Przepyszne, słodkie i idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Ciasto to składa się z 4 warstw, w tym z placków miodowych oraz kremu na bazie mascarpone i śmietany kremówki. Aby spody były miękkie należy je upiec 3 dni przed planowanym podaniem. Gwarantuję, że każdemu łasuchowi krówka osłodzi zbliżające się święta ☺ 3 dni 10 składniki: ciasto: 300 dag mąki
Ania i Marcin gotująKolejny wpis z cyklu „Święta Bożego Narodzenia”. Tym razem coś, czego na wigilijnym stole zabraknąć nie może – barszcz czerwony. Zapraszamy w imieniu Mamy Agnieszki 2 h ok. 4,5 l Składniki: włoszczyzna (na wywar) 6 buraków czosnek sól, pieprz liście laurowe ziele angielskie Wykonanie: Gotujemy na małym ogniu wywar z podstawowych warzyw + pokrojone buraki (ok. 6 szt.). Dodajemy
Ania i Marcin gotująCzym Szwajcarzy zajadają się w okresie Bożego Narodzenia? M. in. tymi oto smacznymi ciasteczkami o intensywnym czekoladowo-migdałowym smaku z korzenną nutą. Dziwię się, że tylko w okresie świątecznym, bo ja mogłabym je wcinać przez cały rok, są tak uzależniające :) Polecam! Składniki (2 blachy - ok. 38 szt. ciasteczek): 250 g mielonych migdałów 150 g cukru 2 łyżki mąki
Domowa Cookierenka AgiWiem, wiem - czas na karpia był w Boże Narodzenie. Jednak jest to jedna z moich ulubionych ryb i na moim stole gości kilka razy w roku. Dziś nadszedł ten dzień. Moim zdaniem to jedna z najsmaczniejszych ryb. Lubię go jeść na ciepło i na zimno następnego dnia. Sposób przyrządzenia prosty. Składniki: karp / leszcz sól mąka pszenna olej Gotowe
tojestpyszne.blogspot.comTort makowy, to dla mnie kwintesencja Świąt Bożego Narodzenia...mak, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa,daktyle.Ten zapach roznosi się po całym domu, nadając mu niepowtarzalny zapach.W towarzystwie aromatycznej kawy przyciąga do stołu niczym magnes.Dla mnie osobiście nigdy żaden choćby najlepszy sernik z nim nie wygra, no ale to oczywiście rzecz gustu.Zapraszam więc na pyszne ciasto. Składniki
Gosia gotujetego kto nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez domowego, własnoręcznie przygotowanego, upieczonego i cudownie pachnącego piernika to ostatni dzwonek na jego nastawienie;) Ciasto mieszamy na 6 tygodni a pieczemy tydzień przed świętami. Jego wielką zaletą jest to, że możemy go przełożyć dowolnym powidłem bądź masą- z każdym nadzieniem komponuje się idealnie:) Polecam bardzo;) Składniki: 500 gramów naturalnego miodu
Krakowskie smaki AniJednym z tradycyjnych ciast (ciasteczek) pieczonych na Boże Narodzenie jest piernik. Tradycyjny piernik zaczyna się robić wiele tygodni wcześniej, no ale dla spóźnialskich pozostaje namiastka piernika... szybkie pierniczki... i takie właśnie postanowiłam zrobić. Robiłam je 3 dni temu i dziś są idealnie mięciutkie. W sam raz do niedzielnej kawki:-) Składniki (ok. 26 małych pierniczków): 125 g maki pszennej
IMPRESJA SMAKUWiemy, że migdały są nieodzownym atrybutem Świąt Bożego Narodzenia. Sernik z migdałami, karp w galarecie z migdałami, makowce to potrawy, które często goszczą na świątecznym stole. Składniki: 1,5 kg serka śmietankowego tłustego lub półtłustego 8 jajek 1,5 szklanki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 3 opakowania po 200 g śmietanki
kgwjanczewoKiedy robiłam listę zakupów na zeszłoroczne święta Bożego Narodzenia, wśród innych składników znalazł się mak. Nie wpisałam ile tego maku ma być, nie przypuszczałam również, że mój szanowny małżonek kupi ten mak w ilości hurtowej. Styczeń i luty mija nam więc pod znakiem drobnych czarnych kropek. Dosypuję maku na racuszków, naleśników, muffinek, trenuję inne wypieki z makiem, będzie
bistro mamaKapusta z grzybami to potrawa, bez której Boże Narodzenie nie istnieje. Ja nie znam domu, gdzie nie podaje się jej podczas wigilijnej kolacji. każda gospodyni ma swoje sposoby, aby była pyszna i pachnąca świętami. Mój sposób to przede wszystkim dobrej jakości grzyby, których nie obgotowuję przed duszeniem, gdyż
Codzienna kuchnia niecodziennaNaszą Polską tradycją na Święta Bożego Narodzenia to nasz ukochany barszcz. Uwielbiam go gotować, daję tyle możliwości wykorzystania przeróżnych smaków łączenia ich. Jeśli chce barszcz bardziej słodki daję gruszki, jabłka, więcej marchwi czasem brzoskwinie a jeżeli chce aby był bardziej pikantny i ostrzejszy daję imbir, sok z kiszonych ogórków paprykę chili, żurawiny itd. Ale prawdziwy tradycyjny barszcz
Basia w kuchniDzień dobry! Coraz mniej czasu do świąt Bożego Narodzenia, więc pora nastawić ciasto na staropolski piernik świąteczny ! Nigdy takiego piernika nie jedliśmy, tym bardziej też nigdy go nie przygotowywaliśmy, ale skuszeni opiniami znajomych postanowiliśmy go przygotować w tym roku. Wygospodarowałam miejsce w lodówce, kupiłam nawet miskę, która idealnie pasuje mi do szuflady w lodówce. Ciasto przygotowuje się bardzo prosto
Pora coś zjeśćPrzepis z książki "Boże Narodzenie. Kuchnia świąteczna" Marzeny Wasilewskiej. Przekąska wigilijna - dobry pomysł na danie dla osób, które nie przepadają za karpiem. Jest to niezły przepis do wykorzystania także w menu sylwestrowym. Składniki: 40 dag wędzonego łososia w plastrach 25 dag serka śmietankowego 2 łyżki chrzanu pęczek koperku 2 łyżki śmietany sok z cytryny długi ogórek Wykonanie
Pasja SmakuPiernikowe Świąteczne polędwiczki W Święta Bożego Narodzenia po całym domu unosi się zapach pierniczków a czy smakowaliście już polędwiczki w sosie piernikowym? Polecam. Składniki: · 2 polędwiczki wieprzowe · 153 g pierników Katarzynek · 280 g powideł śliwkowych
Kulinarna Chwilanaszych stołach nie może zabraknąć tradycyjnych elementów Bożego Narodzenia. W moim domu również i już zaczyna się rozchodzić zapach piernia i maku, który zresztą uwielbiam. Co roku staram się urozmaicać menu i coś zmieniać. W tym roku także pojawią się nowości, kilka już poznaliście ale to jeszcze nie koniec. Dziś mam dla Was migdałowe kuleczki czekoladowe, które są bardzo
Niezły Młynek