Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowo magiczne święta. Mają wyjątkową atmosferę, taką magiczną. Uwielbiam je co roku i zawsze czekam na nie z wielką niecierpliwością. Uwielbiam ten cały szum i gwar związany z ich przygotowaniem, to całe planowanie, co upiec i ugotować, a najbardziej to uwielbiam zapachy, nie, nie uwielbiam...kocham, kocham cudowny zapach cynamonu, zapach pieczonych pierniczków, zapach suszonych pomarańczy
IzabelawkuchniŚwięta Bożego Narodzenia, to przepiękny rodzinny czas,więc warto zrobić wszystko,żeby w te dni było ciepło,rodzinnie, cudownie po prostu. Wspaniała Wigilia, godzina po godzinie oczekiwanie na narodziny Pana i dom pachnący pomarańczą,imbirem,cynamonem i goździkiem- wspaniałe chwile. Chcę dziś zaprosić Państwa do zrobienia pomarańczowej nalewki światecznej. Zainspirowała mnie moja koleżanka Arleta, nigdy nie robiłam w taki sposób
Kuchnia BeatyŚwięta Bożego Narodzenia tu ż tu ż... przed nami radosne chwile spędzone z najbliższymi, ale także ucztowanie przy suto zastawionym stole. Nieodłącznym elementem menu s ą świąteczne słodkości, ciasta, ciasteczka, czekoladki, babeczki, desery. Jeżeli jeszcze zastanawiacie si ę nad świątecznymi wypiekami, to w dzisiejszym wpisie przygotowałam
La grande e la piccola cuocaBoże Narodzenie to zapach pomarańczy, goździków, choinki i pierników. To czas spędzony z najbliższymi przy stole, przy sentymentalnym powrocie do starych fotografii... Ta delikatna nalewka idealnie wkomponowuje się w ten klimat. Spróbujcie koniecznie :) Składniki: 1 duża pomarańcza 44 ziarna dobrej kawy 1/2 litra spirytusu szklanka cukru 1/ 2 szklanki wody (według uznania) Przygotowanie: Pomarańczę dokładnie myjemy
ChilliJemyŚwięta Bożego Narodzenia już tuż tuż..., dlatego dziś podrzucam Wam 10 klasycznych przepisów, bez których nie może się obejść nasza tradycyjna Wigilia. W moim rankingu znajdziecie dania na ciepło i na zimno; są tu przystawki, zupy i dania główne. Oczywiście są na nim także desery i niezastąpiony kompot z suszonych wędzonych śliwek. Serdecznie Was zapraszam do ich przejrzenia, może znajdziecie
Kulinarne przygody GatityŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Zostało zaledwie kila dni, aby wszystko przygotować. Krzątanie się po kuchni, porządki i… prezenty. To dosłownie ostatnie chwile, aby wybrać coś wyjątkowego, co ucieszy naszych bliskich czy przyjaciół. Ja w tym roku stawiam na MyGiftDNA . To moje miejsce! Tu zawsze znajdę coś odpowiedniego na każdą okazję. Prezenty z MyGiftDNA sprawdziły się już
Słodkie okruszkiŚwięta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z dużą ilością maku. Mak używam do makowca, do łamańców (naszej tradycyjnej potrawy na Suwalszczyźnie), makówki, do kutii. Uwielbiam makowce, a dziś Wam zaprezentuję drożdżowe ślimaki makowe. Małe smaczne, urocze bułeczki drożdżowe z makiem i bakaliami pychota :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldŚwięta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z dużą ilością maku. Mak używam do makowca, do łamańców (naszej tradycyjnej potrawy na Suwalszczyźnie), makówki, do kutii. Uwielbiam makowce, a dziś Wam zaprezentuję drożdżowe ślimaki makowe. Małe smaczne, urocze bułeczki drożdżowe z makiem i bakaliami pychota :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldWigilia Bożego Narodzenia kojarzy mi się przede wszystkim z pierogami. Najczęściej jadamy pierogi z suszonymi śliwkami i te z kapustą i grzybami. W tym roku postanowiłam wypróbować pierogi z kaszą i grzybami. Wyszły pyszne, więc na pewno zagoszczą na wigilijnym stole. Ciasto: 2,5 szkl mąki pszennej 2 łyżki oleju szkl gorącej wody Farsz: 100 g kaszy gryczanej garść suszonych
Smakołyki AsiŚwięta Bożego Narodzenia to szczególny czas nie tylko duchowo, ale też pod względem tradycyjnych potraw na wigilijnym i świątecznym stole. W wielu domach menu jest stałe od lat i nie pojawia się nic nowego. U nas stałych pozycji jest kilka,… Artykuł Rolada ziemniaczana z kapustą i grzybami
Kolorowy PrzepisownikŚwięta Bożego Narodzenia nieodzownie łączą się ze słodkimi przysmakami. To o tej porze roku śliwki w czekoladzie smakują najbardziej. Cukierki te od czasów dzieciństwa są już stałym elementem świąt. W tym roku oprócz domowo robionych śliwek w czekoladzie (przepis tu ) będzie także sernik ze śliwkami wg przepisu z Moich Wypieków. Uwielbiam jego smak przypominający trufle i konsystencję, która naprawdę rozpływa
Bon appetit mon amieŚwięta Bożego Narodzenia to wyjątkowy, magiczny czas. Na świątecznym stole nie może zabraknąć wielu tradycyjnych potraw i wypieków. Dziś przedstawiam Wam przepis na pyszne korzenne markizy. Ciasteczka te mogą z powodzeniem znaleźć miejsce na stole i być doskonałym deserem w świąteczne dni. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 100g masła, 1 jajko, 3 łyżki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego
Tradycyjna kuchnia KasiŚwięta Bożego Narodzenia to taki czas, w którym poszukujemy różnych rzeczy i inspiracji. Szukamy prezentów dla najbliższych, przepisów na potrawy wigilijne, ale szukamy też propozycji obiadowych na kolejne dni świąt. U nas w tym roku pojawi się pierś z kurczaka, banalnie? O nie, nie! Pierś zostanie podana w zupełnie inny sposób niż zazwyczaj, na słodko z pomarańczami i żurawiną
Życie zaczyna się w kuchniBoże Narodzenie pachnie piernikiem , który przygotowujemy na 5-6 tygodni przed świętami. Na który warto czekać. Najbardziej popularny piernik Lucyny Cwierczakiewiczowej którego smak jest niezapomniany, rozpływający się w ustach. Składniki · 500 g miodu naturalnego lipowego · 2 szklanki cukru · 150 g masła · 100g smalcu · 1 kg mąki pszennej
Kulinarne pyszności Molki