boże narodzenie - 15128 przepisów (strona:41/1009)

Rolada orzechowa z kremem pomarańczowym 115

wiem dlaczego, ale z Świętami Bożego Narodzenia kojarzą mi się najbardziej orzechy. Nawet bardziej niż mak, czy piernik. Może dlatego, że budzą we mnie miłe wspomnienia o moich nieżyjących już dziadkach. Mam od razu przez oczami wiszące przed świętami worki orzechów. Mam wrażenie, że orzechy były przed świętami dosłownie wszędzie. Były wykorzystywane jako dekoracja pierniczków, do moczki, leżały w miseczkach

Passions hobbies life
Uszka z grzybami 150

Uszka z grzybami to tradycyjne danie na Wigilię Bożego Narodzenia. Na naszym stole uszka królują tuż obok krokietów i pasztecików z kapustą i grzybami. Czasami robimy uszka z farszem z kiszonej kapusty, jednak te grzybowe pojawiają się na naszym świą The post Uszka z grzybami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
,,Domek z piernika’’ 124

Domek z piernika to idealny wypiek na Święta Bożego Narodzenia. Posłuży jako piękna dekoracja stołu, którą można później zjeść. Domek złożony jest z ciasta piernikowego, udekorowany lukrem królewskim. To świetny pomysł na dekorację świąteczną lub słodki upominek. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy

Podróż w kulinaria
Ciastka orzeszki z kremem kokosowym 101

Uwielbiamy orzeszki. Robię je jednak tylko w okresie Bożego Narodzenia. I może dobrze, bo wtedy jednoznacznie się z tym okresem kojarzą. Na blogu dostępne macie przepisy na ciasto do orzeszków jakie dostałam wraz z zakupem specjalnej patelni. Dzisiaj zapraszam na przepis na orzeszki z kremem kokosowym. Przepis na ciasto od Babywkuchni , a krem powstał niejako przypadkiem, bo w lodówce zalegała

Mieszam w Garnku
Muffinki-choinki 155

Pewnego dnia przed świętami Bożego Narodzenia natknęłam się na śliczne foremki-choinki. Tak mnie zauroczyły, że musiałam je mieć ;) tak też powstały pyszne muffinki z dodatkiem    kandyzowanej  skórki pomarańczowej SKŁADNIKI: 2 jajka 100 ml oleju słonecznikowego 150 ml mleka 120 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej na czubek łyżeczki

Z Marcepanem
Sos piernikowy do mięs 124

gościł na moim stole podczas Świąt Bożego Narodzenia i obiadu Noworocznego. Idealny do roladek z piersi kurczaka, indyka czy schabu.Gorąco polecam. Do przepisu użyłam powideł śliwkowych Firmy  ORZECH .  Składniki: 100 g pierniczków bez polewy 200 ml mleka  3,2% 200 ml śmietanki 18% 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1\2 papryczki chili 2 łyżki powideł

Gosia gotuje
Kuleczki migdałowe 145

naszych stołach nie może zabraknąć tradycyjnych elementów Bożego Narodzenia. W moim domu również i już zaczyna się rozchodzić zapach piernia i maku, który zresztą uwielbiam. Co roku staram się urozmaicać menu i coś zmieniać. W tym roku także pojawią się nowości, kilka już poznaliście ale to jeszcze nie koniec. Dziś mam dla Was migdałowe kuleczki czekoladowe, które są bardzo

Niezły Młynek
Kruche drożdżowe paszteciki z kapustą 169

Potrawy z kiszoną kapustą idealnie pasują do świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej, oprócz postnej kapusty z grzybami, z takiej kapusty robimy bigos lub krokiety. U mnie w tym roku zamiast krokietów będą krucho-drożdżowe paszteciki. Można je przygotować znacznie wcześniej i zamrozić. Po rozmrożeniu wstawić na kilka minut do piekarnika i pyszny dodatek do wigilijnego barszczu gotowy. Ciasto, z którego zrobiłam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krajanka piernikowa 125

