Przepisy Thermomix Przepis na wszystkie modele Thermomix BOŻONARODZENIOWA BABKA PANETTONE Składniki: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 50 g letniego mleka 200 g miękkiego masła
Themo przepisyŚwięta Bożego Narodzenia tuż tuż... przed nami radosne chwile spędzone z najbliższymi, ale także ucztowanie przy suto zastawionym stole. Nieodłącznym elementem menu są świąteczne słodkości, ciasta, ciasteczka, czekoladki, babeczki, desery. Jeżeli jeszcze zastanawiacie si ę nad świątecznymi wypiekami, to w dzisiejszym wpisie przygotowałam dla Was list
La grande e la piccola cuocaŚwięta Bożego Narodzenia już tuż tuż..., dlatego dziś podrzucam Wam 10 klasycznych przepisów, bez których nie może się obejść nasza tradycyjna Wigilia. W moim rankingu znajdziecie dania na ciepło i na zimno; są tu przystawki, zupy i dania główne. Oczywiście są na nim także desery i niezastąpiony kompot z suszonych wędzonych śliwek. Serdecznie Was zapraszam do ich przejrzenia, może znajdziecie
Kulinarne przygody GatityŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, to idealny czas na planowanie świątecznego menu. Jedną z propozycji jest szybka, pyszna i prosta sałatka z selerem, ananasem i orzechami. Idealna sałatka na przyjęcia oraz święta! Przygotowałam ją dzięki uprzejmości firmy Helio . Składniki: 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka ananasów 50 g prażonych orzechów laskowych 300 g szynki
Podróż w kulinariaŚwięta Bożego Narodzenia są tuż za rogiem! To już ostatni dzwonek żeby zacząć prace nad naszym świątecznym menu. Dziś mam dla Was przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Chyba każdy zgodzi się ze mną, że to jedno z tych dań, których nie może zabraknąć na Wigilijnym stole. Prosty, aromatyczny farsz, delikatne ciasto – to sekret udanych pierogów. Składniki: Ciasto
Mostek w kuchniŚwięta Bożego Narodzenia za dwa tygodnie, to najlepszy moment na inspiracje i pomysły na wypieki świąteczne. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na przepyszną roladę biszkoptową, z zimowym nadzieniem na bazie serka mascarpone, owoców i Oryginalnego Soku zimowego. Ciasto jest lekkie, puszyste i zawiera orzeźwiające nuty, a to dzięki użyciu soku jabłkowego z cynamonem i goździkami, owoców takich jak: czerwona
SMYKWKUCHNIŚwięta Bożego Narodzenia kojarzą mi się przede wszystkim z piernikami i zapachem korzennych przypraw. Z tego względu nie mogło zabraknąć na moim blogu domku z piernika, który może być świetną ozdobą świątecznego stołu. Szablon możecie pobrać TUTAJ albo użyć dowolnego z internetu. Pracę z domkiem polecam rozłożyć na dwa dni . Domek z piernika domek 500 g mąki pszennej ((użyłam
Przepisy na widelcuŚwięta Bożego Narodzenia to wyjątkowo magiczne święta. Mają wyjątkową atmosferę, taką magiczną. Uwielbiam je co roku i zawsze czekam na nie z wielką niecierpliwością. Uwielbiam ten cały szum i gwar związany z ich przygotowaniem, to całe planowanie, co upiec i ugotować, a najbardziej to uwielbiam zapachy, nie, nie uwielbiam...kocham, kocham cudowny zapach cynamonu, zapach pieczonych pierniczków, zapach suszonych pomarańczy
IzabelawkuchniŚwięta Bożego Narodzenia, to przepiękny rodzinny czas,więc warto zrobić wszystko,żeby w te dni było ciepło,rodzinnie, cudownie po prostu. Wspaniała Wigilia, godzina po godzinie oczekiwanie na narodziny Pana i dom pachnący pomarańczą,imbirem,cynamonem i goździkiem- wspaniałe chwile. Chcę dziś zaprosić Państwa do zrobienia pomarańczowej nalewki światecznej. Zainspirowała mnie moja koleżanka Arleta, nigdy nie robiłam w taki sposób
Kuchnia BeatyŚwięta Bożego Narodzenia tu ż tu ż... przed nami radosne chwile spędzone z najbliższymi, ale także ucztowanie przy suto zastawionym stole. Nieodłącznym elementem menu s ą świąteczne słodkości, ciasta, ciasteczka, czekoladki, babeczki, desery. Jeżeli jeszcze zastanawiacie si ę nad świątecznymi wypiekami, to w dzisiejszym wpisie przygotowałam
La grande e la piccola cuocaBoże Narodzenie to zapach pomarańczy, goździków, choinki i pierników. To czas spędzony z najbliższymi przy stole, przy sentymentalnym powrocie do starych fotografii... Ta delikatna nalewka idealnie wkomponowuje się w ten klimat. Spróbujcie koniecznie :) Składniki: 1 duża pomarańcza 44 ziarna dobrej kawy 1/2 litra spirytusu szklanka cukru 1/ 2 szklanki wody (według uznania) Przygotowanie: Pomarańczę dokładnie myjemy
ChilliJemyŚwięta Bożego Narodzenia już tuż tuż..., dlatego dziś podrzucam Wam 10 klasycznych przepisów, bez których nie może się obejść nasza tradycyjna Wigilia. W moim rankingu znajdziecie dania na ciepło i na zimno; są tu przystawki, zupy i dania główne. Oczywiście są na nim także desery i niezastąpiony kompot z suszonych wędzonych śliwek. Serdecznie Was zapraszam do ich przejrzenia, może znajdziecie
Kulinarne przygody GatityŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Zostało zaledwie kila dni, aby wszystko przygotować. Krzątanie się po kuchni, porządki i… prezenty. To dosłownie ostatnie chwile, aby wybrać coś wyjątkowego, co ucieszy naszych bliskich czy przyjaciół. Ja w tym roku stawiam na MyGiftDNA . To moje miejsce! Tu zawsze znajdę coś odpowiedniego na każdą okazję. Prezenty z MyGiftDNA sprawdziły się już
Słodkie okruszkiŚwięta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z dużą ilością maku. Mak używam do makowca, do łamańców (naszej tradycyjnej potrawy na Suwalszczyźnie), makówki, do kutii. Uwielbiam makowce, a dziś Wam zaprezentuję drożdżowe ślimaki makowe. Małe smaczne, urocze bułeczki drożdżowe z makiem i bakaliami pychota :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldŚwięta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z dużą ilością maku. Mak używam do makowca, do łamańców (naszej tradycyjnej potrawy na Suwalszczyźnie), makówki, do kutii. Uwielbiam makowce, a dziś Wam zaprezentuję drożdżowe ślimaki makowe. Małe smaczne, urocze bułeczki drożdżowe z makiem i bakaliami pychota :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldWigilia Bożego Narodzenia kojarzy mi się przede wszystkim z pierogami. Najczęściej jadamy pierogi z suszonymi śliwkami i te z kapustą i grzybami. W tym roku postanowiłam wypróbować pierogi z kaszą i grzybami. Wyszły pyszne, więc na pewno zagoszczą na wigilijnym stole. Ciasto: 2,5 szkl mąki pszennej 2 łyżki oleju szkl gorącej wody Farsz: 100 g kaszy gryczanej garść suszonych
Smakołyki AsiŚwięta Bożego Narodzenia to szczególny czas nie tylko duchowo, ale też pod względem tradycyjnych potraw na wigilijnym i świątecznym stole. W wielu domach menu jest stałe od lat i nie pojawia się nic nowego. U nas stałych pozycji jest kilka,… Artykuł Rolada ziemniaczana z kapustą i grzybami
Kolorowy PrzepisownikŚwięta Bożego Narodzenia nieodzownie łączą się ze słodkimi przysmakami. To o tej porze roku śliwki w czekoladzie smakują najbardziej. Cukierki te od czasów dzieciństwa są już stałym elementem świąt. W tym roku oprócz domowo robionych śliwek w czekoladzie (przepis tu ) będzie także sernik ze śliwkami wg przepisu z Moich Wypieków. Uwielbiam jego smak przypominający trufle i konsystencję, która naprawdę rozpływa
