boże narodzenie - 15128 przepisów (strona:37/1009)

Karp w sosie pomarańczowo - miodowo - winnym (bezglutenowy) 154

Pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia. W południe wybraliśmy się na długi spacer po Krakowskim Przedmieściu.  Wypiliśmy kawę w kawiarni - najlepszą jaką do tej pory piłam. Nie wiem czy ziarno dobre, czy atmosfera świąt to sprawiła.  Ale zakupiliśmy 200 gram do domu. Po powrocie odgrzany karp w pysznym sosie. Przepis pochodzi od Małgosi z Igraszek losu

AZgotuj!
Ryba po japońsku 149

Powoli przygotowuję się kulinarnie do Świąt Bożego Narodzenia. Na Wigilię mam już zrobione śledzie w oleju, będę robić też rybę po grecku. Szukałam też czegoś, co już teraz mogłabym przygotować i trafiłam na przepis na rybę w zalewie, jest to dokładnie ryba po japońsku . Składniki - około 50 dag filetów z morszczuka - 1/2 słoika ogórków konserwowych - 1/3 słoika papryki konserwowej

Kuchnia co dnia
Pierniczki 128

pierniczki piekę zawsze na święta Bożego Narodzenia,są bardzo smaczne,po kilku dniach są już miękkie .Można je upiec zaledwie kilka dni przed świętami.Zawsze piekę ich dużą ilość bo mam do nich dużą słabość. Składniki : 1 kilogram mąki pszennej 400 gram miodu 300 gram masła 400 gram cukru pudru 2 jajka 2 żółtka 20 gram sody oczyszczonej

Bajeczna Kuchnia
Świąteczne pierniczki choinkowe 162

Pierniczki są nieodłącznym elementem każdych Świąt Bożego Narodzenia. Ich zapach towarzyszy nam przez cały ten radosny czas. Udekorowane lukrem są doskonałą ozdobą naszej choinki. Składniki: 50 dkg mąki 20 dkg cukru 20 dkg miodu spadziowego 12 dkg masła 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika Sposób przygotowania: Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sodę

Kuchnia w czekoladzie
Bigos 116

niego nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Bez niego jesień byłaby nie do zniesienia. Dla mnie dobry, domowy bigos to podstawa, gdy za oknem szaro. Przepis ten należy do tych co robią się prawie same. Nie wiem czy wszystko robię książkowo, ale jestem pewna, że efekt jest ekstra. Polecam szczególnie tym, którzy myślą, że smaczne gotowanie musi być trudne

Wielki apetyt
Likier świąteczny 103

likier pachnący Bożym Narodzeniem. Aromatyczny, lekko słodki z nutą mandarynek. Dla wielu będzie to nieoceniony prezent, tym bardziej, że przygotowany właśnie przez Ciebie! Składniki: 200ml rumu 3 mandarynki  1 pomarańcza 4 goździki laska kory cynamonowej 3 gwiazdki anyżu 1/2 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki miodu Sposób przygotowania: Owoce umyj, osusz i pokrój na plasterki. Dodaj przyprawy, miód

Wielki apetyt
Torcik orzechowy z pastą pomarańczową 196

Cały ten torcik przypomina mi magię Bożego Narodzenia- choinkę, prezenty i tą rodzinną atmosferę. Idealne połączenie placków z miodem i orzechami, pasty pomarańczowej z cynamonem i słodkiej masy kajmakowej. Dla mnie ciasto idealne, pomimo, że Święta już za nami. Tortownica 24 cm Biszkopty: 600 g mąki 170 g cukru 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu

VioletoweKucharzenie
Bigos 132

ktoś z Was wyobraża sobie Boże Narodzenie bez bigosu? Ja nie! Do świąt zostało już bardzo mało czasu, a bigos potrzebuje kilku dni, by smakował tak, jak należy, więc jeśłi jeszcze nie zaczęliście go gotować, koniecznie zróbcie to dziś. Jeśli lubicie kwaśny bigos, przed gotowaniem absolutnie nie płuczcie kapusty. Ja wolę go w wersji półkwaśnej, dlatego płuczę połowę

W SMAK
Sernik cynamonowy 183

Musiałam upiec! Ciasto jest wyśmienite na Boże Narodzenie :) Składniki na ciasto: 250 gramów mąki 125 gramów cukru 10 gramów przyprawy do piernika 2 jajka 100 gramów margaryny Kasi 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na sernik: 1 kg sera w wiaderku  4 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka cynamonu

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pierniczki 154

Piernikowe wspominki... z serii wspominek przypomnienie Bożego Narodzenia 2011. Tym razem piekłyśmy pierniczki :) Po raz pierwszy upiekłam też wtedy  Mississippi-Mud-Cake czekoladowy do granic możliwości, ale jakże pyyyszny

Z butelką mleczka w tle
Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci 123

Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci – najlepsza na świecie! :) Do jej wykonania najlepiej sprawdzają się filety, czyli rybki bez ości. Szczególnie polecam białe ryby

Kulinarne Przeboje
Sernik z makiem. Seromakowiec 104

Sernik z makiem. Seromakowiec. To mój szybki i prosty przepis na seromak, który sprawdziłam wielokrotnie piekąc na Wielkanoc i Wigilię. Seromakowiec to połączenie dwóch świątecznych ciast

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wigilijny kompot z suszu. 67

Wigilijny kompot z suszu. Na Święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć pysznego kompotu z suszonych owoców z dodatkiem aromatycznego cynamonu i goździków . Jest to tradycyjny polski kompot pełen smaku i aromatu. Serwujmy ten napój w ramach kolacji wigilijnej. Przepis jest bardzo łatwy i szybki, prawdopodobnie jest to jeden z najłatwiejszych przepisów na Wigilię. Jest to znakomity sposób na delektowanie się

Zdrowy Styl Joanny
Piernik z powidłami i czekoladą 68

Piernik staropolski to dla mnie kwintesencja świąt Bożego Narodzenia. To swego rodzaju rytuał, który powtarzam co roku: w połowie listopada zagniatam ciasto na ten dojrzewający piernik, a potem na około siedem dni przed Wigilią piekę go, a następnie po czterech dniach przekładam domowymi kwaśnymi powidłami. W tym roku postanowiłam go nieco zmodyfikować i zamiast samych powideł, do jego przełożenia użyłam

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe paszteciki z kapustą i świeżymi grzybami 104

Doskonała propozycja na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia, idealne z kubkiem barszczu czerwonego. Delikatne i puszyste paszteciki po brzegi wypełnione pysznym mocno grzybowym farszem. tym razem do farszu nie użyłam suszonych grzybów, ale tych świeżych. Przygotowując je możecie użyć również tych mrożonych. Farsz jest mega pyszny bo proporcje to aż50% grzybów, na 50% kapusty! Paszteciki posypałam czarnuszką, którą wszyscy uwielbiamy

Krylowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania