Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a co za tym idzie Wasze szperanie po blogu zdecydowanie już zmierza w świątecznym kierunku. By choć trochę ułatwić Wam te poszukiwania świątecznych smakołyków przygotowałam dla Was kilka pysznych przepisów. Dziś zapraszam na gorący, prosto z pieca kulebiak z kapustą kiszoną, kaszą gryczaną i grzybami. Espumisan Max, wyrób medyczny CE Taki kulebiak(...)dostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jakiem, posypujemy czarnuszką i pieczemy ok. 40-45 minut w 180C. Smacznego! Espumisan Max, wyrób medyczny CE Espumisan Max, wyrób medyczny CE Ps. Święta Bożego Narodzenia to szczególny okres pewnie w życiu większości z nas. Spędzamy czas w gronie najbliższych, odwiedzamy dawno niewidzianą rodzinę, odpoczywamy … no i jemy! Jemy często, kompletnie nie zwracając uwagi
Ostra na Słodkoposyła czytelnikowi ciepłe spojrzenie). Po otwarciu pierwszej strony wzrok przyciąga prosta ale jakże serdeczna dedykacja. W krótkim ale chwytającymi że serce (przynajmniej mnie) wstępie autorka przypomina istotę Bożego Narodzenia sens i znaczenie tych wszystkich porządków i gorączkowych przygotowań. Z kolei w pierwszym rozdziale "Piękno ukryte w symbolach" jest nieco filozoficznie, autorka poza omówieniem znaczenia świątecznych symboli zachęca(...)kilka pomysłów na smakowite prezenty od serca. Ta książka jest naprawdę niezwykła, wręcz magiczna, pozwala zaczarować zimową rzeczywistość i przygotować siebie i otoczenie na niezwykły czas Bożego Narodzenia. Jej lektura przypomniała mi o tym co w tym całym przedświątecznym biegu jest najważniejsze. Skłoniła do refleksji i mam nadzieję stania się lepszą osobą. Mogłabym tak jeszcze długo się rozpisywać
Cynamonowe szczęściemieszamy z masą makową. I gotowe! Mi smakują bardziej na ciepło, choć i na zimno też są dobre. 9. Makowe pierożki z ciasta francuskiego lub ciasta kruchego Święta Bożego Narodzenia bez maku to nie święta. Moja mama robiła pyszne pierogi z makiem i jabłkiem smażone na głębokim tłuszczu. I przepis przepadł bezpowrotnie... Teraz nawet nie pamiętam, co to było(...)mieć jak najwięcej czasu dla rodziny, dla osób, z którymi chcemy spędzić ten czas, a nie stojąc w kuchni, gdy pozostała część rodziny świętuje. Wesołych Świąt Bożego Narodzenia
dobra gospodyni dom wesołym czyniskładanie życzeń i wypatrywanie pierwszej gwiazdki. Jako dziecko zawsze od początku grudnia przyglądałam się balkonom i "rejestrowałam" każde nowe światełka pojawiające się na nich z dnia na dzień. Boże Narodzenie poniekąd ma komercyjny wymiar (no bo kto by nie kojarzył reklamy Coca Coli ze Świętym Mikołajem? Przy okazji - polecam ostatni artykuł tutaj ). Jednak pewne rzeczy się (na szczęście(...)jedzenia. Nikt przecież nie stoi nad Tobą z batem i nie mówi: "zjedz ten szósty kawałek ciasta, są Święta, więc musisz!" :D co prawda przyjęło się, że w Boże Narodzenie bardziej możemy sobie pofolgować, ale nigdzie nie jest napisane, że MUSIMY. Jeśli na co dzień prowadzisz zdrowy tryb życia i na przykład nie jesz słodyczy, nie masz konieczności
KatsuumiWiele osób z cukrzycą z niepokojem myśli o Świętach Bożego Narodzenia. Przy cukrzycy niezwykle ważne jest dbanie o dietę i aktywność fizyczną, a podczas Świąt łatwo dać się ponieść chwili. Konsekwencje są niemal natychmiastowe – zbyt wysokie poziomy glikemii, a także rozchwianie cukrzycy. Dlatego przygotowałam dla Was krótki poradnik, jak przetrwać Święta z cukrzycą. Nawiązując do deklaracji 12 zasad(...)postrzegajcie ich tylko przez pryzmat jedzenia. Jedzenie to tylko dodatek. Pamiętajcie o tym. Wspólnie z partnerami kampanii Dłuższe życie z cukrzycą , życzymy Wam zdrowych, pogodnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia! Niech dobre cukry Wam towarzyszą przez cały okres karnawału, a szampańskie nastroje wprowadzą Was w Nowy 2021 Rok! Artykuł 12 rad jak przetrwać święta z cukrzycą pochodzi z serwisu Dietolog
