boże narodzenie - 15126 przepisów (strona:65/1009)

Świąteczne muffinki choinki 86

Czekoladowe muffinki w formie choinek (no, przynajmniej miały je przypominać;) są moją słodką propozycją na święta. Wiadomo, że pierniki to klasyka na Boże Narodzenie, ale zapewniam Was, że również takie babeczki będą smaczną ozdobą na stole. Składniki (na 8 szt. babeczek) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do […] Artykuł Świąteczne muffinki

Pink Envelope
Zupa z karpia z sakiewkami 107

Pyszna zupa z karpia zabielana taka jak robiła moja babcia. Podaję ją z sakiewkami z farszem z karpia. Pachnie świętami. Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę wszystkim dużo radości, spokoju, zdrowia i miłości. Niech ten czas będzie dla Was magiczny, oderwany od trosk codziennego dnia. Z Całego serducha życzy wesoła kuchnia, Magda, mysza75 :-) 1 marchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera

wesoła kuchnia
Ule orzechowe 159

wyjątkowe nadziewane ciasteczka bez pieczenia, które często goszczą na stołach podczas Świąt Bożego Narodzenia. Nadzienie jak i masa może mieć różne smaki, najbardziej znane są orzechowe i kokosowe. Przygotowanie uli nie jest takie trudne jak mogłoby się wydawać jedynie potrzebna jest specjalna foremka, którą trzeba wylepić masą. Foremkę taką możecie zakupić w sklepie tarkaimiarka.pl za kilka złotych. Foremka

Monia miesza i gotuje
Muffinki panettone 179

Panettone to bardzo sławna drożdżowa baba pochodząca z Mediolanu. Wielka, ciężka od bakalii, naprawdę imponująca i pyszna. Tradycyjnie spożywa się ją w okresie Bożego Narodzenia, lecz raczej kupuje w sklepie niż piecze. I nic dziwnego, bo proces przygotowania oryginalnej baby jest długi, skomplikowany, a nawet nieco szalony (jak nabicie ciasta na wykałaczki i studzenie do góry nogami!). Dlatego proponuję

Chilli Czosnek i Oliwa
Rozgrzewająca korzenna nalewka 105

Grzane wino można lubić lub nie. Jednak nikt mi nie powie, że jego zapach i smak nie pobudza kubków smakowych przywołując obraz Świąt Bożego Narodzenia. Ja osobiście uwielbiam grzańca. W każdej postaci. Lubię kupnego, gotowego - galicyjskiego lub starotoruńskiego.  Zazwyczaj degustuję go na kiermaszu świątecznym na krakowskim Rynku. Wtedy smakuje wyśmienicie i niepowtarzalnie. Nie ukrywam jednak, że najbardziej lubię

Moja Mama Gotuje
AROMATYCZNY PIERNIK Z ŻURAWINĄ 172

Aromatyczne, wilgotny i długo świeży ❤ Cóż chcieć więcej?  Chyba nic ... bo właśnie taki powinien być idealny piernik. Lubię go nie tylko w Świeta Bożego Narodzenia. Podobnie jak wszelakie babki jest dla mnie idealnym wypiekiem przeznaczonym na "długie leżenie"  😊 Piekę, część zanoszę do pracy, a pozostałą część mam na 3-4 dni do kawy. Lubię takie "żelazne" ciasta

Walijskie Pichcenie
AROMATYCZNY PIERNIK Z ŻURAWINĄ 203

Aromatyczne, wilgotny i długo świeży.  Cóż chcieć więcej?  Chyba nic ... bo właśnie taki powinien być idealny piernik. Lubię go nie tylko w Świeta Bożego Narodzenia. Podobnie jak wszelakie babki jest dla mnie idealnym wypiekiem przeznaczonym na "długie leżenie" :))  Piekę, część zanoszę do pracy, a pozostałą część mam na 3-4 dni do kawy. Lubię takie "żelazne