Pierniki w różnych odsłonach to nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia. Krajankę piernikową można zrobić kilka dni wcześniej i zamknąć w słoju lub w puszce z łupiną jabłka aby ciasto skruszało i stało się jeszcze bardziej aromatyczne. Składniki podaję na dużą blachę 36x24 cm. Ciasto: - 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki miodu - 1/2 kostki masła

Apetyczna babeczka
Babka piaskowa z makiem 272

Babki kojarzą się bardziej z Wielkanocą niż z Bożym Narodzeniem, ale coś czuję, że babka piaskowa z makiem i lukrem, udekorowana oszronioną żurawiną będzie w naszym domu gwiazdkowym hitem! Przygotowałam ją na bazie przepisu na babkę piaskową cytrynową , dodałam odrobinę mleka i mak oraz esencję migdałową. Jest delikatna puszysta, ale jednocześnie lekko krucha, rozpływa się w ustach, a delikatny aromat

Kulinarne Inspiracje
Świąteczna kaczka z pomarańczami faszerowana piernikami. 184

Kaczka od zawsze kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Zwłaszcza ta kaczka, którą zajadamy w towarzystwie pomarańczy. Od niedawna wchodzi do mody trend świąteczny, pochodzący prawdopodobnie z gór, gdzie drób faszerujemy piernikami . Spotkać można przepis na indyka, czy kurczaka, ale jak dotąd nie natknęłam się na kaczkę. A osobiście uważam, że kaczka z pomarańczami idealnie nadaje się, by dołożyć

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ćwikła domowa 108

Tradycyjny świąteczny dodatek do dań. Doskonały zarówno na Boże Narodzenie jak i na Wielkanoc.  Jeśli kupicie gotowane buraki - wykonanie ćwikły zajmie 10 minut.  Dobrze jest zrobić ją na dzień czy dwa przed podaniem, żeby smaki się przegryzły. Składniki: 1/2 kg czerwonych buraków gotowanych (dwa duże buraki) 1-2 kopiaste łyżki dobrego chrzanu tartego 1-2 łyżki

Ze smakiem bez glutenu
Dla Babci i Dziadka. I drożdżowe, bożonarodzeniowe serce 182

Ależ ten czas szybko leci! Ledwo co świętowaliśmy Boże Narodzenie i Nowy Rok, a tu już niemal koniec stycznia, a w raz z nim kolejne ważne dni. Nikt chyba bowiem nie zapomniał, że dziś mamy Dzień Babci, a jutro Dzień Dziadka...?  W tym czasie nie mogę opędzić się od myśli o moim nieżyjącym już Dziadku ze strony

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wigilijny barszcz 456

Potrawy wigilijne to nieodłączny element tradycji towarzyszącej Świętom Bożego  Narodzenia. Odświętnie zastawiony stół, przy którym gromadzi się cała rodzina to świąteczna tradycja w wielu domach. W zależności od regionu i tradycji rodzinnych, wigilijne menu jest różne, ale zwykle kolację wigilijną rozpoczynamy od zjedzenia zupy. Najczęściej jest to barszcz czerwony podawany z uszkami z farszem z leśnych grzybów. Barszcz

Smakowity Blog Kulinarny
Bezglutenowe ciasto Panettone 214

Panettone to włoskie, tradycyjne ciasto przygotowywane wyłącznie na Boże Narodzenie. To puszysta, drożdżowa baba z rodzynkami lub z dodatkiem kandyzowanych owoców. Wykonanie ciasta jest bardzo czasochłonne i nie najprostsze, ale dla tego smaku warto podjąć ten wysiłek. Jest puszyste i naprawdę pyszne. Przepis pochodzi ze strony Nutrifree wg receptury Marco Scaglione. Film o przygotowaniu tego ciasta w wersji

Kuchnia bezglutenowa

Proponowane wyszukiwania