boże narodzenie - 15128 przepisów (strona:30/1009)

ORZECHOWIEC NA MIODOWYM CIEŚCIE 1357

Tradycyjne ciasto na Boże Narodzenie, jedno z moich ulubionych.     SKŁADNIKI Krokant orzechowy: 30 dag orzechów włoskich, 10 dag masła, 2 łyżki miodu, ½ szkl. cukru Ciasto miodowe: 4 szkl. mąki, 1 kostka masła, 1 szkl. cukru, 2 łyżeczki sody, 3 łyżki miodu, 2 jajka Krem gotowany: 2 szkl. mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej

słodki bratek
Piernikowe "szyszki" na choinkę i życzenia świąteczne 188

Nadszedł czas Świąt Bożego Narodzenia... Z tej okazji (choć trochę już późno) składam Wam, drodzy Czytelnicy, najserdeczniejsze życzenia.  Niech te Święta będą wyjątkowe, niezapomniane, spędzone w spokojnej atmosferze, w gronie najbliższych. Niech nie zabraknie radości, śmiechu, wspólnych rozmów, a to wszystko przy smakołykach ze świątecznego stołu, przy którym dla każdego powinno znaleźć się miejsce... Wesołych Świąt ! ;-) A ponadto

Kolorowy Przepisownik
Sałatka jarzynowa 205

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Czas pomyśleć o sałatce jarzynowej, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Dzisiaj zaprezentujemy sałatkę warzywną Mamy Agnieszki. 1 h 10 Składniki: 8 dużych ziemniaków 6 jajek 5 marchewek 5 ogórków kiszonych 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula kukurydza/groszek sól, pieprz majonez 1 łyżka musztardy sarepska Wykonanie: Warzywa, tj. ziemniaki, marchewkę, pietruszkę

Ania i Marcin gotują
Pierniczki 171

Nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia w moim domu są zawsze przeróżne pierniczki :-) Sprawdzony, niezawodny przepis to podstawa sukcesu. Ten, który prezentuję poniżej funkcjonuje u nas od bardzo dawna. Pierniczki są bardzo aromatyczne, nie za słodkie ale i nie za wytrawne, doskonałe same oraz pięknie przyozdobione lukrem. Bardzo proste do wykonania, nadają się do jedzenia od razu po upieczeniu, choć

maniapieczenia
Gwiazda drożdżowa z makiem 175

Tradycyjnie na Święta Bożego Narodzenia, coś przygotowuje z makiem.   Postanowiłam wcześniej zrobić taką gwiazdę makową, może ktoś skorzysta z przepisu.  Gwiazda drożdżowa z makiem   SKŁADNIKI:  mąka -0,5 kg  drożdże - 20 g  mleko -0,5 szkl  margaryna -150 g  jajka -2 szt  sól -szczypta  cukier

Kuchnia Danusi
Mus Świąteczny 4543

roku w Boże Narodzenie jemy mus świąteczny. Jest jedna zasada! Można go jeść tylko na Święta. To jest bardzo fajne bo nadal trzymamy się tradycji, gdybyśmy robili sobie go wtedy kiedy mamy na niego ochotę ten dzień nie byłby taki wyjątkowy. Po świątecznym śniadaniu zawsze go pochłaniamy :D  Zawsze robimy go w wielkich miskach, jednak

Niezły Młynek
Piernik czekoladowy 144

Pierniki to smak Bożego Narodzenia. Dzisiaj z rana powstało  to cudeńko..  Składniki; 10 dkg cukru, 15 dkg masła, 20 dkg miodu, pół łyżeczki mielonych gożdzików, jałowca, szczypta mielonej gałki muszkatałowej i pieprzu, łyżecza mielonego cynamonu, 2 łyżeczki mielonego imbiru, łyżeszka i pół sody,, 2 jajka, 250 ml mleka, 25 dkg mąki, 5 łyżek ciemnego kakao

Anioły w kuchni
Alpejskie 153

Świąteczne ciasto, które zawsze wychodzi i sprawdza się podczas wszelkich imprez okolicznościowych. Smakuje i dorosłym i dzieciom - jest po prostu przepyszne. Każdy kto go spróbuje chce

Prosty przepis na
Świąteczny śledź w trzech odsłonach 83

wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez ryb. Wiadomo, że to one są jednym z bohaterów Wigilii, ale jemy je także w pozostałe świąteczne dni.  Goszczą one na naszym stole w kilku odsłonach i smakach. Wśród nich wyróżnia się śledź, zdecydowanie jest go najwięcej, bo i sposobów na jego przygotowanie jest mnóstwo. Ryba ta to doskonała alternatywa dla karpia

Kulinarne przygody Gatity
Bezowy tort choinka na Święta! 84

Tort na święta Bożego Narodzenia, powinien smakować każdemu i robić wrażenie nie tylko ze względu na smak, ale i na wygląd, w końcu Święta są raz w roku. Zastanawiałam się nad wypiekiem, który absolutnie zawsze wszyscy chętnie jedzą i taki jest właśnie ten tort bezowy w kształcie choinki. Waniliowo- migdałowy tort bezowy z prawdziwą Wanilią z Wysp Pacyfiku i naturalnym

SMYKWKUCHNI
Piernik bożonarodzeniowy 72

Tradycyjny piernik długodojrzewający na Boże Narodzenie – wymaga cierpliwości, ale naprawdę warto! Piernik bożonarodzeniowy zaczynamy przygotowywać już w połowie listopada, po czym zostawiamy go na 3-4 tygodnie w chłodnym miejscu, by po tym czasie upiec i następnie dokończyć. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/03\/piernik-bo\u017conarodzeniowy-1-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020

Bardzo Gruby Smok
Wesołych Świąt! 101

okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia 🎄🎅 chciałabym Wam wszystkim życzyć zdrowia, szczęścia,  mnóstwo wspaniałych chwil w gronie najbliższych Wam osób 👪 Obyście przez ten świąteczny czas odpoczęli i nabrali sił

Z notatnika dietetyka
Śledzie w śmietanie z marynowanym pieprzem 164

Trudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia i kolacji wigilijnej bez śledzia. W tym roku zaskocz rodzinę przepisem na śledzie w śmietanie z marynowanym zielonym pieprzem, Twoi bliscy będą zachwyceni . Przepis jest prosty bez udziwnień zrobienie zajmie dosłownie chwilę. Składniki: 30 dag solonych filetów śledziowych 2 łyżki majonezu 2 łyżki delikatesowej musztardy 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka marynowanego zielonego

Wanilia i Kardamon
Sernik snickers 136

wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez sernika! Jeśli lubicie nowości, to polecam sernik snickers, który skradnie serca Waszych gości. W tej wersji smaki idealnie się uzupełniają, ponieważ słodkość kajmaku przełamują solone orzeszki. Dzięki temu sernik nie jest za słodki, a połączenie smaków idealne . Sernik snickers Spód 180 g kakaowych herbatników 80 g masła 10 g cukru pudru ((1 łyżka)) Masa

Przepisy na widelcu
DYNIOWE PIERNICZKI 119

Must have podczas Świąt Bożego Narodzenia. SKŁADNIKI Ciasto: 300g mąki pszennej 200g gęstego purée z dyni 100g masła 80g miodu 100g cukru 60ml wody skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej W rondelku umieszczamy masło i miód, podgrzewamy do rozpuszczenia się masła. Następnie dodajemy cukier i wodę. Do lekko ciepłej mieszanki dodajemy purée

słodki bratek

Proponowane wyszukiwania