Bon appetit mon amieŚwięta Bożego Narodzenia to wyjątkowy, magiczny czas. Na świątecznym stole nie może zabraknąć wielu tradycyjnych potraw i wypieków. Dziś przedstawiam Wam przepis na pyszne korzenne markizy. Ciasteczka te mogą z powodzeniem znaleźć miejsce na stole i być doskonałym deserem w świąteczne dni. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 100g masła, 1 jajko, 3 łyżki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego
Tradycyjna kuchnia KasiŚwięta Bożego Narodzenia to taki czas, w którym poszukujemy różnych rzeczy i inspiracji. Szukamy prezentów dla najbliższych, przepisów na potrawy wigilijne, ale szukamy też propozycji obiadowych na kolejne dni świąt. U nas w tym roku pojawi się pierś z kurczaka, banalnie? O nie, nie! Pierś zostanie podana w zupełnie inny sposób niż zazwyczaj, na słodko z pomarańczami i żurawiną
Życie zaczyna się w kuchniBoże Narodzenie pachnie piernikiem , który przygotowujemy na 5-6 tygodni przed świętami. Na który warto czekać. Najbardziej popularny piernik Lucyny Cwierczakiewiczowej którego smak jest niezapomniany, rozpływający się w ustach. Składniki · 500 g miodu naturalnego lipowego · 2 szklanki cukru · 150 g masła · 100g smalcu · 1 kg mąki pszennej
Kulinarne pyszności MolkiŚwięta Bożego Narodzenia, a zwłaszcza Wigilia to szereg tradycyjnych potraw. Oczywiście również na moim stole wigilijnym nie może zabraknąć dań z ryb. Co roku pojawia się także śledzik, tym razem może to będą Śledzie w oleju rydzowym z chilli . Składniki: - śledzie a'la matias - olej rydzowy (u mnie Wielkopolski olej rydzowy SemCo) - ocet - cebula - chilli mielone - czarny pieprz świeżo mielony
Kuchnia co dniaBożego Narodzenia zostały tylko trzy tygodnie, więc warto już teraz zrobić listę świątecznych dań i przygotować się na zakupy, aby zrealizować te plany. Ja Wam dzisiaj polecam sałatkę z szynką tradycyjną z tłuszczykiem firmy Hańderek ( na zdjęciu). Szynka jest pyszna i aromatyczna, ma wspaniałą zbitą strukturę, dzięki czemu świetnie się kroi w kosteczkę. Składniki: 250 g szynki
Gosia gotujeŚwięta Bożego Narodzenia to taka magia, która nas przenosi w bajkowy świat. Milkną kłótnie, wrogowie zawieszają broń, a uśmiech na twarzach częściej się pojawia 😊 Życzę wszystkim, aby ten czas trwał przez cały rok, aby te wszystkie świąteczne pyszności gościły częściej na Waszych stołach i chociaż troszkę śniegu, i lekkiego mrozu by się przydało :) Mimo nie sprzyjającej pogody zachęcam
Kulinarne przemysleniaŚwięta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z zapachem pomarańczy, prawdziwą czekoladą, karpiem i makiem! Kiedyś mielenie maku było niezłą przeprawą przez męki, przynajmniej dla mnie i dla siostry:) Dzisiaj nie musimy już stać 2 godziny przy maszynce i mielić trzykrotnie maku. Dzięki takim firmom jak Helio możemy śmiało skorzystać z gotowego już do spożycia maku. Dzisiaj chciałbym Wam zaproponować
Ania i Marcin gotująNiebawem Boże Narodzenie, a więc i moment, kiedy śledzie pojawiają się na naszych stołach nie tylko pod postacią klasycznych śledzi w śmietanie czy też marynowanych. Zebrałam dla Was moje ulubione przepisu, może wykorzystacie je podczas przygotowywania tegorocznych świąt? Śledzie w sosach śmietanowych Klasyczne śledzie w śmietanie Śledzie w śmietanowym sosie curry ze śliwkami Śledzie w śmietanie
Codzienna kuchnia niecodziennaBożego Narodzenia został już mniej niż miesiąc więc czas najwyższy pomyśleć o świątecznym menu. Na wigilijnym stole w mojej rodzinie nigdy nie może zabraknąć kapusty z grochem. Jest to nieodzowna i zawsze z chęcią zjadana potrawa, nie ma takiej opcji że jej nie będzie ;) Składniki: 600g kiszonej kapusty (najlepiej mocno ukiszonej) 250g grochu niełuskanego 2 średnie cebule 100g
