Zakaws buraczany - domowy bez konserwantów 200Naszą Polską tradycją na Święta Bożego Narodzenia to nasz ukochany barszcz. Uwielbiam go gotować, daję tyle możliwości wykorzystania przeróżnych smaków łączenia ich. Jeśli chce barszcz bardziej słodki daję gruszki, jabłka, więcej marchwi czasem brzoskwinie a jeżeli chce aby był bardziej pikantny i ostrzejszy daję imbir, sok z kiszonych ogórków paprykę chili, żurawiny itd. Ale prawdziwy tradycyjny barszcz
Basia w kuchni
Staropolski piernik świąteczny (dojrzewający) - część 1 425Dzień dobry! Coraz mniej czasu do świąt Bożego Narodzenia, więc pora nastawić ciasto na staropolski piernik świąteczny ! Nigdy takiego piernika nie jedliśmy, tym bardziej też nigdy go nie przygotowywaliśmy, ale skuszeni opiniami znajomych postanowiliśmy go przygotować w tym roku. Wygospodarowałam miejsce w lodówce, kupiłam nawet miskę, która idealnie pasuje mi do szuflady w lodówce. Ciasto przygotowuje się bardzo prosto
Pora coś zjeść
Roladki z wędzonego łososia 461Przepis z książki "Boże Narodzenie. Kuchnia świąteczna" Marzeny Wasilewskiej. Przekąska wigilijna - dobry pomysł na danie dla osób, które nie przepadają za karpiem. Jest to niezły przepis do wykorzystania także w menu sylwestrowym. Składniki: 40 dag wędzonego łososia w plastrach 25 dag serka śmietankowego 2 łyżki chrzanu pęczek koperku 2 łyżki śmietany sok z cytryny długi ogórek Wykonanie
Pasja Smaku
Piernikowe Świąteczne polędwiczki 155Piernikowe Świąteczne polędwiczki W Święta Bożego Narodzenia po całym domu unosi się zapach pierniczków a czy smakowaliście już polędwiczki w sosie piernikowym? Polecam. Składniki: · 2 polędwiczki wieprzowe · 153 g pierników Katarzynek · 280 g powideł śliwkowych
Kulinarna Chwila
Kuleczki migdałowe 157naszych stołach nie może zabraknąć tradycyjnych elementów Bożego Narodzenia. W moim domu również i już zaczyna się rozchodzić zapach piernia i maku, który zresztą uwielbiam. Co roku staram się urozmaicać menu i coś zmieniać. W tym roku także pojawią się nowości, kilka już poznaliście ale to jeszcze nie koniec. Dziś mam dla Was migdałowe kuleczki czekoladowe, które są bardzo
Niezły Młynek
Rolada orzechowa z kremem pomarańczowym 170wiem dlaczego, ale z Świętami Bożego Narodzenia kojarzą mi się najbardziej orzechy. Nawet bardziej niż mak, czy piernik. Może dlatego, że budzą we mnie miłe wspomnienia o moich nieżyjących już dziadkach. Mam od razu przez oczami wiszące przed świętami worki orzechów. Mam wrażenie, że orzechy były przed świętami dosłownie wszędzie. Były wykorzystywane jako dekoracja pierniczków, do moczki, leżały w miseczkach
Passions hobbies life
Uszka z grzybami 208Uszka z grzybami to tradycyjne danie na Wigilię Bożego Narodzenia. Na naszym stole uszka królują tuż obok krokietów i pasztecików z kapustą i grzybami. Czasami robimy uszka z farszem z kiszonej kapusty, jednak te grzybowe pojawiają się na naszym świą The post Uszka z grzybami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje
,,Domek z piernika’’ 179Domek z piernika to idealny wypiek na Święta Bożego Narodzenia. Posłuży jako piękna dekoracja stołu, którą można później zjeść. Domek złożony jest z ciasta piernikowego, udekorowany lukrem królewskim. To świetny pomysł na dekorację świąteczną lub słodki upominek. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy
Podróż w kulinaria
Ciastka orzeszki z kremem kokosowym 157Uwielbiamy orzeszki. Robię je jednak tylko w okresie Bożego Narodzenia. I może dobrze, bo wtedy jednoznacznie się z tym okresem kojarzą. Na blogu dostępne macie przepisy na ciasto do orzeszków jakie dostałam wraz z zakupem specjalnej patelni. Dzisiaj zapraszam na przepis na orzeszki z kremem kokosowym. Przepis na ciasto od Babywkuchni , a krem powstał niejako przypadkiem, bo w lodówce zalegała
Mieszam w Garnku
Muffinki-choinki 216Pewnego dnia przed świętami Bożego Narodzenia natknęłam się na śliczne foremki-choinki. Tak mnie zauroczyły, że musiałam je mieć ;) tak też powstały pyszne muffinki z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej SKŁADNIKI: 2 jajka 100 ml oleju słonecznikowego 150 ml mleka 120 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej na czubek łyżeczki
Z Marcepanem
Sos piernikowy do mięs 195gościł na moim stole podczas Świąt Bożego Narodzenia i obiadu Noworocznego. Idealny do roladek z piersi kurczaka, indyka czy schabu.Gorąco polecam. Do przepisu użyłam powideł śliwkowych Firmy ORZECH . Składniki: 100 g pierniczków bez polewy 200 ml mleka 3,2% 200 ml śmietanki 18% 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1\2 papryczki chili 2 łyżki powideł
Gosia gotuje
Kuleczki migdałowe 202naszych stołach nie może zabraknąć tradycyjnych elementów Bożego Narodzenia. W moim domu również i już zaczyna się rozchodzić zapach piernia i maku, który zresztą uwielbiam. Co roku staram się urozmaicać menu i coś zmieniać. W tym roku także pojawią się nowości, kilka już poznaliście ale to jeszcze nie koniec. Dziś mam dla Was migdałowe kuleczki czekoladowe, które są bardzo
Niezły Młynek
Kruche drożdżowe paszteciki z kapustą 222Potrawy z kiszoną kapustą idealnie pasują do świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej, oprócz postnej kapusty z grzybami, z takiej kapusty robimy bigos lub krokiety. U mnie w tym roku zamiast krokietów będą krucho-drożdżowe paszteciki. Można je przygotować znacznie wcześniej i zamrozić. Po rozmrożeniu wstawić na kilka minut do piekarnika i pyszny dodatek do wigilijnego barszczu gotowy. Ciasto, z którego zrobiłam
Codzienna kuchnia niecodzienna
Krajanka piernikowa 183Pierniki w różnych odsłonach to nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia. Krajankę piernikową można zrobić kilka dni wcześniej i zamknąć w słoju lub w puszce z łupiną jabłka aby ciasto skruszało i stało się jeszcze bardziej aromatyczne. Składniki podaję na dużą blachę 36x24 cm. Ciasto: - 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki miodu - 1/2 kostki masła
Apetyczna babeczka
Babka piaskowa z makiem 334Babki kojarzą się bardziej z Wielkanocą niż z Bożym Narodzeniem, ale coś czuję, że babka piaskowa z makiem i lukrem, udekorowana oszronioną żurawiną będzie w naszym domu gwiazdkowym hitem! Przygotowałam ją na bazie przepisu na babkę piaskową cytrynową , dodałam odrobinę mleka i mak oraz esencję migdałową. Jest delikatna puszysta, ale jednocześnie lekko krucha, rozpływa się w ustach, a delikatny aromat
Kulinarne Inspiracje