Boże Narodzenie to czas, kiedy większość ludzi przygotowuje potrawy klasyczne, znane i naładowane kaloriami. Bo takie są Święta - na bogato i do syta ;) Moja dzisiejsza propozycja to muffinki kokosowe na bazie ugotowanej ciecierzycy! Po raz pierwszy przygotowałam wypiek z cieciorką i nie spodziewałam się takiego smaku. Są pyszne! Ale i krem kokosowy bardzo nam posmakował i resztę, która
Kolorowy Przepisownikświęta Bożego Narodzenia nie zawsze jest u nas ryba po grecku, ale czasami zaszczyca nas swoja obecnością na stole ;) a jak jest u was ? Składniki na jedna średnia formę 4 płaty filetów z mintaja 2 pietruszki 1/2 cebuli lub cała 3 liście laurowe 3 kulki ziela ang. 1 kostka rosołku 4-5 średnich marchewek sól, pieprz do smaku przyprawa
Gotowanie...to proste !Już niedługo Boże Narodzenie, jedną z moich propozycji na świąteczny stół jest pstrąg w galarecie. Składniki: 2 świeże pstrągi 1 litr wody 4 łyżki octu 2 średniej wielkości marchewki 1/2 szt niezbyt dużego selera 1/2 por część biała sól, pieprz w ziarenkach, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie dodatkowo: żelatyna, zielony groszek Sposób wykonania: Do garnka wlałam wodę
Darcia w kuchniświąt Bożego Narodzenia zostało sześć tygodni, a więc to najwyższa pora, żeby nastawić ciasto na doskonały tradycyjny staropolski dojrzewający piernik. Minimalny czas dojrzewania ciasta to dwa tygodnie, ale najlepszy smak osiąga po 4- 6 tygodniach. Przy okazji robienia piernika chciałam Was zachęcić do samodzielnego przygotowania przyprawy do piernika. Jej zrobienia trwa dosłownie chwilę, a w większości tych sklepowych
Kulinarne przygody GatityBoże Narodzenie to czas, kiedy chcemy oczarować bliskich kulinarnymi pysznościami, możemy delektować się słodkościami, celebrujemy te magiczne chwile w gronie rodziny, czas jakby się zatrzymuje na chwilę, nikt nigdzie się nie spieszy. Uwielbiam tę magię, blask choinki, kolędy w tle. Piegusek z delicjami z nutą pomarańczy to mój świąteczny wypiek, robię go dla moich łasuchów, nie wyobrażamy sobie
Wanilia i KardamonSłodkie Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z piernikami, sernikami, makowcami i czekoladą, dużą ilością czekolady. Do tego wszystkiego dochodzą kruche ciasteczka i wieczory spędzane na dekorowaniu pierniczków. Tak, w tym roku postaram się aby wszystkie te słodkości wylądowały na moim świątecznym stole. Pomysły już są, szafki wypełnione zostały już produktami które będą mi do tego potrzebne. Pozostaje jedynie
Słodkie PrzyjemnościŚwiąt Bożego Narodzenia pozostało raptem kilka dni, a więc nadszedł najwyższy czas by wyjąć z lodówki leżakujące od 5 tygodni ciasto na piernik.Z ilości którą przygotowałam jakiś czas temu biorę na piernik jedynie połowę. Z takiej porcji wyjdą mi dwa kilkukrotnie przekładane ciasta wielkości keksówki.Potrzebujemy (na dwa pierniki wielkości keksówki):- połowę ciasta na piernik dojrzewający przygotowany minimum
W mojej holenderskiej kuchniwiadomo Boże Narodzenie zbliża się choć mamy jeszcze ponad miesiąc. Warto już robić przymiarki do wypieków aby mieć pewność co upiec. Ja po raz pierwszy zrobiłam miodownik, czytałam wiele przepisów i zrobiłam swoją wersję taką, która na pewno nam zasmakuje. I jak się okazuje na pewno na Święta będzie też ten miodownik. Tak więc pierwszego pewniaka już
Ewa w kuchniŚwięta Bożego Narodzenia w moim domu najwięcej jest maku. Moja rodzina wręcz kocha mak, a to świetny okres, bo możemy jeść go do woli :) Moja propozycja gwiazdy makowej jest pyszna i bardzo prosta :) Składniki: ciasto 560 g mąki 250 ml mleka 50 g drożdży 100 g masła 1 łyżeczka cukru farsz 250 g maku 1,5 szklanki cukru
Niezły Młynekskładniki na ciasto piernikow e: 600 g mąki orkiszowej lub pszennej 120 g cukru 2 jajka 250 ml mleka 125 g margaryny 4 łyżki kakao 40
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 – 140 g cukru brązowego 4 łyżki mleka 150 g masła 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki goździków, mielonych
Domowy Smak JedzeniaUwielbiam słodyczy, a tym bardziej ciasta bez pieczenia :) Tym razem pokażę Wam przepis Madzi na szybkie i bardzo proste ciasto lion. Chyba każdy z nas zna
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czasie świąt Bożego Narodzenia na stoły często podaje się paszteciki. U nas w tym roku będą to paszteciki z gęsiną , którą jak wiecie bardzo lubimy. Drożdżowe paszteciki z mięsem gęsi zrobiliśmy już teraz i jest to kolejna pyszna potrawa, która czeka na świąteczny czas w zamrażalniku. Będzie ona idealnym dodatkiem do świątecznego czerwonego barszczu zrobionego z zakwasu z buraków. Paszteciki
niecodziennikparyChoć do świąt Bożego Narodzenia pozostało jeszcze trochę czasu, blogowy kalendarz wygląda zupełnie inaczej i już na przełomie listopada i grudnia zabieramy się za przygotowanie świąt. Nasz skromny, jak na razie, katalog przepisów na święta uzupełniamy o kluski z makiem , które z pewnością podawane są podczas Wigilii w niejednym polskim domu. Kluski zrobiliśmy sami, gdyż wydaje się
niecodziennikpary