Pyry na GazŚwięta Bożego Narodzenia, które już za miesiąc, to święta głównie pod znakiem ryb. Przynajmniej w moim domu. Oprócz obowiązkowego karpia przygotowuję śledzie na różne sposoby. Jednym z nich jest opiekany śledź marynowany w octowej zalewie. Przeważnie podczas świąt zjadamy go dość symbolicznie, ale za to na Sylwestra jest rewelacyjna przekąską. Lubią go zwłaszcza panowie. Dzisiejsza marynata jest dość łagodna
Codzienna kuchnia niecodziennaŚwięta Bożego Narodzenia i pierwszy dzień Nowego Roku to wyjątkowe okazje, na które zawsze przygotowuje się rodzinny obiad z daniami serwowanym raz w roku. Na stołach pojawiają się kaczki w jabłkach, szynki pieczone w pomarańczach, schab ze śliwką, a waszym domu to świąteczny Boeuf Strogonow, wołowy gulasz w sosie pomidorowym. BOEUF STROGONOW Składniki: ok. 1 kg łopatki wołowej
Bon appetit mon amieŚwięta Bożego Narodzenia u mnie w rodzinie wyglądają baaaardzo tradycyjnie. Obowiązkowo na wigilijnym stole znajduje się 12 potraw, jedno z nakryć czeka na nieznanego gościa a w powietrzu unosi się zapach.. piernika! Nie wyobrażam sobie bez niego świąt. Przepis jest dość znany, ale mimo to postanowiłam go umieścić na blogu z moimi urozmaiceniami- dodaję do niego dwie łyżki
Wrzosowa PolanaBoże Narodzenie w kol orze różu? Czemu nie? Pierniczki zdobione różowymi barwa mi nabierają dziewczę cości i jeszcze większego uroku. Ciasto na pierniczki przygotowane zostało z przepisu na pierniczki z czekoladą, gdzie ciast o przygotowujemy ok. 2-3 dni przed pieczeniem , jednak oczywiście możemy użyć innego , ulubionego przepisu na pierniki. Różowe Pierniczki z Lukrem i Posypkami - Składniki: Pierniczki
Słodka StronaŚwięta Bożego Narodzenia za pasem, warto więc powoli zbierać przepisy do świątecznego menu. Jeśli chodzi o ciasta to obowiązkowy jest u nas oczywiście sernik, makowiec, jakieś ciasto z orzechami, pierniczki i ostatnio też miodownik, czyli kruche miodowe ciasto z kremem z kaszy manny. Tutaj znajdziecie przepis na tradycyjny miodownik. Dziś proponuje miodownik z wkładką makowego biszkoptu. Jest równie pyszny
Z miłości do słodkościŚwięta Bożego Narodzenia kojarzą się wszystkim z makiem i dobrze bo ja go uwielbiam. Dzisiaj świetna propozycja kruchych mini makowców. Ja przygotowuję je zawsze jeden dzień przed wigilią, pakuje w pudełeczka i wystawiam na stół w pierwszy albo drugi dzień świąt. Babeczki są świeże i chrupiące, a w wersji mini są idealne
Niezły MłynekŚwięta Bożego Narodzenia kojarzą się nam między innymi z rodzinnym przystrajaniem zielonych gałązek świątecznego drzewka. Zwyczaj ten znany był już w XVI wieku. Początkowo choinki przyozdabiało się papierowymi ozdobami, małymi jabłuszkami, orzechami, piernikami lub cukierkami. Bombki, które obecnie są najpopularniejszymi ozdobami choinkowymi, zawdzięczamy Hansowi Greinerowi. Piękne szklane wydmuszki powstały, ponieważ jadalne dekoracje były zbyt drogie i nie każdy mógł
Smakowity Blog KulinarnyŚwięta Bożego Narodzenia już tuż tuż, więc pora, aby na blogu zaczęły pojawiać się świąteczne przepisy:) Ciasto na piernik staropolski dojrzewa już pięknie w mojej piwnicy, mam nadzieję, ze Wy także zdążyliście je zagnieść?:) Przepis na tradycyjne pierniczki, które robię co roku, a które muszą swoje również "odleżeć", by troszeczkę zmięknąć, podam Wam już lada dzień. A tymczasem zaskoczę
Słodko-Słony Świat IlonyŚwięta Bożego Narodzenia to czas piernika:) U nas kolejna propozycja... Składniki; 2 szklanki maki krupczatki, 2 szklanki maki pszennej, 2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki przyprawy do piernika , 3 łyżeczki kakao, 3 jajka, 2 szklanki letniego mleka, 1,5 szklanki oleju, 5 łyżek miodu Po przyprawy zapraszamy do naszego sprawdzonego sprzedawcy SKWORCU