DietologTrudno sobie wyobrazić Święta Bożego Narodzenia bez zapachu i smaku bakalii, ale na co dzień też warto mieś je pod ręką. Krótka charakterystyka wybranych bakali. DAKTYLE Daktyle są owocami palm daktylowych rosnących w Afryce, Australii, Meksyku, Kalifornii. To jedne z najwcześniej uprawianych przez człowieka owoców. Od prawieków były wykorzystywane do produkcji wina, zawierają bowiem dużo cukrów prostych, które szybko(...)produktem powstałym w drodze suszenia owoców śliwki. Uważa się, że suszone śliwki spożywane były tysiące lat temu w okolicach Morza Kaspijskiego. Śliwka suszona najbardziej kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, kiedy używana jest do wyrobu kompotu. 100 g suszonej śliwki to 260 kcal. Właściwości: Dzięki dużej zawartości pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika, bakalie te są naturalnym lekiem na zaparci. Powinny
Ciastka - domowe słodkościNIEMODLIN I KRAINA KARPIEM PŁYNĄCA Niemodlin to niewielkie miasteczko położone na skraju Borów Niemodlińskich — krainy obfitującej w jeziora pełne karpi. Ryba, która kojarzy nam się głównie z obchodami Bożego Narodzenia, tutaj jadana jest nie tylko od Święta. Stawy hodowlane w tym regionie były już obecne od XIV wieku, a 400 lat później ich liczba sięgnęła 250. Zapotrzebowanie na rybę(...)odbierana jako wyraz wysokiej sympatii. Kołocz na śląskich stołach pojawiał i pojawia się nadal także podczas innych wzniosłych uroczystości — dożynek, komunii, stypy, czy podczas Świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy. Obecnie ten charakterystyczny wypiek jest certyfikowany przez Unię Europejską, a członkowie stowarzyszenia: Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego czuwają nad tym, aby tradycyjna receptura była zachowana
Food SquareŚwięta Bożego Narodzenia, chyba wszystkim kojarzą się z piernikami i pierniczkami. A co powiecie na pyszny sernik o smaku piernika? Ten sernik skomponowałam na ta właśnie okazje. Dla mnie święta to roznoszący się w domu zapach przypraw korzennych i pomarańczy. Bardzo Wam ten sernik polecam, jest pyszny. Nie wierzcie mi na słowo tylko sami się o tym przekonajcie
Pani M - kuchnia smakowitaŚwięta Bożego Narodzenia to magiczny czas, kiedy w naszych kuchniach unoszą się wspaniałe aromaty. Jednym z moich ulubionych jest zapach pieczonego ciasta. Coś pięknego, chyba się ze mną zgodzicie? Mam dla Was przepis na pyszne i efektowne ciasto świąteczne, zielony keks z bakaliami, obficie polany lukrem. Dzięki szpinakowi uzyskałem piękny zielony kolor. Polecam nie tylko od święta. Obserwuj mój profil
kulinarnyJaPrzepisy Thermomix Przepis na wszystkie modele Thermomix BOŻONARODZENIOWA BABKA PANETTONE Składniki: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 50 g letniego mleka 200 g miękkiego masła
Themo przepisyŚwięta Bożego Narodzenia tuż tuż... przed nami radosne chwile spędzone z najbliższymi, ale także ucztowanie przy suto zastawionym stole. Nieodłącznym elementem menu są świąteczne słodkości, ciasta, ciasteczka, czekoladki, babeczki, desery. Jeżeli jeszcze zastanawiacie si ę nad świątecznymi wypiekami, to w dzisiejszym wpisie przygotowałam dla Was list
La grande e la piccola cuocaŚwięta Bożego Narodzenia już tuż tuż..., dlatego dziś podrzucam Wam 10 klasycznych przepisów, bez których nie może się obejść nasza tradycyjna Wigilia. W moim rankingu znajdziecie dania na ciepło i na zimno; są tu przystawki, zupy i dania główne. Oczywiście są na nim także desery i niezastąpiony kompot z suszonych wędzonych śliwek. Serdecznie Was zapraszam do ich przejrzenia, może znajdziecie
Kulinarne przygody GatityŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, to idealny czas na planowanie świątecznego menu. Jedną z propozycji jest szybka, pyszna i prosta sałatka z selerem, ananasem i orzechami. Idealna sałatka na przyjęcia oraz święta! Przygotowałam ją dzięki uprzejmości firmy Helio . Składniki: 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka ananasów 50 g prażonych orzechów laskowych 300 g szynki
Podróż w kulinariaŚwięta Bożego Narodzenia są tuż za rogiem! To już ostatni dzwonek żeby zacząć prace nad naszym świątecznym menu. Dziś mam dla Was przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Chyba każdy zgodzi się ze mną, że to jedno z tych dań, których nie może zabraknąć na Wigilijnym stole. Prosty, aromatyczny farsz, delikatne ciasto – to sekret udanych pierogów. Składniki: Ciasto
Mostek w kuchni