Wpis pochodzi z mgotuje.pl Sałatki na święta Kochani! Zebrałam dla Was wszystkie propozycje sałatek na Boże Narodzenie z mojego bloga. Jeżeli szukacie inspiracji to serdecznie zapraszam Sałatki na święta Linki do przepisów: https://mgotuje.pl/salatka-lesna-polana/ https://mgotuje.pl/warstwowa-salatka-z-ananasem-i-szynka/ https://mgotuje.pl/salatka-z-kurczakiem-i-orzechami/ https://mgotuje.pl/sledzie-po-japonsku-konkurs-z-seko/ https://mgotuje.pl/sledzie-w-sosie-salsa/ https://mgotuje.pl/salatka-pod-wodeczke/ https://mgotuje.pl
Marta GotujeCzysty barszcz czerwony na tylko na Wigilię to dla nas kolejna pozycja obowiązkowa na stole w Boże Narodzenie. Przepis prosty, tradycyjny, najlepiej do wykorzystania z własnej roboty zakwasem z buraków, na który przepis znajdziecie tutaj . Do prawdziwego czystego barszczu czerwonego właśnie na Wigilię możecie dodać kilka suszonych grzybów, które dodatkowo podkręcą i smak i aromat. Jeśli możecie, używajcie
Pociąg Do KuchniPomału wkraczamy na blogu w przepisy typowe zimowe, związane z czasem oczekiwania na Święta Bożego Narodzenia. Być może dla niektórych, to zbyt wcześnie, ale wiadomo, że nikt później jednego dnia nie opublikuje kilkunastu przepisów świątecznych. Zresztą nie wiem, jak Wy, ale ja lubię też każde danie przed świętami przetestować. Dlatego od dzisiaj będę co jakiś czas podsyłać Wam takie cudowne
SMYKWKUCHNINasze kuchenne zabawy powoli zaczynają się kręcić wokół tematu Świąt Bożego Narodzenia, które przecież zbliżają się wielkimi krokami. Lubię ten przedświąteczny czas, gdy czuć w powietrzu narastającą gorączkę dopadającą każdego, dla kogo ten czas jest wyjątkowy. Plany kulinarne przeplatają się z rozmyślaniami nad tym, co komu podarować i generalnie jak sprawić, by ten nadchodzący wspólny czas był […] Artykuł Pizza
WiszniówkaFlaczki to jedna z naszych ulubionych zup. Zawsze gotuję ją w większej ilości przed Wielkanocą , czy Bożym Narodzeniem i wekuję, bo nic tak nie smakuje podczas rodzinnych imprez, jak bulionówka wypełniona aromatycznym wywarem. Osobiście uwielbiam kiedy są to flaczki mięsne, chociaż pokusiłam się kiedyś o wersję typowo wegetariańską , i także bardzo nam posmakowały. Dziś jednak mam wersję dla tych, którzy
Poezja Smaków - blog kulinarnymoim rodzinnym domu na świątecznym stole nie mogło zabraknąć ryby po grecku. Nieważne czy było Boże narodzenie czy Wielkanoc moja mama zawsze z wielkim zaangażowaniem przygotowywała to danie. Pewnie dlatego, że jako dziecko w święta jadłam tylko to, no i może jeszcze ogórki konserwowe. Teraz w swoim domu mam zamiar kontynuować tradycje przygotowywania "ryby" po grecku. Moja wersja
wegujemyciastka zawsze kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia i dlatego nie mogło ich zabraknąć również w tym roku. Składniki: • 1 jajko • 3 żółtka • 1 szklanka cukru • 3 łyżki miodu • 100 g masła • 3 szklanki mąki • 1 szklanka mleka • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa • 1,5 szklanki cukru • 1/3 szklanki mleka • 300 g masła
To co kochamWaniliowe ciasteczka z Rudolfem 2016-04-06 12:12:56 Ilość porcji: 50 Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Nawet w tym czasie, kiedy wszyscy jesteśmy zabiegani, warto poświęcić chwilę na wspólne pieczenie ciasteczek. Kto nie lubi czasem poczuć się jak dziecko? Fajnie powrócić do czasów dzieciństwa i kreatywnie spędzić czas, dekorując ciasteczka wspólnie z dziećmi! Urocze