Anioły w kuchniŚwięta Bożego Narodzenia to czas, kiedy jemy więcej niż zazwyczaj ryb. Obok królewskiego karpia, to własnie pospolity śledź jest jednym z królów naszych świątecznych stołów. W każdym domu znane są śledzie w zalewie octowej czy w śmietanie, o sałatkach nie wspomnę. Jeśli udaje mi się kupić świeżego śledzia, wtedy często przygotowuję go w pomidorowej zalewie, która
Codzienna kuchnia niecodziennaBoże Narodzenie to czas, kiedy staramy się, aby wszystko było wyjątkowe i inne. Jest to idealny czas na przygotowanie przysmaków oryginalniejszych, piękniejszych i wymagających od nas trochę więcej pracy :) Chcę Wam dziś pokazać ule -nadziewane ciasteczka, które pojawiły się jakiś czas temu w formach przypominających pszczele domki. Pewnie dlatego przyjęła się nazwa
Codzienna kuchnia niecodziennaPiernik marchewkowy. Przepisy Thermomix. Składniki: 350 g marchewki 310 g mąki 160 g cukru 160 g oleju 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka
Themo przepisyPrzygotowania do Świąt Bożego Narodzenia tradycyjnie rozpoczynam od wypiekania pierników. Zapach korzennych przypraw, roznoszący się w mieszkaniu, najszybciej wprowadza mnie w przedświąteczny klimat. Dzielę się z Wami przepisem pochodzącym od mojej Babci (od siebie dodaję własną kompozycję przypraw, zamiast tradycyjnej mieszanki do pierników), mam do niego duży sentyment, odkąd pamiętam mama z niego korzystała piekąc te pyszne ciasteczka. Nie powiem
KierunekuchniaZakwas z buraków wg Magdy Gessler to moja kolejna propozycja w świątecznym menu. Zamiast soku z kiszonych ogórków zdecydowanie polecam użyć chleba na zakwasie :) Smak jest
Kulinarne Przebojeświąt Bożego Narodzenia pozostały jeszcze ponad 3 tygodnie, ale nie tylko o prezenty pod choinkę trzeba się wcześniej postarać. O niektóre dania także trzeba z kilkudniowym wyprzedzeniem zadbać jak np. o barszcz czerwony , do zrobienia którego zakwas musi ok. tydzień postać. Przygotowanie tego ostatniego nie zajmuje wiele czasu i na pewno taki barszcz będzie o wiele smaczniejszy niż
niecodziennikparyŚwięta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć tego doskonałego świątecznego wypieku czyli tradycyjnego puszystego piernika z aksamitną polewą czekoladową, przekładanego powidłami i obowiązkowo z dodatkiem korzennych przypraw. Składniki: Ciasto: 125g masła 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanka cukru brązowego 2 łyżki miodu 2 łyżki powideł śliwkowych 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka
Szalona Kuchnia EwelinyŚwięta Bożego Narodzenie zbliżają się nieubłaganie i pomału czas pomyśleć o tym co podamy na świąteczny stół. Już teraz możemy zrobić przymiarkę aby mieć pewność czy dana potrawa nam zasmakuje. Ja przygotowałam rostbef wołowy pieczony w soli. Kiedyś piekłam tak karkówkę i była smaczna, więc tym razem padło na wołowinę. Podałam ja z pieczonymi ziemniakami i surówką z czerwonej
Ewa w kuchniWigilię Bożego Narodzenia niechaj Gwiazda Pokoju drogę nam wskaże Zapomnijmy o uprzedzeniach Magia świat niech zjedna nas wszystkich“. Kochani, z serca dziekuję wszystkim za dobre życzenia i pamięć. Życzę Wam cierpliwości, odwagi, radości i wdzięczności za wszystko, co mamy. No i najważniejsze dużo zdrowia i miłości. Oczywiście i dzisiaj nie może obejść się bez przepisu
dolcevitainmykitchenCześć! Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Jeszcze jestem na etapie testowania i przemyśleń co będę gotować i co będę piec. Jednak przed przystąpieniem do wypieków, przyrządzania pieczeni warto jest zaopatrzyć się w dobre pomoce kuchenne typu: worki do pieczeni, blaszki aluminiowe czy papier do pieczenia. Będąc na zakupach zaopatrzyłam się w papier do pieczenia firmy Stella. Można