Walijskie Pichcenie
Kokoski 204

Wspaniałych Świąt spędzonych w gronie najbliższych Wam osób. Magicznej atmosfery, chwili refleksji i wyciszenia, pyszności na Wigilijnym stole, pachnącej choinki, prawdziwego przeżywania cudu Bożego Narodzenia, dużo miłości i szczęścia. Wesołych Świąt! Składniki: 4 białka 250g cukru pudru 150g kokosu 100g herbatników 1 łyżka soku z cytryny Sposób wykonania:  Herbatniki zmielić na drobno w malakserze. Białka ubić na sztywną

Kuchnia Pani Wiosny
Dwukolorowa strucla świąteczna 156

Świąteczny jadłospis nie obędzie się bez pysznej strucli makowej pełnej bakalii i słodkiego lukru ma pyszny aksamitny smak prawdziwy zapach Świąt Bożego Narodzenia.. Składniki CIASTO: 65 dag mąki pszennej tortowej 1 czubata łyżka kakao 35 g świeżych drożdży 350 ml mleka 3,2% 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 120 g cukru ½ łyżeczki pasty waniliowej lub torebka cukru waniliowego

Wanilia i Kardamon
Kompot z suszonych jabłek łąckich 208

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, w którym znów czuję się jak małe dziecko z niecierpliwością wyczekujące pierwszej gwiazdki na niebie i z radością w oczach patrzące na roziskrzoną choinkę. W moim rodzinnym domu potrawy wigilijne pojawiały się na stole tylko raz w roku. Mimo moich próśb mama nie chciała mi ugotować barszczu z uszkami w jakikolwiek inny dzień

W kuchni Katie
"Szarlotka" z korzenną dynią 89

kuchni zapachniało już aromatycznymi zapachami cynamonu, anyżu czy goździków. Do tego jeszcze zapach obieranej mandarynki i nie mamy wątpliwości, że zbliżają się Święta Bożego Narodzenia.  Dla mnie Święta pachną korzennymi przyprawami, a zatem dziś "szarlotka" z korzenną dynią. Ciasto iście świąteczne, ale u nas całym rokiem, bo mój Smakosz stwierdził, że teraz to już tylko taką szarlotkę chce

Na kulinarnym poligonie
Kulki marcepanowe 87

Marcepan należy do słodyczy, które albo się kocha, albo nienawidzi Ja należę do tej pierwszej grupy łasuchów i nie potrafię wyobrazić sobie Bożego Narodzenia bez marcepanowych przysmaków – czekoladek, figurek, pralinek… Marcepan zawsze był obecny na święta, a kulki marcepanowe, które Wam dzisiaj proponuję, możecie z łatwością przygotować samemu. Do przygotowania 15-20 kulek potrzebujemy: 150 g migdałów

Słodki sentyment
Pierniczki świąteczne przepis 93

Pierniczki świąteczne z lukrem – to niezastąpiony element podczas świątecznych przygotowań. Warto zacząć je piec nawet już w połowie listopada, dzięki czemu do samych Świąt Bożego Narodzenia zdążą nam zmięknąć. Dekorację świątecznych pierniczkó The post Pierniczki świąteczne przepis appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Pierogi z kapustą i grzybami 99

jest ktoś na sali kto nie lubi tych pierogów?! Ręka do góry ;) Ja akurat jestem z tych co kochają wszystkie pierogi a Świąt Bożego Narodzenia nie umiałabym sobie wyobrazić bez tego dania. Pierogi na święta zazwyczaj podajemy gotowane z kapustą i grzybami, a później odsmażane. I chociaż post został już dawano zniesiony Wigilia to Wigilia i dla Nas zawsze będzie

Życie zaczyna się w kuchni
Makowiec na kruchym spodzie 190

Makowiec na kruchym spodzie to tradycyjne ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Kruche ciasto przełożone domową masą makową z dużą ilością bakalii i słodki lukier tworzą razem przepyszne połączenie. Ciasto wymaga troszkę pracy, ale dla takiego efektu końcowego warto!   Składniki na ciasto kruche: 500g mąki tortowej 125g cukru pudru 300g zimnego masła 4 żółtka 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta

AleTorcik

Proponowane wyszukiwania