Dynia to dla mnie pękata królowa jesieni, a świeża żurawina - nieomylny znak zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Tę pierwszą uwielbiam za neutralny, delikatny smak, który pasuje niemal do wszystkiego; cudowne kolory - od bladożółtego, przez krem i aż po intensywny pomarańcz, i za możliwość wycinania z niej lampionów na Halloween. Żurawina z kolei zdobyła moje podniebienie swym lekko cierpkim smakiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzebędę się już powtarzać, że drożdżowe ciasto to mój ulubiony słodki wypiek :-). Nie wyobrażam też sobie świąt Bożego Narodzenia be z świeżutkiego, pachnącego cynamonem, pomarańczą i bakaliami ciasta drożdżowego. Zapraszam więc na świąteczny wieniec drożdżowy, do którego włożyłam również suszoną żurawinę. Mówię Wam, pychota !Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladąCzas przygotowania: 180 minutSkładniki na 12 porcjiSkładnikiCiasto :500 g mąki
Kulinarne przygody GatityDrożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami to przystawka lub przekąska bez której wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z aromatycznym, przepysznym farszem to połączenie niemal idealne, a dodatek ciepłej filiżanki czerwonego barszczu zwieńcza kulinarne dzieło. Mmmm... Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Składniki: Farsz: nieduża główka kapusty
Słodka StronaTypowo świątecznym ciastem jest u nas makowiec, ponieważ gości u nas chyba tylko raz w roku... w Święta Bożego Narodzenia. Dlatego musi być naprawdę wyjątkowy... Mam jeden sprawdzony i niezawodny przepis na makowca na ucieranym cieście pokrytego delikatną, bezową chmurką. Do ciasta użyłam margaryny Palma, która mam okazję testować i sprawdziła się świetnie. Ciasto wyszło odpowiednio miękkie i wilgotne
Z miłości do słodkościCzerwony barszcz wigilijny wg przepisu Magdy Gessler – Inspiracja: Smaki życia Zapraszam również po inne świąteczne przepisy tutaj: Przepisy na Boże Narodzenie Czerwony barszcz wigilijny wg przepisu Magdy Gessler – Składniki: 1 kg buraków 1 borowik (sam kapelusz) lub 4 podgrzybki 1 por z liśćmi 2 cebule 1 litr bulionu warzywnego 1 jabłko 1 ząbek czosnku 1 liść
Kulinarne PrzebojeRyba w zalewie pomidorowo-octowej to prosty przepis na pyszną przekąskę na zimno nie tylko na święta Bożego Narodzenia, ale i wszelkiego rodzaju imprezy, spotkania rodzinne czy zwykłą kolację. Robi się ją bardzo szybko, jedynie trochę czasu trzeba poświęcić na smażenie ryby. Można ją zrobić 2-3 dni wcześniej, potrafi długo stać w lodówce. A im dłużej stoi, tym nabiera
e-PrzepisyKulinarnePierniczki... tradycyjne ciasteczka bożonarodzeniowe, które są wyjątkowe za sprawą miodu oraz przyprawy korzennej. Ich zapach to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, a ich pieczenie oraz dekorowanie to już rodzinna tradycja. Ale to nie tylko ciasteczka, które możemy wyłożyć na stół. Mogą one także pełnić funkcję ozdób choinkowych - pierniczki na choinkę udekorowane lukrem są piękną ozdobą świątecznego drzewka. I takie właśnie
Kuchnia MagdaLenyDziś zapraszam na przepis świąteczny - śląską makówkę - genialny słodki rarytas na Boże Narodzenie . To jest tak pyszne , że z powodzeniem przyćmiewa wszystkie inne świąteczne smakowitości . Niby zwykła bułka na mleku z makiem, ale to jest cud - miód i orzeszki . Do przepisu dołączyłam filmik , na którym wszystko jest bardzo dokładnie przedstawione , serdecznie zapraszam do oglądania i przyrządzenia tej słodkiej
Kawa z mlekiemPierniczki... tradycyjne ciasteczka bożonarodzeniowe, które są wyjątkowe za sprawą miodu oraz przyprawy korzennej. Ich zapach to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, a ich pieczenie oraz dekorowanie to już rodzinna tradycja. Ale to nie tylko ciasteczka, które możemy wyłożyć na stół. Mogą one także pełnić funkcję ozdób choinkowych - pierniczki na choinkę udekorowane lukrem są piękną ozdobą świątecznego drzewka. I takie właśnie
Kuchnia MagdaLenytygodniu świętowanie zaczyna się już w weekend, więc niedzielny obiad będzie w stylu świąt Bożego Narodzenia. Na pewno znajdzie się ktoś, kto kocha zupę grzybową czy karpia i dla którego święta mogłyby trwać cały rok. Zestaw pochodzi z warsztatów z moją ukochaną szefową kuchni Agatą Wojdą. Warsztaty dla blogerów zostały zorganizowane przez Niemiecki Instytut Wina w Akademii Kulinarnej Whirlpool
Ugotowane pozamiataneNalewkę z pomarańczy popularnie zwaną pomarańczówką możemy przygotować przez cały rok jednak ta przygotowana w tym tygodniu będzie gotowa na Boże Narodzenie. Pomarańcze i mandarynki pachną świętami, a ta nalewka wyróżnia się intensywnym aromatem skórki. Czas wykonania: 60 min (+ 3 tygodnie oczekiwania) Ilość porcji: 1 litr Moc: 20 % Składniki: 2 duże
KuchniaWeDwoje.plCiasto świąteczne, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa jak mama je piekła i już sama nazwa kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Cały rok czekam na to ciasto, ponieważ w innym okresie nie smakuje tak smacznie jak na święta. Polecam zrobić to ciasto ponieważ jest smaczne, nie trzeba go już po upieczeniu przekładać, dzięki temu że nie ma kremu
Kuchnia u BietkiChoinka makowa wpadła mi w oko już jakiś czas temu, a ponieważ już wszyscy powoli myślimy o świętach Bożego Narodzenia także i u mnie powoli będą pojawiać się świąteczne przepisy. Niestety na razie nie podam Wam przepisu na masę makową, także skorzystajcie ze swoich własnych przepisów lub też wykorzystajcie gotową masę z puszki. Przepis jest prosty, a efekt bardzo
Mania WypiekaniaMała przymiarka do świąt Bożego Narodzenia. Sałatka świąteczna ze śledziami w buraczkach - idealna na Wigilię. A do tego kawałki sera feta, ziarna słonecznika i sos musztardowy. Całkiem niezła kompozycja 😉 Składniki: 2 duże buraki 1 duże jabłko 4 filety śledziowe natka pietruszki garść ziaren słonecznika 120 g sera feta Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny
Kuchnia MagdaLenyCranberry Noel to jedne z moich ulubionych świątecznych ciasteczek i muszę przyznać, że od kilku lat nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez tych kruchych i bardzo delikatnych maślanych pyszności. W oryginalnym przepisie do ciasta dodać należy grubo posiekane orzechy pecan, a całość przed pieczeniem obtoczyć w kokosowych wiórkach ale moim chłopcom bardzo posmakowała wersja żurawinowa i tej trzymamy się
babka w formie