Pieprzyć z FantazjąUwielbiam Boże Narodzenie i całą tą "oprawę". Sam fakt ubierania choinki jakoś mnie specjalnie nie cieszy, ale w momencie kiedy już jest taka gotowa, ubrana i z setkami migoczących światełek, to nie mam ochoty oczu od niej odrywać! Wiem, że już po świętach, ale w moim sercu ciągle jeszcze pozostają wspomnienia i chyba nawet nie chcę się
Kuchnia w czekoladzieRadosnych Świąt Bożego Narodzenia !!! Przykładowe składniki na ciasto piernikowe: 600 – 650 g mąki pszennej 300 g miodu 100 – 150 g cukru 125 g masła 1 jajko 40 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej wykonanie: Do garnka wlewamy miód, dodajemy cukier, masło, przyprawę i podgrzewamy, aż wszystkie składniki
Domowy Smak JedzeniaŚwięta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć miodowych ciast, tradycyjną wersję miodownika wzbogaciłam dodatkiem masy orzechowej, którą posmarowałam wierzch ciasta. Lekko słona masa z kawałkami orzechów świetnie się komponuje w tym zestawieniu. Koniecznie musicie spróbować. SKŁADNIKI CIASTO: 60 dag mąki 20 dag cukru 10 dag masła 10 dag płynnego miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 proszku do pieczenia 2 jajka
słodki bratekPodczas świąt Bożego Narodzenia nie może u mnie zabraknąć sernika z makiem, moja rodzina go uwielbia. Sernik jest szybki i prosty do przygotowania więc polecam. Składniki: 1 kilogram białego sera mielonego 200 gram masła 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 5 jajek 100 gram skórki kandyzowanej 100 gram rodzynek Dodatkowo: 1 puszka masy makowej Helio
Bajeczna KuchniaMagiczne Święta Bożego Narodzenia tuż tuż...wielki świąteczny czas zbliża się dużymi krokami. Zapewne wiele z Was albo już piecze, albo za niedługo zacznie piec pierniczki, pierniki i inne ciasteczka. Te pierniczki goszczą u mnie już kolejny rok z rzędu, są mega szybkie i mega pyszne . Składniki: 300 gram maki pszennej 100 gram mąki żytniej pełnoziarnistej
Życie zaczyna się w kuchniokresie Bożego Narodzenia na Naszych stołach króluje kapusta i grzyby. Tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie wciąż wiecznie żywa!. Mimo, że czasem pozwolimy sobie na odrobinę nowocześności to jednak kapusta w grzybami w rodzinnym domu smakuje najlepiej. U mnie mocno grzybowa z aromatem jałowca. W tym roku pokusiła się o dodanie oleju rydzowego SemCo , co dodatkowo podkręciło aromat dania
Apetyczna babeczkaDuch Świąt Bożego Narodzenia coraz śmielej zdaje się wdzierać do naszych domów, właściwie nie da się już od niego uciec, chociaż szczerze mówiąc kto by tego chciał? ;) Święta tuż, tuż, już niedługo będziemy za oknem wypatrywać pierwszej gwiazdki, która swym blaskiem rozświetli czarne, grudniowe niebo. Już za kilka dni bezkarnie będzie można podjadać pierniki z choinki, oraz wdychać zapach
Słodki KompromisOkres Świąt Bożego Narodzenia to nie tylko Wigilijne, postne dania. To również ciasta, sałatki, pieczone mięsa i wędliny oraz przystawki serwowane w dwa pozostałe dni. To stoły uginające się od pyszności i niepohamowana chęć niejednej gospodyni/gospodarza do zaskoczenia i oczarowania bliskich nowym daniem, które jest nie tylko smaczne, ale także efektownie wyglądające! W dzisiejszym zestawieniu chcę pokazać jak prosto
Kolorowy PrzepisownikNieuchronnie święta Bożego Narodzenia coraz bliżej ! Wiadomo, w kuchni zacznie się lada moment szał kulinarnych przygotowań. Pracę możemy sobie usprawnić przygotowując część potraw wcześniej. Dlatego też teraz jest bardzo dobry moment, aby upiec różnego rodzaju ciasteczka. Przyozdobić je możemy oczywiście później, tuż przed świętami. Świąteczne ciasteczka cynamonowe Czas przygotowania: Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej 450 szczypta soli
