boże narodzenie - 15128 przepisów (strona:62/1009)

Uszka z kapustą i grzybami 94

Uszka z kapustą i grzybami robię równie często, jak uszka z grzybami. No i wbrew pozorom nie tylko na Święta Bożego Narodzenia. Takie uszka z kapustą i grzybami moja rodzinka uwielbia zajadać nawet w środku roku, oczywiście w towarzystwie barszczu cz The post Uszka z kapustą i grzybami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Adwent 2017: Kiszone buraczki (zakwas do barszczu) 107

Cześć Do świąt pozostało 20 dni. A ja jak wczoraj obiecałam, przychodzę do Was z pierwszym z przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie. Może nie jest to danie same w sobie, ale takie buraczki przydadzą się do zrobienia barszczu. (Przepis na barszcz z takich buraczków też się niedługo pojawi.) Ja już takie buraczki przygotowałam i czekam, aż się

blog.moje-pasje.info
Świąteczne batoniki z płatkami Corn Flakes 193

bardzo łatwa, szybka i zdrowa przekąska którą chce zaproponować Wam na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Przygotowanie batoników to dosłownie 2 minuty pracy a efekt jest naprawdę smakowity. Bożonarodzeniowe batoniki można nafaszerować ulubionymi bakaliami. Słodzimy je tylko miodem więc są też ciekawą opcją na świąteczny przysmak dla dbających o linię... Świąteczne batoniki z płatkami Corn Flakes 1/2 szklanki płatków

sierotka maRysia w kuchni
Choinki z piernika 115

nadzieja znów wstąpi w nas Nieobecnych pojawią się cienie Uwierzymy kolejny raz W jeszcze jedno Boże Narodzenie…” Składniki: Ciasto piernikowe • 600 g mąki pszennej • 1 jajko • 250 g masła • 250 g miodu • 150 g cukru • 3 łyżki kakao • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 przyprawa do piernika Lukier • 1 białko

To co kocham
Oczyszczająca sałatka z buraków i fasoli 373

minęły święta? Ja spędziłam je tak fantastycznie, że nawet nie zauważyłam kiedy zleciały. Ponadto, były to pierwsze święta Bożego Narodzenia, które spędziłam z moim mężczyzną. Jest to ogromnie smutne, że wszelkie święta oraz inne ważne dla nas dni, które spędzamy w rodzinnym gronie i nie tylko, mijają w mgnieniu oka. Dlaczego tak się dzieje? Szczególnie wtedy, kiedy chcielibyśmy

Be Fit Be Strong
Sernik mamy (tradycyjny) 110

Przepyszny wilgotny sernik przepisu mojej mamy. Tradycyjny i bez "udziwniania" z całą masą twarogu i jaj ;) Nie może go zabraknąć na Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Składniki: (składniki na tortownicę o średnicy 28cm) 950 g białego sera (najlepiej twarogu półtłustego) 250-280g cukru (w zależności od tego jak kwaśny jest ser) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie

Pyry na Gaz
Drożdżowa gwiazda z nadzieniem jak do Rogali Marcińskich 156

Kiedy robiłyśmy z mamą Rogale Marcińskie mama specjalnie zrobiła więcej masy, bo uznała że będzie to super nadzienie do makowca na Boże Narodzenie i zamroziła ją. Za to jak ja pokazałam jej w necie gwiazdę z nutellą, jednogłośnie powiedziałyśmy, że koniecznie tak musi wyglądać nasz makowiec na święta. Zrobiłyśmy też naturalnie strucle makową i przepis na nią znajdziecie

Lili w kuchni
Prosiak z galarety. 149

Święta Wielkanocne zawsze były hucznie obchodzone, o wiele bardziej niż Boże Narodzenie. Śniadanie Wielkanocne zaczynało się po rezurekcji i trwało baaardzo długo. Nie ma się co dziwić, bo po 40 dniach postu chętnie świętowano. Na szlacheckim stole jako pierwszy serwowano barszcz... czerwony (barszcz biały, czy żurek były zupą gotowaną przez biedotę i dopiero później zaczęto serwować

Rozpustne gotowanie
Pierniczki świąteczne 103

Blueberry Corner by "jagodzianka" To mój ulubiony przepis na pierniczki świąteczne. Świąteczne, bo najczęściej piekę je przed świętami Bożego Narodzenia, choć w święta przeważnie … Przeczytaj cały artykuł Post Pierniczki świąteczne pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Żurek na domowym zakwasie 157

Żurek na domowym zakwasie to jedna z naszych ulubionych zup. Oczywiście zawsze pojawia się na naszym świątecznym stole, czy to na Boże Narodzenie czy to na Wielkanoc. Gości u nas również w zwykłe dni, kiedy chcemy zjeść coś sycącego. Często podaję ją razem z domową białą kiełbasą. Żurek na domowym zakwasie Czas przygotowania: 40 minut Proporcje

Kulinarne przygody Gatity
Zimtsterne - niemieckie bezglutenowe gwiazdki 223

Podróżując dość długo po Niemczech, miałam przyjemność posmakować prawdziwej niemieckiej kuchni z różnych regionów tego kraju. Spędziłam tam również dwukrotnie Święta Bożego Narodzenia. Zimtsterne to popularne, tradycyjne, świąteczne ciasteczka w kształcie gwiazdeczek. Całkowicie bezglutenowe, bo nie zawierają ani grama mąki, mocno migdałowe, z dużą zawartością aromatycznego cynamonu i skórki z cytryny. Lekko wilgotne i ciągnące w środku, z chrupką

maniapieczenia
Przyprawa do piernika 264

wyobrażam sobie świątecznych wypieków bez tej przyprawy a raczej mieszanki przypraw. Aromat jaki powstaje oznacza już tylko jedno - że Święta Bożego Narodzenia tuż tuż. Składniki : 4 łyżeczki mielonego cynamonu 3 łyżeczki mielonych goździków 3 łyżeczki mielonego imbiru 3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 2,5 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 4 szczypty mielonego kminku

Mechanik w kuchni
Babka Panettone 123

Babka, którą proponuję nie jest ciastem na święta, które już niedługo będziemy obchodzić w Polsce, ale we Włoszech jest spożywana na Boże Narodzenie czy też Nowy Rok. Może warto spróbować i u nas. Jest bardzo smaczna, pulchna,a kandyzowane owoce nadają jej specjalnego smaku. SKŁADNIKI 75 g cukru 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 1 jajko

W kuchennym oknie Ewy
Nalewka zimowa 117

Nalewka zimowa świetnie się sprawdzi na chłodne dni. Doskonale rozgrzewa i wyśmienicie smakuje. Tą aromatyczną nalewkę można również podać w Święta Bożego Narodzenia.  SKŁADNIKI 500 ml spirytusu 500 ml wódki 1 plasterek imbiru (obrany) 20 goździków 2 gwiazdki anyżu 5  połówek laski cynamonu (długość ok. 7 cm) 5 ziaren kardamonu 10 suszonych śliwek 30 g rodzynek 1 pomarańcza

Passions hobbies life
Miodownik 80

Miodownik, stefanka lub kaszak to ciasto, które w niektórych regionach Polski obowiązkowo pojawia się na stołach w okresie świąt Bożego Narodzenia. Ciasto składa się z kruchych blatów ciasta miodowego przełożonych kremem grysikowym i dżemem śliwkowym. Proste składniki, a smak ciasta niebywały. Najlepiej smakuje po kilku dniach leżakowania, wówczas początkowo twardawe blaty ciasta przechodzą wilgocią kremu i po prostu rozpływają się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania