oczywiście kromkami wiejskiego chleba, którymi Grecy wycierają sos wydobywający się z zieleniny. Hortę dodaję się ponadto do gulaszy, zup, dań z fasoli, duszone liście podaje się z jagnięciną lub gęsią. Bardzo popularne w Grecji są pites (ang. green pies) – tarty bądź paszteciki z ciasta filo nadziewanego ugotowaną zieleniną, ziołami i serem feta. W zależności od składu nadzienia, a przede
Chilli Czosnek i Oliwazdecydowanie za mało. To niesamowite ile wspaniałego jedzenia można przygotować w ognisku. Wszyscy znacie ziemniaki z żaru, ale czy wiecie, że ognisko to doskonałe miejsce do przygotowania gęsi, chilli con carne, camemberta w cieście, a także śniadania, kawy i jeszcze ciasta do niej. Metody są najróżniejsze – pieczenie w żarze, pieczenie nad żarem, gotowanie nad ogniskiem i w specjalnym
OstryKęskolorowy pieprz (ja daję dość sporo). Dodajemy także tłuszcz - roztopiony (dowolny, może być smalec, oliwa z oliwek, tłuszcz drobiowy, olej kokosowy bezzapachowy), Ja w pierwszej wersji dodałam tłuszcz kaczo-gęsi od smażenia mięs (dałam tylko 2 łyżki, można więcej); w drugiej dodałam tłuszcz (specjalnie sobie odlałam) od smażenia mięs wieprzowych, dałam 10 łyżek ( a można jeszcze więcej, wówczas
Smaczne Zdrowewoda - przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy. listek laurowy, ziele angielskie Przygotowanie: Mięso wołowe oczyścić, po czym pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę smalcu z gęsi (jeśli nie macie, może być zwykły lub masło), a następnie na bardzo mocno rozgrzaną patelnię wrzucać partiami kawałki mięsa i smażyć z obu stron, aż będą rumiane, nie zmniejszając
Sajkofanka smakuIdąc dalej co chwilę natykamy się na różne rośliny - miodunka ćma, kwitnący barwinek szczawik zajęczy, którego były całe kilometry, pierwiosnki, jest i pięciornik gęsi i dzikie bratki. Po ponad godzinnym spacerze docieramy w zupełnie zapomniane miejsce, gdzie spokojnie pośród bagien płynie sobie rzeka. Nieopodal mnóstwo szczawiku i żółtych kaczeńców Niebawem
Sajkofanka smakuprosta i pyszna sałatka towarzyszy nam zawsze podczas świąt do pieczonej kaczki albo gęsi. Inaczej rzadko ją robimy a szkoda bo smakuje wyśmienicie, karnawałowo, jako dodatek do mięs nadaje się idealnie. Myślałam, że jest za prosta, żeby pokazywać ją na blogu, ale uznałam że wielu z was szuka przepisów na proste sałatki idealne na obiad czy imprezę
Bernika - moj kulinarny pamietnikzasadzie to miało być zupełnie inaczej :) . Na Świętego Marcina gęś pieczona a do tego obowiązkowo czerwona kapusta. Potem gęś mi ,, przeszła " bo ma za duże gabaryty i 3 miesiące byśmy ją jadły. Czerwona kapusta w ostateczności mogła by być - ale po pierwsze nie przepadam za nią , po drugie nie było pod ręką , a po trzecie akurat rozpędziłam
Buniabaje w kuchniregionalnych natknęłam się na informację, że niektórzy podają na Wielkanoc zupę chrzanową . Postanowiłam w tym roku też taką zrobić . Ponieważ piekłam w tym roku na Wielkanocny obiad pierś z gęsi wykorzystałam kilka jej plasterków do zupy - a wywar z parzenia białej kiełbasy zawsze przecież jest w Święta. Uważam , że taka odmiana w świątecznym menu mile zaskoczy domowników . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnioznacza skrót QAFP, ale dla tych, którzy nie wiedzą - jest to System Gwarantowanej Jakości Żywności, który objemuje wędliny, mięso drobiowe (pierś z kurczaka, indyka oraz tuszka, elementy młodej polskiej gęsi owsianej) oraz mięso wieprzowe (szynkę, schab, karkówkę, polędwiczkę i łopatkę). Właśnie mięsu wieprzowemu zostało poświęcone spotkanie. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćUwielbiam klimat jesieni. Jest... pełen tajemnicy.Zapachy wilgoci i usychających liści,Dymu z pieców mieszkańców,Oblepiają moje włosy. Ziemia pokryta dywanem czerwieni, złotai brązu.Szeleści on pod mymi nogami.Krzyk odlatujących gęsi,szept drzew,echo niesione przez wiatr.Gdzieś tam w środku ona,zagubiona.W jesiennej samotni,kluczy po parku. AROMATYCZNE SKRZYDEŁKA W POMIDORACH. (źródło: prasa.) 8 skrzydełek z kurczaka
W kuchni Karmel-itkizrezygnowałam z mięsnych dań i poprosiłam o wersję wegetariańską - dokładnie pescowegetarianizm - z możliwością jedzenia ryb i owoców morza (nie dociekajcie, dlaczego). Jako preludium podano amouse bouche, czyli mus z gęsi, natomiast mnie uraczono tatarem z łososia. Był odpowiednio zharmonizowany, przypadł mi do gustu, choć w rzeczywistości za tatarami nie przepadam. Drugą propozycją okazał się rillette panierowany w panko
W kuchni Karmel-itkialuminiowych jednorazowych foremkach. składniki (3 foremki 10x 23 cm) 450 g ugotowanego mięsa perliczki (mięso z ok kilogramowej perliczki ) 410 g boczku surowego 150 g surowej wątroby gęsiej włoszczyzna z rosołu 4 jajka 1 bułka ok 60 g sól, pieprz gałka muszkatołowa mielony imbir + wywar z gotowania boczku do rozrzedzenia masy parę plastrów słoniny do foremek przygotowanie Perliczkę
Stare Garysentyment do studia CookUp. Jak zaczynałam moją przygodę z gotowaniem, mój ukochany wykupił mi tam w prezencie uczestnictwo w fenomenalnych warsztatach, które prowadził Łukasz Konik a tematem spotkania była gęś owsiana. Aż mi się łezka w oku zakręciła, kiedy po raz kolejny przestąpiłam próg tego miejsca:) Wracając do tematu warsztatów, nigdy wcześniej nie spotkałam się z kurczakiem kukurydzianym. Przedstawicielka producenta
karmelowyproste smaki, przyrządzane w kilka minut na cygańskiej patelni. składniki dla trzech osób 300 g wątróbki drobiowej 3 duże ziemniaki 2 cebule 2 łyżki masła 2 łyżki gęsiego smalcu ( lub oleju) 2 jajka szczypta majeranku sól, pieprz natka pietruszki sposób przygotowania Wątróbki drobiowe staranie myjemy i czyścimy z białych błon, kroimy na niewielkie kawałki, oprószamy pieprzem , majerankiem
Miód i pieprzpieczemy 30 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C. Po upieczeniu kaczkę wyciągamy na deskę żeby odpoczęła przez krojeniem. Jako dodatek świetnie sprawdzają się kopytka podsmażone na smalcu gęsim. Smacznego
Niezły Młynek