Kulinarne przygody GatityŚwięta Bożego Narodzenia przygotowujemy tradycyjne potrawy, których nie może... Artykuł Bożonarodzeniowa Kutia pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEBoże Narodzenie to czas, kiedy większość ludzi przygotowuje potrawy klasyczne, znane i naładowane kaloriami. Bo takie są Święta - na bogato i do syta ;) Moja dzisiejsza propozycja to muffinki kokosowe na bazie ugotowanej ciecierzycy! Po raz pierwszy przygotowałam wypiek z cieciorką i nie spodziewałam się takiego smaku. Są pyszne! Ale i krem kokosowy bardzo nam posmakował i resztę, która
Kolorowy Przepisownikświęta Bożego Narodzenia nie zawsze jest u nas ryba po grecku, ale czasami zaszczyca nas swoja obecnością na stole ;) a jak jest u was ? Składniki na jedna średnia formę 4 płaty filetów z mintaja 2 pietruszki 1/2 cebuli lub cała 3 liście laurowe 3 kulki ziela ang. 1 kostka rosołku 4-5 średnich marchewek sól, pieprz do smaku przyprawa
Gotowanie...to proste !Już niedługo Boże Narodzenie, jedną z moich propozycji na świąteczny stół jest pstrąg w galarecie. Składniki: 2 świeże pstrągi 1 litr wody 4 łyżki octu 2 średniej wielkości marchewki 1/2 szt niezbyt dużego selera 1/2 por część biała sól, pieprz w ziarenkach, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie dodatkowo: żelatyna, zielony groszek Sposób wykonania: Do garnka wlałam wodę
Darcia w kuchniświąt Bożego Narodzenia zostało sześć tygodni, a więc to najwyższa pora, żeby nastawić ciasto na doskonały tradycyjny staropolski dojrzewający piernik. Minimalny czas dojrzewania ciasta to dwa tygodnie, ale najlepszy smak osiąga po 4- 6 tygodniach. Przy okazji robienia piernika chciałam Was zachęcić do samodzielnego przygotowania przyprawy do piernika. Jej zrobienia trwa dosłownie chwilę, a w większości tych sklepowych
Kulinarne przygody GatityBoże Narodzenie to czas, kiedy chcemy oczarować bliskich kulinarnymi pysznościami, możemy delektować się słodkościami, celebrujemy te magiczne chwile w gronie rodziny, czas jakby się zatrzymuje na chwilę, nikt nigdzie się nie spieszy. Uwielbiam tę magię, blask choinki, kolędy w tle. Piegusek z delicjami z nutą pomarańczy to mój świąteczny wypiek, robię go dla moich łasuchów, nie wyobrażamy sobie
Wanilia i KardamonSłodkie Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z piernikami, sernikami, makowcami i czekoladą, dużą ilością czekolady. Do tego wszystkiego dochodzą kruche ciasteczka i wieczory spędzane na dekorowaniu pierniczków. Tak, w tym roku postaram się aby wszystkie te słodkości wylądowały na moim świątecznym stole. Pomysły już są, szafki wypełnione zostały już produktami które będą mi do tego potrzebne. Pozostaje jedynie
Słodkie PrzyjemnościŚwiąt Bożego Narodzenia pozostało raptem kilka dni, a więc nadszedł najwyższy czas by wyjąć z lodówki leżakujące od 5 tygodni ciasto na piernik.Z ilości którą przygotowałam jakiś czas temu biorę na piernik jedynie połowę. Z takiej porcji wyjdą mi dwa kilkukrotnie przekładane ciasta wielkości keksówki.Potrzebujemy (na dwa pierniki wielkości keksówki):- połowę ciasta na piernik dojrzewający przygotowany minimum
W mojej holenderskiej kuchniwiadomo Boże Narodzenie zbliża się choć mamy jeszcze ponad miesiąc. Warto już robić przymiarki do wypieków aby mieć pewność co upiec. Ja po raz pierwszy zrobiłam miodownik, czytałam wiele przepisów i zrobiłam swoją wersję taką, która na pewno nam zasmakuje. I jak się okazuje na pewno na Święta będzie też ten miodownik. Tak więc pierwszego pewniaka już
Ewa w kuchni