Wędrówki po kuchniKeks to jedno z ciast, które kojarzy mi się ze świętami. Co roku piekę je na Boże Narodzenie. Plusem tego ciasta, jest to że nie wysycha i można go zjeść nawet kilka dni po świętach. Warto je przygotować, bo jest przepyszne i pięknie pachnie rumem. SKŁADNIKI: 250g margaryny, 3/4 szklanki cukru, 5 jajek, 2 szklanki mąki
Tradycyjna kuchnia KasiPomarańcze. Dla osób urodzonych w latach osiemdziesiątych lub wcześniej to niemal symbol Bożego Narodzenia. Były dostępne w sklepach tylko w tym okresie, często znajdowały się w paczkach od Świętego Mikołaja, razem z mandarynkami zresztą. Pamiętam, jak męczyłam Mamę o obieranie coraz to nowych sztuk, bo pochłaniałam je szybciej, niż ona dawała radę pozbawiać je skórki. Intensywnie pomarańczowe, pachniały nieziemsko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚledzie jem dwa razy w roku. W Środę Popielcową - obowiązkowo z ziemniakami - i w okolicy świąt Bożego Narodzenia. Właśnie w tym roku, na przedświątecznym spotkaniu opolskiej blogosfery, śledzie zrobiły absolutną furorę! Kiedy tylko padł sygnał, że można zaczynać konsumpcję, większość rzuciła się na śledzie :) Na śledzie Gosi z Bon Appetit Małgorzaty! Dopiero później przyszła kolej na degustowanie pozostałych blogerskich
bistro mamaPepparkakor to szwedzkie pierniczki o wyrazistym aromacie imbiru, goździków i cynamonu, czyli zapachów charakterystycznych dla Świąt Bożego Narodzenia. Ponadto pierniczki charakteryzuje cienkość i chrupkość, co sprawia, że można pokusić się o nazwanie ich "piernikowymi chipsami". Pepparkakor to pierniczki o niezwykłym, świątecznym smaku i gdy tylko skosztuje się jednego pierniczka - nie sposób nie sięgnąć po następny... i następny... Szwedzkie, Cienkie
Słodka StronaEtap I W ślad za telewizyjnymi reklamami świątecznymi również i ja postanowiłam rozpocząć przygotowania do świat Bożego Narodzenia. Najlepszym początkiem rozpoczęcia przygotowań do tych magicznych świąt jest Piernik staropolski. Właśnie teraz jest najlepszy czas aby przygotować ciasto na piernik, które będzie czekało 5-6 tygodni zanim powstaną z niego cudownie miękkie aromatyczne pierniczki które będą zdobić świąteczne drzewko
RAROSSARolada szpinakowa to genialna przekąska, która sprawdzi się niemal zawsze. Świetnie sprawdzi się na święta (zarówno na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc), ale równie dobrze będzie pasować na imieniny czy zwykłe spotkanie ze znajomymi. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem - przepis Do przygotowania rolady będziesz potrzebować: opakowania mrożonego szpinaku, 250g wędzonego łososia, 250g serka śmietankowego, łyżkę chrzanu
Z notatnika dietetykaSłodkie, lekko ciągnące szyszki z preparowanego ryżu i słynnych cukierków są zdecydowanym smakiem mojego dzieciństwa, wspomnieniem świąt Bożego Narodzenia w moim rodzinnym domu. Składniki: 400g "Krówek" 80g preparowanego ryżu 60g masła extra Wykonanie: 1. Krówki pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, dodać masło i roztopić na małym ogniu cały czas mieszając. 2. Następnie wsypać ryż preparowany i dokładnie wymieszać
Szalona Kuchnia Eweliny