwiniami, który był serwowany na Wielkanoc (idealnie nada się również na Święta Bożego Narodzenia czy też Urodziny) Składniki Beza: 6 białek z jajek 300g cukru 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny sól Krem: śmietana 30% 330 ml serek mascarpone
Blog kulinarny S9.PLprzygotowania mojej mamy do pieczenia piernika. Wszystko musiało być pod ręką. I składniki, i sprzęt, którym był "kręcony". Mama piekła piernik tylko z jednego przepisu. Na Boże Narodzenie przekładała go tylko powidłami, a na Wielkanoc dodawała do niego jedną warstwę biszkoptu. Czytaj więcej
bistro mamasuszonych grzybów300 g kiszonej kapusty1 duża cebulałyżka masłasólpieprz1 listek laurowy4 ziarenka ziela angielskiegoCzas płynie nieubłaganie... i już mamy grudzień. Więc pomału nadchodzi czas na przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Lubię tak sobie wszystko porozkładać w czasie, żeby na sam koniec nie stresować się, że czegoś nie zdążę. Dziś czas na uszka.Zaczynamy od przygotowania farszu. Grzyby przełożyć do niewielkiej miseczki
Świat Domowej Kuchnikilka propozycji. Dziś pierwsza z nich - babeczki z typowo świątecznymi składnikami tj. makiem i pomarańczami. Mówcie co chcecie ale mi się zapach pomarańczy i mandarynek zawsze kojarzy z Bożym Narodzeniem. Babeczki są nie tylko smaczne ale dodatkowo mogą stanowić ozdobę świątecznego stołu, jeśli je pięknie udekorujecie np posypką i mają jeszcze jedną zaletę są proste i szybkie do zrobienia
Cynamonowe szczęściesię znaleźć jak najwięcej potraw oraz dekoracji, które mogę przygotować zawczasu, dzięki czemu mam mniej stresu już przed samym wydarzeniem. Zwłaszcza teraz w grudniu, przed zbliżającym się wielkimi krokami Bożym Narodzeniem,staram się być jak najlepiej… Continue reading Zakwas z buraków
brunetkawkuchnismakowitych wersji pierniczków jakie możemy przygotow ać w naszych domach. Dodatek kolorowych posypek sprawia, że pierniczki nabi erają wyjątkowości i idealnie komponują się ze świąteczną atmosferą oraz magią Bożego Narodzenia. Ciasto na pierniczki przygotowujemy ok. 2-3 dni przed pieczeniem, a możemy je je ść już na drugi dzień . Pierniczki z Czekoladą - Składniki: Pierniczki: 250 g miodu
Słodka Stronadrób w postaci roladki zrobiłam :) Kurczak nadziany... kurczakiem oraz porem i cebulką. Do tego trochę sosu sojowego - dosłownie kilka kropel. 3 lata temu r obiłam tę roladkę na Boże Narodzenie. Poza tym można ja przygotować na Sylwestra i podać np. z sosem chrzanowym lub innym ulubionym. Składniki: 3 piersi z kurczaka 1 łyżka sosu sojowego kawałek pora
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comcukrze.Są pełne zdrowych węglowodanów, zaspokajają potrzebę na słodycze i są pyszną alternatywą. Już jutro Wigilia, dlatego życzę Wam zdrowych, pogodnych, smacznych i zdrowych świąt Bożego Narodzenia. Nie złośccie się na innych. Uśmiechajcie się więcej i myślcie jeszcze bardziej pozytywnie niż zwykle. Główki do góry, spędźcie jak najlepiej czas w gronie najbliższych. Odpocznijcie od problemów, a w nadchodzącym
Czarnawisienkadodatkiem powideł śliwkowych, bardzo aromatyczne domowe ciasto. Gotowy piernik można przełożyć powidłami, udekorować polewą czekoladową. U mnie lukier cytrynowy i bakalie. Wspaniały świąteczny wypiek! Wesołych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia oraz ciepłej, rodzinnej atmosfery życzy Zasmakuj Kuchni! Składniki: 220 g mąki pszennej 180 g masła 1 opakowanie przyprawy do piernika 15 g kakao 4 jajka 100 g miodu 4 łyżki
Zasmakuj Kuchnibędzie. Wszak nie mamy przechowalni, bo w końcu wyremontowaliśmy pokój Frania, który służył za komórkę, graciarnię, skład rzeczy niepotrzebnych, a w czasie Świąt Bożego Narodzenia - za chłodnię. A szkoda mi było zajętego miejsca w normalnej lodówce. Zapomniałam jednak, że mam strych! Z idealną temperaturą na przechowanie tego ciasta przez najbliższe cztery tygodnie. W internecie, w tym na wielu
bistro mamanajbardziej kruchych i delikatnych ciasteczek, jakie jadłam. Wspaniałe jest to, że ciasteczka można dowolnie „doprawić” chodzi mi tutaj o przyprawę, którą dodajemy do ciasta. Na Boże Narodzenie może to być cynamon , skórki cytrusów, gałka muszkatołowa lub mieszanka piernikowa . Natomiast na Wielkanoc wspaniale sprawdzi się aromat cytryny lub migdałów . Sami zdecydujcie, na co w danej chwili będziecie
SprawdzonaKuchnia.pldwóch dni szał na ... ta dam - świąteczne pierniczki :) Dla tych zatem, którzy już zaczynają poszukiwania świątecznych inspiracji wcześniej niż zwykle na blog powraca zakładka Wigilia i Boże Narodzenie - KLIK! KLIK! Duży wybór foremek do pieczenia ciast i ciasteczek, a także mięs możecie znaleźć TUTAJ - KLIK! A TU - KLIK! przepiękne ozdoby świąteczne
Moje Kuchenne Rewelacjechrupiąca”, nie kruszy się, a do tego niecodziennie się prezentuje. Świetna odskocznia od tradycyjnych babek. Ta niezwykła wilgotna babka makowa to idealne ciasto nie tylko na Boże Narodzenie. Wilgotna babka makowa jest bardzo lekka i pachnąca. Składniki: 170g mąki pszennej 220g cukru, najlepiej brązowego 4 duże jajka 200g masła (nie zamieniać) 1 opakowanie cukru z wanilią 150g
Pociąg Do Kuchnipieczarkami czy dowolnym innym nadzieniem, a nawet bez, doskonałe są w zimny dzień z barszczem czerwonym. Jeśli szukacie odmiany od tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami np. na Boże Narodzenie, to ten przepis bez wątpienia spełni Wasze oczekiwania. Smaku tych pierogów nie da się opisać. Dzięki sodzie, są puszyste, chrupiące. Przepis odkryłam na Instagramie , jednak tam pierożki
Mieszam w Garnku