Piernik marchewkowy. Przepisy Thermomix. Składniki: 350 g marchewki 310 g mąki 160 g cukru 160 g oleju 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka
Themo przepisyPrzygotowania do Świąt Bożego Narodzenia tradycyjnie rozpoczynam od wypiekania pierników. Zapach korzennych przypraw, roznoszący się w mieszkaniu, najszybciej wprowadza mnie w przedświąteczny klimat. Dzielę się z Wami przepisem pochodzącym od mojej Babci (od siebie dodaję własną kompozycję przypraw, zamiast tradycyjnej mieszanki do pierników), mam do niego duży sentyment, odkąd pamiętam mama z niego korzystała piekąc te pyszne ciasteczka. Nie powiem
KierunekuchniaZakwas z buraków wg Magdy Gessler to moja kolejna propozycja w świątecznym menu. Zamiast soku z kiszonych ogórków zdecydowanie polecam użyć chleba na zakwasie :) Smak jest
Kulinarne Przebojeświąt Bożego Narodzenia pozostały jeszcze ponad 3 tygodnie, ale nie tylko o prezenty pod choinkę trzeba się wcześniej postarać. O niektóre dania także trzeba z kilkudniowym wyprzedzeniem zadbać jak np. o barszcz czerwony , do zrobienia którego zakwas musi ok. tydzień postać. Przygotowanie tego ostatniego nie zajmuje wiele czasu i na pewno taki barszcz będzie o wiele smaczniejszy niż
niecodziennikparyŚwięta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć tego doskonałego świątecznego wypieku czyli tradycyjnego puszystego piernika z aksamitną polewą czekoladową, przekładanego powidłami i obowiązkowo z dodatkiem korzennych przypraw. Składniki: Ciasto: 125g masła 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanka cukru brązowego 2 łyżki miodu 2 łyżki powideł śliwkowych 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka
Szalona Kuchnia EwelinyŚwięta Bożego Narodzenie zbliżają się nieubłaganie i pomału czas pomyśleć o tym co podamy na świąteczny stół. Już teraz możemy zrobić przymiarkę aby mieć pewność czy dana potrawa nam zasmakuje. Ja przygotowałam rostbef wołowy pieczony w soli. Kiedyś piekłam tak karkówkę i była smaczna, więc tym razem padło na wołowinę. Podałam ja z pieczonymi ziemniakami i surówką z czerwonej
Ewa w kuchniWigilię Bożego Narodzenia niechaj Gwiazda Pokoju drogę nam wskaże Zapomnijmy o uprzedzeniach Magia świat niech zjedna nas wszystkich“. Kochani, z serca dziekuję wszystkim za dobre życzenia i pamięć. Życzę Wam cierpliwości, odwagi, radości i wdzięczności za wszystko, co mamy. No i najważniejsze dużo zdrowia i miłości. Oczywiście i dzisiaj nie może obejść się bez przepisu
dolcevitainmykitchenCześć! Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Jeszcze jestem na etapie testowania i przemyśleń co będę gotować i co będę piec. Jednak przed przystąpieniem do wypieków, przyrządzania pieczeni warto jest zaopatrzyć się w dobre pomoce kuchenne typu: worki do pieczeni, blaszki aluminiowe czy papier do pieczenia. Będąc na zakupach zaopatrzyłam się w papier do pieczenia firmy Stella. Można
Pieprzyć z FantazjąUwielbiam Boże Narodzenie i całą tą "oprawę". Sam fakt ubierania choinki jakoś mnie specjalnie nie cieszy, ale w momencie kiedy już jest taka gotowa, ubrana i z setkami migoczących światełek, to nie mam ochoty oczu od niej odrywać! Wiem, że już po świętach, ale w moim sercu ciągle jeszcze pozostają wspomnienia i chyba nawet nie chcę się
Kuchnia w czekoladzieRadosnych Świąt Bożego Narodzenia !!! Przykładowe składniki na ciasto piernikowe: 600 – 650 g mąki pszennej 300 g miodu 100 – 150 g cukru 125 g masła 1 jajko 40 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej wykonanie: Do garnka wlewamy miód, dodajemy cukier, masło, przyprawę i podgrzewamy, aż wszystkie składniki
Domowy Smak JedzeniaŚwięta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć miodowych ciast, tradycyjną wersję miodownika wzbogaciłam dodatkiem masy orzechowej, którą posmarowałam wierzch ciasta. Lekko słona masa z kawałkami orzechów świetnie się komponuje w tym zestawieniu. Koniecznie musicie spróbować. SKŁADNIKI CIASTO: 60 dag mąki 20 dag cukru 10 dag masła 10 dag płynnego miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 proszku do pieczenia 2 jajka
słodki bratekPodczas świąt Bożego Narodzenia nie może u mnie zabraknąć sernika z makiem, moja rodzina go uwielbia. Sernik jest szybki i prosty do przygotowania więc polecam. Składniki: 1 kilogram białego sera mielonego 200 gram masła 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 5 jajek 100 gram skórki kandyzowanej 100 gram rodzynek Dodatkowo: 1 puszka masy makowej Helio
Bajeczna KuchniaMagiczne Święta Bożego Narodzenia tuż tuż...wielki świąteczny czas zbliża się dużymi krokami. Zapewne wiele z Was albo już piecze, albo za niedługo zacznie piec pierniczki, pierniki i inne ciasteczka. Te pierniczki goszczą u mnie już kolejny rok z rzędu, są mega szybkie i mega pyszne . Składniki: 300 gram maki pszennej 100 gram mąki żytniej pełnoziarnistej
Życie zaczyna się w kuchniokresie Bożego Narodzenia na Naszych stołach króluje kapusta i grzyby. Tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie wciąż wiecznie żywa!. Mimo, że czasem pozwolimy sobie na odrobinę nowocześności to jednak kapusta w grzybami w rodzinnym domu smakuje najlepiej. U mnie mocno grzybowa z aromatem jałowca. W tym roku pokusiła się o dodanie oleju rydzowego SemCo , co dodatkowo podkręciło aromat dania
Apetyczna babeczkaDuch Świąt Bożego Narodzenia coraz śmielej zdaje się wdzierać do naszych domów, właściwie nie da się już od niego uciec, chociaż szczerze mówiąc kto by tego chciał? ;) Święta tuż, tuż, już niedługo będziemy za oknem wypatrywać pierwszej gwiazdki, która swym blaskiem rozświetli czarne, grudniowe niebo. Już za kilka dni bezkarnie będzie można podjadać pierniki z choinki, oraz wdychać zapach
Słodki Kompromis